|

Szorosabbra fűződő amerikai viszony

Az elmúlt években gyakran szerepelt oldalaink hasábjain India, hol Pakisztánhoz vagy Kínához fűződő viszonya, hol a gyakori repülőgép-balesetek, hol pedig az egymást érő beszerzések kapcsán. Ezúttal az utóbbihoz kötődő híreket gyarapítjuk újabbal.

2008 februárjában az ázsiai állam részéről 6 darab C-130J-30 Super Herculesre érkezett megrendelés a Lockheed Martin vállalathoz. Az üzlet értéke közel 1 milliárd dollárt kóstált. Az indiaiak még kézhez sem kapták új játékszerüket, máris újabb fél tucat Super Hercules beszerzésén fáradoznak.

A 2008-as szerződésben további hat példányra formáltak opciós jogot indiai részről, ezt kívánják most tényleges megrendelésre módosítani, amit a Lockheed részéről is megerősítettek.

„Az eredeti szerződés további hat opcionális Super Herculest is magába foglal, jelenleg ezen példányokról folyatunk tárgyalásokat az Indiai Légierő képviselőivel, azonban még nem tudjuk, mikor jöhet létre tényleges megrendelés.” – nyilatkozta Orville Prins, a Lockheed Martin vezérigazgatója.
Az első példányok leszállítását 2011 elejében határozták meg, azonban az amerikai mamutvállalat vezére szerint már idén sor kerülhet az első gép átadására.
„Jól haladunk a munkával, jelenleg bőven a szállítási határidőn belül vagyunk. A szerződés szerint 2011 első negyedévében érkeznének a gépek, ám jelen állás szerint erre már decemberben sor kerülhet.”

Prins továbbá ejtett pár szót a jelenleg folyó MMRCA tender tesztjeiről, valamint a cég benevezett termékéről, az F-16IN „Super Viper”-ről is.

„Már tavaly befejeztük a tesztsorozat második szakaszát. A harmadik szemesztert mindegyik pályázónak otthon, a saját országában kell elvégeznie indiai felügyelők mellett. Ezt is sikeresen teljesítettük az elmúlt héten, a többi már nem rajtunk múlik.”

Emellett azt is elárulta, hogy cégük is kapott tájékoztatást az Indiai Haditengerészettől hajófedélzeti üzemre szánt vadászbombázók beszerzésének igényéről, azonban a légierő 126 darabos értékével ellentétben a „tengerészek” nem neveztek meg konkrét mennyiséget.

2 hozzászólás “Szorosabbra fűződő amerikai viszony”