|

Új fegyverek az iráni hadgyakorlaton

Annak ellenére, hogy Irán minden héten szerepel a hírekben, haderejének fejlettségéről sok részletet nem tudunk, ez a világtól való elzárkózásnak köszönhető. Természetesen van néhány adat arról, hogy milyen eszközökkel rendelkezhetnek, de a legújabb beszerzések és hazai fejlesztések általában vagy titokban maradnak, vagy csak sok idő elteltével derülnek ki. Most is ez történt.

Néha napján azonban mégis érkeznek hírek Iránból. Most a fél-hivatalos Fars hírügynökségnél jelent meg az infó, hogy a mostanság zajló iráni hadgyakorlat során a perzsák új, saját fejlesztésű levegő-vízfelszín rakétákat próbáltak ki a Hormuzi-szorosban és az Indiai-óceán északi részén.

Pontos típusmegjelölést vagy képességbeli adatokat nem közöltek. Ha hinni lehet a Fars forrásának (Seyed Mohammad Alawi alezredes, az Iráni Légierő egységeinek irányítója a hadgyakorlaton), az F-4 Phantom II vadászbombázókról indított rakéták jól működtek: eltalálták és megsemmisítették a kijelölt célokat.
„Az új rakéták tökéletesen működtek, egy sem hibásodott meg közülük. Ezen fegyverek új lehetőséget biztosítanak vadászgépeinknek: most már vízfelszíni célokat is képesek lesznek semlegesíteni.” – mondta Alawi.

Iráni F-4 Phantom II (Forrás) ,

Ezen kívül kiszivárgott, hogy az új rakétákon kívül saját fejlesztésű, kifinomult elektronikai hadviselési rendszerekkel is felszerelték harci gépeiket. Sőt, mit több, a légierő még egy szintén új felderítő típust is kipróbált, melyet ugyancsak modern elektronikai felderítő és zavaró eszközökkel láttak el.

Természetesen mindezen információk valódisága kérdéses, és még ha tényleg rendszerbe is álltak Iránban az említett eszközök, fejlettségi szintjük továbbra is megkérdőjelezhető marad. Persze lehetséges, hogy orosz és kínai segítséggel a perzsáknak sikerül a kor követelményeinek megfelelő rakétákat és elektronikus harceszközöket gyártaniuk.

6 hozzászólás “Új fegyverek az iráni hadgyakorlaton”

  1. Valószínűleg a c-704 kínai rakéta másolatáról van szó. ennek iráni jelölése Naszr-1, vagy a továbbfejlesztett változat Nur. C-704 hatótávolsága 170 km, robbanőfeje 110 kg. A Nur elvileg látóhatáron túlról is bevethető.