|

Lezuhant egy pakisztáni Cobra, a mentőcsapatot megtámadták

Rossz napot zárt tegnap a harci helikopter gondokkal küzdő pakisztáni haderő: nem elég, hogy személyzetestől elvesztették egyik AH-1 Cobra helikopterüket az összecsapásoktól korábban sem mentes Terah-völgyben, még a mentőcsapatot is megtámadták, emberveszteséget okozva.

A sajtóértesülések egy része technikai problémát jelölt meg a gép elvesztésének okaként, ám más források, hivatalos nyilatkozatra hivatkozva azt írták, hogy lázadók elleni harci tevékenység során veszett oda a gép. Ezek alapján úgy tudni, hogy 2 Cobra érkezett lázadók pozícióinak támadására az Afganisztánnal szomszédos, fél-autonóm törzsi terület, a FATA (Federally Administered Tribal Areas), konkrétan Khyber terület felé. Az első hullám sikeres végrehajtását követő későbbi rajtaütés során azonban az egyik Cobra-t úgy tűnik sikerült leszedniük a lázadóknak.

Pakisztáni AH-1S Cobra harci helikopterek

A lezuhant helikopter és a sajnálatos módon életüket vesztett személyzetének felkutatására indult csapatot egy magas rangú tiszt, a Pakisztáni Hadsereg egyik dandártábornoka vezette. Azonban úgy tűnik már várták őket. A rajtaütésben a dandártábornok egy őrnagy és egy hadnagy súlyos sérüléseket szenvedett, a tábornok később belehalt sérüléseibe. A támadás miatt nem sikerült eljutni a helikopterhez sem.

Sajtóértesülések szerint a támadás során a pakisztáni biztonsági erők körbezárták a területet és harci helikopterek támogatását is igénybe véve megkezdték a támadók utáni szisztematikus hajtóvadászatot, mely során minimum 10 főt lelőttek továbbiakat pedig megsebesítettek.