|

Befejeződött a török M60A1-esek ráncbaszedése

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nem régiben közzétett bejelentése szerint a Törökországgal folytatott, a török M60A1 alapharckocsik felújítását célzó, közös programjukat sikeresen teljesítették. A 2002 márciusában megkötött, az izraeli Sabra Mk.II. modernizációs csomagról szóló közel 700 millió dollár összértékű együttműködésben török részről a Védelmi Minisztérium, míg izraeli oldalról két cég – Israel Aircraft Industries (IAI) és az Elbit Systems – vett részt.

A program kezdete óta, az Egyesült Államoktól annak idején vásárolt M60A1-esek közül 170 db, mára kissé kiöregedett (40 éves) harckocsit sikerült felújítani, jelentősen modernizálva azokat, mellyel párhuzamosan ezen harckocsik új megnevezést is kaptak: M60T (Sabra Mk.II). AZ IDF nyilatkozata alapján e harckocsik, modernizálások után, napjaink legmodernebb harckocsijaival is lépést tudnak tartani.

Sabra modernizációs csomaggal ellátott M60

Sabra modernizációs csomaggal ellátott M60 | Forrás ,

Az Israel Military Industries (IMI) által biztosított új berendezések és alkatrészek között kiemelhető a német Rheinmetall lövegen alapuló, de izraeli saját fejlesztésű, MG253 jelölésű, 120 mm-es löveg és a lecserélt tűzvezető rendszer. A fentieken túl a harckocsikat erősebb, 1 000 LE-s, licenc alapján Törökországban gyártott MTU Friedrichshafen erőforrással látták el, mely 16,95 LE/tonna fajlagos teljesítményt tud kisajtolni a cirka 59 tonnás acélszörnyben dohogva. A parancsnokoknak külön hőképalkotó periszkópot rendszeresítettek, míg a harckocsi reaktív páncélzatot kapott.

„A 8 éves program során, melyet jelentős sikerként könyvelhetünk el, a harckocsik valamennyi jelentős rendszerét kicseréltük. … Mindezek eredményeként egy olyan teljesítményű tankot kaptunk, mely helyt áll a modern harckocsik mezőnyében is.” – hangoztatja az IDF nyilatkozatában.

Az igen sikeresnek mondható, mára azonban már koros amerikai M60 máig több nemzet haderejében megtalálható, mely a növekvő modernizálási igényekkel karöltve több modernizációs csomag – például a General Dynamics által összeállított M60-2000 elérhetőségéhez vezetett. Ez utóbbit felajánlottak a törököknek is, de a GD ajánlata ellenére Törökország úgy döntött, hogy Izraellel közösen modernizálja inkább egységeit. Természetesen Izrael számára sem ismeretlen az M60, hiszen több fajta konfigurációban, harci körülmények között is használták – pl.: 1973-as Yom Kippur-i és 1982-es Libanoni háború során.

A 8 évnyi közös munkát a Kayseri-ben Vecdi Gonul török védelmi miniszter által tartott ceremónia zárta le hivatalosan, amin a török miniszter kiemelte, hogy e program során szerezett tapasztalatok és ismeretek jövőbeli együttműködések alapjául is szolgálhatnak. Az izraeli Védelmi Minisztérium részéről Udi Shani tábornok a következőképpen fogalmazott:

„Büszke vagyok arra, hogy török földön részt vehetek e ceremónián. Egy újabb sikeres közös programot tudhatunk a hátunk mögött, mely egyedinek számít mindkét fél számára, s melynek sikere érdekében mindkét fél legjobbjait vetette be.”

2 hozzászólás “Befejeződött a török M60A1-esek ráncbaszedése”

  1. Most hogy a Görög gazdaság megroppant és így a Görög haderő fejlesztés is ( át nem vett tengók, stb ) a Törökök kérdés hogy fentartják e majd a fegyverkezési versenyt illetve tempót vagy ők is visszavesznek.

    Mit lehet tudni a Török gazdaságról ? Hogy érzi magát ?

  2. Én ugy tudom szarul…Nyögig az IMFet ők is…
    Multkor láttam egy filmet ahol bemutatták ezt az IMF hitelt,az argentín meg a török IMF hitelen keresztül.A görög meg a török válság annyiban különbözik,hogy a török még áll a lábán.