|

Új vigyázó szemek Dél-Koreának

Az északi szomszéddal fennálló, nem túl harmonikus kapcsolatnak köszönhetően Dél-Korea erős hadsereget tart fenn, ám az ellenség folyamatos megfigyelése miatt szükségesnek tartják új felderítő repülőgépek vásárlását.

A jelenleg használatos, direkt erre a célra kialakított McDonnell-Douglas RF-4C Phantom II mellett – feladattól függően – a hazai gyártású KF-5 Tiger II és KF-16 Fighting Falcon, valamint az importált F-15K Slam Eagle vadászbombázókat használják felderítésre, emellett a BAe 125 Hawker 800 és KAI KA-1 Ungbi típusok is ilyen szerepkörben állnak hadrendben.

A Ferihelyen is járt Gulfstream bizjet egyre népszerűbb alap ,

Dél-Koreában úgy érzik, hogy ez sem elég, így tárgyalásokat kezdtek amerikai, üzleti repülőgépeket gyártó vállalatokkal két további felderítőgép rendszerbe állításáról, eddig az Egyesült Államokban székelő Gulfstream Aerospace és a kanadai Bombardier neve merült fel, mint esélyes szállító.
Előbbi nagyobb tapasztalattal rendelkezik ilyen téren, az izraeli IAI (Israel Aerospace Industries) több típusát is kezelésbe vette, készült belőlük felderítő és légtérellenőrző altípus is.

A gépek bendőjét a LIG Nex1 vagy a Samsung-Thales kooperáció tölti fel elektronikai és optikai berendezésekkel. A DAPA (Defense Acquisition Program Administration) a következő hónapban nyitja a pályázatot, a győztes cég nevét az év vége előtt szeretnék kihirdetni, hogy már 2014-re szolgálatba állíthassák a 2 darabosra tervezett flottát.