|

Levegőben Dél-Korea első helikoptere

A Surion nevet viselő forgószárnyas, az ázsiai ország első saját fejlesztésű és gyártású katonai szállítóhelikoptere, szerdán nagy lépéssel közelebb került a sorozatgyártáshoz: levegőbe emelkedett az első prototípusa.

A KUH (Korea Utility Helicopter) projektben jelentős szerepe van az európai Eurocopternek. A Surion összetevőinek csupán csak a 60 százaléka készül helyben, számos fontos résegység és rendszer (rotor, reduktor, robotpilóta) tekintetében az európai partner vállára támaszkodtak.

A Korea Aerospace Industries (KAI) és a Eurocopter kooperációjában készült forgószárnyas történetének nagy pillanata következett be március 10-én, amikor az első prototípus a levegőbe emelkedett. A 30 perces repülést Sacheon városa mellett, Szöultól 430 kilométerre, délkeletre található légibázisról hajtotta végre a két pilótát és egy mérnököt a fedélzetén cipelő helikopter. A 8700 kilós repülőalkalmatosság függeszkedéseket és fordulókat végzett alacsony magasságon.

„Áprilisig a 600 méteres magasság és a 260 kilométeres óránkénti sebesség a cél, májustól már a teljes sebesség- és magasságtartományt kell használnunk, hogy megkezdhessük a gyártást 2010 végén.” – nyilatkozták a program illetékesei.

httpv://www.youtube.com/watch?v=yNND7B7oEJA

A berepülési programban a nyáron bemutatott első példány mellett további 3 prototípus vesz majd részt. A légi tesztek remélhetőleg jövőre sikerrel befejeződnek, 2012-re már teljes ütemű sorozatgyártást terveznek.
Dél-Korea 250 darab Surion vásárlását tervezi, emellett több száz darab exportjában reménykednek, ugyanis a fejlesztők szerint a típus ideális a kiöregedett UH-1 „Huey”-k leváltására.

httpv://www.youtube.com/watch?v=GLODhGZhiRE

3 hozzászólás “Levegőben Dél-Korea első helikoptere”

  1. Onedin kapitány

    Valahogy engem a Mi-2-re emlékeztet, bár a Surion nagyobb.
    Egy biztos, a XXI,. század egyik felemelkedő, tudásalapú középhatalma Dél-Korea.
    És ha sikerülne az egyesülés Északkal… akkor gyakorlatilag új ázsiai nagyhatalom születne. Új szinte egyenrangú versenytárs Japán, Kína, India számára sz ázsiai térségben. Ez nem áll az érdekükben.