|

Ismét zöld lámpásak a Bulava tesztek

Ami persze nem jelenti azt, hogy megváltozott a május második felében bejelentett, az év első negyedében még vastagon nyári időzítésűre hangoztatott tesztek őszre halasztásának terve.

Mindössze annyi a fejlemény a kifejezetten hányattatott sorsú SLBM körül, hogy a 2009 decemberi produkcióját (is) kivizsgáló testület némi csúszással júniusban befejezte az incidens okainak vizsgálatát és a Bulava tesztjeinek újraindítását javasolja. Melyek a Haditengerészet tervei szerint egyébként valamikor november elején kezdődhetnek meg ismét, azaz biztos a korábban is gyenge lábakon álló 2010-es hadrendbe állítás elbukása.

„A sikertelen Bulava tesztek kivizsgálására felállított állami bizottság júniusban befejezte vizsgálatát és arra a véleményre jutott, hogy a tesztek folytatódjanak” – nyilatkozta Vlagyimir Popovkin orosz védelmi miniszter helyettes a nemzetközi Engineering Technologies-2010 fórumon.

Sajnálatos módon a jelentés tartalmát nem kötötték egyelőre a nagyérdemű orrára, így hogy konkrétan mi okozta a látványos decemberi show-t, azt biztosan nem tudni. A Vedomosztyi orosz üzleti napilap értesülései szerint a harmadik rakétafokozatban volt a pályáról történő letérést okozó hiba, konkrétan állítólagosan a rakétamotor teljesítményének szabályozását végző rendszer mondta be az unalmast. Azaz vélhetően a Bulava tesztek történetében koránt sem példa nélküli minőségellenőrzési problémáknak köszönhető egy maréknyi rubel elfüstölése – jelen esetben állítólag tehát a permi NPO Iskra által szállított részegység volt a ludas.