|

Az USA is segít menteni

Az Egyesült Államok rendületlen támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Haitit Barack Obama elnök. Obama közölte: országa segít a „kegyetlen és felfoghatatlan” tragédia, az akár százezer halálos áldozatot követelő természeti katasztrófa következményeinek felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban.

Obama kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet akar játszani a szegény országnak nyújtandó segélyakcióban. A katasztrófa utáni első órák és napok rendkívül fontosak az emberéletek megmentésében, a romok alá szorult életben maradt áldozatok felkutatásában, a nagyobb tragédia elkerülésében – hangsúlyozta. Az elnök gyors, összehangolt kormányzati lépéseket rendelt el; a térség felett átrepülő katonai repülőgépek máris megkezdték a károk felmérését, útban vannak a humanitárius segélyküldemények, az amerikai kereső csapatok egy része már Haitin van, a többiek csütörtökön érkeznek a szigetországba.

Haiti earthquake

Joe Biden alelnökkel az oldalán közölte: kormánya igyekszik minél előbb információkat szerezni a fővárosban, Port-au-Prince-ben élő amerikai diplomaták és családtagjaik, valamint a szigetországban élő más amerikai állampolgárok sorsáról. (Feltételezések szerint 40-45 ezer amerikai él Haitin.) Obama már a tragédia bekövetkezte után gyors közleményben tudatta: Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, kész segíteni a szigetország lakóinak, „gondolatokban és fohászokban” velük van. Washingtoni kongresszusi vezetők szerdán szintén az Egyesült Államok segítségéről biztosították Haiti népét.

A washingtoni külügyminisztérium szerdán figyelmeztetett: nagyon veszélyes a térségbe utazni. Az amerikai hadsereg úgynevezett déli parancsnoksága bejelentette: hadihajókat irányítanak a térségbe, ezenkívül a légierő szakértői is Haitira utaznak, hogy segítsenek a Port au Prince-i repülőtér működtetésében. Az első gyorsreagálású amerikai katasztrófavédelmi csoport a Costa Rica-i San Joséból már szerdán kora délután megérkezik Haitira, majd alig két órával később egy mentőcsoport is a szigetországba érkezik az amerikai főváros, Washington D.C, körzetéből. A légierő Floridában állomásozó egyes számú különleges műveleti ezredének több gépe helyi idő szerint szerdán délután landol Haitin. A USS Carl Vinson repülőgép-hordozó is elindult a szigetország irányába, várhatóan csütörtökön ér Haiti partjaihoz. A haditengerészet több egyéb hajót is a térségbe irányít; állítólag szó van arról, hogy a USNS Comfort kórházhajót is odavezénylik Baltimore-ból, bár annak felszerelése és odautaztatása több napot vesz igénybe.

Forrás: honvedelem.hu

13 hozzászólás “Az USA is segít menteni”

  1. Tekintve, hogy az utak többsége nyilván járhatatlan, a nagyobb repterekre érkező szállítmányok könnyen ottragadhatnak. Nem mintha értenék hozzá de olybá tűnik az USA leginkább helikopterekkel tudna segíteni. Segélyszállítmányt más is küld majd de a térségben csak a US Navy-nak vannak helikopterhordozói. Persze kérdés, hogy épp hol tartózkodnak éppen és mikor érhetnek oda.

  2. Ugyan már, a saját New Orleans-ukon sem akartak segíteni, mert ott csak négerek és szegény fehérek laktak. Az USA-ban a vagyon helyettesíti a társadalmi osztályokat, akinek nincs, azzal nem foglalkoznak, Haiti pedig a legszegényebb a fél Földgolyón.

    Két fő kommentár van fórumokon:
    – segítsenek rajtuk a franciák, ha már az övék volt anno
    – segítsen rajtuk a római Pápa, ha már miatta népesedett túl a születés-szabályozástól eltiltott sziget…

    Ebben az a hülyeség, hogy az USA most tudna tanulni polgári védelemről és katasztrófa-elhárításról, amiről gőzük sincs.

    Egyet mondok kettő lesz belőle: a nagy globális versenyben nem az F-222 Raptor II és az elektronyos csellentyűcske fog dönteni Kína és az USA között, hanem a Földanyácska. Mindkét ország igen földrengés-veszélyes helyen van és akinek előbb beüt a nagy kilences és nem tudja kezelni, az le fog tűnni a történelem színpadáról, mint a dinók!

    Kaliforniának pedig legalább 20-25 év lemaradásban van a nagy rengés, már Reagan idején járt volna nekik egy a lemeztektonika törvényszerűségei szerint és bizony bármikor beüthet, hiába próbálják valami teflonos trutyival injektálni a Szt. András törésvonalat. Hülyén fognak kinézni a fejükből, amikor LA és SF ledől, mert sem terveik, sem szervezetük, sem a társadalmuk nincs erre felkészítve.

    Kínában 1976-ban olyan földrengés volt, amiben „gonosz imperialista álhírek” szerint 750 ezer ember halt meg, hivatalosan csak 250 ezer. Ma már nem vennék ezt olyan rezzenéstelenül, mint akkor, de ugyanez az USA-nak betenne. Szóval Obama nem csak a ministráns múltja miatt sürgeti a nagyarányú haiti fellépést.

  3. > trident ezt írta: Ha ledől SF é LA akkor majd felépítik.

    Ez most vicc, vagy csak én nem látom a Burj Dubai árnyékától az újjépített World Trade Center-t? New Orleans hol van újjáépítve és ott „csak” ezer halott volt! Tudod mekkora Kalifornia: 43 millió ember, ami több mint a lengyelek összeen!

    Kalifornia messze az USA legértékesebb része: ha az ledől, akkor marad a középnyugati vasvillás bigott parasztság, meg a NY-i tolvaj bankárok és divattervezők, akik nem termelik, csak forgatják a pénzt. Az autógyártás és a nehézipar (északi rész) már kimúlt. Ha Kaliforniával az USA elveszti a csúcstechnológiai- és médiaiparát is, akkor hamar haiti szinten találják magukat!

    A jenkiknek saját érdekükben tíz körömmel kéne kaparniuk Haitin, hogy minden megtanuljanak a katasztrófák kezeléséről, mert hamarosan otthon is szükség lehet rá!

    Jelenleg a spanyolok viszik a prímet, van valami kész lerakatuk Panamában, abból osztogatnak.

  4. Azért komolyan mondom elképedek. Egy olyan orszának akartok katasztrófavédelmet tanítani, akik a sarkvidékektől a sivatagig mindenféle klímával rendelkeznek, ahol tornádó szezon van? Ahol akkor folyók vannak, mint a Missisippi és a Tenesse? Ott is vannak áradosok.

    2005-ban tudták volna, hogy mit kell csinálni, csak a hülye elnökükek köszönhetően nem volt heli otthon elég…

  5. A jenkiknek nincs polgári védelmük, mert nem tartják költséghatékonynak. A hidegháború alatt sem építettek óvóhelyeket a lakosságnak, a legtöbb ház ott gyufának való fából épült, alap és pince sincs alattuk. Lila segéd fogalmuk sincs róla, hogy pl. egy Csernobil méretű katasztrófával mit kellene tenni.

    A társadalmuk rendkívül individualista és nagy baj esetén mindenki a magáét nézni, ráadásul ott vannak a fehér-hispán-ázsiai-néger faji problémák, plusz mindenkinek van otthon puska, zavargások, polgárháború, bármi lehet egy kis kéregmozgástól.

    > 2005-ban tudták volna, hogy mit kell csinálni, csak a hülye elnökükek köszönhetően nem volt heli otthon elég…

    A heliknek ehhez semmi köze, annak viszont annál inkább, hogy ezer buszvezető egyszerűen dezertált és nem volt mivel evakuálni a szegényebb lakosságot az áradás elől, a buszok is belefulladtak a gátszakadásba. Azért a keleti blokkban nem így működött a PV, hanem rendesen (fél)-katonailag!

  6. > Biztos ott voltatok New Orleans-ban, hogy ennyire tudjátok, hogy mi történt ott!

    Tudod az azért ciki, amikor a felelős DHS illetékes az óriás gátszakadásról értesülve elmegy új Armani öltönyt venni, majd felhívja a titkárnőjét, hogy tud-e egy igazán jó férfifodrászt azonnalra, mert estélyre hivatalos (és még csak főbe se lövették emiatt).