|

Hírek Szingapúrból

A napokban (február 2-7.) zajlik az év egyik első nagy nemzetközi légi bemutatója és vására, a Singapore Airshow 2010.

Ezen rendezvény keretében mutatta be a Szingapúri Légierő új Gulfstream G550 is, melyről bővebben itt lehet olvasni. Emellett azonban még sok érdekes információ látott napvilágot. Lássuk hát ezeket csokorba fűzve!

Az Egyesült Arab Emirátusok 170 millió dollár értékben 500 darab AGM-65D/G2 Maverick infravörös vezérlésű levegő-föld rakétát vásárolt a Raytheon vállalattól – közölte a gyártó cég sajtóközleményében. Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) már korábban jóváhagyta az ügyletet, de annak érvényesítésére csak most került sor.

Az F-35 makettjét is elhozták ,

Az Amerikai Légierő is vásárolgatott, konkrétan 59 millió dollárt költöttek meg nem nevezett számú Sniper ATP (Advanced Targeting Pods) beszerzésére. Ezzel a megrendeléssel együtt már közel 650 darab ilyen célzókonténert adtak el az USAF, a Légi Nemzeti Gárda és 12 külföldi ország számára. A Sniper ATP alkalmazható az F-16, F-15, B-1, B-52, F/A-18, A-10 és Harrier típusok különféle változatain. Jelenleg folyik az integrálása a Tornado és Typhoon fedélzetére.

A rendezvény keretében több nívós nemzetközi repülési konferencia is lezajlik. Ezek egyikén Werner Dahm, az USAF egyik vezető kutatója a pilóta nélküli légi járműveknek az Egyesült Államok fegyveres erőin belüli jövőjéről tartott előadást.

Elmondása szerint az elkövetkező években-évtizedekben még több pénzt, időt és energiát fognak ezekbe a gépekbe ölni. Olyan új technológiákon dolgoznak jelenleg is, melyek segítéségével az UAV-k olcsóbbá és biztonságosabbá tehetők, valamint hatótávolságuk megnövelhető. Utóbbit a légi utántölthetőség bevezetésével, új, üzemanyag-takarékos hajtóművek kifejlesztésével, valamint napelemek és egyéb megújuló energiaforrások felhasználásával kívánják elérni.
Kísérleteznek továbbá az irányított energiájú fegyverek integrálásával is.

„Fontos, hogy bizalmat ébresszünk az emberekben a pilóta nélküli gépek iránt!” – hangsúlyozta Dahm, miközben arról beszélt, hogy az USAF MQ-1 Predator flottáját az új MQ-1C Sky Warrior gépekkel szeretné felfrissíteni, melyek üzembiztonsága sokkalta meghaladja a régebbi változatokét, melyekkel sokszor fordult elő végzetes baleset rendszerhibák miatt.
A felderítő rendszereket is fejlesztenék: 3D-s képalkotóval és megnövelt kapacitású infravörös érzékelőkkel látnák el a jövő gépeit.

A nagyobbak mellett a kisebb méretű, harctéri felderítésre szánt UAV-k fejlesztése is folyik. Ezekkel szeretnék felszerelni az összes harcoló alakulatot, hogy taktikai előnyhöz juttassák őket az ellenséggel szemben.
Fontos lesz továbbá a technikai fejlődés mellett a mennyiség növelése is. Jövőre szeretnék elérni, hogy sikerüljön felvonultatni 77 RQ-4 Global Hawkot, 185 MQ-1 Predatort és 250 MQ-1B Reapert.

Ausztrál F-111 és a legendás „dump-and-burn” – a szingapúri közönség biztosan élvezte ,

A kínai Harbin vállalat által az Eurocopter EC-175 alapján gyártott Z-15 típusjelű helikopter első felszállására tavaly decemberben került sor, és eddig minden rendben is ment, azonban most problémák akadtak. A kínai fél ugyanis úgy döntött, hogy az EC-175-ben eredetileg duruzsoló Pratt & Whitney Canada PT6C-67C erőforrások helyett egy Turbomeca által készítettet használ majd fel. Az Eurocopter nem érti a változtatás okát, a konzultációk jelenleg is folynak az ügyben, a program azonban addig áll.
A Z-15 közepes katonai szállítási feladatokra és polgári használatra egyaránt alkalmazható lesz.

2 hozzászólás “Hírek Szingapúrból”

  1. A Sniper ATP integrációja 2009 decemberében befejeződött a B-52 fedélzetén. (AS februári szám, Lokátor)

    Az EC175 repült december 17-én, ami európai fejlesztésű, a kínaiak csak (licencgyártással) rendszeresítik. (AS februári szám, Lokátor)

    Nem meglepő a csere, mert ugyan a P&W hajtómű réginek számít, mégis az Újvilágból származik… A franciákban nem meglepő módon jobban bíznak.