|

A Közel-Keletre költözik a Fire Scout is

Az Egyesült Arab Emirátusok hadvezetésének úgy tűnik, megtetszettek a pilóta nélküli helikopterek (hivatalos angolszász megnevezés szerint Vertical take-off and landing Unmanned Aerial System, vagyis függőlegesen fel- és leszálló pilóta nélküli légi jármű – a továbbiakban VUAS), hiszen a már megrendelt, és részben hazai üzemekben készülő Schiebel S-100 Camcopter után most egy újabbat próbálnak ki, mely nem más, mint az amerikai Northrop Grumman MQ-8B Fire Scout.

A dologgal olyannyira jól haladnak, hogy július 10-én lezárult a tesztek első, 10 napos szakasza. Ez alatt az idő alatt egy – marketingcélból stílusosan az Emirátusok felségjelzéseivel villogó – MQ-8B-t nyúztak a legrafináltabb módokon. A kis masinát megröptették sivatagi terep felett, ahol a hőmérséklet jóval 50 Celsius fok fölött volt (árnyékban…); megvizsgálták, hogyan boldogul nagy szélben és az általa felvert homokban, valamint, hogy minkét reagál a 3000 méter feletti repülésre. A hírek szerint a Fire Scout jól működött, a teszteket vezetők meg vannak vele elégedve.

MQ-8B Fire Scout | Forrás: defence-update.net ,

Rövid szusszanás után azonban folytatják a Fire Scout nyüstölését – ezúttal kissé nedvesebb közeg felett. Ugyanis az Emirátusok haditengerészete szeretné kezelésbe venni, s az ő tesztjeik során kerül majd sor több landolásra is az Amerikai Haditengerészet USS Halyburton (FFG – 40) hajóján. 2010 végére pedig elkészül majd egy teljes körű értékelés, mely alapján eldönthetik, hogy rendszeresítik-e az MQ-8B-t.

De mire is kell az Egyesült Arab Emirátusoknak a Fire Scout? Nos, nagyjából arra, mint bárki másnak: a határok mentén való járőrözésre, városi akciók során a földi egységek gyors követésére, a tengeren bajbajutott civilek megkeresésére, a különleges egységek akcióinak támogatására, valamint szükség esetén kisméretű szállítmányoknak a megfelelő helyre való gyors eljuttatására. Az MQ-8B amellett, hogy mindezen feladatokra alkalmas, azért csábító, mert a hagyományos helikoptereknél vagy merevszárnyasoknál sokkal olcsóbban hajtja végre őket.