|

Gates figyelmeztette a szenátorokat

Robert Gates védelmi miniszter szerdán a Szenátus védelmi programért felelős albizottságának meghallgatásán figyelmeztette a szenátorokat, hogy hiba lenne alábecsülni az Obama adminisztrációnak a védelmi csomaggal szemben kilátásba helyezett vétóját.

Gates kifejtette, hogy a törvényhozóknak nem kéne alábecsülniük az Obama adminisztrációnak a felesleges programok szanálása általi költségcsökkentés iránti eltökéltségét, majd megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint vétót fog javasolni, ha bizonyos nagy költségvetésű programok támogatása tovább folytatódik.

„Hadd legyek teljesen egyértelmű” – hangzott el a védelmi minisztertől – „A továbbiakban is erősen javasolni fogom, hogy az elnök vétózzon meg mindent, ami tartalmazza a C-17, vagy a második F-35 hajtómű programok folytatását.” Hovatovább arra is figyelmeztette a hallgatóságát, miszerint az is orbitális tévedés lenne, ha arra alapoznának, hogy ezen két programot az elnök benyeli, ha a törvényjavaslatban olyan dolgok is szerepelnek, melyeket amúgy erősen támogat – például a haderő azon tiltásának feloldása, mely jelenleg tiltja, hogy a melegek nyíltan vállalhassák szexuális orientációjukat.

F136

‘Úgy vélem, hogy az adófizetők, a haderő és a JSF program érdeke, hogy ne küzdjünk egy második hajtóműért’ – áll Robert Gates egy májusi levelében. A General Electric – Rolls-Royce páros F136 hajtóművének a 2009-es problémáűk ellenére bizalmat szavazott a Kongresszus a 2010-es költségvetésben, hovatovább Obama vétót helyezett kilátásba, ha nem kap extra támogatást a program. Fél év alatt hogy meg tudnak változni dolgok, nem igaz? | Forrás ,

Ahogy a fenti hosszabb képaláírásban olvasható, a Kongresszus a 2010-es költségvetési évre finanszírozta az F136 fejlesztését, hovatovább a 2011-es költségvetési évre kidolgozás alatt álló csomagba is bepréseltek pár hete 485 millió zöldhasút számára. Gates szerint mindez persze botor dolog, hiszen a GE/RR páros produktuma jelenleg elmarad teljesítményben a Pratt & Whitney-féle F135-től és ennek a ténynek a múlt időbe rakása az elkövetkező 6 évben az adófizetők akár 2,9 milliárd dollárjába is kerülhetne. A szituáció pedig, melyben mind az F135, mind pedig az F136 fejlesztője biztos üzletet kap nem verseny – hangoztatta Gates, aki szerint a verseny arról szól, hogy a győztes – jelen esetben az F135 – mindent visz.

Pratt & Whitney F135

Pratt & Whitney F135 ,

A nagy lobbiháború közepette egyébként a GE és a P&W épp egymást próbálja besározni, a riválisra terelni és negatív hangúra csiszolni a médiafigyelmet. A GE szerint pont hogy az F135-el vannak gondok, – költségtúllépés vonalon mindenképp – míg az F136 köszöni szépen kiválóan muzsikál. A GE szóvivője természetesen pont ezzel reagálta le Gates beszédét is még aznap: Rick Kennedy kifejtette, hogy a Joint Strike Fighter programért felelős ellenőrzési csoport folyamatosan kitűnő minősítéseket ad az F136-nak, mely nem hogy teljesíti, de meg is haladja a követelményeket. A Pentagon árbecslésével meg határozottan nem értett egyet.

No, de visszatérve a 16-ai meghallgatásra, ahol egyebekre is sor került – konkrétan Gates amolyan emlékeztetőként kifejtette, hogy egyre jobban aggasztja, hogy még mindig nem ment át azon törvényjavaslat, melyre pedig szükség van ahhoz, hogy a fegyvernemek megkaphassák azt az aktuális, kiegészítő pénzmagot, mely a folyamatban lévő háborús kiadások miatt nélkülözhetetlen számukra. Gates emlékeztette az albizottság tagjait, hogy ha legkésőbb július elejéig nem megy át a dolog, akkor bajok lesznek, „hülye dolgokat” kell meglépniük – azaz el kell kezdeni a hadműveletek redukálásával kapcsolatos tervek kidolgozását.

Mike Mullen és Robert Gates a 2010. június 16-ai meghallgatáson

Mike Mullen és Robert Gates a 2010. június 16-ai meghallgatáson | Forrás ,

Gates összegzése alapján első körben – már július folyamán – a Haditengerészet és a Tengerészgyalogság kerülhet bajba a hadműveletekre fordítandó összegek elapadása miatt. A szárazföldi erők a békeidős műveleti költségvetésük rovására még augusztusig kitartanak, ám utána arra kényszerülhetnek, hogy például a civil alkalmazottaikat szabadságra küldjék, hovatovább előálljon az a helyzet, hogy „nem kifizethető” aktív állomány van.

Természetesen az a szituáció nem állhat elő, hogy Joe baka Kansas-ből a fizetési csekkje helyett a bepókhálósodott postaládával néz farkasszemet, hiszen a katonák fizetése az ún. alapvető nemzetvédelmi programok közé tartozik, melyek pénzelése biztosított a Feed and Forage Act által.

2 hozzászólás “Gates figyelmeztette a szenátorokat”