|

Film-front – Észak-Korea vs. Dél-Korea

“Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

Az aktuális Film-frontban egy éppen aktuális témát dolgozunk fel az összegyűjtött videóanyag segítségével: amolyan seregszemlét tartunk az Észak- és Dél-Korea haderőből.

Bármennyire is szeretnénk a koreai háború végleges lezárását, – azaz a phenjani rezsim bukását – nyilván sokan tudják, hogy ennek egyelőre nem sok esélye van. No persze nem azért, mert az északi erők lenyomnák a délieket. Nem ez az oka, hiszen Dél-Korea hadereje egyedül is „agyonverné” az északi haderőt záros határidőn belül.

Ellenben egyrészt nincs meg a régióban a politikai akarat, Dél-Koreának pedig hatalmas gazdasági áldozatot kéne vállalnia, míg a nyakába roskadó Észak-Koreai „gazdasággal” egyáltalán kezdeni tudna valamit. És kéne tennie mindezt úgy, hogy a demilitarizált zóna északi oldala mentén felsorakoztatott több ezer tüzérségi üteg a semlegesítésükig szükséges időtartam alatt folyamatosan lőné Szöult, vélhetően igen komoly károkat okozva a déli gazdaság és a civil lakosság köreiben. És akkor még nem beszéltünk a nem konvencionális – kémiai, biológiai, nukleáris – hadviselésről lehetőségéről, illetve az északiak tekintélyes számú, beszivárgásra és szabotázsakciókra kiképzett elit alakulatáról.

No de ennyi szövegelés után akkor lássuk azokat a videókat! Amikkel kapcsolatosan előre szólunk, hogy az észak-koreai haderőt bemutató videók készítésének ideje kérdéses, sokszor látszik, hogy nem mai anyagról van szó. Ugyanakkor meglehetősen relevánsak még ettől, lévén Észak-Korea alapvetően nem rendelkezik nagyobb mennyiségben modernnek nevezhető fegyverzettel, az arzenál igen jelentős mennyiségben réges-rég elavult technikából áll össze.

Bevezetésnek: a parádézésban nagy a rutin… az észak-koreai rakétafejlesztések alapját adó SCUD, illetve SS-21 másolat is látható
http://www.youtube.com/watch?v=vRyv_E63-5Y

Folytatásként először egy kis összhaderőnemi vegyes Észak-Korából, a végén egy jó adag tüzérségi össztűzzel

Ugyanez dél-koreai stílusban

Aki ismeri, annak ugrás a többieknek igazi kis csemege :)
http://www.youtube.com/watch?v=tWi3Dq0grtM

A dél-koreaiak egyik konzervnyitója a K1A1 zenél
http://www.youtube.com/watch?v=Nab9Xv4H6J8

A kvázi rendszeres összecsapásokban részt haditengerészet a határ északi …

és déli oldaláról

Észak-Korea légierejének legpotensebb harci gépe a MiG-29. Elvileg 40 darab beszerzése történt meg, ám hogy ebből mennyi repképes az már egy másik kérdés. A maradék erő nagyja a MiG-23, MiG-21, illetve a MiG-19 és MiG-17 kínai másolataiból – J-5 és J-6 – áll össze

ezt meg nem lehetett kihagyni… :)

Mit tud ezzel szemben felmutatni Szöul? Nos például az F-22 Raptor és a nemrégiben hadrendbe álló szingapúri F-15SG után kvázi legpotensebb vadászbombázót, az F-15K Slam Eagle egyre népesebb arzenálját.

Aztán persze ott van még az F-16 és kivénhedő vonalon az F-4 Phantom II és a hazai fejlesztésű FA-50-el leváltandó F-5 Tiger II is.

Észak-Koreai különleges erők képzése
http://www.youtube.com/watch?v=6DQzokgGS7g

Az Egyesült Államok után Dél-Korea rednelkezik a második legnagyobb tengerészgyalogos erővel

Dél-Koreai különleges erők

52 hozzászólás “Film-front – Észak-Korea vs. Dél-Korea”

  1. Észak-Korea légierjének legpotensebb harci gépe a MiG-29S.

    Ez szerintem téves. MiG-29S gép az a Tolkacsov árulás utáni verzió. Összesen készült belőle vagy három századnyi a SZU összeomlása előtt. Az első 29-es gépeket 1988-ben vették az északiak. 18 (?) vagy 20 (?) darabot. Pusmogtak valamit arról, hogy 40 gépre nőtt a flotta a ’90-es években, de S verzióról nem is hallottam eddig. Erősen kétlem, hogy a legmodernebb ’29-es verziót eladták volna, de a mennyiség akkor sem 40. A globalsecurity oldalon 40 a total mennyiség egyes években. Azt is erősen kétlem, hogy 100% a hadrafoghatóság.

    http://www.globalsecurity.org/military/world/dprk/air-force-equipment.htm

    Mondjuk az 1990-es 25db MiG-29 is érdekes adat, de az is igaz lehet.

    Az F-15K videóban az az érdekes, hogy az egyik WSO szemüveges!

  2. Gyönyörű mozgalmi dalok, különösen amely az északi légierő filmecskéje alatt szól…
    Siemán elmenne egy lakodalmas nótának itthon! :-)

    An-2 és Mi-4-es gépeket eladják a filmekben, mint csúcstechnikát! Kíváncsi lennék meddig jutna be a dél-koreai légtérbe az az An-2-es kötelék az ejtőernyősökkel. 1-2 gép alacsonyan még ok, de kötelékben… :-)

    Nagyon tetszett a pilóták kórusban éneklése a gépek előtt, ez még a mi szocializmusunkban is sok lett volna! :-)

  3. Wow, ez ám az összeállítás. Az F15sg-t nem állították még hadrendbe? Mert akkor az AESA miatt a slam csak 3.
    Azért az az északi össztűz… Nemtom katonai jelentősége pontosan mekkora, de videón keresztül mutatva elég nagy, különösen ha a túlvégére Szöult képzeli az ember.

  4. DrStrangelove

    Üdvözlet

    ÉK szerintem változatlanul csak menetelni tud, nem tudom hogy reagálnának az „elit, fanatizált” ék katonák éles helyzetben….

    Ezzel szemben DK ereje szerintem bármelyik eu-s országot meghaladja, sőt, szerintem ma csak az USA, Izrael, és esetleg Japán az, ami potensebb. Vagy tudtok más országot (mellőzük az atomfegyver kérdését)?

    Üdv,

    Dr Strlv

  5. @molni: módosítottam a MiG-29 részt

    @Kolombusz: de igen, jogos. Igazából első nekifutásra úgy akartam írni, de aztán nagyjából amiatt, mert F-15SG még csak kevesebb van, így maradt. Mondjuk hüleség volt persze, így javítottam is. :)

  6. Szerintem jelenleg Svájc rendelkezik az egyik legjobb haderővel ha nem a legjobbal.

    Ez így önmagában nagyon nem igaz. Komoly telepített légvédelme tudtommal nincs, bár a hegyvidék miatt értelme nem is nagyon lenne. Viszont a vádászlégiereje összevetve a RoKAF-fal elég fogíjas. Konkrétan egyfeladatos légierő, mert csapásmérő feladatkört nem gyakorolnak…

  7. @Tcat

    Kukacoskodhatok még egy kicsit? :)

    MiG-17 gép sem volt soha tudtommal, hanem csak a kínai J-5 másolat, ahogy J-6 és ismeretlen számú – 40 és 150 közé teszik – Q-5 gépet szereztek be. A 40 tűnik valószínűbbnek. Ezen felül még van valamennyi kohószökevény H-5.

  8. DrStrangelove

    Üdvözlet

    Igen, valami olyasmire gondoltam, mint molni. Ugyanis: szerintem DK hadereje gyakorlatilag az atomcsapáson kívül bármire tud (igen hatékonyan) reagálni, felszerelés tekintetében pedig szerintem igen alacsony az elavult eszközök száma arányosan – nem pláne, hogy ezeket még cserélni is akarják folyamatosan: megvan bennük az elhatározás, és meg is csinálják (az más kérdés, hogy miért).

    Svájc: önvédelemre alkalmas haderő, remek felépítés, de vannak területek, ahol gyengébb, nem beszélve, hogy csak védelemre van építve (csapásmérő képesség á lá molni), valamint: az utolsó fegyveres konfliktus, amiben részt vett, az volt, amikor Napóleon átment rajtuk. Meg mégegyszer rá 10 évre, amikor az oroszok jöttek, csak másik irányba. Szóval nem tudom, hogy teljesítenének egy valódi háborúban – megint más kérdés: ki támadná meg őket?

    Kína: szerintem gazdasági ereje, és méreteihez képest elég gyenge, gondolok itt arra, hogy csak egyszerűen 20 évvel van lemaradva a NATO-hoz képest (technológia terén). De ez csak az én véleményem.

    Németország: Valóban, vannak igen modern eszközeik, a méret is szerintem rendben van, de bőven van mit javítani (szerintem pl a légierejük nem egy nagy „was ist das”). Oh, és hát valljuk be: nincs is nagy ingerencia arra, hogy fejlesszenek.

    Oroszok: az ország korábbi státuszához, a méreteihez, és minden egyébhez amit magának megkövetel, arányosan szerintem sehol nincs. A légierő elavult, 20% az, ami valóban használható, lassú modernizáció, alacsony képzettség, ami potens abból kevés van, ami új, abból kevés van, és hát: Bulava? Ez úgy sommázza az orosz hadsereg jelenlegi problémáit.

    India dettó, egyébként. Bazi nagy, mindent cserélni kellene. Egyetlen (elég komoly) pozitívum: akarják és csinálják is.

    A török hadsereggel kapcsolatban viszont igazad van, tényleg kifelejtettem. Pici modernizáció, és valóban… De még így is. Bár DK-t szerintem nem nyomnák le így képzeletben.

    Szeretném hangsúlyozni (mint mindig): ez csak az én véleményem, ami hülyeség azért sry.

    Dr. Strlv

  9. DrStrangelove

    Minden viszonylagos.

    Kína oké 20 év lemaradás de ők hány ember tudnak harcba küldeni.
    Náluk is kezdenek potensebb dolgok megjelenni.
    Senki se háborúzna velük szívesen.
    Nézd egyszer már megkergették az amcsikat a Koreában.

    Akkor még kevesebb harceszközük volt. Valamint ENSZ csapatok és a bevetett kínai katonák fegyverzet beli különbsége óriási volt.
    De neki nem volt gond akár 100K ember veszteség is.

    Németek.

    Neki minek sokkal nagyobb haderő?
    Nem fenyegeti őket senki.
    Iparuk pénzük van.
    Pl.Most az Euró-zóna mentő csomagjának jelentős részét ők állják.
    Ami összességbe 100-200milliárd eurójukba is fog fájni.
    Mivel nem csak a Görögök vannak bajba.

    Na ezt a pénzt a durcik a hadseregre is költhetik. Németek szintjén segítséggel 50-70 milliárdból 5.generációs vadászt fejlesztenek ki.
    Maradék pénzből meg jó dolgokat lehet beszerezni vagy legyártani.
    Német katonát meg nemkel bemutatni mire képes.

    Dél-Korea azért erős katonai téren mert muszáj neki.
    Németeknél gyengébb a gazdaságuk vagyis nekik jobban fáj minden fegyver beszerzés.

  10. [i]Németország: Valóban, vannak igen modern eszközeik, a méret is szerintem rendben van, de bőven van mit javítani (szerintem pl a légierejük nem egy nagy “was ist das”). Oh, és hát valljuk be: nincs is nagy ingerencia arra, hogy fejlesszenek. [/i]

    Leo II sokak szerint a világ legdurvább harceszközei között van kategóriáján belül. A Luftwaffe tényleg nem USAF, de azért modernizált Tornado-kat és az új EF gépeken én nagyon nem venném félvállról. És akkor még finoman fogalmaztam. Nagyon kevés légierőnek van SEAD csapásmérő gépe akár csak félmultirole* formában. Nekik van.

    *A jenkiknél több F-16C/D is képes AGM-88-at vinni, de asszem a CJ vadszok adják nagyrészében azt a képességet a HTS pod integráció miatt. Erről majd részletesen egy cikkben. ;)

  11. DrStrangelove

    Üdv Monyok

    Gyakorlatilag az van, mint mindig. Nem vitatkozunk, csak nem fogalmazok egyértelműen.

    A németeknél egyébként írtam, hogy a méret ok, de van mit fejleszteni. Nem azt írtam, hogy a németek nem lennének képesek (önerőből!) felhúzni magukat kb Izraeli szintre mondjuk 10 év alatt, hanem, hogy erre nincs akarat. Úgy jellemezhetnénk, hogy: igen, igen van hadsereg, úgy modernizálgatjuk is szépen lassan, van egykét a piacon elég kapós cuccunk (tengó, meg Leopard), de ennyi. Nincs hajlandóság.

    Kínára sem azt mondtam, hogy most menjünk neki. Igaz, kicsit egyoldalúan intéztem el őket. Csak úgy gondolom, arányosan nézve a seregük jóval kevésbé ütőképes, mint mondjuk az emlegetett DK-é, és valóban, fejlesztenek, de egyszerűen, a nagy lemaradás miatt sokára lesz majd az, hogy Kína valóban kihívást jelentsen, az USA-nak például (hisz azért kínát mérjük az USA-hoz, vagy az Oroszokhoz nem?). A szárazföld még rendben, de a légierő, és a flotta azért nagyon komoly lemaradásban van. Sőt, szerintem (ez nagyon kétséges) még az Oroszok is komoly gondot jelentenének a Sárkánynak… A mennyiség pedig számít – sokat, pláne ekkora mennyiség -, de nem jelent győzelmet.

    Szép napot,

    Strlv

  12. <iYNa ezt a pénzt a durcik a hadseregre is költhetik. Németek szintjén segítséggel 50-70 milliárdból 5.generációs vadászt fejlesztenek ki.

    A leghalványabb esélye sincs egy ilyen lépésnek. A leghalványabb szándékot sem látom sehol ezirányban. Nemhogy fejlesztésre, de még az F-35 programban sem látom túl akívnak őket, ha egyáltalán benne vannak.

    A Rafale is megmutatta, hogy mi lesz azzal aki csak egy 4+(+) gépet akar ma egyedül csinálni. Pénzügyi öngyilkosság. Minek fejlesszen és kockáztasson pénzt, ha F-35 gépet vehet?

    Német katonát meg nemkel bemutatni mire képes.

    A II.Vh-ból táplálokozó érzelmekkel meg le kellene számolni… Minden katonától az várható el, amire kiképzik. 0 kiképzéssel a fritz sem lesz überkatona…

  13. DrStrangelove

    Még annyi: írtam, hogy a DK nem véletlenül akkora, amekkora, és a fejlesztési kedv nem csak úgy van, hanem elég komoly indokuk van rá.

    Molni: igen, elismerem, a német fegyveres erőket nem szabad félvállról venni. De akkor is kitartok a véleményem mellett, miszerint gazdasági erejükhöz, méretükhöz, nem mellesleg tudásukhoz képest kisebb a haderő, mint lehetne – sokkal. ÉS a haderő felhúzása a nevezzük akkor így: „arányos” szintre nem okozna gondot.

    Vagy tévedek?

    strlv

  14. Kukacoskodhatok még egy kicsit? :)

    Természetesen :) Megkapták a kínai másolat jelzőt, mert tényleg így pontos. Ma kissé tényleg felületes voltam a megnevezésekkel :S :)

    A kohószökevény meg asszem szerepel is pár pillanatra a videón. legalábbis asszem azt pakoltam be, amiben megjelenik. Bár amennyit ÉK videót átbogarásztam tegnap. Hajajj… legszörnyűbb, hogy mind egy kaptafára készült, igazi propaganda anyag :D

  15. NO azért nem fegyverkezik jobban mert nincs oka rá. Nem mert a lakoságtúlnyomó része pacifista hanem mert szövetséges és semleges országok veszik körül… És még ebben a nem fegyverkezik állapotban is hát ha jeleneg megkérdezik, hogy ruszki vagy németo rendelkezik erösebb haderövel (elvi feladattol függő meghatározhatatlan dolog) én simán a Németekre tenném le a voksom. Mindezt úgy, hogy a GDPjük 1.2%át költik a hadseregre és ez is vissza lesz vágva 1%ra. Ha majd szükség lesz rá ezt simán feltornásszák 2-3-4%ra de nincs, minek?

  16. DrStrangelove

    Üdvözlet

    Isten ments, hogy én itt vitába merjek szállni, csak megjegyzem, hogy ok, rendben MOST nincs szükség rá, de ma, ahol minden egyik napról a másikra történik, és hirtelen szükség lenne arra a bizonyos „több”-re, akkor mi lesz? Várnak majd 1-1,5 évet, mire megjönnek/legyártódnak/kiképződnek azok a bizonyos eszközök/katonák akikre egyébként azonnal szükség lenne?
    Persze: nem azt mondom, hogy NO jelenlegi ereje 0. Sőt, ez majdhogy nem több mint elég a jelenlegi helyzetben. De elég lesz e ez mindig?
    Természetesen ez nem csak NO problémája, hanem per pillanat szerintem egész Európáé. No persze, csak én látom így, hisz valamit mindenki csinál, 1 pedig üvölt, hogy de nem így kell, akkor annak az 1-nek el kellene gondolkodnia: lehet hogy én mondok hülyeséget?
    NO egyébként azért lett téma, mert Mr. Teddy megemlítette, egy más kapcsán. NO helyére beilleszthető bárki gyakorlatilag.

    Üdvözlet,

    strlv

  17. Ahogy írtam németeknek azért van kis haderejük mert senki nem fenyegeti őket.

    Így mikor a szigorú német költségvetés csinálják akkor annyit kapnak hogy a mostani dolgaikat rendben működtessék.

    Korea meg nem tehette meg hogy kisebb hadserege legyen őt e percben is hátárainál fenyegettessél néz szemben.

    Ezért olyan nagy akkora a hadserege.

    Moni azért emlegetem a múltat.

    Mivel az alapot ad.
    Jó egy német civil nem lesz egyből penge német katona.
    De ők a múltukból kifolyólag tudják hogyan lesz igazán jó katona a kiképzésre érkező civilből.

    Másik meg a leopárd család.
    Azért tudtak olyan jó harckocsit gyártani mert megvoltak az alapok.

    Amihez adoptáltak a koruk technológiáját.
    Alap elvek elgondolások meg voltak náluk letisztázott formában.

    Nem véletlen hogy a leopárd 2 kompakt vas könnyen szervizelhető.
    Ehhez kellet hogy tigrissel meg a párduccal megszenvedjenek.

    Főleg hogy a párduc sok tekintetben irány mutató tank volt.
    Csak hát a bonyolult volt.

  18. DrStrangelove

    Németeknél hirtelen nagyobb haderő nagyon durva dolognak kellene történnie.

    Mondog egy bizar dolgot.

    Franciáknál, Spanyoloknál, Angoloknál, Arabok és déli bevándorlók átveszik a hatalmat.

    E mellett Németországban is iszlám felkelés tör ki.

    Az Iszlámmálammá vált Nyugati államok meg Törökország, Irán hadat üzen neki.

    Ez esetben is ott vannak a Skandináv szövetségesek,Közép-európai szövetségesek,Olaszok,

    Nem utolsó sorban az USA mint szövetséges.

    Mivel itt Iszlám államok támadási szándékáról fikciózok.
    Németek segítségére kelne még Izrael is.

    Német ipar meg 30 nap alatt áttud állni fegyver gyártásra.
    Hogy a védelmi harcokba elfogyó dolgokat pótolja és új erőkkel is megtoldja.

    Bár feles leges lenne.

    Ebben az über lehetetlen helyzetben is erre szükség lenne.
    Mivel az arabok nem éppen szemtől szembeni harcról híresek.
    Másik meg USA átdobna a Bundeswehr megerősítésére pár záslóaljat.

    Nem beszélve milyen erők is támadnák meg őket egy Nyugat-Európai iszlám forradalom után?

    MOST JELZEM NEM GONDOLOM KOMOLYAN.
    EZ EGY MI LENNE HA ESZME FUTTATÁS.
    SEMMI VALÓSÁG ALAPJA.
    SEMMI VALÓSÁG ALAPJA.
    CSAK ELAKARTAM KÉPZELNI EGY HELYZETET MIKOR IS A NÉMETEKNEK NINCS IDEJÜK ARRA HOGY BÁRMILYEN FENYEGETÉSRE REAGÁLJON ÉRDEMBEN.

  19. HindTheBest

    Azt vágjátok hogy az észak-koreai propaganda azt próbálja bemagyarázni hogy dél azért fogta rá a támadást hogy ne tudják nézni a foci vb-t?
    Most kijutott észak-korea is és dél ingyen átadta volna a közvetítést de ez most így kútba esett.Így észak-korea nem látja a csapatát majd.Ja és észak nem élőben adta volna a meccseket hanem megvágva..Kivágták volna azokat a részeket amik a lelátókat mutatták volna.

  20. DrStrangelove

    Üdv Monyok

    Az probléma a muzulmánokkal csak egy lehetőség. Én az oroszokra gondoltam, nem ez lenne az első alkalom – persze, az atomok miatt kevésbé valószínű, de aki nem számol mindennel, az hamar meglepődhet.
    Szerintem hagyjuk is a témát, kibeszéltük.

    Hind: ez komoly? Pff. Nem baj, majd a nagy Kim Ir Szen lejön, és az isteni hatalmával építenek műholdat, és rakétát, és fellövik, és így a béketábor egyik utolsó tagjának népe is boldogan ünnepelheti, hogy esik ki az ÉK válogatott az első körben.

    strlv

  21. HindTheBest

    A Mig-23at meg Mig-21et már csak a jó Isten tarthatja fenn az égen.Rég ki kellett volna már vonni őket.Európában a legfiatalabb 23asokat is kivonták már majd 10 éve.Pedig a Bulgár 23asok voltak a legfiatalabbak.Azt hiszem 84esek.És egyébként is ezek közül sem repképes egy jo pár szerintem.A többi típusról nem is beszélve.Kivéve a 29est…

  22. Isten ments, hogy én itt vitába merjek szállni, csak megjegyzem, hogy ok, rendben MOST nincs szükség rá, de ma, ahol minden egyik napról a másikra történik, és hirtelen szükség lenne arra a bizonyos “több”-re, akkor mi lesz?

    Egy olyan fenyegetés feltűne, amit hirtelen tömeges német fejlesztést kívána az nem ilyen, hogy egyik nap van, másik nap nincs. A 3 legerősebb európai NATO tagállam ereje az összes kicsit sem barát vagy potenciáls bajkerevő seregét a nyílt harcmezőn elég sanszosan laposra verné. Jenleg a NATO fejlett gerincállamainak hadereje adja a világ haderejének elég komoly részét + a barátaik.

    NATO + USA + semleges svédek + Japán + RoK = világ ütőerejének cirka 70-80%-a, de egyes téren még magasabb. (Ne csak darabszámot nézz!) Akkor ki és mi ellen fegyverkezzenek?

    Az asszimetrukus hadvieslés terén kell fejődniük, mert nem erre találták ki a cuccaikat 20 éve.

    Ha eljön az a pont, hogy kell még gép, akkor szereznek. Jelemleg kitől vízionálsz ilyen nagyívű haderőfejldőést, hogy NO aggódjon? Oroszok? Kínaiak? (Mit érdekli őket?)

  23. DrStrangelove

    Üdvözlet molni

    Senkitől. Mint mondottam: jogos az, hogy nem fegyverkeznek. Jogos, hisz nem egyedül vannak, mögött áll a NATO + a többi. Jogos, hogy drága, és jogos a kérdés, hogy igazából minek. Való igaz, hogy Japán, vagy DK esetében ez szükséges. Szintén valóigaz, hogy az oroszoktól ilyen szempontból nem kell tartani, Kínától pedig ha kellene is, akkor is egyrészt messze van, másrészt nem jön ide. A muszlimokat pedig simán lenyomják.

    Látom az okokat, látom a rációt, az érveket. Mégis. Lehet, hogy én vagyok a hülye, de valahogy nekem olyan furcsa. USA-hoz mérten ny-európa ereje szerintem gyenge. Még ha meg is felezzük a US Armed Forces (merthogy ugye van a csendes-óceán). Gyenge, ahhoz képest, amilyen gazdasági tényező. Elég erős a többi országhoz képest, de mégis.

    Ugyanis ebben a helyzetben NyEu csak egységesen képes valódi erőt mutatni (diplomáciában pl – gondolom abban egyetértés van, hogy a haderő számít ilyenkor). Külön-külön kevés. Semmit nem mernek tenni az USA (megkérdezése – minimum) nélkül. Egy angol ilyen biztonság-politikus mondta, hogy a brit politikára ez a jellemző: „mit kérdezett? Oh, hm nem tudom, várjon megkérdezem Washingtont”.

    Kövezzetek meg, de engem zavar. Ráadásul nem tudom mennyire képesek együttműködni ezek a nyeu államok, ha arra kerülne sor. Vagy a tipikus kérdés: minden egyes NATO tagállam ugyan annyit nyom a latban? Igen, itt ránk is gondolok.

    Tudom, most ez roppant paranoiásan, bután, érthetetlenül hangzik, és gyakorlatilag a felesleges szócséplés/hiszti iskolapéldája.

    Minek aggódom/agyalok ilyen hülyeségekért/en?

    strlv

  24. DrStrangelove

    Nézd álltalában én is e kis közzöségben a forró fejűek közé tartozok.

    Aki saját hazájával szemben elfogult.

    Képzeljük azt hogy egy német pénzügy minisztérium egyik döntés hozója vagyok.

    20 millió eurót annak utalok ki akinek akarok.
    100 m. meg csak bizonyítanom kell hogy ténylegesen felhasznált összeg és a pályázatban szereplő kapja.
    Valamint naponta érkeznek hozzánk a kérvények.

    Jön egy kérvény hadseregtől hogy ugyan már kellene nekik még 5db puma.
    Jelen pillanatban csak az állományt gyarapítanák konkrét műveletbe nem kellenek.

    Jön egy másik kérvény amelyben pár tartományi(nem vagyok biztos benne mi felel meg ott a mi megye rendszerünknek) hivatalnok szintén 20 milliót kérne (amibe az 5db puma is fáj). A bezárt Opel üzemekben dolgozó munkások részére. Ezzel az összeggel nyújtanának német váltatoknak ki plusz támogatás hogy ezek az embereket ilyen negatív gazdasági környezetben alkalmazzák.
    Mondjuk ez a támogatás munkások éves bér és járulék költségének 1/3 lenne fejenként 24000 euró.
    Ez kb. 830 embernek tudnának újra munka lehetőséget biztosítani.

    DrStrangelove itt van ez a két pályáz melyikre adnád a pénzt?

  25. DrStrangelove

    Magától értetődik. Másra kell most most a pénz.
    Egyébként, ha gonosz akarnék lenni: a pumákra, mert ha nem rendelnek, leáll a gyártás, és a „pumagyárban” dolgozókat kell elbocsátani.

    Na na na???

    Nagyon humoros.

    Szerintem fejezzük be, a világ egyszerűen csak így működik, felesleges agyalni.

    Dr strlv

    Örök: „ne gondolkozz. ha gondolkodsz ne mond ki. ha kimondtad ne írd le. ha már leírtad, legalább ne írd alá. ha pedig aláítad… ne csodálkozz.”

  26. Tegyük hozzá hogy ez a kérdés Dél-Koreában egyértelmű lenne.
    Sőt ott szerintem nincs szabad forrásuk.
    Ha van azt adó emeléssel érték el ami nem tesz jót a gazdaságnak meg a emberek közérzetének.

    A két gazdaság ereje közt van különbség.

    Ja meg az egyiket szövetségesek hada fogja körül.
    Másiknak szomszédban egy elmebeteg dinasztia van.
    Ja és ők is koreaiak.
    Ja őket is egyszer majd helyre kell rakni ami nem kis pénz.

    Kelet-Németország is sok pénzbe került pedig NDK keleti blokba az erősebb gazdaságok közé tartozott 90évekeben volt ipar és az emberek nem az éh halál szélén éltek.

  27. Nem biztos mivel pumát külföldre is ellehet passzolni.

    Másik meg alkatrészek kellenek már a hadrendben levőkhöz.

    Látjuk hogy az Irak és Afganisztán hogy eszi a technikát.

    Jó bizonyos szempontból igazad van. A tábornokok szempontjából:D:D

    Másik meg nálunk az a pénzt is magának vagy haver cégének utalná a hivatalnok:D:D

    Minek a magyar katonának lövész páncélos az hullazsák olcsóbb.

    Minek a magyar munkásnak munkahely ha nem tud megélni „Ha nem tetszik ellehet menni innen Magyarországot. A teremburáját”

  28. DrStrangelove

    Genau, nem szabad ésszerűnek lenni! Csak és kizárólag a saját érdekeidet, és akkor minden jó lesz és szép. No meg: minek a rendes drága felszerelés, amikor nekem még nincs házam a malagán? Járjak a balatonra? No még mit nem…. mit meg nem engednek ezek maguknak.

  29. Killer Clown

    „Az Egyesült Államok után Dél-Korea rednelkezik a második legnagyobb tengerészgyalogos erővel.”

    Ez érdekes. Nem vonom kétségbe, hogy így van, csak fucsállom. Ugyanis mind a 4 orosz flottának saját tengerészgyalogos alakulatai vannak, plusz Moszkva mellett is állomásozik egy naval infantry egység, főleg ceremóniális feladatokra, illetve őrségekre. Lehet, hogy a 4 flotta tengerészgyalogsága összesen nem éri el a koreaiakét, de én egy kicsit azért szkeptikus vagyok…

    Németország: Molninak abban igaza van, hogy a Luftwaffe _manapság_ már nem lebecsülendő ellenfél. Azért a hangsúly, mert korábban csak F-4 Phantomokkal, még azelőtt pedig a gyászos emlékű Starfighter vadászgépekkel röpködtek, mára nyilván a Eurofighter programba való belépésük felhozta őket, egy jóval magasabb szintre. Viszont: Németország haditengerészete finoman szólva súlytalan. Nyilván nem a US Navy a mérce, még csak nem is az atomhatalom britek vagy franciák. De nézzük meg, hol vannak a spanyoloktól is, akik repülőgép-hordozót (Principe de Asturias) és Aegis rendszerrel ellátott fregattokat (Alvaro de Bazan osztály) tartanak rendszerben, vagy az olaszoktól, akik a világ 3. legmodernebb repülőgép-hordozóját (Conte di Cavour) építették meg, az amerikai Nimitz class CVN-ek, és a francia Charles De Gaulle után. A német felszíni flottának fregattnál nagyobb hajója nincs, a legütőképesebb egységei a 4 db. U-212 osztályú AIP-s dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárók. De ugyanilyenekkel pl. az olaszok is rendelkeznek, a hatékony felszíni flotta MELLETT…
    Leopard-2: tényleg elég jó, különösen a legutóbbi modifikációk, de én beszélgettem a harckocsikhoz „kicsit” konyító P. ezredessel, (ZMNE) és ő azt mondta, hogy ha bármilyen harckocsit választhatna rendszerbe állításra, akkor ő inkább a francia Leclerc tankokat választaná. És tudja mit beszél, járt kint Limoges-ban, és a látottak meggyőzték… :-))

  30. monyok:
    „Franciáknál, Spanyoloknál, Angoloknál, Arabok és déli bevándorlók átveszik a hatalmat.”

    Tényleg kiváncsi lennék hogyan…
    Én anno hogy drukkoltam, hogy parlamentet probálják meg felgyujtani és ne a TVszékházat…

  31. DrStrangelove

    Üdv

    Nem bírom megállni, elnézést

    Németország flottája nem egy nagy lélegzet vételű valami. Igen. De egyrészt, ha már a fenti beszélgetésből indulunk ki. A flotta fejlesztése drága, arra hogy német érdekeltségeket megvédje a világon bárhol, arra elég, ha nagy gond van, a NATO úgyis jön, honi védelemre szintén elég. A tengeralattjáróik pedig állítólag nagyon jók, más kérdés, hogy mennyi van belőle. A repülőgép hordozóhoz pedig: egyrészt na az tényleg drága, másrészt, szerintem nekik tiltva van az építésük! Abból indulok ki, hogy pl Japánnak tényleg szüksége lenne rá, tudnának is építeni, de nem, mert nem szabad – már a helikopteres hajójukra is ment a hiszti DK-tól (!) és kínától. Ahogy emlékszem.

    A Leclerchez nem tudok hozzászólni, az ezredes biztos ért hozzá, de a kérdés, persze akkor is felmerül: járt a challenger/abrahms/merkava/T-90/K2 gyárban? És a leopardban? Hangsúlyozom: én nem fogom felülbírálni egy szakértő véleményét, csak meglepett, hogy a francia szerinte a legjobb („bármilyet választhatna…”), amikor nem egy elterjedt valami.

    De lehet, h megint feleslegesen koptatom a szám.

    strlv

  32. Miden magyar örül ennek főleg június.4-hez közeledve.

    Akinek van magyar lelki ismerete az akkor vesz bármi franciát ha bitorlót földjeinket vissza adják.
    Valamint elcsatolt területen magyarok holokausztot elszenvedő
    . Nyilasok legnagyobb kártéteménye az hogy 44-be nem marad magyar harc egységek hogy elejét vegyük a népirtásnak
    testvéreinktől bocsánatot kérnek és kártérítést fizetnek nekik.

    Ha nagyon tankot akarunk venni akkor veszünk valami nem franciát.

    Utána megnézzük e lehetséges új és használ tankok teljesítményét.

    Utána feltesszük a konstruktőröknek a kérdés mennyire lehetne nálunk gyártani egyes alkatrészeiket.

    Után na mérlegelünk melyiket vegyük.

  33. killer: Minek Németekenek giga haditengerészet?

    Ők nem Nagy Britannia Falklandal és tengeri… olajmezökkel. Nem Frankofon nemzet…. Az elsődleges cél NO védeme, nem erő kivetítés. A fegyverrendszereiket így a hideg háborű végével elsősorban nem maguknak fejlesztik/gyártják hanem értékesítésre. És ez a jó üzlet nem a „felrobbantani amit legyártottunk….”

  34. Ezek a korlátozások hogy ez meg az nem lehet a németeknek meg a japának.

    Ez szerintem már csak belső korlátozás. Saját döntés hozóik mazochizmusa ha kellene nekik.

    Japán mikor Ázsiában a legnagyobb USA szövetséges első kézből kapna amcsi technológiát a hordózó építéshez valamint tervezéshez.

    Tankoknál is tegyük fel a kérdést hány ország rendszersítette akinek nincs saját fejlesztésű tankja de hozzá juthat a legjobbakhoz ?

  35. Fade
    Nyilasok jutnak eszedbe a te dolgod.

    A nagy háborúból a magyar katonai vezetők azt a tanulságot vonták le hogy a katonai erőt és potenciál a lehető legtovább meg kell őrizni.
    E gondolkodás hatotta át a hadvezetés a gömbös korszakig.
    Hagy emlékeztesselek hogy a kormányzóság ideje alatt a nyilas mozgalom üldözött szervezett volt joggal.

    Nem végsőkig ki tartani hanem a erőink akkor felhasználni amikor muszáj.

    Titóék csúnya vérengzést rendeztek 44-45 között a délvidéki magyarok között.

    ha akkor betudunk még lettek volna erőink a partizánok 1000 meggondolták mit tesznek.

  36. „…meglepett, hogy a francia szerinte a legjobb (“bármilyet választhatna…”), amikor nem egy elterjedt valami.”

    A Leclerc elterjedtségének az szab erős korlátot, hogy brutálisan drága, a franciáknak sikerült beáraznia kb. 60%-al a Leopard-II. ára fölé, és ez a legtöbb országnak megfizethetetlen. Egyébként ugyanez a probléma a Rafale harci gépekkel is, a repülő jó, de az ára brutális. Azért a Leclerc már szolgálatba állt az Egyesült Arab Emirátusoknál, és Szaúd-Arábia is fontolgatja a beszerzést. Ebből is látszik, hogy milyen pénztárcával rendelkező vevőkörnek szánták a franciák… :-))

    „Minek Németeknek giga haditengerészet?
    Ők nem Nagy Britannia Falklandal és tengeri… olajmezökkel. Nem Frankofon nemzet…”

    A példámban említett Spanyolországnak és Olaszországnak sincsen sem gyarmatbirodalma, sem tengeri olajmezői. Ez nem erről szól… Hanem arról, hogy a bolygó felszínének döntő többségét óceánok borítják. Ergo: a saját határoktól távoli érdekérvényesítés legjobb eszköze ma is a flotta. Tudod: „gunboat-diplomacy”. Ha pl. Szomália és Jemen után a világ más koldusszegény fertályán is divatba jön a kalózkodás, akkor hogyan védheti meg a kereskedelmi hajóit, tankereit, stb. egy olyan ország, amelynek nincs megfelelő méretű nyíltvízi hadiflottája? Nem véletlen, hogy a ’90-es évek elején padlót fogott Oroszország ma, a gazdasági helyzetének javulásával az első intézkedések egyikeként felújította a tengeralattjáró flotta, és a felszíni egységeik állandó őrjáratozását a világ minden pontjára. Ez kell, hogy komolyan vegyék az országot, márpedig a szükséges gazdasági súlya már megvan hozzá a németeknek. Mellesleg, „de jure” tiltások nincsenek már érvényben a fegyverek terén, Németország is bármit gyárthatna, természetesen a tömegpusztító fegyverek kivételével. Mert azt csak Izraelnek lehet! :-))

  37. monyok: „Hát ha semmin se gondolkodsz el, fölös is olvasnod…. és ez is a te dolgod.” No Offense.

    Killer: „A példámban említett Spanyolországnak és Olaszországnak sincsen sem gyarmatbirodalma”

    Nem is tudom melyikre hozzak pldat, hmm legyen egy tényleg problémás. http://en.wikipedia.org/wiki/Isla_de_Albor%C3%A1n
    de épp a Kanári szigetek fenhatóságát is vitatja Marokkó, persze amíg nem játszanak egy ligába scak finoman. De milyen jó is lenne a Német turisták egyik kedvelt helyének fenhatóságát és bevételeit megszerezni…

    Kalozkodáskodás ellen nem mégtöbb hajó kell, hanem a probléma megfelelő kezelése. Ha a nincstelen betör a szomszédjához és azt veszi észre ha elkapják sincs retorzió holnap újfent megteszi és ellopja amid van, ha elkapják max 1napra beviszik utána szabadon engedik. Amíg EUs „NY”i normák szerint akarunk kezelni Afrikai-Muszlim problémákat addig hiába van ott akármi semmit se ér.

  38. Na látod ez a bökkenő a francia eszközökkel.

    60% drágább, de mennyivel jobb tank mint a leopárd 2-es?

    Gazdasági retorika szerint Leclerc ugyanazért a pénzért 10 db tudok venni, elemben leopárd 2-ből 16 db-ot.

    Leopárd 2 kategóriájában a legjobbak közt van.

    Maga a passzív védelem már nem biztosíték új konzervnyitótok képesek felnyitni őket.

    Merkavát is elintézték pedig az aztán vaskos a páncélzatú.

    Nem tudom engem most valami miatt K-2 érdekel talán mert az első aktív védelemmel is ellátott Nyugati vas.

    Rafale is szintén az ár érték arány a baj.
    Mivel ott vannak már gépek kedvezőbb árral alig gyengébb képességekkel.
    Ha jól tudom F-2000 is olcsóbb mint a francia csoda vas.

  39. Ja a mostani Izraeli kommandós akció nemzetközi vizeken felgyorsíthatja Török-Izraeli viszony megromlását.

    Killer Clown

    Spanyolok és Olaszok is pénzügyileg gyenge lábakon állnak.
    Lehet hogy őket is Németek fogják kihúzni a kakiból párhordózó árrának megfelelő euróval.

  40. Hind: Úgy tudom a lengyelek 2003-ban vonták ki a Floggereket, még nincs tíz éve.
    Érdekes téma ez az európai hadi helyzet, főleg a kinek mit nem szabad része. Legutóbb mintha a finnek kezdték volna egy kicsit felülvizsgálni a légierejüket, számszerűleg (meg ugye újragondolták hogy mégis kell nekik A2G a Horentre ha nem tévedek nagyot?), hiszen a medve azért tényleg ébredezik, na.

  41. Jónagyot Mindenkinek!

    Csatlakoznom kell egy előttem szólóhoz a témában. Figyeljétek meg, hogy a foci VB miatt fog megbukni az északi rendszer. Amire nem képes a világgazdaság, az ENSz, meg a kutyafüle, azt megoldja, ha a nyomorgó északi még a meccset sem láthatja. Elemi erejű tiltakozás fut majd végig az országon és elsöpri Kimírszenny útódait. :-) :-) :-)

  42. DrStrangelove

    japánban azért nincs hordozó mert tiltják a helyi törvények (mondjuk a hyuga annyira helikopter hordozó mint amennyire a kuznyecov nehéz repülőgép-hordozó cirkáló mert ez a hivatalos orosz megnevezés)

    a németeknek azért nincs mert úgy gondolják hogy nincs rá szükségük szerintem nincs náluk olyan törvény ami tiltaná a létét egy hordozónak (ha meg elkezdenének építeni egyet és valaki azt mondaná h nem csinálhatod azt meg jól körberöhögnék és építenék tovább legyen az bármelyik állam a földön usa,kína,ororszország-anyácska,izrael vagy bárki más de ugyan ez a helyzet a nukleáris fegyverekkel is….)
    még mielőtt jönne a kérdés h miért néznék no szövetségesei rossz szemmel h no ladikot hegeszt ez csak egy felsorolás semmi alapja nincs!!!!
    a nukleáris fegyver az más kérdés de szerintem abba is beletörődnének mindenki húzná ugyan a száját de nem lenne az a szarakodás ami iránnal van mert a németeket nem lehet gazdasági szankciókkal sújtani meg nem is fogják!!

  43. Németek a világgazdaság egyik pillére.
    1-2. Legnagyobb exportőr.
    Nagy hozzóadott értékű terméket dobráadásul piacra.

    Ergó csak egyénileg a németeket szakcionálni gyakorlatilag ön góól.
    Mivel adott nyugati állam saját gazdaságával is kiszúr.

    Nem véletlen hogy Euró-zóna nagy megmentői a németek.