|

Megérkezett a hivatalos orosz cáfolat a KC-X pletykára

Hétfőn befutott az alapvetően várt nyilatkozat, miszerint Moszkvának esze-ágában sincs megmérettetni magát a Boeinggel és az EADS-szel szemben az amerikai KC-X tanker tenderen. Ezzel cáfolva John Kirkland amerikai ügyvéd azon pénteki kijelentését, mely érdekes médiavisszhangot okozott a tendernek.

A múlt hét végén kelt szárnyra az pletyka, miszerint az orosz állami tulajdonban lévő, az orosz repülőgép tervező irodákat magában tömörítő UAC (United Aircraft Corporation, Egyesített Repülőgépgyártó Konszern) hétfőn jelenti be, hogy egy kisebb amerikai céggel közösen nevezne a hányattatott múlttal rendelkező, újraindított, hovatovább az EADS közelmúltbeli visszalépése, majd éppen folyamatban lévő visszakuncsorgási szándéka miatt még mindig nem lefutott tenderre.

„A vállalat hivatalosan bejelenti, hogy Jokh Kirkland nyilatkozata az UAC részvételéről az Egyesült Államok Légierejének szállítandó tankerekkel kapcsolatos tenderen valótlan. Az UAC nem tervez se nevezni a tenderre, sem közös vállalatot létrehozni.” – nyilatkozta az Alekszej Fedorov a Egyesített Repülőgépgyártó Konszern elnöke.

Iljusin Il–96

A pletyka szerint az Iljusin Il–96-ossal nevezett volna az UAC ,

Kirkland pénteken azt hintette el a sajtónak, hogy az orosz fél benevezéséről Hillary Clinton egyeztetett Dimitrij Medvegyev orosz elnökkel, valamint Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel múlt heti Oroszországi látogatása során. Ugyanakkor a mai napon mindkét orosz vezető szóvivője cáfolta, hogy a téma egyáltalán felmerült volna.

UAC eredetű forrás egyébként úgy véli, hogy az ügyvéd úr nyilatkozata a tender megkavarásának szándéka lehetett, kilátásba szerette volna helyezni az orosz céget arra az esetre, ha mégiscsak a Boeing maradna az egyetlen ajánlattevő. Vélhetően azzal a szándékkal, hogy „Lám, több versenyző volt, nem eleve lefutott, Boeing-nek biztosított versenyt láthattunk.” Természetesen nem részletezve azt, hogy egy esetleges orosz ajánlatot mind az amerikai, mind pedig az európai vállalat ajánlata porba alázna.

3 hozzászólás “Megérkezett a hivatalos orosz cáfolat a KC-X pletykára”

  1. Még Obama sem melegedett össze annyira a ruszkikkal, hogy ezt a lehetőséget bárki is komolyan vehesse. Ez azt jelentené, hogy az USAF egyik legfontosabb képességét orosz teknikára alapozzák hosszú évtizedekre. Ehhez nagy adag bizalomra lenne szükség az irányukba (persze gyártani biztosan tudnák az amerikaiak is az alkatrészeket, de most oroszországi gyártást rebesgettek).
    Arról nem is beszélve, hogy ha tényleg az amerikai ipar védelmében golyózták ki az EADS-et akkor megint csak logikátlan lépés lenne.
    Komoly lobbi háború folyhat a háttérben és ez a hír ennek a része volt.
    Szerintem az EADS is azért lebegtette meg a visszatérése lehetőségét mert esélyt látnak rá, hogy erősebb lobbistákkal rendelkező céggel társulva égis eséllyel indulhatnak. (pl: Lockheed?)