|

Közeli indiai MiG-rendelés

Oroszország újabb eladással erősíti „India legnagyobb fegyverexportőre” címet, ugyanis az indiai védelmi minisztérium és Oroszország képviselői hamarosan szignálják a 29 haditengerészeti MiG-29K vadászbombázó adás-vételéről szóló szerződést.

Már korábban is említettük, hogy India igényt formál az opcióra, és 29 további MiG-29K/KUB hajófedélzeti vadászbombázót rendszeresít a már megrendelt 16 darab mellé, melyek gyártása, berepülése és leszállítása folyamatban van.

MiG-29K

A The Times of India információi szerint egy orosz küldöttség érkezett Új Delhibe véglegesíteni a közel 1.2 milliárd dolláros szerződést, valamint döntenének az ex-Admiral Gorskov finanszírozási ügyében is, amelynél 2.3 milliárd hullana az oroszok ölébe.
Ezekkel a szerződésekkel Oroszország tovább erősíti helyzetét az indiai piacon, ahol 1960 óta összesen több mint 35 milliárd dollárért adott el ezt-azt. Csak párat említve az elmúlt évekből:

• Admiral Gorskov: 2.3 milliárd USD (szolgálatba állás időpontja: 2013 eleje)
• 45 db MiG-29K hajófedélzeti vadászbombázó: 1.7 milliárd USD
• 230 db Szuhoj Szu-30MKI vadászbombázó: 8.5 milliárd USD (már 105 példány legyártva, és további 50 megrendelése várható)
• 6 db Talwar-osztályú, csökkentett észlelhetőségű fregatt: 1.85 milliárd USD (Talwar, Trishul és Tabar legyártva, Teg, Tarkash és Trikand 2012-ig áll szolgálatba)
• 610 db T-90S harckocsi: 1.86 milliárd USD (leszállítva, további 1000 T-90S Indiában kerül legyártásra)

Emellett sorolhatnánk még a közös fejlesztéseket, mint például a BrahMos, a PAK-FA, vagy az MTA. Ezen projektek biztosítják Oroszország indiai földön betöltött státuszát a jövőben is. Hát még, ha a MiG-35 nyeri az MMRCA-tendert…

10 hozzászólás “Közeli indiai MiG-rendelés”

  1. Nincs alternatíva. Vagy ez, vagy semmi.Egy ex szovjet hordozóra, amiből barkácsolnak egy nagyobbat milyen más gép kerüljön?

    Milyen más gép van a ami STOBAR hodorózra mehet és gyártja is valaki? Elvben – nagyon elborult ötlet szerintem – lehet, hogy SH üzemelhetne ilyen hordozóról, de mivel nem ilyen indításra tervezték nagyon korlátozottan hordozhatna fegyverzetet.

  2. Lehetnek okot, amiért a MiG-29K-t preferálják.

    – Sok orosz fegyvert már megvettek a szárazföldi gépekhez. Nem tudom, hogy ezeknek van -e külön haditengerészeti verziója, vagy használhatja e- pl. a MiG-29K ugyanolyan Kh-31, R-77, stb. fegyverzetet, mint egy Szu-30MKI.

    – A horodzón is van kiszolgáló infrastruktúra. Vajon az mennyire megfelelő az SH-nak? A horodzó átalakítási és felúítési költsége így is nagyon elszállt. Ha az SH-nak (is) meg kell teremteni a környezetet, az megint csak sok-sok $ lehet.

  3. Allesmor Obranna

    Nincs külön haditengerészeti orosz fegyverzet, ez persze nem biztos, hogy jó. Nem akarok vészmadárkodni, de a US Navy a saját kárán tanulta meg, hogy a hagyományos bombafegyverzet egy nagyobb tűzesetnél csak súlyosbíthatja a helyzetet. Náluk spec tűzálló bevonat van a bombákon, de pl a rakétákon már nem. A Kuznyecovon komolyabb csapásmérő arzenált szerintem az elmúlt húsz évben nemigen tároltak. Ez még egy külön sztori, ha másképp nem megy, el kell menni a franciákhoz, megnézni ott hogy mennek az ilyen dolgok. Ők is a jenkikhez járogatnak el, ha épp nem megy valami. Jó, ez erős túlzás, de a lényeget értitek.

  4. Én nem a tűzálló burkolat miatt aggódnék. Az R-77 a szárazföldön tárolva sem hozta az üzembiztonságot. Akkor a sós tengeri levegőben gépre függesztve egy szárazföldi célokra kifejlesztett fegyver mennyire lesz üzembiztos?

  5. Mivel mindenki itt szól hozzá a dolgokhoz és itt mindeki olvassa mások hozzászólását így kérni szeretnék valamit.
    NYUGI NEM PÉNZ, VÉR VAGY PÓTVESE!
    Ha van valakinek fölös aranysas számai átvennék egy párat, úgy 12 szám hiányzik összevisza, nagyjából ezek:
    2004/4
    2005/2/3/8/9/10/11,
    2006/1/2/3/4/6
    Nagyjából ekkor “dübörgött a gazdaság” s a főiskola is a nyakamon volt, így hát ezek kimaradta….
    Csere is érdekel, ha nekem olyan van, ami másnak nincs, akkor egyet egyért elven cserélhetek…
    Elnézés mindenkitől, a honlap készítőitől és a szerkesztőktől, akit zavar ez a dolog, de már mindenhol megpróbáltam és eddig nem sikerült beszereni a hiányzókat….
    Előre is köszönöm mindenkinek! Ha csak egy számot tud valaki adni az is jobb a semminél! A részleteket megdumcsizzuk!
    Még egyszer elnézést mindenkitől! További szép napot!