|

Lezuhant egy Huey

Helyi idő szerint 6 óra körül (az eset időpontja kérdéses, egyes források 6 óra előtti, mások 6 utáni időpontot említenek) egy új-zélandi farm területén meredek szakadék oldalfalának csapódott egy Bell UH-1H „Iroquois” típusú katonai helikopter Wellingtontól 40 kilométerrel északkeletre. A forgószárnyas fedélzetén utazó 4 fő közül három a helyszínen életét vesztette, egy fő a kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe, bár az orvosok „súlyos, de stabil” állapotot állapítottak meg nála.

A helikopter azon három UH-1H egyike volt, melyek az Ohakea Légibázisról tartottak Wellington repülőterére az ott tartandó „ANZAC Day” elnevezésű megemlékezésre.

UH-1H új-zélandi színekben ,

„Ez egy eléggé fájó esemény, bármely nap történjen, de borzalmasan ironikus, hogy pont az ANZAC Day idején történt.” – nyilatkozta a baleset okait vizsgáló csapat tagja, John Spence nyomozó.

„A tragédia különösen keserűen emlékeztet minket azon veszélyekre, melyekkel nemzeteink egyenruhás hölgyei és férfiai szembesültek szabadságunkért és népeinkért.” – hangzottak Kevin Rudd, az ausztrál miniszter szavai.

A hivatalos tájékoztatás szerint a helikopterek sűrű ködben repültek, a fedélzeten voltak éjjellátó szemüvegek (NVG), de vizsgálják, hogy használta-e a személyzet.

A nyomozást nehezíti, hogy a kötelék másik két tagjának személyzete nem látta az esetet. Sőt, az a esetnek más szemtanúja sem volt, hiszen az egyetlen túlélő a kórházban belehalt sérüléseibe, mielőtt kikérdezhették volna.
A helikopterek útvonala környékén lakók nyilatkozata szerint a gépek alig 10 méter magasságban húztak el a ház felett.

A balesetben elhunytak közül eddig háromnak került nyilvánosságra a neve. A 33 éves Hayden Peter Madsen hadnagy volt a pilóta, míg a 28 éves Daniel Stephen Gregory volt a másodpilóta és a 25 éves Benjamin Andrew Carson szakaszvezető tartózkodott még a fedélzeten.

Nyugodjanak békében!

httpv://www.youtube.com/watch?v=bXUlQpl51EU