|

Embereken kísérleteztek a franciák (UPDATED)

Kiskatonákon tesztelte a francia hadsereg az atomfegyvernek az emberre gyakorolt lelki és fiziológiai hatását az algériai Szaharában a hatvanas években végrehajtott atomkísérletei során – írta kedden egy bizalmas katonai jelentésre hivatkozva a Le Parisien című párizsi napilap.

A francia atomkísérletek végleges leállítását követően, 1998-ban írt jelentés egy 1961. április 25-én végrehajtott atomkísérletre vonatkozik. A kísérlethez háromszáz, Németországban állomásozó kiskatonát használt a hadsereg: a robbanást követően az embereknek a becsapódási pontot 300 méterre kellett megközelíteniük. A gyakorlat során a névtelen jelentés szerint a hadsereg azt vizsgálta, hogy egy atombomba robbanása után az emberek hogyan viselkednek a támadás helyszínén. Az atomfegyvernek az emberre gyakorolt lelki és fiziológiai hatásának megfigyelésével a hadsereg „a modern harcoló katona lelki felkészítéséhez igyekezett a szükséges információkat megszerezni”. A részletes beszámoló kitér a katonák reakcióira, megemlítve, hogy a becsapódás után valamennyien képesek voltak harcolni.

A lapnak adott interjúban Hervé Morin védelmi miniszter elmondta, hogy nincs ismerete a jelentésről. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a francia parlament a kormány javaslatára tavaly decemberben törvényt fogadott el a Szaharában és Francia-Polinéziában végrehajtott atomkísérletek áldozatainak kárpótlásáról. A megközelítőleg 10 millió eurós összeg közel 150 ezer olyan katonát és polgári személyt érinthet, akik az 1960 és 1996 között végrehajtott francia atomrobbantások helyszínén tartózkodtak, s ezért sugárfertőzést kaptak. A miniszter arra utasította a hadsereg illetékes szerveit, hogy minden olyan dokumentumot tegyenek hozzáférhetővé, amelyből az áldozatok pontosan megtudhatják, mekkora sugárdózisnak voltak kitéve. „Az atomkísérletek során kapott dózisok nagyon gyengék voltak” – tette hozzá.

Franciaország 1960 és 1967 között a Szahara algériai részén, 1966 és 1996 között pedig a Csendes-óceánban, a Francia-Polinéziához tartozó Mururoa és a Fangataufa korallzátonyokon összesen 210 légi, illetve víz alatti atomkísérletet hajtott végre. A kísérletekben részt vevő több ezer francia veterán évtizedek óta harcol annak elismertetésért, hogy a robbantások során kapott sugárfertőzés miatt betegedtek meg. 2004 óta pedig nem szándékos emberölés vádjával több vizsgálóbíró indított előzetes eljárást a hadsereg ellen.

Forrás: honvedelem.hu

httpv://www.youtube.com/watch?v=3dO2qMYcHoU

A francia tesztekről nagyon kevés a széles körben elérhető filmanyag, de azért itt egy kis összeállítás.

httpv://www.youtube.com/watch?v=N9OSUuYd58A

A BBC „Blowing up paradise” című dokumentumfilmjéből egy részlet, kapcsolódóan a témához.

22 hozzászólás “Embereken kísérleteztek a franciák (UPDATED)”

  1. „Az atomkísérletek során kapott dózisok nagyon gyengék voltak” – vele nem nagyon értek egyett. Ha közvetlen a robbantások után küldték oda akatonákat, simán belesétáltak az A, B és G sugárzásba. Most tanultunk róla. ÉS szerintem ott a helyszínen nem éppen kicsi a sugárzás. Szerintem.

  2. De meg ha [hadi-]foglyokkal vagy sulyos buncselekmenyekert ulo rabokkal tettek volna ezt… A framciak is le..artak a gyarmaton eloket.
    A gyenge sugarzasrol meg lehet kerdezni a Hirosima vagy Nagasaki lakosagat. Egesz generaciok lettek mutansok, betegek…

  3. Minusz: igen, az a 300 méter elég közeli. Összehasonlításnak konkrét értékeket a jenkik Upshot-Knothole tesztsorozatának (1953 tavasza, nyara) Simon nevezetű tesztjéről tudok mondani.

    Ott a robbantás előtt cirka 3,6 km-re lévő lövészárkokban várták, hogy 30 perccel a robbantás után elindulhassanak a 750 méternyire a töltet egykori helyétől kijelölt célpontjuk felé. A két csapat közül az az egyiket tuti visszafordította a radiológiai tiszt 1 800 méter magasságában, a hivatalos jelentés nem tudta megmondani, hogy a másik csapat elérte-e, avagy ott is túl intenzív sugárzást állapítottak meg.

    Bővebben ennek a https://htka.hu/2009/03/31/atom-rulett-simonnal/ 3. negyedétől kb. (Bocsi annak aki már olvasta, nem tukmálni akarom, csak ott részletesebben összeszedtem az infókat :))

    Egyébként ezekről a tesztekről írt jelentések letölthetőek scannelt PDF-ben + az archive.org-on fent vannak a filmanyagok is.
    pl.: http://www.archive.org/details/OperationUPSHOT_KNOTHOLE1953

  4. A masodik video vege kicsit durva. A robbantas kornyeken a franciak a robbantas elemzese utan nem ettek a helyi halakbol es zoldsegekbol, de a helyi lakossagot megnyugtattak hogy nincs sugarfertozesi veszely.A kutatas labor eredmenyeket nem kozoltek az oslakossaggal. Hat persze, minden a legnagyobb rendben. En azert lenyomtam volna par falatot a frissen kifogott halakbol a torkukon…:D

  5. arnie977:

    szerintem a hadifoglyokkal történő ilyen bánás és „felhasználás” szerintem elég durván sértené a genfi konvenciót…

    A súlyos bűncselekményt elkövetett,életfogytiglanra,halálra itélt bűnözőknél meg szerintem önkéntes alapon lehet hogy működik egyes országokban a dolog,a kiszabott büntetés csökkentésének fejében.

  6. hát azokat az ss katonákat sztem jobban használták fel a franciák,elég sok jelentkezett és szolgált a légióba…persze egyetértek veled a hogy a tisztikarért és (az ss)katonák nagy részéért nem lett volna kár…

  7. Onedin kapitány

    Arnie és Mínusz!
    Túl sok hülye, rosszindulatú könyvet olvastatok össze az SS-ről. (Sven Hassel?)
    Mélyüljetek el jobban a második vh körüli témákban és akkor lehet, megváltozik a véleményetek.

  8. @ Onedin kapitany: Nem akarok semmi fele vitaba bonyolodni itt a Waffen SS es egyeb `draga jo` alakulatok multjarol. Egy biztos: a tiszti kara maganak valasztotta azt a palyat, a tobbi katonat meg oda soroztak, ok az `artatlanabbak`,ha lehet igy fogalmazni. Semmilyen nepirto, fajirto, kirekeszto katonai alakulatot nem tudok pozitivan ertekelni. Megszalltak az orszagunkat, ez altal lehetetlenne teve a kapitulalast, elraboltak Horty fiat, hogy azt az okor Szalasit tegyek a helyebe. Az erdmeny ismert. Nem tudom honnan szarmazol Magyarorszagrol, de itt Veszprem megyeben a legtobb gyarat a visszavonulo Nemet csapatok leszereltek es elloptak! Az elo allatokat elhajtottak ,hogy nekik legyen kesobb ennivalojuk! Nos ezek utan jottek a [jogosan!] felhergelt szovjetek, es ami megmaradt azt ok pattintottak le. Szoval egyik oldalt se birom kedvelni.
    A Don kanyarnal a nemetek agyon akartak loni a nagyapam, mert lattak hogy tarthatatlan az allapot es vissza akartak vonulni. Par oraval kesobb a Nemetek mar ott sem voltak, mert vissza vonultak….
    Folytassam meg ,hogy miert is nem szeretem a nemetek katonait, bele ertve az SS-t is?

  9. I:

    A sugárzás hatásairól:

    Az alfa sugárzás (atomsugárzás) gyakorlatilag elhanyagolható veszélyt okoz, ha a sugárzó anyagot nem lélegzed be (erre való a gázálarc), mivel a bőr gyakorlatilag 100%-ban elnyeli. A bőr az egyik legregeneratívabb szerv, elég hosszú ideig kell kitenni az alfa sugárzásnak, hogy maradandó károsodást okozzon. Levegőben hatótávolsága néhány mm.

    A béta sugárzás (részecskesugárzás) már komolyabb veszélyt hordoz, de a személyi védő felszerelések, és a sugárzó izotópok megkötését és kiürítését szolgáló gyógyszerek rövid ideig teljes védettséget tudnak nyújtani. Ha jól emlékszem egy pár mm-es vaslemez teljesen elnyeli.

    A gamma sugárzás (hullámsugárzás) a legdurvább. Az emberi testen gyakorlatilag energiacsökkenés nélkül halad keresztül, így eléri a legsérülékenyebb szerveket és idővel komoly károsodást okozhat. Emlékeim szerint egy 13 mm-es acéllemez felezi az energiáját, de ebben nem vagyok biztos.

    Az igazi veszély, hogy a sugárzások hatására előszeretettel alakulnak át a test atomjai sugárzó izotóp formába és „belső forrásként üzemelnek”.

    Atomrobbanás után a megfelelő személyi védőfelszerelés és mentesítés után valóban elég kicsi dózis marad a szervezetben. A legveszélyesebb a por ilyenkor, de azt a legkönnyebb kiszűrni. A nagy áthatolóképességű gamma-sugárzás ugyanakkor (miután energiája a többihez képest kicsi) csak hosszabb idő után okoz maradandó károsodást.

    A tüzérségi nukleáris töltetek is azon az elven alapultak, hogy ha gyorsan áthalad a támadó erő a robbanás körzetén, és utána megfelelően mentesítenek, akkor nem veszít a harcértékéből.

  10. Allesmor Obranna

    Hogy a jenkik is milyen jól melléfogtak a Castle Bravo-val (15Mt, a legnagyobb, egyben a legsugárszennyezőbb és legtöbb áldozatot követelő jenki tesztrobbantás) arra itt egy kis link a sonicbombról:

    http://www.sonicbomb.com/modules.php?name=News&file=article&sid=104

    A szélirány jó lett volna, de a magaslégköri áramlás pont az indítószobának helyet adó minibunker felé fújt, így a kihullás áthaladt a fejük felett, majd hátulról fújó széllel érte el őket. Erre senki se számított. Jó kis olvasmányos visszaemlékezés.

    De van itt még izgalmas anyag bőven:

    http://www.sonicbomb.com/

  11. Kb. 10 éve volt a Spektrumon egy jó kis dokumentumfilm arról a cégről, aki az atomkísérleteken forgatott. Sajnos nem lehet sehonnan megszerezni. Jó kis képek és sztorik voltak benne. A cég neve Lookout Mountain volt asszem.

  12. Igen, Lookout Mountain volt a stúdió neve. Mondjuk ez a film elvileg nem 10 éves, de a téma ugyanaz. Nem erre gondoltál esetleg mégiscsak?
    Hollywood’s Top Secret Film Studio (Atomic Filmmakers)
    http://www.vce.com/atomic.html

    A VCE-től egyébként javaslom a többi doksifilmet is: Trinity & Beyond, Nukes in Space, Atomic Jouneys (csak pár tesztről van szó, de érdekes háttérinfókkal!), Nuclear 911

    Nukes in Space, meg az Atomic Jouneys talán a legjobb, a Nuclear 911 meg a sereghajtó. A Nukes in Space fent van a Google videon :)
    http://video.google.com/videoplay?docid=689628960191060384&ei=CXF8S9zPApOM2AKW5pTSBw&q=nukes+in+space#

    Torrentről, izé Amazon.com-ról beszerezhetőek nagyrészt, még ha nem is gyorsan. Innen pl. egy rakat: The Nuclear Age Collection @ MVGroup

  13. Tehát ha a „nukis” filmeknél tartunk, ajánlom mindenkinek a Fail-Safe nevű remekbeszabott alkotást! A film eredetileg ’64-es, majd készült 2000-ben egy remake változat is. Az elsőben olyan hírességek játszanak mint Henry Fonda, Walter Matthau, Lerry Hagman…a 2000-es verzióban pl. George Clooney…Nah, de nem is a stáblist az érdekes, hanem maga a film. Aki még nem látta feltétlenül nézze meg, mind a kettőt, a hatás nem marad el garantálom! Mindkettő fent van a „Kalózök Öble” elnevezésű oldalon (vagy valami hasonlón) nehézséget esetleg a magyar felirat beszerzése okozhat. Jah, természetesen készült magyar szinkron, de annyira ritka, hogy szinte lehetetlen így letölteni:) esetleg megrendelhető (innen-onnan)
    Tudom, hogy nagy a kísértés, de a film megnézése előtt ne olvassátok el a sztorit meg a kritikákat, úgy sokkal nagyobbat üt!
    És attól, hogy még ritkaság, ne egy C kategóriás, világvégésatomrobbanásos kommersz valamire számítsatok!
    Jó mozizást!:)