|

Tesztelik az A-Dartert

Az új fejlesztésű A-Darter levegő-levegő rakéta számos sikeres földi indításon és légi teszten van túl, itt az idő, hogy repülőgép szárnya alól indítsák.

A dél-afrikai és brazil koprodukcióban készülő, ötödik generációs, infravörös önirányítású légiharc-rakéta sorozatgyártását 2013-ban tervezik indítani, ám addig számos próbaindításon és éleslövészeten kell részt vennie a fegyvernek, melyeket a dél-afrikai Overbergben található tesztközpontban végeznek.

Az új rakétát Brazíliában az F-5BR és az F-X2 tender győzteseként kihirdetett típuson integrálják majd, míg a Dél-afrikai Légierő (SAAF) Gripenjein és Hawk kiképzőgépein látható majd a jövőben, pontosabban 2014-től tervezik szolgálatba állítását.

Az új levegő-levegő rakéta fejlesztésében a dél-afrikai Denel Dynamics és a brazil Mectron, Avibras és Opto Electronics cégek vállaltak szerepet. A Brazília részéről kikötés volt, hogy minden dél-afrikai komponenst hazai cég is le tudjon gyártani, így a brazilok által rendelt rakéták teljes mértékben hazai alkatrészekből épülnek fel. Míg a dél-afrikai és az export rakéták orrába a Denel által gyártott infrafej kerül, addig a brazilok az Opto Electronics termékét használják. Az eszköz teljesítményét idén tesztelték először, a nyilatkozatok szerint „jobb, mint várták”.

Az Opto Electronics nem ismeretlen a brazil haditechnikai iparban, a MAR-1 radar elleni rakéta, valamint a MAA-1 Piranha és MAA-1B (MAA – míssil ar-ar) levegő-levegő rakéták számára szállítottak lencséket, tükröket és közelségi gyújtókat.

3 hozzászólás “Tesztelik az A-Dartert”

  1. Üdv!

    Képességek terén melyik US levegő-levegő rakétához lehet hasonlítani? Ill. Brazíliának mióta van ilyen fejlett elektronikai ipara? Menyire fejlett a hadiipara?
    Egy abszolút fekete lyuk van az ismereteim terén a dél-amerikai térséget illetően. :)

    Tisztelettel
    Q