|

Levegőben Dél-Korea első helikoptere

A Surion nevet viselő forgószárnyas, az ázsiai ország első saját fejlesztésű és gyártású katonai szállítóhelikoptere, szerdán nagy lépéssel közelebb került a sorozatgyártáshoz: levegőbe emelkedett az első prototípusa.

A KUH (Korea Utility Helicopter) projektben jelentős szerepe van az európai Eurocopternek. A Surion összetevőinek csupán csak a 60 százaléka készül helyben, számos fontos résegység és rendszer (rotor, reduktor, robotpilóta) tekintetében az európai partner vállára támaszkodtak.

A Korea Aerospace Industries (KAI) és a Eurocopter kooperációjában készült forgószárnyas történetének nagy pillanata következett be március 10-én, amikor az első prototípus a levegőbe emelkedett. A 30 perces repülést Sacheon városa mellett, Szöultól 430 kilométerre, délkeletre található légibázisról hajtotta végre a két pilótát és egy mérnököt a fedélzetén cipelő helikopter. A 8700 kilós repülőalkalmatosság függeszkedéseket és fordulókat végzett alacsony magasságon.

“Áprilisig a 600 méteres magasság és a 260 kilométeres óránkénti sebesség a cél, májustól már a teljes sebesség- és magasságtartományt kell használnunk, hogy megkezdhessük a gyártást 2010 végén.” – nyilatkozták a program illetékesei.

httpv://www.youtube.com/watch?v=yNND7B7oEJA

A berepülési programban a nyáron bemutatott első példány mellett további 3 prototípus vesz majd részt. A légi tesztek remélhetőleg jövőre sikerrel befejeződnek, 2012-re már teljes ütemű sorozatgyártást terveznek.
Dél-Korea 250 darab Surion vásárlását tervezi, emellett több száz darab exportjában reménykednek, ugyanis a fejlesztők szerint a típus ideális a kiöregedett UH-1 “Huey”-k leváltására.

httpv://www.youtube.com/watch?v=GLODhGZhiRE

3 hozzászólás “Levegőben Dél-Korea első helikoptere”

  1. Onedin kapitány

    Valahogy engem a Mi-2-re emlékeztet, bár a Surion nagyobb.
    Egy biztos, a XXI,. század egyik felemelkedő, tudásalapú középhatalma Dél-Korea.
    És ha sikerülne az egyesülés Északkal… akkor gyakorlatilag új ázsiai nagyhatalom születne. Új szinte egyenrangú versenytárs Japán, Kína, India számára sz ázsiai térségben. Ez nem áll az érdekükben.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.