|

Gyártás alatt a Zsuk-ME radar

A Fazotron-NIIR vállalat elindította a Zsuk-ME fedélzeti radar sorozatgyártását, amelyet az exportra kerülő MiG-29-esekbe szánnak.

„Idén körülbelül 10 radarrendszer leszállítása várható” – nyilatkozta Anatolij Kanacsenkov, az új radarberendezés gyártójának, a Fazotron-NIIR vezérigazgató-helyettese.
„Az év vége előtt a vállalatunk további 10 Zsuk-ME radarhoz elegendő alkatrészt is legyárt.”

Az új gyártású MiG-29K/KUB és SzMT gépek is már ezzel a típussal az orrukban hagyják el a gyártósort. Ezen kívül a Fazotron az Indiai Légierő 64 Fulcrumra szóló modernizálási programjában is részt vesz.

Zhuk-ME radar

„A modernizált indiai Fulcrumok repülési tesztjei előre láthatólag 2010 végén vagy 2011 elején kezdődik Oroszországban. A Fazotron emellett továbbra is arra törekszik, hogy tovább finomítsa és integrálja a Zsuk-ME-t az Algériának szánt MiG-29SzMT-k fedélzetén.”- mondta Kanacsenkov.
„Mivel a fent említett Fulcrumokat Algéria minőségi problémákra hivatkozva visszaszolgáltatta Oroszországnak, így az Orosz Légierő állítja szolgálatba több szükséges módosítás elvégzése után.”

MiG-29SMT

A Zsuk-ME hagyományos mechanikus mozgatású antennával ellátott repülőgép-fedélzeti radar, mely 5 négyzetméteres visszaverő-felülettel rendelkező légi célokat szemből 120, hátsó légtérből pedig 50 kilométerről képes érzékelni, és egyidejűleg 10 légicél követésére, ezek közül egyszerre 4 szimultán támadására képes.

18 hozzászólás “Gyártás alatt a Zsuk-ME radar”

  1. A radar keresztmetszetes mondatot nem értem. Ha valaminek szemből 5 m2-es a RCS értéke, akkor más irányból valószínűleg nem ennyi. Viszont a fenti modat azt jelenti, hogy egy adott méretű kockát, ami mondjuk ekkora RCS-sel rendelkezik azt más távolságból érzékel, csak azért mert megfordítod? A fenti mondatban az 5m2 mindig 5m2 marad. Akkor mi változik?

    Mit értek félre?

    Az eredeti gondolat szerintem az, hogy egy szemből 5m2-es gépet x távolságról észlel. Az szemből vett RCS értékre meg ráhúznak egy adott közelítést a vadászok „átlagából”, hogy egy átlagos vadász RCS értéke mekkora hátulról nézve a szemből vetthez képest.

  2. Allesmor Obranna

    Nem kötekedésként, de a MiG-29SMT-t kéretik SzMT-re átírni, mivel ez nem S azaz Sturmovik. Ez Széria, Modernizált, Tüzelőanyagnövelt (de csúnyán magyarítottam) A T ugyanis a toplivo-ra utal, ami tüzelőnyagaot jelent.

  3. Mivel mindenki itt szól hozzá a dolgokhoz és itt mindeki olvassa mások hozzászólását így kérni szeretnék valamit.
    NYUGI NEM PÉNZ, VÉR VAGY PÓTVESE!
    Ha van valakinek fölös aranysas számai átvennék egy párat, úgy 12 szám hiányzik összevisza, nagyjából ezek:
    2004/4
    2005/2/3/8/9/10/11,
    2006/1/2/3/4/6
    Nagyjából ekkor “dübörgött a gazdaság” s a főiskola is a nyakamon volt, így hát ezek kimaradta….
    Csere is érdekel, ha nekem olyan van, ami másnak nincs, akkor egyet egyért elven cserélhetek…
    Elnézés mindenkitől, a honlap készítőitől és a szerkesztőktől, akit zavar ez a dolog, de már mindenhol megpróbáltam és eddig nem sikerült beszereni a hiányzókat….
    Előre is köszönöm mindenkinek! Ha csak egy számot tud valaki adni az is jobb a semminél! A részleteket megdumcsizzuk!
    Még egyszer elnézést mindenkitől! További szép estét!

  4. Kedves Eagle!

    Az utolsó mondatban a „szimulált” helyett „szimultán” akart volna
    szerepelni, gyanítom.
    (Bár kétségtelen, hogy a modern fedélzeti radarok képesek szimulált
    céljeleket is generálni, gyakorlás céljából, de nem ebben a mondatban. :) )