|

Fokozott orosz jelenlét a Japán-tengeren

Persze, a folyamatban lévő Vosztok-2010 hadgyakorlatról lesz szó. Gondoltuk, ha már korábban, főleg a Moszkva és a Nagy Péter kapcsán „folyamatosan” emlegettük, akkor illene pár szóban megemlékezni arról is, hogy az akkortájt még nem fixált kezdetű gyakorlat a héten elstartolt és a szárazföldi erők mellett 3 flotta hadihajói is munkához láttak.

A kedden tehát megkezdődött és egészen július 8-ig tart is az nagyszabású gyakorlat, melyben az idén mintegy 20 000 katona, 70 repülő és 30 hadihajó veszi ki részét, ami a csapatlétszám tekintetében mindenképpen komoly növekedés, hiszen a Vosztok-2008 mintegy 8 000 katona szereplésével zajlott le.

A Csendes-óceáni Flotta kötelékébe tartozó hadihajók, kiegészülve az Északi és a Fekete-tengeri Flották zászlóshajóival szerdán láttak munkához a Japán-tengeren. Friss információk szerint a napi menü csütörtökről, azaz mától kezdődően a tengeralattjáró vadászat.

A Csendes-óceáni Flotta által kiadott videóanyag

„Ezen gyakorlatok nem irányulnak egyetlen ország, vagy katonai-politikai blokk ellen sem. Tisztán védelmi jelegűek és az orosz állam biztonsági, nemzeti érdekeit hivatottak biztosítani a Távol-Keleten.” – nyilatkozta a gyakorlattal kapcsolatban a Csendes-óceáni Flotta egyik szóvivője, Roman Martov első osztályú kapitány.

Végül, bár nem kapcsolódik szorosan a Vosztokhoz, de mivel mégis csak relatíve a térségben, a Vosztok-2010 ideje alatt zajlik majd, ezért talán említést érdemel, hogy július 7-én a nehézfiúk mellett a kisebb szereplőknek is kijut egy kis gyakorlat – konkrétan az orosz és dél-koreai parti őrség fog közös gyakorlatot tartani a Japán-tengeren.

Magára a gyakorlatra az oroszok július 6-9. között esedékes dél-koreai látogatása alatt kerül majd sor – orosz részről kettő, dél-koreai oldalról 3 hajót érintve. A parti őrségek hajóit helikopterek és a különleges erők tagjai egészítik ki majd mindkét oldalról. Utóbbiak az eltérített hajók visszafoglalását gyakorolhatják majd a közös program részeként.

58 hozzászólás “Fokozott orosz jelenlét a Japán-tengeren”

  1. remélem a t-95 gyártása az idén megkezdődik vajon mennyi lesz abból 2015 kiváncsi leszek.Remélem belehúznak az oroszok 70db szu-34 ,60db szu-35, 3000 iveco terepjáró, mistral helikopter-hordozó
    100 db KA-52 , 100 db mi-28, SKAT pilóta nélküli felderitő és bombázó
    sz-400 , sz-500

  2. A T-95 gyártása még odébb van, A SZU-35 -otot foleg exportra fogják gyártani, SZ-500 -at 2015-ig fejlesztik ki. A valóságban jóval kevesebb drb kerul átadásra. Kevés a pénz és a kapacitás. Az orosz vezérkar szerint 300 mld. USD kellene az orosz fegyveres erok modernizálására.

  3. Fade: Tobb videót láttam és némelyik tankra rá volt írva, hogy T-8O U, késobb meg T-90-esek jelentek meg. Ezek a videók ossze vannak vágva.

    Egyébként tudjátok, hogy a Black Eagle és a T-95 két kulonbozo tank.
    A ” fekete sast” a kilencvenes években kezdték fejleszteni, de pénzhiány miatt a 2000-es években befejezték. Ezt Omszkban végezték.
    A T- 95-otot Nizsnij Tagilban az Uralvagonzavod- ban fejlesztik. A nyilvánosság még nem látta. Azért késik mert elég nagy problémák vannak a konstrukcióval. Nem felel meg a vezérkar kovetelményeinek. A gyártás szerintem 3-4 év múlva indul leghamarább. Ezért rendeltek még tobb száz T-90 -est (modernizált), mert senki sem tudja mikor készulnek el az új tank fejlesztésével. (15 évet álltak a fejlesztéssel, nehéz utolérni ennyi évet…)

  4. Black Eagle(T-80UM2):

    T-80U alvázra szereltek egy új tornyot.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Eagle_%28tank%29

    http://www.military-today.com/tanks/t12_black_eagle.htm

    T-95:
    Eddig csak fantáziarajzokat láttam róla. Állítólag a személyzet nem is a toronyban kap helyet, hanem azon kívűl egy páncélozott kapszulában.

    http://www.russianarmor.info/Tanks/MBT/t-95.html

    Szerintem az új tank nem lessz ennyire radikális kialakítású. Valszeg megtartják ez eddigi konfigurációt: vezető elől, parancsnok és irányzó a toronyban. Gondolom a lőszert végre valahára a torony hátsó részébe teszik majd, elkülönítve a személyzetől.

  5. Senki nem lesz a toronyban. Épp ez a konstrukció újdonsága, hogy a torony már csak a fegyvermozgatásra szolgál. Így a torony sokkal kisebb, a felépítmény alacsonyabb és egy csomó súlyt megspórolnak, amit felhasználhatnak a test páncélozására.

  6. Mackensen

    A Black Eagle az nem 1 t80u + uj torony kombináció.A BE-nél a test is uj mivel meghosszabbították és betoldottak még 1 görgőpárt + alacsonyabb a test mint a t80U-nál.Szerintem nagy hiba volt félbehagyni a fejlesztést, ha ráállnak a sorozatgyártására akkor már lenne 1 sokkal ütősebb harckocsijuk.Amúgy szerintem befogják váltani a konstrukciót már csak azért mert ha megcsinálják és használató lesz akkor szerezhetnek 1 kis hírnevet maguknak.

  7. Pontosítok:

    Már a fekete sas-nál is megoldották ezt a problémát mivel a személyzet már ott is külön kis kamrákban volt elhelyezve.Innentől kezdve már nem kell majd nagyon megeröltetniük magukat az uj tipussal és már itt is külön volt a lőszer nem pedig szimplán mint az elődjénél.

  8. Nem tudom mit problémáztok ezen a bevállalja dolgon. Ugyanúgy kell majd vezérelni a tornyot, mintha benne ülnének, csak kell még néhány méter kábelt behúzni, hogy a torony alól fél méterrel tudják irányítani.

  9. a távirányítható torony technológiailag nem egy nagy valami
    ahogy valaki írta csak kicsit több kábel kell nagyon leegyszerűsítve(tök mind1 h hova rakod a torony mozgatásához szükséges kezelőszerveket a toronyba vagy mellé)amivel probléma lehet az az h ha nincs senki a toronyban és mondjuk beszorul a lőszer vagy elakad a beépített fegyver akkor senki sem tudja azt helyrehozni mert a személyzet a tornyon kívül van más nem

  10. @Dudi nem a kébelekkel és azok huzigálásával van a baj. Nem csak a torony kezelőszerveit kell kivezetned a toronyból, hanem az irányzó és a parancsnok figyelő és célzórendszereit is, méghozzá az összeset. Ez azt jelenti, hogy teljes mértékben feladod a kézi vezérlés lehetőségét és csak az elektronikára hagyatkozol. Ezt eddig még senki nem tette meg. MINDEN, ismétlem MINDEN tanknál megvan a lehetőség a kézi vezérlésre. Az autómata töltőberendeséssel ellátott tankoknál is megoldott, hogy szükség esetén emberi erővel működtessék. Ezáltal a tank jobban fog hasonlítani egy vadászgépre bonyolúltságát illetően. Ennél a pontnál egy olyan filozófia mellet köteleznék el magukat az oroszok, ami szinte teljesen kizárja egy VH méretű hagyományos konfliktus megvívását hagyománys fegyverekkel, ahol 1000 esetleg 10000 számra kell harckocsikat gyártani és üzemeltetni. Ez persze jelen esetben így is va, de senki nem tudja mi lessz 7-10 év múlva.
    A hagyományos harckocsiknál megvan a lehetőség, hogy ha nagyon nagy a baj akkor „lebutítsák őket” egyszerűbb célzóberendezésekkel kezelőszervekkel lássák el stb. A t-95 konstrukciója ezt teljesen kizárja.

  11. Mackensen, te vmit nagyon félreértettél. A tornyon kívül elhelyezés nem azt jelenti, hogy a torony mellé még felszerelnek egy páncélkapszulát, hanem azt, hogy a harckocsitest rendkívüli módon meg lesz erősítve, ez fog egy izolált kapszulaként működni.
    Már az M1 se képes Számítógép nélkül működni. Ha az lerohad lehet szerelőhöz vinni, volt rá példa irakban is. Eddig az oroszok nem hagyatkoztak ennyire az elektronikára. Ha pl a T-90-ben elromlott lehetett manuálisan tovább működtetni csökkentett módban, persze ilyenkor csak a manuális célzás működik, tehát jelentősen veszít képességeiből a harckocsi. Most ők is 100%elektronikára váltanak.
    A teljesen automata töltőberendezésekbe pedig nem lehet művelet közben kézzel belenyúlni, mert az automata izoláltan van elhelyezve, így robbanás esetén a személyzet megmenekülhet.

  12. Rommel
    A páncélozott kapszula alatt azt értem, hogy belső páncéllemezekkel választják el magukat a harckocsi többi részétől, főleg a toronytól.
    Az Abramsal kapcsolatban tévedsz, lehet vele célozni és lőni számítógép nélkül is. Sőt teljesen levághatod az áramot a toronyból, akkor is tudsz lőni vele. Gyakorlatilag triplázták a célzórendszerét. Van ugyebár az első az irányzóé ami kétcsatornás éjjel/nappali, van még a parancsnok panorámafigylője amivel szintén lehet lőni, de az irányzónak még van egy pót távcsöve ami egy teljesen egszerü üveg távcső, szinte olyan, mint amilyen a T-55 van. Megy áram nélkül is. A torony mozgatása megoldott kézzel is és az ágyút is meg a coax géppuskát is lehet kézzel elsütni.
    A teljesen autómata töltőnél is van egy kicsi nyílás, amin a töltő áttólja a tövedéket a kűzdőtéren az ágyúba. Nem állítom biztosan, de szerintem megoldották, hogy kézzel is ki lehesen venni lövedékeket. A T szériánál ha elromlik a töltő, a parancsnok töltötte volna az ágyút. Persze elég körülményes, főleg az osztott lőszer miatt de meg úgy is stb.

  13. Szerintem a mai világban már az anyagháborúnak nincs értelme. A digitálisé a jövő. Pl.: szerintem, ha az első öbölháborúban az Irakiaknak 3xannyi tankjuk lett volna, ugyan úgy lenyomtákvolna őket az amik.

    Persze most lehet hogy hülyeséget mondtam, de én így gondolom.

  14. novara

    „Egy mai modern háborúban a fejlett légierő a döntő…illetve az információ áramlás.Minden más csak másodlagos.”

    légierővel nem lehet területet elfoglalni megtartani innentől kezdve amit írtál nem igaz!!

  15. Bebizonyosodott már nem egyszer hogy a légierő szárazföldi harc nélkül is képes térdre kényszeríteni egy országot.
    Már a második világháborúban is minden tonna célba juttatott bomba 3 amcsi katona életét mentette meg.
    A Douchet elmélet bizonyított már.Persze jelen világunkban nincs ennek alternatívája de ettől még működik…

  16. Nem tudhatjuk, mit követnek az oroszok. Adott két fejlesztési lehetőség a T-95 és a Black Eagle. Én személy szerint a Black Eagle-re fogadnék, vagy talán helyesebben az azt képviselő utra. A T-95 túl radikálisnak tartom és habár rengeteg súlymegtakarítást érhetnek el, amit a védelemre fordíthatnak nagyon rizikós minden egyébb szempontól (gyártás, üzemeltetés stb.)
    Ezt végül is előbb útóbb megtudjuk, lehet, hogy az oroszok mernek merészet álmodni és T-95 lessz a dologból.

  17. novara

    gondolom szerbiára gondolsz és ha igen akkor azért nem kényszerült térdre az ország (csak egyszerűen nem érte meg nekik koszovó a rengeteg bombázást) a hadsereg harcolni képes lett volna az esetlegesen benyomuló nato erőkkel ami nálam azt jelenti h nem kényszerült térdre
    az viszont tény h úgy érte el a nato a célját h nem használt a szárazföldi offenzíva de ahhoz már nem elég a légierő h a kialakult helyzetet stabilizálja

    légió???

  18. A Black Eagle-nek semmi esélye. Alapból sztem elhibázott a konstrukció a reaktív páncélzat miatt. Tehát a passzív védelme a mai T széria szintje lenne kb. Ami mint láthattuk nem sokat ér a 120mm löveggel szemben. A T-95-ben pedig semmi radikálisan új nincs. Már évekkel ezelőtt leírták, hogy a harckocsik ebbe az irányba fognak fejlődni. Vagyis a cél, hogy a legénység páncélátütés esetén is nagy valószínűséggel túléljen.

  19. Rommel28

    „A Black Eagle-nek semmi esélye. Alapból sztem elhibázott a konstrukció a reaktív páncélzat miatt.”

    mert erős páncélra nem lehet felszerelni??? vagy te tudod h milyen erős a black eagel páncélzata???

    ez a mondat szerintem az a a kategória mint amikor a pak-fat-t nyilvánították szarnak egy videó alapján!!!

  20. Rommel

    Már mint dudi (az én kis kedvencem akivel mindig egyetértek:)) kifejtette hibásak a nézeteid a harckocsik páncélozása tekintetében. Hiába nagy a passzív páncélzat ha a kumulatív cuccok simán átviszik.Ezért kell rá ERA.

  21. sulyid

    nem én mondtam h azért van era a black eagle-en mert vékony a páncélzat
    hanem Rommel28 akkor miért az én nézeteim hibásak??? :)

    a passzív védelem erősségéhez mind a 3 fajta hk elleni lőszerrel szemben tanúsított ellen állás beleszámít nem csak az apfsds elleni

  22. OFF

    molni

    „van a beömlő nyílás alján egy felhajtható terelőlemez ami pont annyit takar ki amennyi a alapátokból látszik(nem tudom ez mekkora veszteséget okoz de biztos nem véletlen van ott és az sem véletlen h a beömlő nyílás “szája” “indokolatlanul” kitágul”

    ki kell javítsam magam nem alulról nyílik fel hanem felülről lefelé

    ja kép ha már kértél(a nézeti rajzokra gondolok)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_PAK_FA

    de nem csak ezen minden nézeti rajzin behúzzák azt a vonalat a beömlőnyílások közepére

  23. Pocok75 – már másodszorra beszélsz valótlanságokat, légyszíves ilyen hozzászólásokat ne tegyél már.
    A Black Eagle (Obiekt-640, gyár: Transmash) nem T-95 (Obiekt 195, gyár: UralVagonZavod) és nem is T-72 (ami szintén UVZ), hanem egy T-80 alvázra épülő konstrukció. Több változata van: pl. van egy olyan is ahol a T-80 felhízlalt karosszériája az alap egy oldalt 7 futógörgővel a szokásos 6 helyett. A torony teljesen új, a muníció a torony hátsó részében van egy páncélblokkban, elszeparálva a személyzettől, ahonnan automata töltő mozgatja. A tank tartalmazza a legújabb robbanó reaktív páncélzatot és becsapódó lövedékek elleni védelemmel (Arena vagy Drozd ha mond vmit)

    dióhélyban ennyi, arra az esetre ha nem olvasnád el a többi kommentet.

    Emberek nagyon tetszik ez a vita ami itt folyik! Örömmel látom, hogy ismeritek az arra érdemes oldalakat!
    Azért itt van néhány gondolat és link, bocs ha volt már:

    a Relikt-ről nincs sok info, de az biztos, hogy nehezebb mint a Kontakt védelmek (1500 helyett 2300 kg). Itt van róla egy-két kép (T-72 Rogatka).
    Itt a ERA-k gyártója:
    http://www.niistali.ru/article/article_04.htm
    A Relikt a legmodernebb védelem most, és sokkal hatásosabb az APFSDS ellen mint a Kontakt-5

    Itt van, hogy miként nézett volna ki az a harckocsi ami váltotta volna a T-80/T-90-et:
    http://www.meshwar.vistcom.ru/tech/ob187.htm
    http://www.otvaga2004.narod.ru/publ_w4/021_187.htm
    Készült belőle 6 prototípus is, az 5. és 6. volt a legfejlettebb. A tank forradalmasította volna az orosz harckocsigyártást, de a gazdasági nehézségek megszülték a T-90-t.

    Egyébként azoknak akit érdekel, a T-95 valószínűleg ennek a prototípusnak a tapasztalatai alapján készül, legalábbis van esély hogy megkapja a löveget:
    http://otvaga2004.narod.ru/publ_w4/031_kalibr.htm
    a lap alján az ОБЪЕКТ-292-ről van szó, ez tulajdonképp egy T-80 alváz egy 152,4 mm-es hosszú csövű löveggel, ami szétvisz mindent. A tank jól teljesített a próbákon, de a Jelcin-rendszer halálra ítélte.
    még egy link:
    http://alternathistory.org.ua/obekt-292-takim-dolzhen-byl-byt-t-95

  24. Mark: az öböl háborúval kapcsolatban: lenyomták voltna az irakiakat simán. A probléma ott volt, hogy az irakiak légi ereje nem volt felkészülve a koalíciós légifölényre. Miután a légierőt semlegesítették még a földön, vagy a levegőben, szétbombázták a kommunikációt. Most ehhez tegyük hozzá, hogy az iraki tábornokok nem voltak valami kompetensek. Olyan taktikákat használtak mintha egy ötvenes évekbeli VarsóiSz-NATO háború lett volna. Ha a jenki légierő azt csinál amit akar, akkor az Apache-rohamok ellen mit tesz 1000 tank? Nem sokat. Csapatlégvédelem? Zéró, esetleg duplacsövű ZU-23 platformok szemirányzékkal. Stinger, Roland FIM? Kevés, néhány üteg. Emellett az iraki hadsereg logisztikája messze alulmúlta a koalícióét, fegyverek tekintetében is olyan tarka volt mint valami virágos rét :) Akkor a lőszerek: ha egyáltalán volt APFSDS-nek nevezhető valamilyük (és nem repeszgránáttal lövöldöztek szerencsétlenek – erre volt példa), az is elavult hulladék. Az iraki tankok többsége a hiedelmekkel ellentétben nem T-72 volt, hanem: kínai Type-59, Type-69, valamint a lengyel T-72esről licenszelt saját elég kétes minőségű Assad Babyl, természetesen mindennemű éjellátó vagy lézertávmérő nélkül. Akkor az iraki harckocsizók taktikai kiképzése (és a Köztársasági Őrezreden kívül a morálja) hagyott némi kivánnivalót maga után. És folytathatnám a végtelenségig… Szóval a jenkik mindenképp nyertek volna, de ebből a győzelemből messzemenő következtetéseket levonni az orosz harckocsikkal szemben szerintem értelmetlen.

    Ez utóbbi mondat inkább Fade-nak szól, emlékszem még fél éve kb, h elég negatív véleményed van a T-72-ről az öbölháború alapján és h ki kéne dobni őket az MH-ből. Szerintem meg ha a szomszédainkat nézzük, egy feltuningolt T-72 erő éppen elég, ha úgy hozza a sors, ellenük.

  25. Mark: az öböl háborúval kapcsolatban: lenyomták voltna az irakiakat simán. A probléma ott volt, hogy az irakiak légi ereje nem volt felkészülve a koalíciós légifölényre. Miután a légierőt semlegesítették még a földön, vagy a levegőben, szétbombázták a kommunikációt. Most ehhez tegyük hozzá, hogy az iraki tábornokok nem voltak valami kompetensek. Olyan taktikákat használtak mintha egy ötvenes évekbeli VarsóiSz-NATO háború lett volna. Ha a jenki légierő azt csinál amit akar, akkor az Apache-rohamok ellen mit tesz 1000 tank? Nem sokat. Csapatlégvédelem? Zéró, esetleg duplacsövű ZU-23 platformok szemirányzékkal. Stinger, Roland FIM? Kevés, néhány üteg. Emellett az iraki hadsereg logisztikája messze alulmúlta a koalícióét, fegyverek tekintetében is olyan tarka volt mint valami virágos rét :) Akkor a lőszerek: ha egyáltalán volt APFSDS-nek nevezhető valamilyük (és nem repeszgránáttal lövöldöztek szerencsétlenek – erre volt példa), az is elavult hulladék. Az iraki tankok többsége a hiedelmekkel ellentétben nem T-72 volt, hanem: kínai Type-59, Type-69, valamint a lengyel T-72esről licenszelt saját elég kétes minőségű Assad Babyl, természetesen mindennemű éjellátó vagy lézertávmérő nélkül. Akkor az iraki harckocsizók taktikai kiképzése (és a Köztársasági Őrezreden kívül a morálja) hagyott némi kivánnivalót maga után. És folytathatnám a végtelenségig… Szóval a jenkik mindenképp nyertek volna, de ebből a győzelemből messzemenő következtetéseket levonni az orosz harckocsikkal szemben szerintem értelmetlen.

    Ez utóbbi mondat inkább Fade-nak szól, emlékszem még fél éve kb, h elég negatív véleményed van a T-72-ről az öbölháború alapján és h ki kéne dobni őket az MH-ből. Szerintem meg ha a szomszédainkat nézzük, egy feltuningolt T-72 erő éppen elég, ha úgy hozza a sors, ellenü

  26. Mackensen: én sem kielégítően még, az a baj, fordítgatni próbálok, sok idő elmegy vele, de nekem megéri

    Fade: akkor rosszul emlékeztem, bocs. Vmi magyar honvédség helyzete volt a cikk. na mind1 nem akarlak fárasztani, de ha van kedved mégegyszer leírni, hogy milyen hibákra gondolsz?
    Sztem mikor megjelent, az akkori a viszonyokhoz képest egész jó tank volt, főleg úgy, hogy Abrams még nincs, M-60 only, a komolyabb európai ellenfelekből, mint Leopard 1, AMX-30 meg nincs ilyen mennyiség.
    Én inkább azt mondom, egy másik doktrína alapján kifejlesztett harckocsi.

  27. bmedefender!
    érted a smile-t a mondatom végén?
    A saját véleményemet azért ide írhatom, nem?
    Vagy már az is beszólásnak minősül, ha nem értek egyet veled?
    Szerintem nem egy nagy dolog ez a harckocsi!
    Messze nem széria érett és addigra már biztos lesz valami újabb dolog ami korszerűtlenné teszi! Igaz már ma sem túl jó, szerintem túl van bonyolítva!