|

Venezuela tovább fegyverkezik

A minden pillanatban háborúra készen álló Venezuela és hős vezére, Hugo Chávez tovább folytatja a fegyverkezést, mely komoly aggodalomra ad okot Dél-Amerika többi országának, és előrevetíti egy esetleges jövőbeni konfliktus képét. Ezúttal ismét a légierő gépparkját fejlesztik, a beszerzendő árucikkek forrása pedig Oroszország és Kína.

A pilóták kiképzésére és a harci feladatok gyakorlására a 2008-ban megrendelt (eddig hat érkezett meg) 18 Hongdu K-8W Karakorum kiképző / könnyű csapásmérő gép mellé további 22-t szereznének be 82 millió dollár értékben. Az így létrejövő 40 gépes flottával végleg kiváltják az ősrégi Rockwell T-2D Buckeye kiképzőket, valamint könnyű támadó és harci gyakorló feladatkörben a Canadair VF-5A/B-ket.

Chávez elnök a hírt június 6-án jelentette be egy televíziós műsorban. Elmondása szerint azonban itt nem áll meg a beszerzések sora: a kívánságlistán szerepel meg nem nevezett számú Il-114MP tengerészeti járőr, 10 Mil Mi-28N harci helikopter és 12 Antonov An-148 szállítógép. Kérdéses azonban, hogy mindezen tételek megvásárlására lesz-e elég pénze, vagy a legutóbbi, a légvédelem és a páncélos erők bővítését célzó bevásárlásához hasonlóan kölcsönhöz folyamodik.

Venezuelai Szu-30MKV géppár ,

Ennél érdekesebb az a hír, mely nemrég szivárgott ki a venezuelai felső vezetés köreiből. Eszerint Vlagyimir Putyin májusi látogatása során tárgyalásokat folytatott Chávez elnökkel 24 Szuhoj Szu-35 Flanker vadászbombázó megvásárlásáról. Azt nem tudni, hogy tényleg volt-e ilyen, és ha volt is, mennyire sikeres, de a fellelhető információk szerint Venezuela körülbelül 2,4 milliárd dollárért jutna hozzá a gépekhez, vagyis darabonként 70 és 100 millió közötti áron.

A találgatások szerint a szükséges fegyverzet is bele tartozna a csomagba, melynek megérkezése után az ország Dél-Amerika legpotensebb légierejét tudhatná magáénak, ugyanis a 24 Szu-35 mellett szolgálatban áll majd 45 nem kevésbé izmos Szu-30MKV is. Ezzel párhuzamosan kivonásra kerülnének ugyan a megmaradt F-16A Block15OCU gépek, ám ezekből már csak minimális mennyiség repülőképes.

9 hozzászólás “Venezuela tovább fegyverkezik”

  1. Arrafelé nem szarral gurigáznak, az biztos! Chavez egyebek mellett hat darab Kilo osztályú D/E tengeralattjárót is rendelt, amelyekkel több tengeralattjárója lesz, mint Németországnak, amely most csökkentette az üzemeltetett tengóit tízről négyre! Pedig az „U-boat Wolfpack” hallatán mindenkinek Németország ugrik be inkább, mint Venezuela… :-))

  2. http://www.spacewar.com/reports/Germany_retires_more_than_half_of_its_subs_999.html

    Nem teljes a kép az biztos. Németország amúgy véleményem szerint jól csinálja. Nem irtózatos hadsereget tart fenn, hanem elegendőt, nem folytat soha véget nem érő háborút. (Még ha kelletlenül is de teljesíti a NATO kötelezetségeit (mert érdekei megkívánják.))
    ezek egyikét se csinálja…. DE irtózatosan sok fegyvert exportál. :)

  3. 2007ben a világ fegyverexportjának 14 %át bonyolította le (USA – Oroszo. után), most 11%, de a 3 % különbség valószínűleg a fegyverpiac rohamos növekedésének tudható be :

    http://atlanticreview.org/archives/1078-Top-Four-Arms-Exporters-USA,-Russia,-Germany-and-France.html

    http://www.wsws.org/articles/2010/mar2010/germ-m31.shtml

    A németeknek úgy látszik a vérükben van a fegyvergyártás :P (azért fegyvergyártásban / exportban nagy/szuperhatalomnak lenni egy 2.VH után nem rossz teljesítmény).

    Y

  4. amúgy sajnálatos, hogy egy szegény ország az olajbevételeinek jó részét + még el is adosodik, hogy sok fegyvere legyen. Ráadásul evvel kvázi egy fegyverkezési spirált is elindít.

    De legalább sok gripen/f18/Rafalet vesznek a pl Brazilok. :DDD

  5. Az az érdekes ,hogy ezek a Chavez félék egyszerűen nem képesek tanulni a múlt hibáiból!
    A hatalom elveszi a józan ítélőképességüket,bár megjegyezem a mögötte állók sem teljesen tiszta fiallások.Egy Bonanza Banzáj dalszöveg jut az eszembe:” A hatalom célja a hatalom maga”.
    Azért elgondolkodtató ha alattunk olaj lenne mi melyik tábort erősítenék Venezuela v. Dubai.Bár nekünk nem sok tengó kellene!
    Milyen érdekes,hogy ilyenkor a ruszkik egyszeribe ,milyen készségesek!