|

Dél-koreai ajándék

Igen értékes ajándék érkezett Peruba tegnap, ugyanis Dél-Korea harci repülőgépeket ajándékozott a dél-amerikai országnak, támogatva ezzel a drogbárók elleni harcokat.

A nyolc gép azon 20 darab A-37 Dragonfly közül való, melyeket még 1976-tól rendszeresített a Dél-koreai Légierő (ROKAF), de koruk miatt 2007-ben már megváltak tőlük, helyettük a saját fejlesztésű A-50 Golden Eagle érkezik.

A kivont gépek azonban még rendelkeznek üzemidő-tartalékkal, így ezt kár lenne a szemétbe dobni. A két ország között a ’60-as évek óta épül a diplomáciai kapcsolat, melyet minél jobban próbálnak kiterjeszteni a felek. Ennek egyik jele a most ingyen átadott 8 harci repülőgép.

Azonban mégsem teljesen „önzetlen szeretetből” kerültek a gépek Peruba. Az átadási ceremónián részt vett Rafael Rey perui és Kim Ju-won koreai védelmi miniszter, utóbbi elmondta, hogy reméli, Peru ezentúl Dél-Koreából szerzi be a hadsereg modernizációjához szükséges eszközöket.

A dél-amerikai országban nem ismeretlen az amerikai típus, melyből korábban 53 darabot rendszeresítettek, ám mára csak 10 modernizált példány maradt belőlük szolgálatban.

httpv://www.youtube.com/watch?v=1OuwbAYiGrU

8 hozzászólás “Dél-koreai ajándék”

  1. Ránézésre hasonló rezsije lenne , mint az ALCÁ-nak. Mondjuk a napalm-tank az „jól” hangzik. Ingyen nem rossz vétel a peruiaknak. Én elméletileg Szu-25Tre voksolnék, viszontazt meg ütik a tankvadász helik , és amúgyis a lista végén áll. Tkp. lehetne a legelején is de ez koncepció kérdése, választások után „kiváncsi” leszek új tervekről milyen irányra lehet majd következtetni – már nincs messze

  2. Onedin kapitány

    Ebben a gazdasági és közbiztonsági helyzetben szerintem a honvédség második lépcsős ügy. Új eszközök beszerzése helyett eleinte a pálya vonzóbbá tételére, a személyi állomány létszámának növelésére, a már meglévő eszközök tisztességes üzemeltetésére, felújítására-modernizálására koncentrálnak majd. Utána jöhet a használt (és korszerűsített?) példányok beszerzése a már rendszerben lévő, ismert eszközökből (pl. önjáró lövegek, MiG-29, Gripen, Mi-24, Mi-17, és talán az L-159),majd néhány év múlva a teljesen új eszközök (pl. Mi-28)beszerzése.

    Jó esetben valahogy így történik majd- szerintem.

  3. > molnibalage ezt írta: És minek a Magyar Légierőnek COIN gép?

    Bizonyos megyékben, pl. Borsodban már elterjedt a lakosság körében az a nézet, hogy „csak lángszóróval győzhetünk”. Van olyan szélsőséges politikai párt Magyarországon, aki kamuból meg akarja lovagolni ezt a témát a nagyobb szavazat reményében – ezért kommentálják a híveik tetszéssel a napalm-tartályos „COIN” (értsd counter-indiaiak) gépeket ezen a fórumon is.

    Megmondta tegnap a Viktor, hogy nem szabad a szélsőségeseket támogatni, mert az erőszak nem old meg semmit – legfeljebb ürügyet teremt a sok éve várt választások elhalasztására, törlésére! Ha polgárháború lesz, se hadseregünk, se légierőnk nem marad a végére!

  4. a beszerzését nem én emlegettem fel, viszont a napalm-tankot igen. Szimplán azért mert olcsó „kifogyhatatlan” fegyvernem a gyalogságiak ellen. Vietnamba is ezzel takarítottak. Szimplán Coin gép beszerzése EURÓPÁBAN hogyismondjam sztem is „gyanús” de végsősoron nem az eszközön múlik az alkalmazás