|

Nem fizet a Szevmash?

A szeverodvinszki központú Szevmash hajógyár ugyan oldalainkon értelemszerűen hadihajó vonatkozású ügyletei miatt szokott említés szintjén szerepelni, ám az eredetileg tengeralattjáró építésre szakosodott cégnek van már civil üzletága is. Amit szerződésszegés miatt a svéd bíróság 45 millió dollár megfizetésére kötelezett tavaly. Csakhogy az orosz cég nem akar fizetni…

Stockholmban a svéd bíróság tavaly ítélte meg a megrendelőnek, a norvég Odfjell hajózási társaságnak járó összeget.

A nem teljesített szerződés értelmében a Szevmash-nak 12 db, 45 000 tonna vízkiszorítású, különféle kemikáliák szállítására alkalmas tartályhajót kellett volna megépítenie a norvég fél részére. Az első hajónak 2007 októberére kellett volna átadásra kész állapotban lennie, ám a Szevmash alkalmatlannak bizonyult a szerződésben foglaltak betartására, így az Odfjell vezetése 2008 elején a szerződés felmondása mellett döntött, egyben 100 millió dolláros kártérítést is követelve az orosz cégen.

Bow Sirius

Az Odfjell egyik tartályhajója, a Bow Sirius | Forrás ,

Ezt az összeget a bíróság végül nem ítélte meg, helyette csak a remélt összeg nem egész felére kötelezte Oroszország legnagyobb, egyben állami tulajdonban lévő hajógyárát. Efelett a norvég cég egyébként „komoly csalódottságát” fejezte ki. Akkor milyen csalódottak lesznek, ha még ezért a 45 millióért is hosszasan hadakozniuk kell majd… Márpedig az ügy ezen vonatkozása, melyhez a norvég hatóságok segítségét is kéri a cég vélhetően elhúzódó lesz majd.

Szevmash

A Szevmash hajógyár egy 2007-es felvételen Forrás ,

3 hozzászólás “Nem fizet a Szevmash?”