|

Brazil-indiai összeborulás készülődik?

Érdekes együttműködés lehetősége merült fel az India és Brazília között az eheti politikai egyeztetések folyamán. Az említett két országban jelentős, világhírű harcigép-beszerzésre zajlik, logikus lépés lenne a két tender összehangolása.

Pradeep Vasant Naik, az Indiai Légierő parancsnoka a minap Brazíliába látogatott, hogy Nelson Jobim védelmi miniszterrel és a Brazil Légierő parancsnokával, Juniti Saitoval tárgyaljon. Az egyeztetések fő témája a két ország repülőgépipara közötti szorosabb együttműködésének kialakítása és a kiképzési intézmények kölcsönös megosztása volt, ám előbbi kérdéskörhöz szorosan kapcsolódik a harcigép-beszerzés, mivel mind az MMRCA, mind az F-X2 tender fő kikötése a licenszgyártás kialakítása és a teljes technológiai transzfer.

Az valószínűleg a politikai megbeszélés következménye lehet, hogy további fél év haladékot kapott Nelson Jobim védelmi miniszter azon dokumentum átadására (emlékezzünk, az MMRCA-tender eredményhirdetése 2010 utolsó negyedévében várható), melyben véleményezik mindhárom döntős típust, és kiválasztják a számukra megfelelő ajánlatot. Ezek után a brazil elnök a dokumentum figyelembe vételével (vagy éppen figyelmen kívül hagyásával) meghozza a végleges döntést a harcigép-beszerzést illetően.

Ha meglépik az azonos típus rendszeresítését a nyertes gyártó hatalmasat kaszálhat. Mindenesetre, ha így történik, akkor a Brazil győztest sem tudjuk meg ősz előtt.

7 hozzászólás “Brazil-indiai összeborulás készülődik?”

  1. Ha egy típust rendszeresítenek, akkor az SH és Gripen lehet a befutó!
    Ha viszont különbözőt, akkor érdekes lehet a különféle technológiákat összeházasítani, feltéve, ha a gyártó ezt engedi! Itt most a szoftverekre gondolok, nem az egyes gépek szerkezeti elemeinek kipróbálás másik fél gépein. Ez egy aznos típusnál nem okozhatnak gondot.

  2. Olyan szintu egyutt mukodes hogy egy tipust lehessen valasztani olyan komplikalt hogy szinten lehetetlen. Kulon elvarasok, hadi elmeletek, es politikai befolyasokat kell egybe hangolni, ami nem egyszeru.

    Technologiai csere ket kulon gep vasarlas esten is lehetetlen mert bisztos hogy gyarto ezt nem fog engedni.

    Ahol lehet esetleg egyutt mukodni az tender Info Csere. A kulonbozo ajanlatokrol, proba eredmenyekrol es technologiakrol. Ez is mar nagy eredmeny lenne.

    Ha mar itt tartunk:

    Ellobb irtam hogy MMRCA tendert valoiszinu Franciak nyerik meg. Egy hajtomu gep, nem hiszem hogy eselyes, Orosz Mig 35 nem jobb mint Mig 29 es EuroJet tul draga. De most Amerikaiak olyan szintu Technologia cserert ajanlanak hogy egyszeruen kiszorithatjak Franciakat. Tehat F-18 es nagy eselyes.

  3. Szerintem is F-18-az esélyes szakmailag, na de politikailag.?
    Ha végül egy típust válassztanak, az szerintem csak a véletlen egybeesés eredménye lehet.

    Nem értem azt hogy a „gyártó nem engedné”. Teljes technológiai transzfer esetén, mit tehet ellene. Max titokban csinálják.