|

Sikeres volt a legújabb indiai rakétateszt

India negyedik alkalommal veselkedett neki jelenlegi legpotensebb ballisztikus rakétájának, az Agni-III tesztelésének. A második és harmadik indításhoz hasonlóan a február 6-ai teszt is sikeresen zárult, lehetővé téve, hogy a DRDO tesztelés vonatkozásban átadja a stafétát a leendő alkalmazóknak.

Azaz ezt a tesztet még nem hadsereg, hanem a fejlesztését végző DRDO vezényelte. Az indításra a megszokott módon az India DK-i régiójában, Orissa állam partjai mentén található a Wheeler-szigetről került sor helyi idő szerint 10:50-kor. Az indítóplatformul ezúttal egy vasúti szerelvény szolgált.

Agni-III IRBM

A védelmi minisztérium szóvivőjének elmondása szerint a rakéta sikeresen elérte kijelölt célpontját, melyet a közelében tartózkodó két hadihajó is megerősített. Ezen sikeres teszt után megkezdődhetnek a leendő alkalmazó, azaz a hadsereg által végrehajtott tesztek, valamint a rendszeresítés is egy lépéssel közelebb került.

Ballisztikus rakéta fejlesztés vonatkozásban az indiai csúcsot képviselő Agni-III egy két rakétafokozatú, szilárd hajtóanyagú, közepes hattávolságú ballisztikus rakéta, (angolszászosan: Intermediate Range Ballistic Missile, IRBM) mely 1,5 tonna (nukleáris) rakományt képes mintegy 3 500 km távolságba juttatni. Első tesztjére 2006. július 9-én került sor. Bár a rakéta útnak indult és cirka 5 perces repülése alatt szolgált használható adatokkal, a teszt mégis sikertelen volt, ugyanis az első rakétafokozatnál keletkező problémák miatt forró gázok áramlottak vissza, megrongálva a vezérlőelektronikát. A 2007. április 12., majd május 7-ei tesztekkel azonban India megmutatta, hogy igenis képes 3 000 – 3 500 kilométer hatótávolságú ballisztikus rakétát letenni az asztalra.

Agni-III hatótávolság

Az Agni-III hatótávolsága ,

Az Agni rakétacsalád többi tagjához hasonlóan az Agni-III is mobil telepítésű rakéta, melynek módosított, miniatürizált változatát szánják India első SLBM-jének, azaz tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétájának.

Mint ahogy már korábbi Agni-III híreink esetében tettük, ezúttal is megemlítjük, hogy a tervben/folyamatban van az Agni rakétacsalád kibővítése. Az Agni V-tel India az 5 500 – 6 000 km hatótávolságot , azaz az interkontinentális ballisztikus rakéták (Intercontinental Ballistic Missile, ICBM) alsó hangos teljesítményét kívánja megcélozni.