|

Összeütközött 2 új-zélandi repülőgép

A szerencsére szerencsés kimenetelű esetre március 1-én, hétfőn került sor és az Új-Zélandi Királyi Légierő Red Checkers nevezetű bemutatócsapatát érintette.

RNZAF Red Checkers

A Pacific Aerospace CT/4E kiképzőgéppel repülő csapat az április 2. — 4. között esedékes Warbirds over Wanaka repülőnapra gyakorolta programját az Ohakea légibázis felett, mikor egyelőre nem tisztázott okokból két gép kissé közelebb került egymáshoz a kívánatosnál, konkrétan egymásba ütköztek. Szerencsére nem egy nagy erejű összetalálkozásról volt szó, így a mindössze kisebb sérüléseket szenvedő gépeket pilótáik problémamentesen le tudták tenni. A Warbirds-ös szereplés azonban vissza lett mondva.

PAC CT/4

PAC CT/4

“Nagy szégyen ez, de ez nem egy jó év” — nyilatkozta az Új-Zélandi Légierő kiképzésért felelős csoportjának parancsnoka, Stephen Davies Howard kapitány. A kapitány elmondása szerint mivel a közönség biztonsága a legfontosabb, ezért mindenképpen végig kell járniuk az eset kivizsgálását jelentő utat, ami miatt a következő szereplés biztosan ki fog maradni.

Rájár a rúd a Red Checkers-re idén, hiszen nem egészen két hónapja, január 14-én, a csapatparancsnok, Nick Cree gépe egy szóló mutatvány gyakorlása közben a földbe csapódott, melynek következtében Cree életét vesztette.

A nagy tapasztalattal rendelkező új-zélandi kiképző pilótákból összeálló Red Checkers egyébként Új-Zéland leghosszabb múltra visszatekinthető bemutató csapata, a többi próbálkozás, például az A-4 Skyhawk-kal repült Kiwi Red formáció csak pár évet ért meg. (Azóta meg már kivis Skyhawk sincs mondjuk…)

httpv://www.youtube.com/watch?v=NmbIolK9hjo

No Responses to “Összeütközött 2 új-zélandi repülőgép”

  1. Nem tudom őket sajnálni! Aki költségekre hivatkozva, szándékosan leépíti még az apró A-4-esekből álló sugárhajtás légierejét is, az repüljön brikakarám ajtajával! Aztán majd ha jönnek a kínaiak zsákszámra és se képzett pilóta, se gép, akkor leshetik, hogy a kenguruföldiek mgvédjék őket, épp elég bajuk lesz azoknak maguktól is!

    Amúgy mi a háttérben a sárga mögött az az ezüstszínű, múlt idejű négymotoros? DH Heron változat lenne merev futóval? Annak már a makettje is olyan régi, hogy valaki 3eFt adott belőle az 1/72-es Airfix dobozért!

  2. Köszi! A napokban kicsit sokat typo-t vétettem :| Hiába lettek átolvasva, a saját maga írt anyagban nehezebben veszi észre az ember. Az Opera helyesírás ellenőrzője meg most van (újbóli) betanítás alatt gépnevek vonatkozásában :)