|

Pakisztáni kobrabűvölés

Az amerikai külügyminisztérium egyik napokban kiadott jelentése szerint Pakisztán szeretne 20 AH-1Z SuperCobra helikoptert vásárolni.

Pakisztán az utóbbi időben folyamatosan nyomul, hogy modern harci helikoptereket szerezzen be, ezért az Egyesült Államok mellett már a franciákat is megkeresték. Az amerikaiak egyébként arra már rájöttek, hogy a tálibok elleni harcban fontos szövetségesük lehet Pakisztán, ezért is történhetett meg még 2008-ban az ázsiai ország AH-1F helikoptereinek modernizációja, mely során többek között megkapták a C-NITE Cobra Night Attack rendszert is, melynek segítségével éjszaka is bevethetőek.

Azonban bizton állíthatjuk, hogy a mostani kívánság nem fog teljesülni. A külügyminisztérium szerint csak a helikopterek 500 millió dollárba kerülnének, a teljes beszerzés költsége pedig az 1 milliárd dollárt is elérheti. Ez pedig túl sok Pakisztánnak.

AH-1Z SuperCobra Forrás ,

Forrás">Forrás">

Ha pedig megfelelő anyagi helyzetben is lennének a pakisztániak, még akkor sem kaphatnának SuperCobrát, legalábbis 2015 előtt biztosan nem. Addig ugyanis kizárólag az Amerikai Tengerészgyalogság számára készülnek a helikopterek, ezért külföldre egyáltalán nem adnak el belőlük.

Pakisztán jelenleg körülbelül 32 AH-1 helikopterrel rendelkezik, melyek „S” és „F” variánsok. Ezeket egészítik ki a felfegyverzett Bell 412-esek, melyek kisebb harci potenciállal rendelkeznek. A közelmúltig, mikor is a tálibok elleni harc segítésére jelentős amerikai támogatás érkezett, a flotta ellátása nehézkes volt.