|

Újabb adag kicsi kocsit rendelt a francia haderő

Nem, ne a fehér, Herbie nevezetű és 53-as rajtszámú VW bogárra tessék gondolni, hanem a Panhard PVP-re, azaz a Petits Vehicules Proteges-re, aminek magyar ferdítése nagyjából annyit tesz, hogy „kis méretű védett jármű”.

A PVP a Mercedes G osztály katonai változatának Peugeot motorral, váltóval és elektronikával megáldott (?) variánsának számító Peugeot P4 utódjaként könyvelhető el.

Panhard PVP

Panhard PVP | Fotó: Georges Seguin ,

A páncélzata arra elegendő, hogy teljesíteni tudja az 5 fokozatú NATO STANAG 4569 szabvány ún. Level 2 kritériumait, azaz a bent helyet foglalókat meg tudja védeni a maximum 30 méter távolságból megindított 7,62×39-es lövedékekkel vagy a maximálisan 6 kg robbanóanyagot tartalmazó aknákkal szemben.

Hírünk apropó, hogy a gallok a közelmúltban rendelték meg a 2004-ben elfogadott 933 darabos géppark eléréséhez szükséges utolsó 187 darabot a cirka 4,4 tonnás, tonnánkénti kellemes 34 LE fajlagos teljesítményt felmutatni képes járműből.

Az alap Panhard PVP, mely igazából a tender vesztes Peugeot-tól a Panhard-ot kivásárló Auverland A4 AVL-jét takarja 4 fő szállítására képes, ám léteznek nagyobb, 5 ajtós, egyben strapapbíróbb változatok, konkrétan a Panhard PVP HD (Heavy Duty) és PVP XL is, sőt a Rheinmetall-al karöltve a Bundeswher-nek szánt változat, a Gavial is.

Panhard PVP HD

Komolyabb képességei mellett a HD (és XL) változat egyben már épkézlábabb módon is néz ki véleményünk szerint | Forrás ,

One Response to “Újabb adag kicsi kocsit rendelt a francia haderő”