|

Komoly amerikai szankciók várhatók Iránnal szemben

Az Egyesült Államok „jelentős szankciócsomagon” dolgozik, miután Teherán a jelek szerint elutasította Washington azon ajánlatát, hogy tárgyaljanak Irán nukleáris programjáról – közölte az amerikai elnök kedden. Barack Obama szerint Teherán még mindig olyan nukleáris programot folytat, amely atomfegyver előállítását célozza.

„Úgy tűnik, (Irán vezetői) döntöttek, jóllehet az ajtó még nyitva áll” – mondta az elnök a Fehér Házban újságírók előtt. Közölte azt is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában gyorsan halad a gazdasági szankciók bővítésével kapcsolatos munka, de azt nem jelezte, mikorra várható a büntetőintézkedések elfogadása. Utalt egy akadályra is: a vétójoggal rendelkező Kína még nem kötelezte el magát a szankciók támogatása mellett.

Obama kifejtette: a ENSZ-szankciók kiterjesztése csak egy elem az Iránra irányuló nemzetközi nyomásgyakorlás fokozásában. Ezzel arra utalt, hogy az elkövetkező hónapokban az Európai Unió és egyes országok is gazdasági korlátozásokat léptethetnek életbe Teheránnal szemben. Irán a perzsa állami televízió tudósítása szerint kedden megkezdte uránkészletének 20 százalékosra történő dúsítását.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter már a „provokatív lépés” előtt azt szorgalmazta, hogy az ENSZ heteken belül döntsön az Irán elleni szankciók új köréről – közölte a Pentagon szóvivője.

Forrás: honvedelem.hu

16 hozzászólás “Komoly amerikai szankciók várhatók Iránnal szemben”

  1. Kína nem fogja megszavazni a BT-ben jóformán a szankciókat sem, nemhogy egy esetleges katonai akciót.
    Oroszország pedig legjobb esetben is csak betarthatatlan és semmintmondó szankciókhoz fogja adni a szavazatát taktikai okokból. Háború Irán ellen részéről sem képezi alku tárgyát.

    A BT hozni fog valami szankciófélét, amivel az uSA úgysem lesz elégedett, így ők valószínűleg további saját büntetőintézkedéseket fognak hozni, ami csak arra lesz jó, hogy Irán majd megint bejelnti hogy hajlandó egyezkedni (erre majdnem mindenki megörül), majd újból felmerül némi akadály a megegyezés útjában.

    Ez egy majdnem never ending story…

    M

  2. Üdv mindenkinek!

    Engedjétek meg, hogy a fentiekhez hozzátegyek mégvalamit. Én is csak kapkodom a fejem hol ide, hol oda. Már nem csak naponta, de szinte óránként változnak a vélemények az iráni atomprogrammal kapcsolatosan. Itt van példának egy idézet az alábbi linken található cikkből:

    „By God’s grace … it was reported that the first consignment of 20 per cent enriched uranium was produced and was put at the disposal of the scientists,” Ahmadinejad said.

    His claim comes just two days after Iranian officials said they had started the higher enrichment process at the Natanz nuclear facility, and the president added: „In the near future we will treble its production.”

    But Robert Gibbs, the White House press secretary, said the Iranian leadership’s statements about nuclear prowess were based on politics, not physics.

    „Quite frankly, what Ahmadinejad says – he says many things and many of them turn out to be untrue,” Gibbs said. „We do not believe they have the capability to enrich to the degree to which they now say they are enriching.”

    ‘Impossible task’

    John Large, an independent nuclear engineer, expressed similar views.

    http://english.aljazeera.net/news/americas/2010/02/2010211232952849823.html

    Azthiszem egyikünk sem fog rácsodálkozni ha holnap mondjuk Hillary Clinton, majd Ehud Barak komoly aggodalmának ad hangot és kijelenti, hogy ha másképp nem megy majd katonailag bírják jobb belátásra az iráni rezsimet. Vagy én vagyok skizofrén, vagy ők.

  3. Annyira haszontalan ez az ENSZ, hogy az már zseniális. Már eleve azt nem értem hogy Kínát annak idején miért vették be a BT-ba, az ötvenezredik senki volt a világban, ráadásul az alapszabály is ellehetetlenít minden érdemi munkát. Röhejes, szánalmas színház az egész, nem véletlenül hallhatóak újabban olyan hangok hogy azon felül hogy új tagokat kell felvenni a BT-be, a döntéshozatalhoz is elégnek kellene lenni a többségnek, nem kellene 100%-os támogatottság. (Kína, Oroszország …)

  4. a terrorizmus szó szerint mítosz. a wtc-t maguk pusztították el. az atomprogrammal kapcsolatos sz.rkavarás pedig csak agymosás. Hasonló mint amit Irakkal csináltak anno.

    a végén senki sem fogja sejteni, hogy valójában mi a helyzet. csak azon vesszük majd észre magunk, hogy újabb háború köszönt a világra, vagy inkább csak folytatódik ami már 45 óta megy. nem volt összefüggő 15 év a második vh. óta USA háború mentesen.

    CERN hadronütköztető eddigi fejlesztési költsége 7milliárd, egy pusztításra tervezett szerkezeté, legyen szó akármilyen high tech játékszerről??? Van értelme? nincs. az egészből csak a hitelezők profitálnak.

    Meg merem kockáztatni, hogy Irán is a bankárok bábja. Eggyel több indok a fegyverkezésre, eggyel több indok a hitelfelvételre.