|

Görög-török fogócska az Égei-tenger felett

A Földközi-tenger észak-keleti medencéjének két nagy állama, Görögország és Törökország hagyományosan nincsenek jóban. Annak ellenére, hogy mindketten NATO-tagállamok, mégis élesek az ellentétek közöttük, melynek köszönhetően folyamatos fegyverkezési versenyben vannak. Ezek után pedig tökéletesen érthető, ha néha-néha a tettlegességig fajul a helyzet…

A két ország bajsza a leglátványosabban a levegőben szokott összeakadni, mikor is harci gépeik megközelítik, s néha el is fogják egymást, de olyan is előfordult már, hogy kisebb légi harcot vívtak a görög és török pilóták. Külön érdekesség, hogy a mindkét helyen szolgálatban álló F-16-osok is sűrűn találkoznak a másik fél ugyanolyan típusú gépeivel, csak más felségjelzés alatt.

A Török Légierő büszkeségei (Forrás) ,

2010. április 8-án Ahmet Davutoglu török külügyminiszter és görög kollégája, Dimitris Droutsas közös megbeszélésen vettek részt Törökország fővárosában, Ankarában. A konferencia fő témája egy aláírandó megállapodás volt, melynek értelmében a két fél szakítani igyekszik az eddigi „hagyományokkal”, és a kölcsönös bizalom építésére törekszik, valamint haderőik közös gyakorlatokon vesznek részt, és sort kerítenek személycserékre is.

Nos, a fent említett szerzősédnek adott egy nagyobbacska pofont az a keddi incidens, melynek során a Görög Légierő Tanagra és Limnos bázisairól felszálló Mirage 2000 és F-16 vadászgépei elfogtak néhány török Fighting Falcont, méghozzá egymás után háromszor is. Az eseményről először a görög vezérkari főnök számolt be szerdán, nem sokkal utána pedig török részről is megerősítették az elfogások tényét.

Görög Mirage 2000-5 (Forrás) ,

Arról, hogy pontosan mi is történt, nem tudni, viszont néhány információ napvilágot látott. Az első két elfogásra Leszbosz szigetétől északnyugatra illetve délkeletre került sor. Itt a tanagrai és limnosi Mirageok és Falconok térítették észhez a légteret megsértő török kollégákat, akik F-16-osaikkal hazafelé vették az irányt. Ezután Kiosz szigettől északnyugatra cserkésztek be hasonló behatolókat a tanagrai 2000-esek.

Az incidens szerencsére nem zárult semmilyen katasztrófával, mindkét fél gépei épek maradtak, és leszálltak honi bázisaikon. Reméljük, hogy ez a kis malőr nem fog ártani a pozitív irányba tolódó kapcsolatoknak.

12 hozzászólás “Görög-török fogócska az Égei-tenger felett”

  1. Még utújára játszottak egyet. Nagyon sanszos egy görög államcsöd de ha sikerül is elkerülni nagy megtakaritási intézkedések lesznek.
    A görög lakosságot sokkolni fogja a megszorítások,ilyen helyzetben a katonaságukat is lefelé fogják építeni.

  2. Dudi
    Itt egy adalék lehet e 45 milliárd-os csomag segít de azt is vissza kell fizetni kamatostul.

    http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=443159&place=kepnelkulivezeto5&place=cikk_kapcsolodo&

    http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=443306&place=frisshirek

    Ha nem is omlanak össze egy biztos hatalmas források mennek el majd. Törlesztésre és a hadsereg vélhetőleg jóval kevesebbet költhet majd.

  3. Jó oké megússzák az állam csődöt mert azon az Euró zóna nagyot bukna de hogy katonia forrásaikat nagyon megfogják nyesni.

    Szerintem ez most ténynek vehetjük.
    Még az is meg eshet hogy nagy számban szüntetnek meg századokat.

    Akkor megeshet hogy a fent látható Mirage 2000-5 is zúzdában végzi vagy eladják a 3. világban.

  4. A Mirage 2000-5 MK2 2003ban érkezett hozzájuk nem hinném hogy meg válnának tőlük ehelyett az F-4 Phantom és a Crusaider a soros ha csökkenteni fognak mivel ezek benne vannak a korban.

    De a Hadsereg náluk az utolsó amitől pénzt vesznek el a Törökök miatt ne hogy azok lépés előnybe kerüljenek.