|

Nukleáris fegyverek Magyarországon

A Szovjetunió (SZU) felbomlása előtti időszak feszült fegyverkezési versenyét röviden csak Hidegháborúként említik a történelem könyvek, amelynek kritikus tényezője volt az USA és a SZU atomfegyverekkel kapcsolatos stratégiája.

Magyarország a Varsói Szerződés tagjaként részese volt annak a szovjet katonai befolyásnak, amelynek következményeként sor került atomfegyverek tárolására az ország terültén és ez ma már tényként kezelhető, korábbi CIA dokumentumok is ezt erősítik …

A szovjet csapatok nálunk úgynevezett taktikai atomfegyvereket (“kisebb” hatóerejű) tároltak. A célba juttató eszköz pedig mobil indító állásról kilőhető ballisztikus rakéta volt, illetve repülőgépekre szerelt légi bomba formájában. Fókuszáljunk először a Szovjet légierőre. A magyarországi volt szovjet repülőtereken (Sármellék, Tököl, Kiskunlacháza, Debrecen) kivétel nélkül megtalálható volt az úgynevezett “Gránit” atomfegyver tárolására kialakított objektum.

A Gránit tároló Kiskunlacházán

A Gránit tároló Kiskunlacházán

Az itt tárolt eszközök vélhetően időszakosan kerületek itt elhelyezésre. Az objektum további érdekessége, hogy a szovjet szabványosításnak köszönhetően, nem csak Magyarországon hanem, az egykori NDK és Csehszlovákia, valamint Lengyelország területén is hátrahagytak ilyen raktárakat.

CIA dokumentum az atomfegyver tárolókról (1973)

CIA dokumentum az atomfegyver tárolókról (1973)

Ki kell emelni kunmadarasi repülőteret, ahol a helyi vadászbombázó alakulat rendelkezett egy Gránit tárolónál nagyobb méretű, huzamosabb tárolásra kialakított központi raktárral. A kunmadarasi szovjet vadászbombázó alakulat 1962-ben kapta meg a Szu-7 B típusú gépét, amelynek feladatkörei között megtalálható volt a nukleáris csapásmérés is, a nukleáris légibombák megjelenése az 1960-as évek közepére tehető Magyarországon.

A Szu-7-eseket később Szu-22 M4-es, illetve MiG-27-es típusok váltották, amelyek szintén rendelkeztek ilyen képességgel. A felkészülések alkalmával ezek a gépek IAB-500 típusú gyakorló atombombákat (sugárzóanyag nélküli bombatest) használtak.

Kunmadaras AFB on Google Earth

A kunmadarasi repülőtér atomfegyver tárolója a kép bal felső sarkában látható

Bár a MiG-21-es típus alapvetően nem csapásmérésre tervezték, mégis léteztek olyan változatok amelyek, némi átalakítást követően alkalmasak voltak atombomba hordozására is, ilyen gépek települtek Tökölön is. És most tegyünk egy kis kitérőt Lengyelország felé, kevésbé ismert de a Lengyel Légierő MiG-21 PFM, illetve Szu-22 gépei voltak kijelölve nukleáris eszközök alkalmazására és ehhez rendelkeztek sugárzó anyag nélküli gyakorló bombákkal is. Az éles tölteteket szovjet felügyelet alatt voltak, de bizonyos karbantartási, ellenőrzési feladatokat a lengyel katonák végezték az atomfegyvereken.

Szovjet pilóták egy atomfegyver hordozására alkalmas MiG-21-es mellett

Érdekes fikció lehet, hogy létezett-e vajon Magyarországon olyan törekvés, amelynek részeként rendszeresítettünk/átalakítottunk volna MiG-21-es vadászgépet nukleáris feladatokra. Áttekintve a típus magyarországi történetét erre a lépésre soha nem került sor, habár a feltételek adottak voltak hozzá.

A Magyar Néphadsereg mégis rendelkezett kifejezetten atomfegyver célba juttatására alkalmas fegyverrendszerrel. Ez nem volt más mint a tapolcai MN1480 számú rakétás alakulatnál rendszeresített 9K72 “Elbrus” önjáró ballisztikus rakéta komplexum, ismertebb néven a Scud-B rakéta. Rakétákkal és indítóállványokkal valamint gyakorló fejekkel rendelkeztünk.

Grafika a magyar Scud-ról

Háborús helyzetben a szovjet féltől kaptuk volna meg az éles robbanófejeket. A kifejezetten nukleáris alkalmazást nem lehet letagadni, mivel a rakéta találati “pontossága” több száz méteres körön belül esik, így a hatékony csapásmérés csak atomrobbanás előidézésével volt lehetséges. A szovjet hadsereg is állomásoztatott Magyarországon önjáró ballisztikus rakétákat.

Stratégiai szempontból kívánatos volt a hogy az éles robbanófejek se legyenek túl messze az alkalmazó alakulatoktól. Ezért Tabon illetve Császáron létrehoztak egy korábban fent említett “Gránit” atomfegyver tárolót amely a szovjet alakulatok igényeit elégített ki. A tapolcai rakétások pedig a Nagyvázsony melletti központi atomfegyver tárolóból kapták volna a robbanófejeket. Tények dokumentumfilm érdekes képekkel, kicsit bulvár stílusban…

A szovjet csapatok kivonulásával párhuzamosan, kivonásra kerültek a nukleáris fegyverek hazánk területéről is, így lezárult egy korszak, amely számos kutatót és civilt foglalkoztat napjainkban.

httpv://www.youtube.com/watch?v=NwGzzE4fNTA

Forrás: Kerozingőzös Portál

18 hozzászólás “Nukleáris fegyverek Magyarországon”

  1. Megjegyzem, hihetetlen jó minőségű volt a Scud-ok tartályának anyaga… Jó késanyag lehetett volna:) Mesélte egy társam az első megsemmisétések körülményeit: kiengedett üzemanyag…. környezeti károk nem érdekelték őket, majd vágógépek. ….

    Megint csak a csacsiság beszél belőlem: de őszintén, nem lehetett volna szabadtéri múzeumokban elhelyezni őket? …és sok más megsemmisítésében drágább eszközöket?

    Anno Baján, ahol élek, még egy MIG vadászgép is ki volt téve a gyerekek örömére egy téren, és volt tannk is kiállítva. …ma is megnéznék egy MIG-29-est bárhol inkább, mint lángvágók alatt…

    Ha lenne esze a honvédség parancsnokainak, a szoborpark mellett olyan haditechnikai élő kiéllítást csinálnék, ahol még T-55-ös harckocsival is rodeózhatának az érdelkődők:)

  2. Érdekes, hogy magát a tényt, hogy Magyar o.-on volt nukleáris töltet a felső vezetésünk mindig cáfolt, még néhány éve is. A Nagyvázsony melletti atombomba-töltet tároló még mindig használhatatlan civil célokra, akkora a háttérsugárzása. Miért kell/kellett ezt cáfolni?

  3. találós kérdés játék!
    Hol készültek a következő képek? (mindegyik Mo-n készült napjainkban)

    1. http://static.panoramio.com/photos/original/25818398.jpg

    2. http://static.panoramio.com/photos/original/20869244.jpg
    http://static.panoramio.com/photos/original/6691605.jpg
    http://static.panoramio.com/photos/original/20869272.jpg
    http://static.panoramio.com/photos/original/21469824.jpg

    3. http://forum.sanomabp.hu/forumkep/19/187249/420/12571368/1.jpg
    http://forum.sanomabp.hu/forumkep/19/187249/420/12571368/3.jpg
    http://forum.sanomabp.hu/forumkep/19/187249/420/12571368/4.jpg

    4. http://static.panoramio.com/photos/original/20134974.jpg
    http://static.panoramio.com/photos/original/10164486.jpg
    http://static.panoramio.com/photos/original/10164592.jpg
    http://static.panoramio.com/photos/original/9831161.jpg

    5. http://static.panoramio.com/photos/original/8452678.jpg

    mindegyik megfejtésért jár egy piros hangszóró! :D

  4. arnie977, hogy miért?

    Mert akkor vissza kellene állítani az eredeti állapotot… De haj, mennyi pénz nem menne akkor saját zsebecskékbe :(

    16 éves voltam Csernobil robbanásakor… Álltam a langyos esőben az osztálytársaimmal, majd heteken keresztül ettük a homokos salátát, amit soha nem látott bőségben kínált a menza…

    Szerinted a rákomat, ha lesz, kártérítéssel fogom abszolválni?

  5. Mo-n feltehetőleg már nagyon korán volt gombafelhő-készítő pukkancs. Az 1964-es törzs-hadijátékon csak a nálunk állomásozó MN és CA erőket vettek számba az olasz irány ellen. A szöveg szerint Verona két atombomba találattól teljesen megsemmisült, úgyhogy erkélyes lakást arrafelé bankhitellel se tudtak volna többet venni…

    Egyébként remélem, hogy Mo-n ma is van atomfegyver. Ha akad pár tucat hazafias ember Pakson, aki látja, hogy az MH eszközei egy szomáli kalózbanda ellen sem érnének semmit, nemhogy egy tót hk. ék ellen, akkor lehet, hogy titokban konspirálva kotyvasztottak valamit.

    Sok tíz tonnákból egy kicsi le tud esni a teherautó-platóról feltűnés nélkül. Egyszerű gun-type A-bomb, Gripen egy útra elviszi. Van olyan ember itthon, aki ért az ilyesmihez, egy vadbarom még a nevét is megírta az index fórumra…

  6. Takocs0 állat vagy öregem elme orvos vagy NBH felügyelete alatt állsz.

    Ez olyan ebszólás mint hogy a Hunnia mozgalom egy terror szervezet.

    Mi értelme lenne az atomnak? Az hogy nyíltan Izrael népe brutálisan megszállja hazánkat meg drogos amcsi pilóták dobják házainkra a napalmot.

    Nép irtás is komoly körökben elfogathatatlan gondolat.
    Oka az ha megkísérli valaki megint amcsi kapitány elkezd minket bombázni.
    Valamit mely megyéket adná adó szívesen egy cigány állam létre hozásához.

    Én egy paraszt köpési földetse.

    Radikális változás az ha megadjuk nekik az esélyt a munkára (közmunka) vagy semmit nem kapnának.
    Ha meg lázonganak akkor jogalapot teremtenek a hadsereg bevetésére és akkor lesz ne mulass.

    Mondjuk hogy volt magyar atom tüzérség nekem nem új eddig is tudtam róla hogy BAZ megyébe volt ilyen alakulat aki atommal dobálta volna a sógorokat a meg a olaszokat.

  7. Az RS-22 az orosz kod, ennek a NATO megfeleloje az SS-24 Scalpel.
    Eddig csak azt hittem ,hogy a Scud-okhoz volt nuklearis toltetu fej itthol, de hogy ICBM is legyen… ez nem gyenge. Ezt egy masik cikknel belinkelt kemes video is ala tamasztja. Egy esetleges atom haboruban minket is jol megszortak volna gombafelhokkel.

    Igla: Csernobilt most ne keverjuk ide. Azt ma mindenki elismeri, nem tagadjak karos hatasait. Az atomfegyverek ittletet a mai napig tagadjak hivatalos szinten. Azert tagadjak ,mert meg mindig sok az `elvtars` odafent, akik a komcsi idokben is tagadtak rendesen.