|

Még több kompozit az európai rakétákban

Az európai fegyvergyártó, az MBDA útjára indította a CRISTAL (Carbone FoRgé Improved ProcesS for Technological Advanced Level) projektet, melynek célja, hogy a légiharc-rakéták gyártása során minél több szénszálas anyag kerüljön alkalmazásra.

Egy szabadalmaztatott technológia lehetővé teszi a akár bonyolult alakú kompozitok automatizált előállítását is, mindezt hosszú rostú, strapabíró alapanyag felhasználásával. Reális az esély, hogy a hagyományos autoklávos eljáráshoz képest 40%-os költségcsökkenést sikerül elérniük a gyártási folyamat során.
Egy új vállalatot is alapítottak, a Carbone Forgé egység feladata a technológia tökéletesítése egy fejlettebb gyártási szint eléréséhez.

A Meteorban is egyre több lesz a „műanyag” ,

A hároméves projekt során új anyag-összetételi adatbázisok és technológiai demonstrátorok kifejlesztése a fő profil, valamint a modellezési műveletek elvégzése is szükséges, mely lehetővé teszi a tervezők számára, hogy megjósolják a kikísérletezett anyag jellemzőit, anélkül, hogy valós fizikai terhelésnek tennék ki, megspórolva ezzel a költséges folyamatokat.

Az újfajta szénszálas műanyagok sokat javíthatnak a rakéták hatótávolságán, és manőverező-képességén, továbbá a hordozó repülőgép a kisebb össztömeg miatt kevesebb üzemanyagot fogyasztana, tehát újra hatótávolság-növekedést tapasztalhatunk.