|

Brazil Panther-modernizáció

Szép karácsonyi ajándékot kapott tavaly a brazil Helibras vállalat, ugyanis a kormány rábízta a 34 darabos Eurocopter AS365K Panther-flotta modernizálását.

Ez a cég történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű megrendelése, ezért minden bizonnyal szép summát zsebelhettek be érte. A modernizációs programról szóló szerződés aláírására december 24-én került sor. Az anyagiakat nem hozták nyilvánosságra.

A megállapodás szerint a 34 helikopter modernizációját 2011 és 2021 között kell elvégezni. Évente átlagosan négy példány újul majd meg a cég üzemében, ahol egyébként EC725 helikoptereket is gyártanak, mivel a Helibras 2006-óta az Eurocopter leányvállalata.

AS365K Panther

A program után az 1988-ban beszerzett Panther-ek további 25 évig szolgálhatnak majd. Beépítik az új Turbomeca Arriel 2C2 CG erőforrásokat, melyek FADEC-rendszerű kezelésével 15%-os teljesítmény-növekedés érhető el.

A fedélzeti rendszerek is megújulnak, új digitális kommunikációs rendszert (Proline 21) és robotpilótát (4-Axis) is beépítenek. Utóbbi segítségével csökkenni fog a pilóták munkaterhelése, és biztonságosabbá válik a szélsőséges időjárási körülmények közötti repülés.
A pilótafülke természetesen Glass-cockpit rendszerű lesz, tele színes kijelzőkkel, ami tovább könnyíti majd a kezelést.