|

Sikeres rakéta indítás indiai módra

Március 21-én India sikeres tesztet hajtott végre a BrahMos szuperszonikus robotrepülőgép hadihajóról indítható változatával, melyben az INS Ranvir szolgált indítóplatformul. A robotrepülőgép szuperszonikus sebességgel manőverezett egészen célpontjáig, a korábban nyugdíjazott INS Meen-ig.

A P-800 Oniks (SS-NX-26 Yakhont) robotrepülőgép, avagy indiai nevén Brahmos ,

„A teszt során minden az elvárásoknak megfelelően zajlott, a siker 100%-os” – összegezte a műveletet Dr. A S Pillai a BrahMos Aerospace munkatársa.

Az indiaiak reményeivel ellentétben az orosz NPO Mashinostroyeniya által kifejlesztett P-700 helyett a P-800 Oniks robotrepülőgépre alapozó, indiai-orosz koprodukcióban (DRDO, NPO Mashinostroyeniya) megalkotott, lassan mindegyik fegyvernem részére elérhető BrahMos egyetlen 200 – 300 kg-os konvencionális (hagyományos) robbanófejeket szállíthat, mintegy 2,8 Mach sebességgel. Többféle változata lévén indítható hajóról, tengeralattjáróról, levegőből, vagy földi telepítésű platformról is. Exportja előkészítés alatt áll.

A hadihajókon alkalmazandó vertikális indítóállást, melyből első és egyben utolsó útját megkezdi a robotrepülőgép, a BrahMos Aerospace fejlesztette és gyártja. Úgy terveztek, hogy a hadihajók fedélzete alá legyenek beépíthetőek, egyrészt megvédve azokat a környezet hatásaitól, másrészt elrejtve a kíváncsi szemek elől.

Talwar-osztály

Talwar-osztályú fregatt ,