|

Sikeres indiai SLBM teszt

India kedden sikeres tesztet hajtott végre a K-15 kódnevet viselő, tengeralattjáróról indítható, nukleáris robbanófej hordozására képes ballisztikus rakétájával, mellyel megváltotta belépőjét egy elit klubba

A 700 km hatósugárral rendelkező, maximum 1 tonnányi tömeg célbajuttatására képes rakéra helyi idő szerint 12:58-kor törte át a vízfelszínt India keleti partján fekvő Vishakahpatnam városának közelében. A DRDO (Defence Research and Development Organisation) nyilatkozata alapjána kilövésre egy 50 méterrel a felszín alá sülyeszett platformről került sor, lévén India még nem rendelkezik a rakéta fogadására képes tengeralattjáróval. Ugyanakkor erre már nem kell sokat várni, hiszen ha minden jól megy India saját fejlesztésű nukleáris meghajtású tengeralattjárójának tengeri tesztelése jövőre kezdetét veszi.

India három nukleáris meghajtású tengeralattjáró rendszeresítését tervezi 2012-ig. Ha a dátum változik is, úgy tűnik tényleg komolyan gondolják a nukleáris elrettentő erő legerősebb lábának kiépítését.

India az 1974-es első, békés célú nukleáris tesztjét követően 1998-ban, pár héttel északi szomszédja, Pakisztán elött lett teljes értékű atomhatalom. Az indiai nukleáris doktrinában a kezdetektől fogva szerepel a nukleáris elrettentő erő mindhárom lábának (légi úton történő célbajuttatás illetve szárazföldi és tengeralattjáró telepítésű ballisztikus rakéták) kiépítése. Nukleáris töltettel szerelt bombák célbajuttatását módosított Mirage és Jaguar gépekkel képesek megoldani, ballisztikus rakéták terén is meglehetősen jól állnak már, így már csak a jellegéből adódan legnagyobb elrettentő erőt képviselő láb kiépítése várat magára.

A korábban Sagarika kódnéven futó programon belül ezidáig 5 korábbi tesztre lerült sor. India a keddig teljes értékű teszt sikerével csatlakozott az Egyesült Államok, Oroszország, Anglia, Franciaország és Kína nevével fémjelzett elithez. A DRDO mérnökeinek feladata most a rakéta integrálása az ATV arzenáljába.

A K-15 mellett az indiai mérnökök a sikeres orosz-indiai koperációban megszülető Brahmos szuperszónikus cirkálórakéta tengeralattjáróról történő indíthatóságának megvalósításán is dolgoznak. Utóbbival kapcsolatban a francia DCN International felajánlotzta, hogy az India által licenszben gyártandó Scorpene tengeralattjárók képessé tehetőek majd Brahmos indítására.