|

II. világháborús bomba ölt meg három tűzszerészt Németországban

Németország számára még a mai napig is egy rendkívül keserű emlék a hatvanöt évvel ezelőtt véget ért II. világháború. Sajnálatos módon azonban a szenvedések nyomai nemcsak az emberekben hagytak nyomot, hanem az ország földjében is. Az 1944 és 1945 során rendkívül nagy számban végrehajtott szövetséges bombatámadások közben leszórt bombák közül igencsak sok hullott le anélkül, hogy – rendeltetésének megfelelően – felrobbant volna.

Így nem meglepő, hogy még mostanában is találnak Németország minden részén fel nem robbant második világháborús robbanószereket, melyek hatástalanítása sok munkát ad a tűzszerészeknek. Az esetek túlnyomó többségében építkezésekhez hívják a specialistákat, akik nagy tapasztalatuknak hála csak nagyon ritkán hibáznak. E szakma azonban még úgy is életveszélyes, ha az ember tökéletesen végzi a munkáját, ugyanis a földet érés során deformálódott, meghibásodott bombák néha a legkisebb érintésre is működésbe léphetnek.

Az elmúlt néhány napban Göttingen városának lakóit kétszer is ki kellett telepíteni otthonaikból, ugyanis a helységben folyó építkezések során két bombát is találtak. Az elsőt múlt hét pénteken (május 28.) fedezték fel. Az 500 fontos (226 kg) robbanószerkezetet a tűzszerészeknek sikerült hatástalanítaniuk, a szükséges óvintézkedések miatt mégis 5000 embernek kellett ideiglenesen elhagyni lakhelyét. Ezt követően június 1-jén, kedden a göttingeni sportaréna építkezésén bukkantak rá a munkások egy ugyancsak 500 fontos, hét méter mélyen megbúvó bombára.

A területet lezárták és egy kilométeres körzetben mindenkit (7000 fő) kitelepítettek, majd megérkeztek a tűzszerészek, akik nekiláttak a bomba hatástalanításának. A három kirendelt szakértő már javában dolgozott, mikor a szerkezet váratlanul működésbe lépett, és a robbanásban mindhárman életüket veszítették. A detonáció helyétől nem messze lévő helyi vasútállomás több órára bezárt a keletkezett károk miatt.

Egyelőre nincs információ róla, hogy mi okozhatta a bomba felrobbanását. A körzetet még mindig lezárva tartják, és az erősítésként érkezett tűzszerész-csapatok folyamatosan kutatják át a környéket, további robbanóeszközök után kutatva.