|

Új játékszert kapnak a SEAL-ek?

Az Egyesült Államok Különleges Hadmûveleti Parancsnoksága már egy ideje szeretné leváltani a Navy SEAL 70-es évek közepéről származó Swimmer Delivery Vehicles (SDVs) szállítójárműveit egy nagyobb, mini tengeralattjáróval, amiben száraz körülmények között utazhatnának a különleges alakulat tagjai.

A SEAL csapatok az SDV-t arra használják, hogy meggyorsítsák a víz alatti haladásukat. Ezen víz alatt használatos járgányok – melynek jelenleg kizárólag a Mark 8 Mod 1-es változata áll rendszerben – azonban nem zártak, nem teszik lehetővé 4 utasuk számára hogy száraz térben tartózkodjanak az akció lényegi részének megkezdéséig.

Márpedig ez gond, illetve gond lehet ha hideg vízben kell esetleg hosszabb ideig hajókázni. A hideg víz ugyanis még a legedzettebb katonából is gyorsan kiszívja az energiát.

Egy SDV indításának folyamata a hordozó tengeralattjáróról valahol az Atlanti-ócán felszíne alatt, 2005-ben

Egy SDV indításának folyamata a hordozó tengeralattjáróról valahol az Atlanti-ócán felszíne alatt, 2005-ben ,

Egy, az SDV-nél nagyobb méretű, zárt mini tengeralattjáró bevezetése az elmúlt években folyamatban volt ugyan, ám az 1994-ben beindított fejlesztésű és 2003-tól tesztelés alatt állt Advanced Swimmer Delivery System (ASDS) nevet viselő rendszer prototípusát technikai és megbízhatósági problémák kísérték, nem sikerült elérni a kívánt teljesítményt. A kritizált rendszer sorsa végül azután pecsételődött meg, miután az akkumulátorcsoport néhány telepe kigyulladt.

A 2008 novemberi eset után úgy tűnik mégiscsak folyamatban vannak a dolgok ezen a téren is, hiszen a Különleges Hadmûveleti Parancsnokságaa nemrég jelentette be, hogy a a következő hónap folyamán lízingelni készülnek egy virginiai cég, bizonyos Submergence Group S301 nevezetű, nemrég elkészült mini tengeralattjáróját.

S301

S301 | Forrás ,

A korai tesztjein 2009 nyarán átesett S301 képességeiről túl sokat nem tudni, de mindenesetre az biztos, hogy 8 fő szállítására képes, – 2 kormányos és 6 katona – ami lényegesen kevesebb az ASDS 2 kormányos + 16 katona képességénél.

Az S301 belső terének orr szekciója

Az S301 belső terének orr szekciója | Forrás ,

Hovatovább felmerül a szállítás kérdése is, melyről hivatalosan semmilyen információ nem áll rendelkezésre. Annyi bizton kijelenthető, hogy az ASDS-hez hasonlóan az S301 sem fér be a SDV-hez tartozó Dry Dock Shelter nevezetű szállítódokkba, azonban állítólagosan a hordozó tengeralattjáró vésznyílására sem tud rádokkolni, így vélhetően felszíni hajó szállíthatná, ha esetleg rendszeresítésre kerülne. Ezen rendelkezésre álló információk alapján valószínűsíthető, hogy a US Navy SSN-jei és az SSGN-re átalakított Ohio-kon továbbra is az SDV lesz megtalálható még egy ideig.

SEAL SDV

A SEAL SDV elhelyezése az elárasztható dokkjába ,

4 hozzászólás “Új játékszert kapnak a SEAL-ek?”

  1. Remélem olvassa az észa-koreai hírszerzés a kommentedet, mert rátaláltál a világbéke receptjére.
    Mindenki adja ki a legféltettebb katonai tikait az ellenségnek és utána összebújva nézhetik a Július 4-i tűzijátékot mialatt észak-kóreai kisiskolások csengő hangon éneklik az amerikai himnuszt, majd pajkosan összekacsinthatnak a régi ellenfelek, hiszen akkora butaság volt egymást fenyegetni.

    (amúgyis köztudott, hogy Észak-Koreában a fegyverfejlesztés egyik legfontosabb kritériuma az, hogy kompatibilisek legyenek az amcsi rendszerekkel)

    áááááááááááááááááááááááá, agyrém!!!

  2. > Utána összebújva nézhetik a Július 4-i tűzijátékot mialatt észak-kóreai kisiskolások csengő hangon éneklik az amerikai himnuszt, majd pajkosan összekacsinthatnak a régi ellenfelek, hiszen akkora butaság volt egymást fenyegetni.

    Kadhafival ez már megvolt francia himnusszal és hozzá képest a szeretett vezér egész kulturált!

    Amúgy Észak-Korea bármit adna dollárért – a mini tengó még mindig jobb, mint kábítószer-kereskedelemmel megkeresni a külkereskedelemre valót. Utóbbitól morcosak a nagy országok és pl. kenguruék le is bombázták az egyik hajójukat, mikor kiderült, hogy kokót visznek benne a ferdeszeműek. Nem tudnak viszont maguknak elég dollárt hamisítani, így valamivel bizniszelniük kell.

    Egyébként meg az amcsi katonai beszerzéseknek nem mindig szempontja a kompatibilitás – politikai buksi-simogatásként is vesznek néha cuccot, pl. a lengyelektől Antonovból leszármazott kávédarálókat, ami sokadik ránézésre is viccesen hat „különleges alakulat” célú felhasználásra.

  3. @ TacskO: ugye ezt most Te sem gondolod komolyan. A lengyelektol mar akkor vettek a gepet, amikor mar szovetsegesek voltak. Ha olyan szar lenne a gep, az amcsik tuti nem vettek volna meg, abban biztos lehetsz.
    Ezt a minitengot venni eszak-koreabol meg tenyleg egy agyrem. Total abszurd. El nem tudom kepzelni, hogy Eszak-Korea tudna olyan minosegu eszkozt gyartani ami a jenkiknek eleg jo lenne.Ha tudna is , politikailag,katonailag teljesen kizart lenne.