|

Orosz haditengerészeti vegyes – Gorskov, Lada, Yasen

Jó egy hete volt terítéken az orosz Fekete-tengeri Flotta kissé kifogásolható állapota, valamint kapcsolódóan a pedzegetett nagyobb volumenű kivonás, ám már itt is a – megszokott módon persze túl sokat ígérő – bejelentés az utánpótlással kapcsolatban. Túl sokat ígérő, mert bár a mennyiség stimmel is nagyjából, az ígéret bedátumozása azonban már kevéssé…

„A Fekete-tengeri Flotta megerősítésének szükségességét számos kiöregedett hajó kivonása indokolja.” – nyilatkozta a RIA Novosztyi hírügynökség forrása, aki hozzáfűzte, hogy az így megújuló flotta Oroszország aktív részvételét biztosíthatja a Fekete-tenger menti államok közös hadgyakorlataiban és persze Oroszország Anyácska egyéb feladatainak kivitelezhetőségét is biztosítják majd.

Ha szokásunk lenne fenntartások nélkül benyelni a megszellőztetett számokat, akkor mondhatnánk, hogy tegnap mondhatni beígérték a rövid távon kiépítendő új Fekete-tengeri Flottát: állítólagosan akár 4 fregatt és 4 tengeralattjáró is érkezhet. A beígért Lada-osztályú tengeralattjárók száma felett ugyan vitatkozhatunk (de legalább a realitások irányába frissítették az anno bekamuzott, 8-9 egységről szóló nyilatkozatot), ám a fregattok száma végül is rendben is lenne, a flotta jelenlegi nagy(obb) harcértékűnek számító, de már kiöregedő/kiöregedett hadihajóit pont le is tudnák váltani ekkora mennyiséggel. A bejelentés széles mosolyt fakasztó eleme így az a már említett fránya dátum marad: 5 éven belül. Persze ezek egyelőre tervek, hovatovább kihangsúlyoznánk a kiskaput jelentő „akár” szócskát a beígért mennyiség előtt.

Szintén kiemelnénk, hogy fregattokat emlegetnek, tehát ezen kijelentés alapján nem a Sztereguscsij-osztályú korvettek érkeznek, (aztán majd a gyakorlatban meglátjuk) így vélhetően a Project 22350 Admiral Gorskov-osztály tervezett 20 egységéből érkezik majd néhány, bemutatva a P-800 Oniksz-ot, vagy a BrahMos-t a Fekete-tengeren.

Jelenleg két Project 22350-osztályú fregatt áll építés alatt, az osztály névadója, az Admiral Szergej Gorskov és az Admiral Kaszatonov. Előbbi vízre bocsátását az idei év utolsó negyedére teszik egyelőre, hadrendbe állítása tehát igen jó esetben 2011 folyamán realizálódhat. A 2009 novemberének végén megkezdett építésű második hajó kapcsán egyébként 2012-es hadrendbe állítást terveznek. Csak egy kis adalék az 5 éves tervhez…

A Project 22350 számítógépes modellje

A Project 22350, azaz az Admiral Szergej Gorskov-osztály számítógépes modellje

Tengeralattjáró vonalon állítólagosan a Lada-osztály negyedik egysége, a 2006 novembere óta építés alatt álló, leendő B-588 Szevasztopol lehet az első egység, mely a Fekete-tengerre kerül. (Hát ha már oda köthető nevet kapott, akkor miért is ne :) )

Kronstadt

Ez itt elvileg a Lada-osztály leendő 2. egysége, a Kronstadt ,

Cseles módon tengeralattjárót hagytunk a Fekete-tengeri hírmorzsa végére, hogy egyből átválthassunk egy magasabb osztályban induló kollégájára, történetesen a címben emlegetett Project 855 Yasen-osztályra, ugyanis vannak fejlemények a Szeverodvinszk kapcsán.

Nos, aki már megtervezte az utat a Szevmash hajógyáráig a május 7-ei csobbanásra, az így járt, ugyanis a legfrissebb, április 13-ai bejelentés szerint bár a K-329 Szeverodvinszk ugyan 2010 folyamán mindenképpen vízre kerül, ám erre nem részletezett technikai problémák miatt mégsem május 7-én kerül majd sor.

25 hozzászólás “Orosz haditengerészeti vegyes – Gorskov, Lada, Yasen”

  1. A legtöbb tengó pedig így néz ki szemből. Lehet a „sormintában” kis eltérés lásd U-205 8 tubusa rózsásan vagy a Collins 6 tubusa egy sorban de mindegyik így néz ki.

    És ami még nem mindegy hogy a torpedó csövek mögött milyen töltő autómatika van.

    Minden tengókapitány álma egy ellenséges flottakötelék ( lehetőleg jó sűrű és szoros ) közepébe manőverezni a hajót aztán szórni kifele a torpedókat. Na ilyen helyzetben amikor csak perceid vannak a célzásra befogásra lövésre akkor jól jön egy gyors töltőrendszer.

  2. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/HMAS_Rankin_2007.jpg
    http://www.haltecenterprises.com/consulting/projects/page3/images/Collins_Class_Submarine.jpg

    néz rá nagy bumszli orr mag a hajótörzsről sem éppen a harmónikus kialakítás sugárzik

    egy u-212höz ( http://www.haltecenterprises.com/consulting/projects/page3/images/Collins_Class_Submarine.jpg ) képest pedig kifejezetten csúnya

    „Amúgy a ladik egy svéd alapból létre hozott egyedi hajó. Egyedi képességekkel. ”
    nem vontam kétségbe a képességeit csak azt mondtam h csúnya

  3. dudi

    Ha közelről látnád beleszeretnél.

    A helyzet az hogy a bumszli or egy többfejes szonárt takar ami álltal a tengo maga elött nem csak statikusan tudja figyelni a vizet hanem egy egy kiválasztott zajra rá is tud koncentrálni úgy hogy nem veszti el az elülső terület figyelési képességét.

    Emelett még látható a képen az oldalankénti 3-3 passzív érzékelő és egy csövecske ami meg a vontatott szonárt bocsájtja ki. Így ezek együtt 360 fokban lefedik a vizet és nincs meglepi.

    Az X vezérsíkok miatt könnyű leültetni a hajót fenékre, és „várakozó álláspontot” felvenni.

    Ami ma már kicsit akadozva műxik az a dízelmotorok. Sok a gond mert elhasználódtak. A cseréjük érdekes lesz. Mindenki azt suttogja reméli hogy a korábbi elhangzottaknak megfelelően a motorok cseréje melett az AIP system is beépítésre kerül.

  4. dudi

    ki kell, hogy javítsam saját magam is.

    Rosszul emlékeztem. A Lada osztály (a net szerint) 6×533 torpedóvető csővel rendelkezik. Ebből képes a p-800 Oniks (P-700 gránit utódja/kistestvére, ennek tapasztalataival szálltak be az oroszok a BrahMos-ba)

    Most az bosszant, hogy mivel kevertem… :-/