|

Katonai puccs a világ harmadik legnagyobb urántermelőjében

Fegyveres katonák csütörtökön a fővárosban, Niameyben megrohamozták a kormányzat székhelyét, és elhurcolták az országot 1999 óta vezető Mamadou Tandja elnököt. A Nigerben államcsínnyel hatalomra jutott katonák péntek hajnalban az állami rádióban és televízióban bejelentették: feloszlatják a kormányt és felfüggesztik az ország tavaly elfogadott alkotmányát.

Fegyveres katonák csütörtökön a fővárosban, Niameyben megrohamozták a kormányzat székhelyét, és elhurcolták az országot 1999 óta vezető Mamadou Tandja elnököt. Az államcsínyt végrehajtó, magát a Demokrácia Helyreállításának Legfelsőbb Tanácsának (CSDR) nevező junta, amelynek „elnöke” Salou Djibo századparancsnok, péntekre virradóra a Voix du Sahel (Szahel hangja) rádióban bejelentette: felfüggesztik az alkotmányt és feloszlatják az alkotmányos intézményeket. A CSDR kijárási tilalmat rendelt el, lezárta az ország szárazföldi és tengeri határait és nyugalomra szólította fel a lakosságot. Tandja elnököt és kormányának több tagját egy francia diplomáciai forrás szerint a lázadók a palotából egy Niamey mellett lévő laktanyába vitték.

Szemtanúk napközben lövöldözésről számoltak be, főként az elnöki palota környékéről. Az esetleges áldozatokról semmilyen hivatalos adatot nem közöltek, de szemtanúk és egy kórházi illetékes szerint legalább három vagy négy katona meghalt, akiknek a páncélozott járművét aknatalálat érte, több mint tíz társuk pedig megsebesült.

A belpolitikai feszültségek május végén kezdtek felerősödni, amikor Mamadou Tandja feloszlatta a parlamentet, mert az nem volt hajlandó támogatni a népszavazás tervét. Júniusban az államfő rendeletekkel kezdett kormányozni, amihez azonban az alkotmány szerint csak szükségállapot idején lett volna joga. Az alkotmánybíróság nyár elején kimondta, hogy törvénybe ütközik az elnök által szorgalmazott referendum terve az alkotmány módosításáról. Erre reagálva azonban Tandja rendeletet adott ki az alkotmánybíróság tagjainak leváltásáról, és saját embereit helyezte el a testületben. A Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) tavaly ősszel felfüggesztette Niger tagságát, az Európai Unió pedig az alkotmányos rend helyreállítását kérte a nigeri kormánytól.

Az egykori francia gyarmat a világ harmadik legnagyobb urántermelő országa, ennek ellenére a nigeri lakosság jelentős része szegénységben él. Az ország az utolsó helyre került tavaly azon a listán, amelyet az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) állított össze a világ államairól az életminőség szerint.

Forrás: honvedelem.hu

17 hozzászólás “Katonai puccs a világ harmadik legnagyobb urántermelőjében”

  1. Onedin kapitány

    „Az ország az utolsó helyre került tavaly azon a listán, amelyet az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) állított össze a világ államairól az életminőség szerint.”

    Basszus… Szegények. A helyi vezetők biztos jól élnek, nekik az angol, amerikai, francia, kínai? bányászati cégek biztosítják a luxust és a velük kötött szerződések alapján pótom pénzért kiviszik az ország bányászati kincseit…

    Egyes helyeken ezek a bányászati cégek úgy jelennek meg, mint külön állam az államban, magánhadsereggel, stb.

  2. Onedin kapitány

    Igazad van. De ha akad valahol ilyen vezető, akkor azonnal nagy erők indulnak a megdöntésére.
    1-2 éve jelent meg itthon az „Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai” című, szerintem közepesen sikerült munka, amelynek szerzője korábban a multicégek utazó nagykövete, fizetett lobbistája volt. Aztán állítólag felfordult a gyomra az egésztől és kiszállt, majd tudása alapján, nyilván megszűrt formában, figyelmeztetésként az emberiség számára közreadta az emlékiratait, gondolatait.

    A bérgyilkos kifejezés átvitt értelemben értendő, valójában ő olyan hiteleket és beruházásokat, fejlesztéseket erőltetett a 3. világ kormányaira, amelyek részükre túl drágák, vagy feleslegesek voltak.
    S ha nem hatott az érvelés, a kenőpénz, az egyéb jutalom, a zsarolás, akkor az óriásvállalatok keményebb eszközökhöz nyúltak. Puccsot, háborút, merényletet szerveztek.
    A szerző szerint a hetvenes-nyolcvanas évek környékén 2 dél-amerikai országvezető is megrendezett balesetben hunyt el. Évekkel ezelőtt futólag nézegettem a könyvet, így csak arra emlékszem, hogy az egyikre sehogy sem sikerült ráerőltetni egy vízlépcső beruházást és a hozzá kapcsolódó hitelt, amely komoly adósságcsapdába taszította volna az országot. Hosszú távon talán a vízkészletek megszerzése is cél volt.
    Az akadékoskodó elnöknek lezuhant a repülőgépe, óvatosabb utódja pedig már készséggel aláírta a szerződést.

    Nagyon tanulságos az Egyesült Államok története, Amerika Tengerészgyalogságának nyakig mocskos története. Az amerikai (ide inkább mást írnék) vállalatok kirabolták a kis közép-amerikai országokat. Monopolhelyzetet teremtve, mint állam az államban átvették a fő gazdasági tevékenységet jelentő gyümölcsterjesztés/kereskedelem ellenőrzését. A nyomorgó lakosságot éhbérért dolgoztatták.
    Ahol olyan vezető került hatalomra, aki ezt a helyzetet nem volt hajlandó elfogadni, ott rövidesen partaraszállt az US Marine Corps és egy megfelelő bérencet/lakájt segítve hatalomba, „helyreállította” a rendet.
    Főleg a XX. század első 30 évére jellemző, hogy az USMC 5-10 évente partraszállt valahol és elűzte a nekik nem szimpatikus vezetőt.
    Nem véletlen, hogy Latin-Amerikában máig „olyan népszerűek” az amerikaiak. Az sem, hogy a baloldali-forradalmi eszmék elég könnyen elharapóztak a múltban.
    Hozzáteszem, Fidelékért sem rajongok (beleértve Che-t, akit sima terroristának tartok).

  3. onedin: Én nagyon örülnék ha városomba letelepedne 5-10multi. Baromira örülnék, ha ide (is) jönne egy Mercedes… A „kirabló” Mercedesnél próbaidőre 200k a (mérnöki) netto. Evvel szemben Pécsen. No és akkor a sokezer betanított munkás/technikusról akiknek nem az állam fizet munkanélkülit hanem a gyár fizet államnak járulékot nem beszéltünk. No és az iparüzési adó Győr bevételeinek 10%!!!át az Audi adja.

    Az új vezetés Nigerben amúgy szintén prímán fog élni. A „multi bányászok” sanszosan szintúgy. Vagy összeomlik az egész a képzett munkaerő nem dolgozik sehol gombokért, sok helyen látjuk mi van akkor ha nem fizetik meg/elüldözik a képzett munkaerőt. (Ami nálad mindig fehér…. ld DA monologodat. :DDD )

    amerika monologodról Venezuela jutott eszembe. Csodás világ van ott ha vettél 5éve egy autót az most 2-3* annyit ér mint 5éve….

  4. Onedin kapitány

    @Fade
    Szerintem ebből fölhorkanás lesz amit írok, de így gondolom:

    A mémet Mercedest, Audit ne vedd már egy kalap alá az am-i United Fruit Company-val.
    Németország a Nyugat leginkább keresztény erkölcsű állama, ennek a minőségi erkölcsi különbségnek valahol köze van ahhoz, hogy Európa központi gazdasága ma az övéké. (Megjegyzem, a kistigrisek közül Dél-Korea is keresztény országnak tekinthető.)

    Dél-Afrikában olyan fehér repülőgép-szerelőket rúgtak ki az új „aránytörvények” alapján , akik 10-20 éve dolgoztak a szakmában, néger utódaikról pedig ez egyáltalán nem mondható el. Ez olyan, mint amikor itthon az 50-es években kinevezték a péket a cipőgyár igazgatójává. Csak a repülésben ez még veszélyesebb. Egyébként nem hiszek abban, hogy a képzett munkaerő mindig fehérbőrű.
    (Most egy pillanatra eszembe jutott, a Budapest romákkal és négerekkel bőven megáldott VIII. kerületében élő jóbarátom, aki „mindig szeretettel emlegeti” a lakása közelében mulatozó afrikánereket. Pont tegnap járt nálam.)

    Venezuelát szándékosan nem említettem.

    Tulajdonképpen ez egy nagyon bonyolult kérdéskör, több oldallal. Remélem, hogy még a mi életünkben megvalósul egy tökéletesebb gazdasági világrendszer. Nemrég kezembe került egy új könyv, „A tőke” a címe és egy Marx nevű német püspök írta. Nyugaton komoly sikert aratott. A szerző (tehát nem a kommunista Marx-ról, hanem egy névrokonról van szó) azt fejtegeti, hogy milyen lenne a globalizációs gazdasági modellt esetleg felváltó, szociálisan érzékenyebb, „keresztény kapitalizmus”.

  5. Én „United Fruit Company”nak is örülnék. Környéken tuti van nem 2000ember aki a nevét se tudja leírni, de szorgalmasan kapálni minimálbérért. Sött kevesebbért is.

    Képzett munkaerőnek meg mindegy, hogy Niger vagy DAtól. Elkergetik és nem tudják potolni az mindenol összeomláshoz vezet.

    A Marxi elvek pedig nagyon szépek. Tényleg. Egy baj szvsz velük: Japánon kívül sehol se müködnek és müködnének.

  6. Ez a niger-i zászló majdnem olyan, mint a magyar, csak benne van a felkelő nap – ránk meg már sok éve sötétség borul!

    Egyébként lehet, hogy ha már a zászló hasonló, nálunk is lesz katonai puccs, külföldi segítséggel. 2009. március 13-án törlik a választásokat, 15-én szétvert kétmilliós fidesz-tüntetés, 16-án rendkívüli állapot, március 19-én német tankok vonulnak be „nácitlanítani” Magyarországot.

    Hónapokkal ezelőtt megállapodott már erről a libatolvaj a Putyin-bérenc Merkellel. Kevesen fognak tudni elmenekülni külföldre, csak kb. 200 ezer, mint 1956-ban és a németek orosznak adják el a hazánkat olajért, gázért. A talpnyaló módon oroszbarát Jobbik már készíti elő a terepet a Kreml rémuralmának.

  7. Magyarországon az akadálytalan megszállás érdekében hosszú évek alatt teljesen leépítették a Honvédséget, már az MTV1 reggeli műsorában is szó volt róla: egy Kovács Gyula nevű ny. alezredes nyilatkozott, hogy Szekeres Imre hülyíti a népet, vagyis 26 ezer helyett nincs csak kb. 12 ezer fő harcoló alakulatunk, 17 tankunk van, ebből fele bevethető, az ágyúlőszereik szavatossága leárt, önrobbanhat, a Gripenekből csak 5-7 darab üzemképes pénzhiány és a meg nem becsült szerelők elüldözése miatt!

    Arra gondoljatok, hogy az aljas trianoni diktátum 35 ezer főben maximálta a magyar fegyveres erők létszámát és annak is az volt a célja, hogy a frissen kreált szomszéd államokkal szemben megvédhetetlenné tegyék hazánkat. Ma alig egyharmada (!) harcképes katonánk van, megszűnt a sorozás és helyette semmi. Szándékosan tette a ballib védhetetlenné hazánkat, hogy ne legyen gond az idegen megszállással, ha a bábmestereik veszni látják pénzüket, hatalmukat!

    Tudjátok ti is, hogy Moszkvában és Berlinben ugyanazok a valódi urak, akik ezt az országot sanyargatják nyolc éve és előtte is negyven évig. Amerika már kezd ébredni, Manhattanben nagy letartóztatások vannak, de ott is minden vagyon a kezükön van és a nagy gazdasági bajban lévő USA nem ér rá az apró magyarokkal foglalkozni. Eladnak minket a németeket irányító bábmesterek az orosznak, esély sincs a magyar választások megtartására, eredményének hatálybalépésére!

    A Fidesz is tud már erről, a kampánynyitójukat március 15-ére, vagyis a választások várható törlése utáni második napra tették, abszurdum, nem is kampányolnak, nincs kint új plakátjuk több hete. Eldőlt az ország sorsa, most meneküljön, aki tud! Olyan világ lesz itt, mint az NDK a fal mögött volt.

  8. Üdv!

    Fehér Tamás:

    ( Te március 13-án indulsz, vagy már holnap? )

    ” és a nagy gazdasági bajban lévő USA nem ér rá az apró magyarokkal foglalkozni.”
    Lapozgatva a törikönyvet, azt vettem észre, hogy amikor samu bácsi még ereje teljében volt, akkor sem ért rá.
    Egyszer ért rá: amikor szarrá kellett bombázni a magyarokat.
    ( jó, ismerem az előzményeket. )

  9. A htka.hu élni fog mert mi leszünk az ellenállás hangja ha ez megtörténik. Már egy ideje tudunk ezekről a dolgokról és bőszen tanulmányoztuk a vietkongok alagúthálózatát és több nagyvárosban és környékén már elkezdődtek ezek építései önkéntesek segítségével. Folyamatban van több olyan gép beszerzése is ami a vízbű veszi ki a zoxigént és ezért vettük fel több spotter oldallal a kapcsolatot hogy ha kezdődik az invázió idejében tudja a vezérkarunk hogy itt az idő menni kell az alagutakba.

  10. Kedves Spawn…
    Azé nem kész még a 4-es metyró, mert ide-oda furikáltok a város alatt :-)
    Ahelyett, hogy a 12 ezer harcolót megetetnénk bablevessel és kifúvatnánk az ellent kis hazánkból. Megfelelő derékmozgással vektorálni is lehetne :-)