|

Izrael: Irán ellen a hagyományos bombázás már nem segít

Az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak tegnapi nyilatkozatában kifejtette, hogy a közelmúltban leleplezett, második iráni urándúsító üzem „immunis” a hagyományos bombázásra.

„A Qom közelében felépített létesítmény fő célja az urán dúsítása. Az évek alatt felépített, bunkerek mélyébe rejtett komlexumot képtelenség megsemmisíteni egy hagyományos légicsapással.” – vázolta fel a helyzetet Barak a parlament külügyi és védelmi bizottsága előtt.

„Biztosak vagyunk benne, hogy Irán 2010 első felére birtokában lesz egy atomfegyver létrehozásához szükséges technológiának. Innentől, ha akarják, egy éven belül bevethető nukleáris tölteteket állíthatnak szolgálatba.”

Jól megfigyelhető az F-16I gerincén a szürke borítású rész, amely műholdas kapcsolatot lehetővé tevő antennát rejti

Az F-16I az Izraeli Légierő egyik legpotensebb típusa ,

Miután Washington megvádolta Teheránt, hogy titokban megkerülik az atomsorompó-szerződést, Irán szeptemberben értesítette az ENSZ nukleáris felügyeleti szervét, hogy Qom városa körzetében létrehozták második urándúsító üzemüket. A nyilvánosságra került munka kivívta az ENSZ, a nyugati és a környező országok kormányainak ellenszenvét, ugyanis minden kevésbé optimista érintett látja, hogy az urándúsító üzemek nem csupán az atomerőművek üzemanyagának előállítására létesültek, hanem „véletlenül túldúsítják” majd a hasadóanyagot, a végtermék – és ez is nyilván csupán a véletlen műve – pont alkalmas atombomba előállítására.

F-15I Ra'am refuel during Red Flag

Izrael, aki szintén, bár be nem vallott módon rendelkezik atomfegyverrel, az Egyesült Államok nyilvános (és több nyugati ország kormányának háttér-) támogatását élvezve kilátásba helyezte, hogy adott esetben katonai erővel akadályozza meg Teherán terveit. Az F-15I Ra’am és F-16I Soufa típusok pilótái rengeteget készülnek az esetleges légicsapásra, ám ezzel a bejelentéssel Izrael elhintette annak a lehetőségét, hogy adott esetben nem a GBU-28 „bunkerromboló” bombát veti be, hanem egy kissé több kakaóval rendelkező csapásmérő megoldáshoz folyamodik. Kérdés, hogy Izrael meg meri-e lépni ezt lépést, illetve a többi ország hagyja-e, hogy Jeruzsálem ezt a megoldást válassza.

307 hozzászólás “Izrael: Irán ellen a hagyományos bombázás már nem segít”

  1. Ha elindulnak a gépek néhány hidrogénbombával akkor már teljesen mind1 mit szól majd a közvélemény, mindenesetre nagyon nagy tisztaságú kis hatóerejű hidrogénbombának viszonylag „kicsi” lenne a radioaktív sugárzása. „Viszonylag…”

  2. Már megint azok pattognak, akik nem engedik be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség embereit az országukba…
    Ez a mostani eset felfogható nyílt nukleáris fenyegetésként is. Mi mást takarhatna a „nem hagyományos” jelző?

  3. novara

    kis hatóerejű hidrogén bomba fajlagosan nagyobb nukleáris sugárzást produkál, mint egy nagyobb.

    Az általános működési elve a H-bombának:
    egy hagyományos töltet indít egy kis hatóerejű nukleáris töltetet (jellemzően kritukus tömeg közeli hasadóanyagból hozzák létre), ami előállítja a H-bomba „üzemi hőmérsékletét”. Minél nagyobb a hatóerő, annál jobban elteríti a sugárzó anyagot, fajlagosan kevésbé emeli meg a sugárterhelést.

    Újabban vannak eltérő elvű bombák is, de azok jellemzően „segítség nélkül” produkálnak sugárzó izotópokat.

  4. Ha jól tudom a H-bomba kb. 1000-1500-szor nagyobb pusztítást végez mint egy „sima” atombomba, H-bombája csak a szuperhatalmaknak van + Anglia és Franciaország. Izraelnek nincs H-bombája. A H-bomba üzemhőmérséklete mintegy 1,5-2 millió fok.

  5. Üdv!

    Novara:

    ahogy Wolfrick leírta, kis hidrogénbombában a fissziós folyamat nagyon erősen érezteti a hatását. Ha a hatóerő megatonnás tartományban van, akkor javul a helyzet. A Cár bomba volt a legtisztább robbantás 65Mt hatóerővel.
    Kérdések: Ha mélyen van az üzem, akkor mekkora hatóerővel lehet azt elpusztítani.
    Képes volt-e Izrael kétfázisú fegyver előállítására, mert ha nem, akkor nagy sugárterheléssel kell számolni.( ha igen, akkor is 150kt alatt lehet, nagyobbat ilyen méretű gép nem hinném, hogy hordoz )
    Milyen messze van az üzem a nevezett várostól, mert ha túl közel akkor sok polgári áldozatra van kilátás. És az sokat ronthat Izrael megítélésén.

    Szóval szerintem kicsit kényesebb a helyzet.

    Tisztelettel: vilmoci

  6. Én csupán néhány kt-ás nagy tisztaságú nukleáris fegyverre gondoltam hiszen ebben a helyzetben nem egy város méretű objektum lerombolása a cél. Precíziós nukleáris támadás alacsony hatóerővel de a célra megfelel. Lényegében a célpont 1-2 négyzetkilóméter. Szerintem csak szintén PR fogás ez a kijelentés de…képesek rá ha a helyzet úgy hozza.Idézőjelbe tettem a viszonylag kis sugárzást…

  7. Talán lehet kombinálni a nukleáris fegyvert a páncéltörő fegyverekkel. Fleszíni robantással sokra nem mennének. Egy 1 kt-ás hatóerő viszont 20-30 mélyen eleresztve garantált hatást vált ki.

    Azért érdekes, hogy békés (?) célú létesítményeket miért építenek olyan mélyre, hogy ne lehessen könnyedén megsemmisíteni őket. A világ urándúsító üzemei nem föld alatt vannak.

    Hmhm…

  8. Minden esetre hamar tele lenne a CNN sugárfertőzött gyerekekkel, akármennyire a senki földjén lenne a robbantás, akármilyen mélyen.
    Rosszmájú vagyok, de az arabok általában nagyon fotogén módon tudnak jajveszékelni, mindamellett a legtöbbször meg van rá az okuk! ( úgy értem: gyász, fájdalom )

  9. vilmoci

    cár: a bomba „csak” 50 Mt-s volt. A „többletet” (nem is számoltak vele) feltehetőleg a jég adta (más elmélet szerint tervezési „hiba”). A 65 Mt az egyik adat, de csak közelítő számítások vannak. Egy biztos, a megfigyelést (kémkedést) végző Orion elég messze volt (nemzetközi vizen – ivánék ugye érthetően nem engedték közelebb) de a robbanás felőli oldaláról leégett a fehér festék.

    novara

    általános tévhit, hogy a föld alatti erődített bunkerek ellen jó a nuki. Csak ha földfelszín alatt tudják robbantani, mivel a hatóerő nagy része (egyes számítások szerint 80+ %-a) a légkörre hat. Ha a nyomászáró ajtók kibírják a lökéshullámot, jó eséllyel túlélik a támadást. Ha a lökéshullámon kívül van a bunker, gyakorlatilag semmi baja nem lesz.

    Molni:
    vannak ilyen (olykor rakéta póthajtású) nukleáris bunkerrombolók. Szovjet, túlnyomóan tüzérségi gránát (néhány repülőbomba), általában 0,7 Kt-s. Más típusúról nem hallottam (ez nem jelenti, hogy nincs, csak nem ismerem őket).

  10. Wolfrick:

    Nem a MOAB-ról van szó? GBU-43, vagy mi. Mondjuk az olyan 9-10 tonna.
    Cár bomba: Ha jól Tudom, Jurij Hariton is ott volt a megalkotói között.
    Mintha tőle származna az a mondat, hogy nagyobb is lehetett volna, csak ők „fogták vissza kicsit” ( de lehet, hogy tévedek ), Tehát Hruscsov 100Mt-s bombája műszakilag megvalósítható lett volna.
    Egyébként a Tu-95-ösnek is iszkolnia kellett, nehogy utolérje a végzete. Állítólag 200km-re lévő objektumok ablakait is betörte a lökéshullám, valamint több óra kellett, hogy lehessen újra rádióforgalmat bonyolítani.
    Valamelyik régi HT-ban van róla cikk.

  11. MOAB:

    nem lehetetlen. Igaz, max herkulessel tudják ledobni…

    Cár:
    Eredetileg valóban 100-asnak lett tervezve, utána kivettek belőle egy kicsit (egyébként tudtommal terveztek hozzá kobalt köppenyt is – na az lett volna a világvége…)

    Van egy urban legend, hogy a cár után terveztek egy még nagyobbat, csak valamelyik orosz tudós számolgatott egy kicsit, megállapította, hogy az bizony „felszakítja a földkérget”, erre törölték a programot. Ivánéknál sose lehet tudni. :-D

  12. Szerintem Irán csak védelmi okokból akar atomfegyvert, viszont ezt néhány ország vagy azért mert paranoiás, vagy azért, mert tervei vannak Irán megszállására hevesen ellenzi, a többi meg az előző kettő típus seggét nyalja.

  13. Üdv Urak!

    Az irániak katonailag atomfegyverek bevetése nélkül nem győzhetőek le, de ez nem a legutóbb adagolt médiahír miatt van így – ugyanis sokkal több infóról tudnak a nagyatalmak, mint amit a sajtó lehoz. Irán – néhány meg nem erősített hírszerzési forrás szerint – már a kilencvenes évek elején birtokolt exszovjet nukleáris töltetet.

    Még mielőtt bárki konteót kiabálna, a gyanús balesetben elhunyt Alexander Lebegy krasznojaszki kormányzó (korábban a szovjet 14. hadsereg főparancsnoka volt) bizony nem átallotta azt állítani, hogy „tűntek el atomtöltetek” a legfelső katonai hírszerzés (GRU) közreműködésével. Célországokat nem nevezett meg, de nem nehéz kitalálni kik azok, akik:
    – ismerni akarták egy töltet pontos és részletes felépítését
    – volt rá pénzük

    Hercules + MOAB azért felejtős, mert könnyű célpont a gép, nem biztos, hogy eljut oda, ahová indult.

    Izrael egymaga nem fog atomtámadást indítani Irán ellen – ez ugyanis a harmadik világháború kitörését jelenti. Ha egy ilyen támadás mégis bekövetkezik, akkor ez azt jelenti, hogy a Nyugat elszánta magát a katonai összeütközésre globálisan.

    Túl hosszú elemezgetésekbe nem akarok belemenni, de a lényeg: a világban zajló tendecia egyértelműen mutatja a hanyatlását az amerikai-brit-izaeli hatalmi tömbnek. Izrael (mint a Nyugati nagytőke előretolt hídfőállása) szerepe pedig egyre inkább leértékelődik, szűkül a reginális stratégiai mozgástere is (török-szír és török-iráni közeledés), az ottani hatalmi elitnek pedig „belföldön” is szorul a hurok.

    Irán esetében a Nyugat megpróbálja belülről destabilizálni a rezsimet, amely ha sikerülne, talán elkerülhető lenne a háború – pláne, ha nyugatbarát vezetés kerülne hatalomra és olcsón átadná a földgázát és kőolaját. Ha marad a mostani rezsim, akkor Irán atomhatalom lesz és szó sem lehet többé nyugati diktátumról – ez pedig felér egy geostratégiai vereséggel az USA számára.

    Egy atomhatalom Irán NEM ATOMHÁBORÚS VESZÉLY! Egy atomhatalom Irán egészen másfajta gondot okoz:
    – a környező siíta kisebbséggel rendelkező arab államok kénytelenek lesznek de facto besorolni Irán mellé a térség ügyeiben
    – az EU több meghatározó állama megegyezést fog keresni Iránnal, kiszállva az USA által diktált lakáj szerepből
    – véget ér az izraeli atommonopólium a térségben, stratégiai egyensúly alakul ki a térségben, vége a nyugati dominanciának
    – az iráni atombomba rövid időn belül líbiai, török, egyiptomi vagy szaúdi atombombát is eredményezhet – ez pedig óriási stratégiai fölényt jelentene az EU-val és Izraellel, mint a közvetlen térségbeli szomszédokkal szemben
    – végezetül: véget érne az USA és Oroszország dominanciája a teljes közel-keleti régiók felett

  14. Egy biztos, a megfigyelést (kémkedést) végző Orion elég messze volt (nemzetközi vizen – ivánék ugye érthetően nem engedték közelebb) de a robbanás felőli oldaláról leégett a fehér festék.

    És ez most hogyan jön ide? Nem 60 Mt-át használnának, mert semmi értelme és ma is batár nagy lenne. Kellő távolsából kis hatóerő is leégetné. Felszíni robbantásnak amúgyí sincs sok értelme.

    P-3 Orion meg biztos nem lehetett, merta bomba 1961-ben volt felhasználva, az P-3 meg 1962-ben állt szolgálatba. Inkább egy RC-135 vagy bármi más hasonló gép lehetett. Az P-3-nak még hatósugara sem lett voln igazán ehhez a mutatványhoz. A legközelebbi baráti ország légitámaszpontja is alsó hangon 2000 km-re volt.

  15. @Wolfirck

    Kb. 8-10 éve röppent fel hír, hogy az USAF a B-2 gépek számár készítene 1-2 kt-ás hatóerővel új nukleáris csapásmérő fegyvereket sepciális célok ellen. A bombateszttel asszem egy oldási teszt meg is törént, ezek után nem tudom, hogy mi lett a program további sorsa.

  16. Az irániak katonailag atomfegyverek bevetése nélkül nem győzhetőek le,

    Ezt mire alapozva mondod? Mellesleg kik által? Mert, ha a MH erejét vesszük, akkor ez igaz. Ha a jenkiket, akkor már azért kevésbé. Részletezzem ezt, vagy megelégszel azzal, hogy nagyon nem értek egyet? :)

    Hercules + MOAB azért felejtős, mert könnyű célpont a gép, nem biztos, hogy eljut oda, ahová indult.

    Szerintem inkább azért, mert ilyenje nincs is Izraelnek… A jenkik számára is épült vagy kb. 12-18 db. Egy Herkulesről meg hogyan vetnéd be? Kitolod a raktérből? Ahhoz némi avionikát is kellene a gépre pakolni.

    Izrael egymaga nem fog atomtámadást indítani Irán ellen – ez ugyanis a harmadik világháború kitörését jelenti.

    Ezt soha nem értem, hogy miért írjátok le. Ha csak 1-2 töltetet használna, akkor miért is jelentené ezt? Ezalatt globális atomháborút értesz? Mert ki az a marha, aki Irán védelmében magát is célponttá tenné? Elég hülye ötlet lenne. Persze, ha ez bekövetkezne, asszem az elkövetkező x éveben – megjósolni sem merném – az izraeli külkapcsolatoknak annyi lenne – még, ha pár állam örülne is az eredménynek, csak ilyennek nyilvánosan nem szabad örülni – és asszem a terrorcselekmények száma is megugrana egy kicsit vagy jönne az y-dik arab-izraeli „háború”.

    Túl hosszú elemezgetésekbe nem akarok belemenni, de a lényeg: a világban zajló tendecia egyértelműen mutatja a hanyatlását az amerikai-brit-izaeli hatalmi tömbnek.

    Hanyatlását? Azért ez kicsit erős szó. Valahogy mégis ezek mögé a hanyatló államok mögé sorakoznak annyian és harcolnak kegyikért. Miért? Mert jelenleg pontens fegyverek nagy mennyiségben innen szerezhetőek be…

    Irán esetében a Nyugat megpróbálja belülről destabilizálni a rezsimet, amely ha sikerülne, talán elkerülhető lenne a háború – pláne, ha nyugatbarát vezetés kerülne hatalomra és olcsón átadná a földgázát és kőolaját.

    Vagy esetleg talán az embereknek ott is tele van a töke a féldikatórikus vagy már-már diktatórikus rendszerből? A választások során láthattuk, hogy az iráni állam mennyire korrekt. Ha valakinek rövid memóriáj van lapozzon vissza 1989-be és Kínához. A difi csak annyi volt, hogy kevesebben haltak meg. A motiváció ugyanaz volt. Egy reform és enyhülés ért véget. És ez sokaknak nagyon nem tetszett. Az eredmény ismert.

    – az iráni atombomba rövid időn belül líbiai, török, egyiptomi vagy szaúdi atombombát is eredményezhet – ez pedig óriási stratégiai fölényt jelentene az EU-val és Izraellel, mint a közvetlen térségbeli szomszédokkal szemben.

    És az országok hivatalos doktínája mit mond? Nem pár éve jelentette be Khadafi, hogy az atofegyverről lemondanak. Ekkor volt a lockerbiei eset kapcsán a bocsánatkérés is asszem.

    Törökország szerintem akkor csinálhatna atomfegyvert, amikor akarna. Csak elhatározás kérdése lenne. Ha akarnának, akkor technikailag képesek lennének atomerőművet felhúzni és építeni is. Egyiptom is. Magyarán ehhez az iráni atomhoz semmi köze. Ha akarták volna, eddig is megtehették volna technikailag. Magyarország is képes lenne fegyverminőségű hadaóanyagot előállítani. Után már csak az adott ország technikai szintje határozza meg a robbanófej, típusát, méretét és hordozóeszközét. (Mondjuk ma már erősen elméletibb az magyar atomfegyver, de a ’80-as évek közepén, talán még nem volt ennyire. A környzet és a háttér is más volt.)

  17. Molnibalage:

    A paksi erőművet építésétől kezdve ellenőrzi a NAÜ.
    Pecsétek, kamerák odabent, ilyesmi. A kezdetekben még az ellenőrzéseket is sűrűbben végezték. Nagyon pórul jártunk volna, ha fegyverkészítéssel próbálkozunk. ( amúgy is volt itt az orosznak dögivel )
    Enélkül nem is nagyon működhet sehol erőmű, ahol aláírták a megfelelő
    szerződéseket.( nem jutnak eszembe a nevek, dátumok. )
    Ja és a két kísérleti reaktoron is rajta tartják a szemüket, ráadásul tavalyelőttig a KFKI-s majdnem 40%-os dúsítású uránnal dolgozott.

    -A törököknél erősen tervben van az erőmű.

    tisztelettel: vilmoci

  18. Montezuma

    herki+MoAB nem mondtam, hogy arról kéne alkalmazni, csak nem tudok más izraeli gépről, ami elbírja :-D

    molnibalage:

    B-2: THX az infót, utánanézek

    Orion:
    Arra emlékeztem, hogy távolfelderítő, és valamiért az orion húzott be. Egyébként passz, hogy mi lehetett (a repülés mindig is kevésbé érdekelt, így az adatok is kevésbé maradnak meg a fejemben). Egyébként csak a cárhoz kapcsolódott, amit a mai napig nem tudnak, hogy mekkora volt. A névleges 50 Mt-nál minden esetre több.

    MOAB: nem értek hozzá, de a moab nem egy túl pontos fegyver, nem is kell annak lennie :-D. A herkibe befér (asszem), mintha rémlene egy videó, ahogy kidobják (ernyő húzza ki a raktérből, mint a desszantolásnál), de tévedhetek.

    Izrael vs Irán, atommal:
    1. Irán hiába csinál bombát, nem kis feladat lenne célba juttatni (ha esetleg kezükbe került egy két volt szovjet nukleáris fegyver alkalmazásáról szóló tankönyv, akkor nem tartom lehetetlennek az esetükben az atomaknát sem).
    2. Izrael szerintem nem fog atomot bevetni egy muzulmán országgal szemben, annak beláthatatlan következményei lennének a közel-keleten. Minden arab ország úgy gondolkodna, hogyha a perzsa Iránnal szemben megtették, akkor a sokkal kevésbé kedvelt arabokkal szemben is megtennék. Az egész csak „szájkarate” (by Molni :-D).
    3. atomháború: egy esetleges nukleáris csapás szerintem sem vezetne globális atomháborúhoz (ebben egyetértünk), de hogy totális háború törne ki a közel-keleten, azt biztosra veszem.

    Montezuma:

    A felsorolásoddal egyet értek, bár nem hiszem, hogy ott mindenki atomot akarna, ha Irán megcsinálná a sajátját. Ha Izrael bevetné az atomot, na akkor igen, akkor mindenkinek kéne.

  19. Sok szempont megjelent a vitaban, azonban a hozzaszolok nem mindig szamoltak azzal, hogy egyes szempontok felulirjak az osszes tobbit. Ilyen szempont, hogy ideologiailag befolyásolt allamok nem juthatnak A-fegyverekhez, hiszen az ideologiai kenyszeresseg altal megszallott Hruscsov es utodai is majdnem kirobbantottak a nukleáris haborukat, nem rajtuk mulott, csak a szerencsen. Nem hagyomanyos fegyverek lehetnek olyan interkontinentalis szuperrakéták is, amelyek urannal dúsított toltettel vannak ellatva, hasonloan a korabban hasznalt harckocsiknal hasznalt toltetekhez az obolhaborukbol. Nem elhanyagolhato szempont az sem, hogy az ameriakaik mar reg nem probaltak ki uj fejleszteseiket, ezeket nyilvan a szegeny iraniakon fogjak kiprobalni.

  20. Üdv Fade!

    A linket már korábban is olvastam, nem rossz. Tálas Péter szakkifejezése sem rossz, de nem ő az egyetlen biztonságpolitikai szakértő a világon. Annyit azért hozzátennék, hogy ahány ház, annyi szokás – olvastam én már ugyanarról a témáról homlokegyenest ellentétes szakértői véleményeket is, bár mindegyik oldal elvileg nemzetközi szaktekintélynek számít: lásd például a Huntington és Fukuyama modellek közötti különbséget. (Bár Fukuyama úr tavaly beismerte a tévedését a „történelem végéről”.)

    Ennek ellenére szívesen merülök bele a témába, bár nem vagyok biztonságpolitikai szakértő, de annyit hozzátennék, hogy anno politológiából szigorlatoztam, a kedvenc témám a hidegháború volt. Aki vizsgáztatott, az akkoriban a kormány egyik tanácsadója volt. Viva la porn!

    Kedves Molni!

    Irán konvencionális haderővel történő legyőzésének kétségét a Pentagon által közzétett eddigi jelentésekre, valamint Mike Mullen és Robert Gates kijelentéseire alapozom. Meg arra, hogy például Irak 8 éven át erős nyugati anyagi/technikai támogatás ellenére képtelen volt bármilyen eredményt elérni a perzsák ellen. Meg voltaképpen az iszlám forradalom óta maximum fenyegetőzésig mert ezidáig bárki elmenni, pedig akkortájt páros lábbal rúgták ki Iránból az amerikai és brit olajcégeket.
    Ja igen, Izrael katonai vezetése is évek óta csak légitámadásokról beszél – így kíváncsi lennék arra, hogy ki óhatjtana bevonulni oda.
    Az USA katonai tervezői szerint is minimum 400.000 fős katonai egység kellene ahhoz, hogy minimális esély legyen a sikerre – ezen kívül marad a légicsapás, ami nem fogja Iránt térdre kényszeríteni.

    Egy esetleges egyoldalú izraeli atomtámadás (1-2 töltet erejéig) nemzetközi elfogadása kvázi felhatalmazást adna a többi nukeláris hatalomnak, hogy holnaptól ők is így rendezzék a zűrös ügyeiket a saját „szemétdombjaikon”: Csecsenföld, Grúzia, ujgurok, indiai muszlim kisebbségek, tálibok, stb. Ennek viszont nagyon komoly következményei lennének rövid időn belül – a környező középhatalmak azonnal atomfegyverkezésbe kezdenének, hiszen a nukleáris küszöb megszűnt.

    A világ eddig elfogadta az amerikai, az orosz, a brit, a kínai és a francia atombombát, elfogadta a szunnita pakisztáni és a hindu bombát is, sőt, tudomásul vette a zsidó bomba létét is, a koreai státuszt ugyan még nem ismerték el, de legrosszabb esetben még Phenjan robbant egy-két bombát oszt változik ez is hamar.
    Ugyanilyen erővel milyen alapon zárja ki bárki a siíta bomba létjogosultságát? A helyzet majdhogynem annyi: akadályozza meg bárki (ha meri és tudja), hogy Iránnak ne legyen atomfegyvere.

    A környező államok doktrínájának alakulása azon múlik, hogy:
    1. Irán tényleg atomhatalommá válik-e?
    2. Ha igen akkor milyen politikát fog folytatni – én a háborús retorika helyett a perzsa diplomácia simulékonyságában hiszek, erre van potom 2500 év történelmi tapasztalat, ergo inkább a megegyezés felé fogja terelni az eseményeket.
    3. Ha Izrael és a Nyugat folytatja a hisztériakeltést és a háborús készülődést, akkor Irán is fegyverkezni fog tovább, emiatt a környező államok is bele fognak ebbe kezdeni – ugyanis ők sem hülyék, pláne ha figyelembe vesszük, hogy körbe vannak véve az amerikai, brit és francia csapásmérő erőkkel valamint egy izraeli, pakisztáni, indiai, orosz és iráni atompotenciállal a közvetlen közelükben.

    Az amerikai-brit-izraeli tömb – gondolom, ez azért lassan mindenkinek feltűnik – finoman szólva sem áll a helyzet magaslatán. Obama ezévi pekingi látogatása és eredménytelensége sem azt mutatja, hogy olyan sokan keresik a gyengülő oldal kegyeit. Sőt, ha figyelembe veszük ezek mellé a német és az olasz (lassan a francia is ide sorolható) politikát keleti irányba, akkor éppen fordul a világ – csak sokan ezt nem akarják tudomásul venni… egyenlőre.

    Sokkal fontosabbak a BRIC államok – 10-15 éven belül a nyersanyagkereskedelem valamint a valós ipari termelés (ami például a brit és izraeli viszonylatban már ma is viccnek számít) az ő kezükben lesz.

    Egyszóval amíg a nyugati világ épp bedögleni készül, kelet addig köszöni szépen, de nem akar velük tartani. Erre már az öbölmenti országok is rájöttek, nem véletlenül készülnek már a post american világra – vagy ha így jobban tetszik, a dollár utáni korszakra.
    A nagy kérdés csak annyi maradt, hogy az említett Nyugati tömb vezérállamai jó pofát vágva a dologhoz asszisztának a kelet gazdasági (ebből eredően rövid időn belül a katonai) erősödéséhez, vagy megpróbálják ezt késleltetni, illetve megakadályozni. Ennek a sikerére sok esélyt nem látok.

    Üdv: M

  21. „Erre már az öbölmenti országok is rájöttek, nem véletlenül készülnek már a post american világra – vagy ha így jobban tetszik, a dollár utáni korszakra.”

    Erre szerintem jó példa az, hogy Szaud-Arábia mostanában kizárólag orosz fegyverek vásárlását tervezi.

  22. @vilmoci

    Az egyezményből ki lehet lépni nem? Én pusztán technikailag értettem. Már nagyon régóta a hasadóanyag megszerzése a problémás és nem maga a robbanószerkezet megalkotása. Ezt már vagy 50 éve, az n-dik ország kísérlet is vizsgálta. Két asszem végzett Phd hallagató az akkori forássokkal működőképes szerkezetet csinált. Csak a hasadóanyag hiányzott belőle…

  23. Üdv Wolfrick!
    No problemo, értettem, amit írtál, a megjegyzésem arról szólt, hogy elméletileg ez lehetséges, csak sok benne a rizikó.

    Üdv Kisendre!

    Szaúd-Arábia mellett az Emirségek is orosz tájékon vásárolgatnak mostanában (Pancir rakéták). A szaúdiak vásárlása mögött az is van, hogy inkább oda menjenek az SZ-300-as rendszerek, semmint Iránba. Szaúd-Arábia fél Irántól, de ez általában jellemzi a szunnita arab államok nyugati irányba kollaboránsnak tekinthető kormányait és uralkodóit. Mielőtt bárki felvisít, arrafelé az egyszerű utca embere nevezi így a saját uralkodóit.

    Aggódnak a nagyszámú siíta kisebbség miatt (most épp Jemenben verekednek velük, ez az USA újabb frontja), de a kurd kérdés is parázslik a felszín alatt – a kurd kisebbségek ügye viszont közös táborba vezeti Iránt, Szíriát és Törökországot.
    Ja igen, a törökök: az elmúlt három évtizedben Izrael-barát politikát folytató Törökország szemvillanásnyi idő alatt Moszkva oldalára állt a grúz(USA-izrael) – orosz háború idején tavaly, idén pedig megkérték az izraeli légierőt, hogy legyen kedves és ne akarjon Anatólia tájai felett repkedni.
    Emiatt Izrael orbákolt egy kicsit, majd az USA is lemondta a közös gyakorlatot. Törökország az USA után a második legerősebb katonai hatalom a NATO-ban. És már az EU tagság sem olyan fontos nekik. Viszont egyre fontosabb számukra az, hogy szeletet kapjanak a Kaszpi-térség kincseből, ez pedig Oroszország és Irán támogatása nélkül nem megy.

    Üdv: M

  24. Fehér Tamás

    Ha a zsidók atomfegyvert vetnek be, akkor a diaszprójuk 3 nap latt ki lesz irtva a világból, mert őket bizony sehol sem szeretik, sőt a nem kiválasztott népek rettegnek is tőlük és gyűlölik őket az alattomos, kapzsi machinációik, erőszakos tetteik miatt. Vannak ugye 27 millióan világszerte és ebből mennyi is lakik a cionista entitás területén? A többit felprédálnák a sakter atompengéjétől rettegő százmilliók.

    Mondjuk szerintem a kibucok sem maradnának meg, mert ha a kairói nagymecsetben a főmufti kihirdeti a világ-dzihádot, 400 millió muszlim férfi menne akár puszta kézzel harcolni. Ezek közül Pakisztánnak atomja is van és ha ott a zsidó atombombázás nyomán nyugat-ellenes forradalom, iszlámista katonai puccs lesz, akkor utána a zsidók is kapnak vissza atommal.

    Szerintem a zsidóknak van annyi esze, hogy inkább megelégednek a rejtett pénzügyi és elit-befolyásolási világhatalmukkal, ami még ezer évig állni fog, akár kínai, akár orosz, akár jenki, akár brazil lesz a szuperhatalom, mert a drágaságokhoz csak ők értenek.

    Moszkában Medvegyev, Washingtonban Rahm Emanuel az igazi fej, még Mao-nak is orosz zsidó komcsik segítettek megalapítani a kínai birodalmát – Japánon kívül mindenütt ők diktálnak üzletben, politikában, médiában.

    Persze a sok amerikai neokon fundi örülne egy iráni atomozásnak, hogy elkezdődött az armageddon és nemsokára üdvözülhetnek a végítéletkor – aminek persze feltétele, hogy ne ők maguk kezdjék, mert az rossz pont az égi mérlegeléskor, kell valaki, aki elvégzi helyettük a piszkos munkát. Ők valósággal várják a Sátán és az égi seregek között vívott végső csatát, ahol a nagy és erős YHWH legyőzi a kis gonosz Allahot. Semmi pénzt nem sajnálnak a zsidóktól, hátha ki lehet velük robbantatni a világvégét.

    Iránt viszont hagyományos fegyverrel valóban nem lehet legyőzni, mert ott még a gyerekek is önként az aknazárra mentek, ha az kellett a hazájuk megvédéséhez. Hegyeik is vanak, ami háborúban igen hasznos. Irakot a SZU és Párizs fegyverrel, az USA pénzzel és mérgesgázzal tömte, mégse mentek semmire nyolc év alatt! A CIA most épp 300fős „nagy utcai tüntetéseket” szervez arrafelé, szánalmas…

    Végeredményben kár, hogy a nyaloncok idén Obamának adták a Nobel-békedíjat hozomra a semmiért, ahelyett, hogy Mordechai Vanunu kapta volna. A világ legalább néha hallhatott volna róla, hogy Dimonában a zsidók 50 éve nagyüzemben csinálják azt, amivel Iránt most vádolják.

  25. Nem hagyomanyos fegyverek lehetnek olyan interkontinentalis szuperrakéták is, amelyek urannal dúsított toltettel vannak ellatva, hasonloan a korabban hasznalt harckocsiknal hasznalt toltetekhez az obolhaborukbol.

    Nem értelek. Az az urán nem sugárzó U-238 elemekből áll. Attól max. akkor halsz meg, ha belélegzed. Nehézfém mérgezést kapsz.

    Kinek van ilyen? Akinek van atomerőműve vagy reprocesszáló vagy finomító üzeme. Akkor meg miért ne valódi atomtöltetet gyártson?

    Egy működő ICBM megalkotása messze meghaladja egy atomtöltet megalkotásának problémáját.

    Nem elhanyagolhato szempont az sem, hogy az ameriakaik mar reg nem probaltak ki uj fejleszteseiket, ezeket nyilvan a szegeny iraniakon fogjak kiprobalni.

    Ez alatt mit értesz? Mert F-15E, SH, és egyéb új dolgok is már voltak élesben használva.

  26. Üdv Tamás!

    Az Izraelt uraló és vezető elit még véletlenül sem a zsidóság érdekében politizál – soha nem is volt ez a dolguk.
    Ha Izrael a saját gyermekei jövője miatt aggódott volna, akkor nem háborúzik az arab világgal immár 60 éve, hanem „megnyeri” őket magának némi tőke invesztációval és egy remek kereskedelmi együttműködéssel. Az arabok és a zsidók (mindkettem sémi népek) eleve kiváló kereskedők. Az aranytojást tojó tyúkot pedig senki sem akarja levágni.

    Ezzel ellentétben Izrael megalakulása akkor történt, amikor a Nyugat ráébredt arra, hogy kőolaj nélkül nem megy a szekér (mármint a gazdaság), és mivel arrafelé rengtege kőolaj volt, így a Nagytőke előhúzta a zsidók régi álmát a pakliból és csináltak egy Izraelt – előretolt bástya, hídfőállás, stb. Így – eszemenet módon túlfegyverezve azt a kis államot – létrehozták a szükséges non-stop katonai felügyeletet az olajmezők felett.

    A zsidó emberek? Ja, ők simán feláldozhatóak, ha kell. Sőt, kiváló casus belli is lehet, ha egy új nagy háború rentábilisnek látszik.

    Antiszemitizmus: aki a sémi népek ellen származási alapon negatív sztereotípiákat hoz fel. A világ legnagyobb antiszemitái ezek szerint a cionista és neokon körök, akik egyfolytában az arabok ellen hisztiznek. Vicces nem? …akinek a háza ég. – ismert közmondás.

    Üdv: M

  27. TECHNIKAILAG tényleg nem ügy a plutónium előállítás egy VVER reaktorban sem. Sőt kikerülhetetlen.( az első két hétben van sok )
    Uránt centrifugálni pedig talán egyszerűbb eljárás, csak sokáig tart.
    Magát a „gyártmányt” megcsinálni, na az már bonyolultabb.
    De ebben a hazában akkor is éltek, most is élnek olyanok akik képesek lennének rá. ( műszaki felkészültségüket tekintve ).
    Amúgy meg egy több mint hatvan éves műszaki színvonalról beszélünk, tehát: igen, meg lehetne csinálni.
    szóval: egye fene, ott a pont.

  28. Érdekes hozzászólások. Had jegyezzek meg valamit de ne vegyétek a fejemet érte. A hírt olvasva én kicsit tágabban értelmeztem a bombázás melletti alternatívákat és bár manapság a preciziós légicsapások korát éljük szabdjon megjegyeznem, hogy van egy régi és bevált, bár igencsak véres módja is, egy bunker lerombolásának, méghozzá a szárazföldi támadás. Az IDF-nek megvannak a maga ejtőernyős egységei akik nyilván jelentős veszteségek árán de képesek lennének irányításuk alá vonni a megcélzott létesítmények környékét és jó ideig tartani is míg mások bejutnak és miután udvariasan felszólítáják a bent lévőket a távozásra, megteszik a szükséges lépéseket. Az európai gyomornak egy ilyen támadás túl véres lenne, de ők odaát délen kevésbé finnyásak.

  29. Szia Eaven!

    Nem vesszük a fejed. :D

    Ez elvileg működhet, csakhogy ez nem gátolja meg Iránt az atomfegyverkezésben. Ráadásul az ejtőernyösöknek el is kell jutniuk oda – többnyire szállító repülőgépekkel – és ha ez sikerülne is, akkor pedig szembe találnák magukat a cseppet sem kezdő és zöldfülű iráni elit egységekkel, akik ezeket a frekventált létesítményeket védik. Egyszóval rengeteg halott lenne és a legjobb esetben is rövid ideig tartó részsikert jelentene az egész. Ráadásul korántsem biztos, hogy csak két ilyen üzem van. Lehet belőle sokkal több is.

    Igaziból Mindenkinek (aki itt fórumozik) egy dolgot kell önmagában tisztáznia:

    Az iráni kérdés valóban arról szól-e, amit a média és a politika állít (vagyis rettegünk a még nem létező háborús iráni atombombától, de semmi gond a létező amerikai, izraeli, stb. atombombákkal, hiszen azok békések) – vagy pedig egészen másról szól a történet, ez pedig a fedősztori a valódi indokok és motivációk leplezésére.

    Mndenki maga dönt ebben, ez szuverén jog. Nyilvánvaló, hogy amit gondol, az alapvetően befolyásolni fogja a kérdéskörhöz való hozzáállását és vizsgálatát.

    Üdv: M

  30. Irán konvencionális haderővel történő legyőzésének kétségét a Pentagon által közzétett eddigi jelentésekre, valamint Mike Mullen és Robert Gates kijelentéseire alapozom.

    Ezek az emberek nem követtek el pár orbitális hibát eddig? Akkor most mitől lenne igazuk?

    Meg arra, hogy például Irak 8 éven át erős nyugati anyagi/technikai támogatás ellenére képtelen volt bármilyen eredményt elérni a perzsák ellen.

    Ez az iraki haderő ‘komolyságát’ írja le. Milyen komoly nyugati support? A legkomolyabb gépeik a Mirage F-1 gépek voltak. Jenki szinttel összemérve azért khöm… Bocs, de kit túlzással a lószar ketegória. Mennyiség és minőség tekintetében is. Az ODS előtt lettek modernizálva olyan szinte ami jelentett is valamit.

    Az iraki haderő erejét az ODS megmutatta. Ha a túlerő kisebb lett volna, az sem számított volna. Pillanatok alatt rommá verte őket, az első komolyabb haderő. Na jó, a világ legkomolyabb hadereje. Az USAF, ARMY és NAVY most is az. Az iráni erők jóformán a 89-es szinten vannak. A jenkik nem.

    Ugyanazt elő tudnák adni, mint Irak ellen. Az országba be tudnának vonulni. Bárki aki a nyílt harcmezőn próbálkozna, agyonvernék. Efelől kétségünk sem lehet. A megszállás meg egyáltalán nem menne, bár azért itt van egy apró felhang. A jelek szerint az irániak nem hajlanak annyira a diktatórikus rendszerre.

    Egy esetleges egyoldalú izraeli atomtámadás (1-2 töltet erejéig) nemzetközi elfogadása kvázi felhatalmazást adna a többi nukeláris hatalomnak, hogy holnaptól ők is így rendezzék a zűrös ügyeiket a saját “szemétdombjaikon”: Csecsenföld, Grúzia, ujgurok, indiai muszlim kisebbségek, tálibok, stb.

    Ezzel egyetértek. Viszont van egy apróbb probléma, ami mindig is ugyanaz volt. Az, hogy maga az atomfegyver alkalmazása egyfajta vörös posztó, mégohogyha maga az alkalmazás bizony katonai vagy magyon is célpont ellen irányulna, és nem járna igazából civil áldozatokkal.

    Éítenek egy finoman szólva nem olyan célpontot, ami civilnek tűnne. Lehetetlenné teszik hagyományos fegyverrel lerombolni. Viszont egy 0,5 kt-ás atomfegyver 30 méter mélyen robbantva gyakorlatilag nem okoz semmiféle járulékos kárt, ha nincs 5-10 km-en belül semmi más. Magyarán az atomot használták, csak éppan a tömegpusztító fegyver hatása nem jelentkezik. Nem pusztít tömeget…

    Ennek viszont nagyon komoly következményei lennének rövid időn belül – a környező középhatalmak azonnal atomfegyverkezésbe kezdenének, hiszen a nukleáris küszöb megszűnt.

    És itt a gond. A nukleáris köszöb a múltban az alkalmazás módja miatt igazából egyből halottak százezreit vagy millióit jelentette. Ha egy ilyen létesítmény ellen használod, akkor a küszöb értelmezés elég érdekes. Mert egy mellément bomba is – lásd ODS óvóhely – is több halottat produkálhat, vagy vegyifegyver bevetése.

    60 éve ezen csámcsogak sokan, hogy hol az a bizonyos határ. Eddig 0 fegyvernél volt. Valószínűleg jó lenne, ha ez ott is maradna.

  31. A MOAB vákum bomba. „Hagyományos alkalmazásban lehet az atombomba alternatívája. De az Iráni atomkomplexum, amiről szó van, az föld alatti létesítmény. Arra pedig atombombát is bunkerromboló verzióban dobhatnának le sikeresen (kivéve akkora hatóerejűt, ami nem igazán „lokális” hatású lenne.)
    Föld alatti létesítményre vajon mennyire lenne hatásos a MOAB bunkerromboló verziója?

    Az igaz hogy az atombomba egyfajta (rémisztő)hatalmi egyensúly a világban.
    Viszont.
    Hogy a radikális Iszlám papság (Iránban lényegében ők vannak a hatalmon) kezébe atombomba kerüljön, annak a gondolata még az Arab országok többségében is kiveri a biztosítékot.

  32. Én úgy szeretem azt az amerikai-brit (izraeli) világuralomról fecsegőket, meg a hanyatlásukban bízókat.

    Ezek a látens nácik még egy muszlim bombának, egy abnormális diktatúrát is szeretnek, ha amerika ellen szól.

    Mit hisznek ezek – az egyébként bőszen fajvédők – hogy mit csinálnának velük a fanatikus moszlimok? Kiváncsi lennék rájuk. Persze lehet, hogy lecsippntenének a farkincájukból és jól megköveznék a Baló Gyurihoz feleségül ment Morvai Krisztijüket:-)

  33. Fehér Tamás

    A zsidóknak erősen meg kell gondolniuk Irán leatomozását, ugyanis Iránnak van egy Szíria nevű régi szövetségese, akinek a dimonai atomarzenál ellensúlyozására rengeteg vegyi feje van a Scud-okhoz!
    A válaszként ismét elgázosítunk kimenetel nem tűnhet vonzónak a zsidók számára.

    A másik dolog, hogy ha Iránt leatomozzák és a világ nem tesz semmit, akkor utána a palesztinok is leatomozhatók megelőzésképpen – mondjuk mert gyaníthatóan parittyázásra alkalmas kerek követ fejlesztettek nagy titokban?

    (A zsidó atombombákat a dél-afrikai apartheid egyszer már be akarta vetni Angolában, csak szerencsére Castro serege bevonult. Ha nem teszi, ma nem élne néger az egyenlítőtől délre!)

  34. Így – eszemenet módon túlfegyverezve azt a kis államot – létrehozták a szükséges non-stop katonai felügyeletet az olajmezők felett.

    Ha Izrael „eszement” módon az, akkor a környező államok mik voltak?

  35. Üdv Molni!

    Ha megnézed az akkori iráni erőket, voltaképpen túl nagy különbség nem volt a technológiák között. (Leszámítva talán az F-14-es gépet.) Az is tény, hogy a perzsák évszázadok óta senkit sem támadtak meg, jószerivel csak önvédelemből háborúztak.

    A nukleáris fegyverek bevetésével a gond nem feltétlenül az, hogy épp mennyi ember hal meg miatta. Hanem maga a tény, hogy bevethető. Ma itt egy bunker ellen, holnap bármi ellen – majd ráfogják a hírszerzés tévedésére, vagy arra, hogy egy borzasztóan veszélyes célpontot kellett haladéktalanul megsemmisíteni és sajnos ott civilek is voltak. Egyszóval kiengedni ezt a szellemet is a palackból nagy botorság lenne. Bár az emberi történelem bővelkedik hülyeségben…

    Üdvözletem White!

    Bár az írásoddal roppant kedvesen a fecsegő látens nácik táborába soroltál engem is, nem ártana, ha figyelmesebben olvasnád a hozzászólásaimat. De egyébként azt gondolsz rólam (meg bárkiről), amit akarsz, magánügy.

    Fanatikus moszlimok: tyúk vagy tojás? Miért vannak ilyenek? Így születtek? Mennyivel rosszabbak mint általában bármely fanatikus csoport? Fanatizmusra nincs mentség egyik oldalnak sem.

    Te jártál már a Közel-kelet bármelyik országában? Ugyanis ott is pont annyi elvakult van, mint bárhol másutt. Se több, se kevesebb. Lehet, hogy számodra ez meglepő, de az egyszerű zsidó, perzsa és arab emberek pont ugyanazt akarják, amit minden normális ember: egyszerűen csak élni az életüket békésen.

    És vannak, akik pont nem ezt akarják. Hogy hanyatlanak? Maguknak köszönhetik – ez nem hit és remény, hanem elemzések és tények kérdése.

    Üdv: M

  36. Feher Tamas:
    „Mondjuk szerintem a kibucok sem maradnának meg, mert ha a kairói nagymecsetben a főmufti kihirdeti a világ-dzihádot, 400 millió muszlim férfi menne akár puszta kézzel harcolni. ”

    Ez a rész tetszett a legjobban agymenésedből, azért mert legalább már 3*kihirdették aztán mi lett? Véresfejjel visszatakarodtak arabok a helyükre Izrael meg anektált mégegy darab területet. Ha ez kell hajrá.

  37. „A zsidóknak erősen meg kell gondolniuk Irán leatomozását, ugyanis Iránnak van egy Szíria nevű régi szövetségese, akinek a dimonai atomarzenál ellensúlyozására rengeteg vegyi feje van a Scud-okhoz!”

    Egyrészt Szíria nem fog lőni, nem kell neki, hogy szarrálöjjék atommal.
    Másrészt Izrael rég készül a Scudok tömeges elhárítására. Nem csak bunkerrel, nem 2db arrow van rendszeresítve….

  38. inkább a természetéből fakad, hogy az atomfegyver védelmi jellegű. A probléma, hogy kb mindenkinek a szemét csipi az Iráni atom, egy USA/Izrael atomhatalom atommal fenyegetni őket elég necces, ellenben a másik ősellenséget a szunítákat prímán lehet.

  39. montezuma: Az elmúlt ~50év nem hozta el a világvégét. Nem lett a föld szarrálőve atommal. Fölösen épült minden USA kertvárosban atombunker…. Irán végét jelentené ha megpróbálkozna. A baj pont ezzel van mindha szembemennének a bevált rendszerrel… az Iráni retorika visszatérő eleme a letöröljük Izraelt…. (külön izgi itt, hogy a 2.legszentebb helyük jeruzsálemben van. (+ kereszténység legszentebb első helye is.))

  40. Üdv Fade!

    Ahmedinezsád szavait félrefordították. Farszi nyelven az eredeti mondanivalója nem Izrael letörlése volt, hanem a cionista rezsim eltörlése.

    Szó szerint:
    „Imam ghoft een rezhim-e ishghalgar-e qods bayad az safheh-ye ruzgar mahv shavad.” – angolul: „The Imam said this regime occupying Jerusalem must vanish from the page of time.” – magyarul: „Az Imám azt mondta, hogy ennek a Jeruzsálemet elfoglaló rezsimnek el kell tűnnie az idő lapjáról.”

    Hogy a média miért nem tud rendesen lefordítani beszédeket? Vagy miért nem akar?

    Az elmúlt 50 évről:
    Volt egy bipoláris világrendszer két katonai szuperhatalommal, globális stratégiai egynsúly fenntartásával, megrázó gazdasági világválságok nélkül. Ebből számomra – pláne a jelenkort figyelve – nem következik egyenesen az, hogy minden marad a régiben, és ami eddig nem volt, az nem is lesz.

    http://www.vg.hu/gazdasag/vg_online/gazdasag_-_belfold/090323_imf_265950

    http://mn.mno.hu/portal/670075

    http://dprogram.net/2009/07/18/russia-china-warn-us-that-israeli-attack-on-iran-means-%E2%80%9Cworld-war%E2%80%9D/

    http://dprogram.net/2009/09/22/brzezinski-shoot-down-israeli-planes-if-they-attack-iran/

    Senki sem drukkol háborúért (legalábbis ép elmével), de ne legyünk teljesen naivak és bizony néha célszerű szembenézni a reális lehetőségekkel. Mivel ez sajnos az.

    Üdv: M

  41. Izrael egy főre jutó fegyverkezési rátája messze felülmúlja a környék bármely államát. A rendszerbe állított eszközök darabszáma is drasztikusan nagy. Így értettem.

    Komolyan mondom, hogy nem értelek. A 3. és 4., de még az 5. háborúban is esetleg vetettél egy pillantást Szíria erejére? Egy 16-18 milliós országnak mekkora is volt mennyiségileg a hadereje?

    Az izraeli haderő mérete részben a múlt öröksége és nem akarják leépíteni, mert szükséges estén sokba fájna felépíteni újra. Ha van egy burtális előnyök, akkor őrzik. Lásd USAF, F-22.

  42. Atomfegyver bevetését nem fogják megkísérelni az izraeliek.

    Mindenki tisztában van egy nukleáris robbanás következményével, aki esetleg meg nincs azt a média alaposan félretájékoztatja majd beállítottságtól függően. A nukleáris fegyverek fő ereje éppen az elrettentés. Amíg az egyik országnak van a másiknak meg nincs nyugodtan fenyegetheti. De ha a helyzet változik természetesen a már atomfegyverrel bíró félnek nem tetszik a dolog. Most szerintem az történt, hogy Tel-Avivban rájöttek a meglévő fegyvereikkel teljesen lehetetlen az üzem megsemmisítése. Világgá kürtölték és várják a békés megoldást valaki mástól…

    Különlegesen kiképzett alakulatok bevetésének szabotázs feladatával nem kell feltétlenül a levegőből történnie. Kevéssé ismert tény, de az iszlamista hatalomátvétel után Iránban az addigi gaz és elnyomó rendszer nyugati luxusát az újonnan hatalomra kerültek vették birtokba roppant nagy élvezettel és teszik ezt sokan mind a mai napig. Sok vallásos emberben már ez is felháborodást keltett. Eddig is léteztek olyanok aki a hatalmon lévő rendszer ellen voltak, csak talán nem kaptak ennyire nagy nyílvánosságot mint az utóbbi időben.

    Ők esetleg segíthetik a tenger felől érkező katonákat, akik egy tengeralattjáróról indulnak, ami lehet izraeli, de akár amerikai vagy brit is. De lehetséges egy ártalmatlannak tűnő halászhajó, vagy szállítóhajó is az a jármű ami a körzetébe juttatja őket. Minden föld alá rejtett bunkernek vannak támadható pontjai, (be és kijáratok, légcserélők nyílásai) ezeket természetesen a helyi erők legjava védelmezi. Ezek megtámadása pusztán csak kézifegyverekkel nehezen kivitelezhető de nem lehetetlen, azonban fennáll a nagy véráldozat veszélye. Ha terv mégis a belső rombolásra alapul akkor a sikeres bejutás után jön az újabb probléma, ami az épület alaprajzának esetleges hiányából fakadhat. Igazán jó hírszerzéssel persze mindez megoldható, csak hát ott is fennáll a dezinformálás veszélye. Talán a legnagyobb gondot a katonák kimenekítése okozhatja a feladat végeztével.

    Másrészt nukleáris csapásmérés esetén a válasz több helyről is érkezhet és nem kell, hogy feltétlenül fegyverrel történnie.

    Eddig a hozzászólásokból kimaradt Irán igazán nagy barátjának a neve, Kínáról van szó. Az iráni olaj jóformán nélkülözhetetlen a számukra és ha minden igaz az ENSZ-ben is van még vétójoguk. Vajon mit tenne Kína egy ilyen helyzetben?

  43. Onedin kapitány

    @Molnibalage

    „Az iráni erők jóformán a 89-es szinten vannak.”

    Ezt komolyan gondolod? Az iráni hadsereg és hadiipar vezetői meg csak malmoztak az utóbbi 20 év alatt, miközben a barátinak cseppet sem nevezhető és sűrűn fenyegetőző USA haderői igen közel kerültek a szárazföldi határaikhoz?

  44. Onedin kapitány

    Mi van ha Tel_Aviv azért kürtöl sopánkodva, mert:

    1. Szeretné félrevezetni, hamis biztonságérzetbe ringatni Teheránt,
    miközben…

    2. Igyekszik elfogadtatni a világ közvéleményével az iráni
    atomveszély és a szükséges beavatkozás gondolatát. Így ha az
    megtörténik, akkor nem I-t fogják anyázni, hanem mindenki
    megnyugodva, örömmel sóhajt egyet.

  45. Ha izrael támad az rövidesen bekövetkezik 5-8 éves belül.
    Most még a nyugat erős. Nyugat hatalmának megálljt parancsoló erők még gyengék.

    Mennyire nagy nyugaton a baj az jelzi Olaszország helyzete ahol a gazdasági teljesítmény 25 évvel korábbira zuhant vissza.

    Nem régen olvastam egy tanulmányt amely kifejtett hogy USA feldolgozó ipara ezért szenved mert ma pénzűgyi szakemberek a főnökök nem úgy mint 30 éve ahol a vállat vezetés mérnökök alkotják.
    Így usa-ban a feldolgozó ipar hanyatlik.
    Gazdaság gyengül kevesebb a erő forrás és hadsereg is kevesebbet fog kapni.

    Liberalizmus tönkretette a oktatási rendszert is.
    Tudom az átkai gyötörnek. Etika és egyéb hülyeség amire a diákot otthon kellene most iskolába tanulja a természet tudományi órák rovásra.
    Utána meg pálya választás a műszaki és természet tudományos szakok kizárva mert a gyerek sötét természettudományokhoz.

    Nincs ki a gazdaságot dolgozzon legmagasabb szinten, ez igaz a szakmunkásokra is.

    Ezek után mindenki keresi az alteren natívát.

    Irán és Kína szemben ellen súly Oroszország.

    Megjegyzem Oroszoknál jelenleg az úr Putyin.
    Putyin tart egyensúlyt a KGB-sekből álló klán és Medvegyev és köre között

  46. Onedin kapitány

    @Hegyaljahun
    „Irán és Kína szemben ellen súly Oroszország.”

    Szerinted meddig? Mikor tör ki a kínai-orosz háború?
    Mert nagyon úgy néz ki, hogy idővel meglesz.
    Kínának szüksége van Szibériára. Nyersanyag, éléskamra.
    És ha elég erős lesz már, akkor elveszi.
    1,5 milliárd kínai cc. 140 millió orosz ellen.

    3000 db J-20 „Lopakodó Cseresznye” vadászgép és 9000 J-10-es
    300 db PAK-FA, 250 db Szu-35 és 60 db Szu-34 ellen:)

    Tengeren és szárazföldön nagyjából ugyanezek az erőviszonyok…

  47. Ezt komolyan gondolod? Az iráni hadsereg és hadiipar vezetői meg csak malmoztak az utóbbi 20 év alatt, miközben a barátinak cseppet sem nevezhető és sűrűn fenyegetőző USA haderői igen közel kerültek a szárazföldi határaikhoz?

    Olyan, hogy iráni hadiipara, jóformán nem létezik. Egy ’70-es évek szintjén levő F-5E gépet tudtak kb. lemásolni. A meglevő gépek üzemeltetését úgy, ahogy megoldották. Az iráni légierő szinte összes gépe jóformán múzeumba való, olyan öregek.

  48. Vagy kérlek mutass valami olyan iráni fejlesztést, ami a jenki hadiipar 30-40 évvel ezelőtti szintjét elrné. Egy félaktív AIM-7F (igen, ez lassan 40 éves lesz!) szerű valamit, infravörös rakátát, önálló pontens harckocsi fejlesztést vagy bármit. Ja, hogy nincs…

    Kapjál már a fejedhez. Franciaország csinál ilyen dolgokat – lakosságban összemérhető Iránnal, csak a múltjuk nagyon nem.

    Vagy nézd Indiát. Mekkora ország, de ők is képtelenek egy tisztességes harckocsit vagy repülőt összerakni egyedül.

    Az irániak odáig nem jutnak el, hogy saját erőből olajfinomítót építesnek és tervezzenek. Irán finomított terméket importál, ha esetleg halottál róla. Nincs finomítókapacitásuk.

    Az iráni típusú vezetés és elzárkózás szerinted segítetett? Ez legalább 10 éves periódus volt.

    Komolyan mondom, hogy megáll az eszem…

  49. Ne légy felettébb bölcs, miért keresnél magadnak veszedelmet.

    Mi a ráknak idegesíted fel ilyenen magad??Lexikális tudással nem lehet gondolkodásmódot megváltoztatni csak magad cukkolod fel.
    Ha abban szeretne hinni hagyd had higgyen.

  50. hegyaljaihun:
    „Nincs ki a gazdaságot dolgozzon legmagasabb szinten, ez igaz a szakmunkásokra is.”

    Mennyit jártál az USAban? Mert én pont az ellenkezőjét tapasztalom. Az lehet, hogy átlag ami nem tudja hol van Europa de a szakmájában a világ élvonalába tartozik.
    Legalábbis nekem ez a megfigyelésem.

  51. mz: játék a szavakkal. akár a holokauszt esetén. Tudom, tudom „Meg lehet magyarázni”™ pont mint ezen cikk címét. Ettől még egyértelmű.

    Onedin:
    „Szerinted meddig? Mikor tör ki a kínai-orosz háború?
    Mert nagyon úgy néz ki, hogy idővel meglesz.
    Kínának szüksége van Szibériára. Nyersanyag, éléskamra.
    És ha elég erős lesz már, akkor elveszi.
    1,5 milliárd kínai cc. 140 millió orosz ellen.”

    Vszeg tényleg: Kína minden álma a lakatlan de ásványkincsekben + termő területben végtelen szibéria. De jelenleg nem ott tartunk, hogy ruszkiknak van ~1000db Hbombájuk ICBMen, tengon és ez így is marad? Oroszok a történelemben nem egyszer kétszer égették fel saját kézzel a saját falvaikat/városaikat, ha erre volt szükség. Nem lelkiztek rajta korábban sem…
    A legkivánatosabb és legegyszerübb célpont is kész rémálom?

    Amúgy ha Irán-Kína-Orosz háromszögeket rajzolunk sztem vétek kihagyni a játszmából Indiát.

  52. molni:
    mára az F5is egész tűrhetően lekoppintották Saeqeh néven, vmint zulfiqar néven a t72/m60at is át/összedogozták. Sött koppintot kocsi iparuk is van. Ez arab szinten nem rossz.

    Technikailag kb az 1960-70es évek szinvonala.

  53. Onedin kapitány

    @Fade
    „Ez arab szinten nem rossz.”
    Irán nem arab ország. Legalábbis zömében nem az.

    @Molnibalage
    A nemlétező iráni hadiipar gyártja pl. a T-72-est. (Lekoppintották.)
    Szerintem fogják még gyártani a J-10-et is.
    Amúgy kezdetben Kína is csak másolatokat gyártott. Ma már nem mosolyognak annyira ezen…

    Ugyanakkor én úgy tudom, már dolgoznak az F-18 iráni másolatán, mert beszerezték a szükséges adatokat. Nem a „kétfarkú” F-5E-ről van szó.
    Nyilván nem mindent tudnak lemásolni a Horneten, bár ha később kínai elektronikát tesznek bele, az lehet jobb lesz, mint az eredeti amerikai. Plusz kínai rakéták… az orosz importban nem bíznak igazán.

    Tudod, lehet hogy építettek volna olajfinomítókat, ha az USA nem uszítja rájuk 80-ban Szadam H.-t és haderejét. (Mert volt amerikai biztatás, hogyne lett volna.)
    Elég kimerítő lehet 8 évig háborúzni, utána meg állandó fenyegetettség közepette létezni. Nem csoda, hogy annyira nagy hangsúlyt kap a fegyveres erőik fejlesztése.

  54. Onedin kapitány

    A hatalmi játszmáknál meg továbbra is fenntartom, hogy India nem abban a súlycsoportban játszik, ahol Kína. Sem gazdaságilag-pénzügyileg, sem katonailag.

    És sajnos lesz orosz-kínai háború, remélhetőleg nem atomfegyverekkel. Előfordulhat, hogy Kína gazdasági-politikai nyomásgyakorlással éri el célját, a területszerzést.
    A Nyugat meg vélhetően nem kíván majd Oroszország érdekében beavatkozni. Legalábbis, amíg Moszkva nem hűbéresük, nincs az érdekkörükben. Mert a jelenlegi orosz rendszert nagyon szeretnék megdönteni és mondjuk egy „magyarországi típusú fejlett nyugatbarát demokráciára” (amelyet csak a derék kisebbségi bodzagyűjtőinket terrorizáló ronda magyargárdisták zavarnak meg időnként) cserélni.

  55. Mindenki tisztába vele hogy az ékhajlati változás nagy nyertese oroszok.

    Szibéria és még most növény termesztésre nem alkalmas területek 20-30 év múlva a föld legjobb hozamot nyújtó termő földjei lesznek.

    Ezt mindenki jól tudja.

    Oroszok meg nem fognak tétlenkedni. Ha Kína fenyegeti őket akkor készülhet atom csapásra.
    Gazdaságilag most oroszok nyersanyag kitermelők most kezdik a feldolgozó iparukat építeni.

    Ma oroszok nemzet állam a felső vezetés patrióta.
    Ha komolyra kezd fordulni a dolog. Lesz 100 gépes megrendelés a légierőnél.

    Kínát ma oroszok tengere megeszik.
    Száraz földön meg oroszok mindet bevetnek majd,
    Mecartú tervét ők megfogják adott esetben csinálni és lesz egy radioaktív halálzóna

  56. És ha elég erős lesz már, akkor elveszi.
    1,5 milliárd kínai cc. 140 millió orosz ellen.”

    Az ilyen beszólásokon szogtam hangosan röhögni.

    – Ebből mennyi katona, mennyi felnőtt és mennyi alkalmas annak?

    – Mennyinek tudsz egyáltalán kapát vagy kaszát adni a kezébe legalább? Mert, hogy fegyvert nem tudnak, az tutibiztos.

    – A 1,5 milliárd az nem is annyi, inkább csak 1,4.

    – És kit érdekel, ha a határhoz sem tudod vinni őket, a fele gyerek, és a lakosság fele olyan fizikai állapotban van, hogy a mókus is lenyomná szkanderban. 500-600 millió kínai középkori szinten tengeti életét.

    http://www.chinahush.com/2009/10/21/amazing-pictures-pollution-in-china/

    Kína egyes területei ilyenek. Az itt élő emberek szerinted milyen fizikumban vannak? Mit tudnak nyújtani?

    Vicc az egész komolyan mondom, nem is sorolom tovább. Kb. olyan lenne ilyen embertömeggel háborúzni, mintha az ellenfélnek civileket kellene legéppuskázni. Az meg elég effektíven megy mindenkinek…

  57. Technikailag kb az 1960-70es évek szinvonala.

    Már bocs, de akkor ez magyarán egy hulladék. Ki ellen akarsz villogni, akár csak egy 25-30 éves technikával? Már 1999-ben a 15. évval azelőtti csúcsvadászgép tehetetlen volt az F-15C és F-16C Blk 40-50 család + AMRAAM ellen.

    Ez arab szinten nem rossz.

    Az irániak perzsák. ;)

  58. Szép reggelt Urak! :)

    Molninak:

    Ismerek néhány részletet az arab-izraeli háborúkból, Izrael anno verhetetlen volt. Mára már nem egészen ez a helyzet, érzik ott is a gondokat. Izraelben a most felnőtt generáció már nem olyan, mint amilyenek a „hőskorban” voltak.
    Izrael társadalma rendkívül sokszínű és nagyon megosztott, gyakorlatilag klasszikus izraeli népről nem lehet beszélni.

    Bearcatnak:

    A magam részéről kicsi esélyt látok izraeli atomtámadásra – de száz százalékosan kizárni sem lehet. Bár sokan vitatták első hozzászólásomat, de továbbra is fentartom: Izrael csak akkor indít atomháborút, ha a Nyugat mögé áll és kész felvállalni a következményeket. Kína nincs elfelejtve – lekötötte hosszú évtizedekre előre az iráni szénhidrogén mezők döntő többségének a kitermelését. Ezt nem fogják hagyni veszni.

    Fade-nak:

    Játék a szavakkal – akárcsak a világ összes diplomatájának nyilatkozata. A béke Nobel díjas Obama ünnepi köszöntőjétől kezdve (Viva la guerra!) a cikkben ismertetett izraeli mondókáig mind az.

    Irán elnökének kijelentése semmivel sem drasztikusabb, mint anno Reagan „gonosz birodalma” kijelentése vagy a jóképű junior Bush „gonosz tengelyéről” szóló meséje illetve ígérete, miszerint ha Irán atomfegyvert gyárt, akkor kitörhet a harmadik világháború. Vagy ennyire feledékenyek vagyunk? :)

    Onedin kapitánynak:

    Nagyon kicsi esély van orosz-kínai háborúra a távolabbi jövőben, ellenben nagyobb az esély egy orosz-kínai katonai szövetség létrejöttére a közelebbi jövőben. Igaziból a Nyugat „dönti el” – azzal, hogy milyen politikát folytat a közeljövőuralja a közép-ázsiai exszovjet térség szénhidrogén lelőhelyek kitermelését és tranzitját, ami rövid időn belül még komolyabb hatalmat fog biztosítani számára.

    Kína geostratégiája külön tanulmányt érdemelne, de a mai napig a nyugati szakértők döntő többsége is csak tapogatózik és ötletel. A Nyugatnak fingja sincs Kínáról valójában.

    Üdv: M

  59. A nemlétező iráni hadiipar gyártja pl. a T-72-est. (Lekoppintották.)

    jó reggelt, és saját fejlesztést kérdeztem. Egy T-72 hány éves? Lassan 40? Már reaktív páncélzattal sem az a cucc, mint volt 20 éve.

    Szerintem fogják még gyártani a J-10-et is.

    És ezt mire alapozod? Miért adná el Kína a licenszet? Nincs rászorulva. Jövedelmezőbb a gépet magát eladni és ezáltal még függésben is tartani őket.

    Azt meg Kjna tudja a legjobban, hogy ennek milyen veszélyei vannak az eladó országra nézve. Bár Irán képességei miatt mondjuk ez a veszély nem fenyeget.

    Amúgy kezdetben Kína is csak másolatokat gyártott. Ma már nem mosolyognak annyira ezen…

    És 15-20 évig tartott felzárkózni neki erőteljes orosz hátszélell meg lehet, hogy kémkedéssel. Kína egy szép nagy ország. Iránhoz képest egy monstrum.

    Ugyanakkor én úgy tudom, már dolgoznak az F-18 iráni másolatán, mert beszerezték a szükséges adatokat. Nem a “kétfarkú” F-5E-ről van szó.Nyilván nem mindent tudnak lemásolni a Horneten, bár ha később kínai elektronikát tesznek bele, az lehet jobb lesz, mint az eredeti amerikai. Plusz kínai rakéták… az orosz importban nem bíznak igazán.

    Ezt az iráni propaganda vagy a Blikk írta meg? A Hornet dokumentációját meg a Mikulás adta nekik oda, mert jól imádkoztak? A gyártástechnológiát meg biztos a húsvéti nyuszi viszi ugye? Elénzést a hagnemért, de ezt kb. csak ennyire tudom komolyan venni…

    Nem csoda, hogy annyira nagy hangsúlyt kap a fegyveres erőik fejlesztése.

    Azért ez a hangsúly nem nagyon látszik.

    Az irak-iráni háború meg mindkét oldalt elég rendesen gyalulta, mert egymás iparát is elég rendesen aprították. A jenki uszítás lehet, hogy volt, de ott mindenki ott volt, mert zsíros fegyverbiznisz volt kilátásban. Persze azért megint csak az USA-t jó köpködni szokás szerint. Kéne nekem is egy ilyen napszemüveg, ami mindenki mást eltakar. :)

  60. Mindenki tisztába vele hogy az ékhajlati változás nagy nyertese oroszok.

    Ezt sem értem, hogy miért írjátok le ilyen szent meggyőződéssel. Az utóbbi x ezer évben – vagy Isten tudja mióta – fagyott talaj fel fog engedni. Egy nagy mocsár lehet az egészből. Próbálkozzál egy mocsárba bármit építeni…

    Szibéria és még most növény termesztésre nem alkalmas területek 20-30 év múlva a föld legjobb hozamot nyújtó termő földjei lesznek.

    Ezt mindenki jól tudja.

    És ki az a mindenki?

    Ha komolyra kezd fordulni a dolog. Lesz 100 gépes megrendelés a légierőnél.

    Rendelgetni és is tudok bármit. Akár Claudia Schiffert estére. Max. nem jön meg. A jelek szerint a Szu-34 program azért csúszik, mert egyszerűen nem tudják gyorsabban csinálni őket. Mit vársz egy olyan repipartól, amit 20 év alatt gyárott összesen kb. 300 komoly vadászt és igazából semmi mást nagy tételben. A Szu-30 MKK és MKI gépek leszállítása is elég régen volt. Hiányzik a „lendület”. A Szu-34 ráadásul elvileg egy fél genercáiós ugrás az orosz iparnak, már ha igazak a marketing szövegek.

  61. Kína nincs elfelejtve – lekötötte hosszú évtizedekre előre az iráni szénhidrogén mezők döntő többségének a kitermelését. Ezt nem fogják hagyni veszni

    És ezt miben befolyásolja az, hogy lebombáznák az nukleáris üzemeket esetlegesen atomtöltettel? Szerintem semmiben. Üzemek kimúltak, de attól a gáz még megy Kína felé…

    Arról már volt szó, hogy felszíni robbantásnak semmi értelme. Viszont a földbe mélyen behatoló töltettel meg elég 1kt-ás nagyságrend is valószínűleg. A pusztítás eléggé lokális lenne.

  62. Hoppá oroszoknál még említeni azt a hatalmas vegyi és biológia fegyver arzenált mert az is van ott dögivel.

    Oroszok mennyire szív bajosak. Főleg ha hazájukat védik?
    Van egy kicsit pontatlan közép ható távú rakétánk jönnek a kínaiak egyből rápakolnak biológia fegyvert meg vegyit koktél.
    Kínai várost csak eltalálja:D

    1,5 milliárd kínai van ma, oroszok megtámadása után 15 millió marad jobb esetben. Oroszokat megtámadni olyan mint az oroszlánt barlangjába megtámadni.

  63. Üdv Molni!

    Azt hittem egyértelmű, amiről írtam eddig. Ha Izrael atomfegyverekkel (vagy anélkül) megtámadja Iránt, akkor a Közel-Kelet térsége teljesen lángba borulhat. Ebben az esetben már nem elkerülhető az ellenérdekelt nagyhatalmak katonai beavatkozása.
    Ennek a szkenáriónak a legnagyobb a bekövetkezési valószínűsége jelen helyzetben. Ez pedig gyakorlatilag globális háborúvá szélesedhet.

    Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb kémiai fegyverkészletével és jelentős a baktérium fegyverek kutatása is.
    Tévedés azt gondolni, hogy nem tudtak egy rendes vírusfegyver arzenált létrehozni többen is. Pont ellenkezőleg.

    Üdv Hegyaljaihun!

    Nem lesz belátható időn belül orosz – kínai katonai szembenállás. Volt cirka 30-40 éven át, de per pillanat más a helyzet. Orosz – kínai háború mára csak néhány nyugati stratéga vágyálma.
    Ha háború lesz esetleg, az nem kínai – orosz lesz.

    Üdv: M

  64. Azt hittem egyértelmű, amiről írtam eddig. Ha Izrael atomfegyverekkel (vagy anélkül) megtámadja Iránt, akkor a Közel-Kelet térsége teljesen lángba borulhat.

    Csak te szinte totál evidensnek veszed. Vegyünk egy hipotetikus helyzetet.

    ICBM csapás szerintem kizárt. Nem elég pontos és lehet, hogy nincs is páncéltörő verziója. Szerintem a nagy visszatérő sebesség miatt nincs ilyen fegyver. Akkor marad a pct. bombába applikált rendkívűl kis hatóerjű nukleáris töltet. Az izraeli ipar valószínűleg képes ilyet előállítani.

    Ezek után zongorázzuk végig, hogy mi lehet egy sikeres támadás esetén.

    – A kulcsfontosságú célpontok lerombolva, nincs más kár. Tömegpusztításról kiabálni elég vicces lenne, még ha atomfegyvert vettek is be.

    – Izrael elégedett, sokan mások nyilvánosan nem, de egyébként igen. Pl. az Emirátusoknak és a szaúdiaknak tudtommal nem igazán tetszik az iráni atom, csak ugyebár az mohamedás egység néha irracionálisan is meg van. Mondjuk az arab baráti szeretet és vallási egység is érdekesen nyilvánul meg, irták egymást rendesen.

    – A többi állam végigveszi lehetőséget. Pl. Kína. Gáz jön, Iránban az érdekeltségei nem sérültek, akkor meg mit pattogjon. Megér ez egy háborút. Szerintem a válasz egyértelű nem. Az utóbbi 20 év gazadasági fejlődését kockáztatni egy miért is? Mert jelenleg szép tervek vannak iránnal, komoly léptékűnek nevezhető valós gazdasági kapcsolat kevésbé. Megvan mindaz ami kell neki, plsz potenciális vevő esetlegsen fegyverekre, hogy ez mégegyszer ne történhessen meg, vagy ne úgy és olyan könnyen ahogy.

    – Az, hogy civil célpontot bombáznak meg elég vicces kijelentés lenne. Ártalmatlan civil létesítményeket nem tesznek 30 (?) méter mélyen föld alá. Persze ettől ez még de facto háborús cselekedet.

    Mellesleg Irán talán urándúsítás helyett építhetne finomítókat is…

  65. Azt tökéletesen tudom. De hát kifejtettem hogy totálisan értelmetlen elgondolás lenne Kína.
    Kína könnyebben szerezhet területeket Afrikába például.

    Nyugat gyengül annak jó indikátora törökök viselkedése.
    5 éve még kézzel lábbal törték magukat az EU-felé az USA és Izraelnek is feltétlen szövetségese volt.
    Ma közeledik iránhoz és oroszokhoz.

    Mostani arab monarchiák is bajba érzik magukat nyugat gyengül ők tán jobban látják. Ott van irán kínaiakkal a háta mögött.
    Akkor ki segítségébe bízhatnak közép távon?
    Válasz az oroszok (lehet mondani hogy gyengék) aki elmúlt évekbe töretlenül erősödnek. KGB irány mellet Medvegyev vezette mérsékeltek is komoly erőt képviselnek.
    Akik szintén patrióták de szabályozott piacot szeretnének. Nem pedig egy kézbe összpontosuló gazdaságot.
    Két tábor között ott van Putyin aki a mérleg nyelve.
    Ezáltal a két tábor harca nem hat jelentősen negatívan orosz gazdaságra és minden napokra.
    Ezért van az hogy nyugati cégekbe orosz vállalatok részesedést szereznek.
    Opelt is majdnem megszerezték.

  66. Szia Montezuma

    „Ha Izrael atomfegyverekkel (vagy anélkül) megtámadja Iránt, akkor a Közel-Kelet térsége teljesen lángba borulhat. Ebben az esetben már nem elkerülhető az ellenérdekelt nagyhatalmak katonai beavatkozása.
    Ennek a szkenáriónak a legnagyobb a bekövetkezési valószínűsége jelen helyzetben. Ez pedig gyakorlatilag globális háborúvá szélesedhet.”

    Szerintem meg nem. A titkosszolgálatok által megindított polgári elégedetlenkedések okozta forradalom, majd nyugat barát kormány alakítása messze reálisabb eshetőség szerintem. Egy ha nem jön be semmi gond simán letagadható és meg lehet próbálni később is.

    Az irániak nagyon is jól tudják hogy élnek a szaúdiak, kuvaitiak, emirátusiak. Na meg persze azt is, hogy ehhez mindössze az olajukat kellene odaadni a Nagy Sátánnak. Nem hiszem hogy ezen nem gondolkodtak volna el már páran abban az országban. És talán nem is találják magasnak az árat mindezért a jólétért.

    Ha sikerrel járna egy forradalom a nyugat az olaj mellett egy igen jelentős (fegyver)piacra is szert tehetne, ráadásul a jelenleg nyeregben lévő kínaiak pozíciója sem lenne már annyira nyerő a régióban.

    Szerintem ezzel a megoldással messze több nyerhető mint egy meggondolatlan támadással. Apropó. Ki emlékszik arra, hogy Afganisztánban is be szerettek volna veti nukleáris fegyvert? Mégsem lett belőle semmi sem. Egy felelős vezető csak a végső esetben hajlandó nukleáris fegyver bevetésére. És a végső eset szerintem még nagyon messze van.

  67. Üdv Molni és Hegyaljai mester!

    Nem evidensnek veszem, hanem azt írtam, hogy erre igen nagy az esély. Sőt, véleményem szerint sokkal nagyobb esély van egy izraeli támadás miatti háborús eszkalációra, mint egy általad felvázolt viszonylag sima ügymenetre. Nem állítom, hogy a te modelled „ördögtől eredő lenne”, van esély egy ilyen forgatókönyvre is, de nagyon kicsi. 20 évvel ezelőtt az általad felvázolt helyzet reális lett volna, de azóta alapjaiban változott meg a világ – ismét.

    Egy izraeli támadás a perzsák ellen még konvencionális eszközökkel is játék a tűzzel. Nukleáris bomba bevetése (akármilyen kicsi is a hatóereje) egy minőségileg új elemet emelne be a hadviselési gyakorlatba – kizártnak tartom, hogy ezt simán a benyelje a világ.

    Egy ilyen akció után kiszámíthatatlanná válna a térség helyzete. Jelen pillanatban is az alábbi válságok vannak napirenden:
    – Irak
    – kurd kisebbségek
    – Palesztina
    – Jemen (Észak és Dél újra a polgárháború szélén, USA és szaúdi beavatkozás megkezdődött)
    – Afganisztán háborúja
    – Pakisztán egy új katonai diktatúra előtt áll, közvetlenül hadműveleti térség már Afganisztán okán is

    Ha mindezek mellé egy izraeli-iráni háború kitörését hozzáteszed, ne adj isten nukleáris fegyverek bevetésével, hát azt hiszem nagyon optimistának kell lenni ahhoz, hogy a zavartalan kőolaj és földgázszállítások megmaradásának illúziójáról beszéljünk. Ha pedig beáll a kitermelés és a tranzit, akkor Kína lépni fog.

    Alapvetően sokan ott tévednek, hogy egy 20 évvel ezelőtti állapotból indulnak ki, amit mára a történelem túlhaladott.
    Nem Irán, Oroszország és Kína érdekelt háborúk kirobbantásában, hanem az USA és Izrael. Ugyanis az idő ellenük dolgozik.

    Végezetül:
    Irán – illetve Perzsia – történelmét végig nézve mennyi háborút indítottak ők az elmúlt ezer évben?
    És mennyit az USA az elmúlt 50 évben?

    Néha úgy érzem, mintha itthon a lakosság egy része kvázi „stocholm-szindrómában” szenvedne. Gondolkodás nélkül sokan felülnek a hivatalos média által sulykolt nyugati meséknek, miközben a „fejlett világ” simán helyben hagy például egy Benes-dekrétumot vagy egy szlovák nyelvtörvényt. Észre kéne venni, hogy melyik oldal folytat álszent és képmutató politikát – a beszéd és a tettek mezején is.

    Üdv: M

  68. Üdv Bearcat!

    Amit a belső instabilitás külső erőkkel történő növeléséről írtál, igaz. Én nem azt mondtam, hogy Izrael atomtámadást fog indítani, sőt, pont erre látok kicsi esélyt – ha végigolvasod a korábbi bejegyzéseimet, láthatod. Arról beszélek, ha mégis ez történne, akkor nagyon komoly balhéra van kilátás a következmények miatt.

    Irán 60 milliós lakosságán belül természetesen nem mindenki ért egyet a hatalom politikájával – akárcsak a világ bármely országában. De néhány száz utcai tüntető és rendőr közötti balhéból messzemenő következtetéseket levonni a maradék 59,9 millió iráni véleményéről tévút.
    Európa nagyvárosaiban is rendszeresen vannak balhék, Budapesten is volt néhány az elmúlt években.

    Én a véleményedet az alábbiak szerint látom reálisnak:
    A Nyugatnak az egyetlen számára háborús veszély nélküli lehetőség valóban a rezsim megbuktatása belülről. Külső támadás esetén a lakosság döntő része összezárja a vonalakat.

    Amit sokan figyelmen kívül hagynak, az Putyin és a kínai vezető nemrégiben aláírt 12 pontos szerződése, illetve annak belátható időn belüli következményei. Kína és Oroszország olyan közös nyersanyag kitermelési, kereskedelmi és feldolgozóipari együttműködést készül létrehozni, ami alapjaiban fogja megrendíteni a Nyugat eleve megtépázott világhatalmát. Irán az egyetlen lehetőség arra, hogy ezt képesek legyenek valamilyen szinten kivédeni – tehát Iránt mindenképpen valahogy a Nyugati akolba kell(ene) terelni. De hogyan? A jövő megadja a választ mindannyiunk számára.

    Üdv: M

  69. Egy izraeli-iráni háború miért is lenne súlyos? Nem határosak egymással. Az IAF-nek az iráni légierő legyűrése az ujjgyakorlat szintje lenne védekezés esetén.

    Jelenleg iránnak kell amiatt aggódnia, hogy esetleg bepróbálkoznak, mert még egy légicsapás elhárításához is gyenge.

  70. Kína és Oroszország olyan közös nyersanyag kitermelési, kereskedelmi és feldolgozóipari együttműködést készül létrehozni, ami alapjaiban fogja megrendíteni a Nyugat eleve megtépázott világhatalmát.

    Ezt sem értem, hogy miért? Miért van az, hogy az egyik oldalon pusztán tervek és szándéknyilatkozatait úgy kezeled, hogy ‘atyaisten, mekkora’, a másik oldal meg béna bagázs gyülekezete, akik nem tesznek semmit.

    Már eleve talán a két oldal gazdasági potenciálját nem ártana megvizsgálni. Mert azért Kína + Oroszország a nyugati világgal nincsenek annyira egy súlycsoportban még együtt sem. Kína sokkal sebezhettőb bizonyos szempontból, mint a nyugat. Az energiaéhsége a gazdaságának sokkal fékentarthatatlanabb.

    Kínai gazdasági „csoda” mozgatórugói.

    http://www.chinahush.com/2009/10/21/amazing-pictures-pollution-in-china/

    Ja, hogy kína egyes részei gyakorlatilag emberi életre gyakorlatilag alkalmatlanok már? Oda se neki…

  71. Üdv Molni!

    A szándéknyilatkozatokról csak annyit, hogy a távol-keleti régióban megkezdődött az orosz-japán kőolajvezeték illetve a két tervezett kínai-orosz vezeték közül az elsőnek a megépítése.

    A Nyugati világ néhány valóban balfék politikai vezetője pedig tehetetlenül szemléli az események kicsúszását a kezükből, miközben egy hatalmas katonai potenciálon csücsülnek.

    Az orosz-japán és orosz-török közeledés pedig megkezdődött.

    Molni, tényleg ennyire nem látható sok ember számára az, hogy milyen szinten történik alapvető eltolódás a világban?

    Üdv: M

  72. @molnibalage:

    Ezt a linket masodszorra bokod ide be, szerinted van olyan orszag a foldon ahol nemlehet ilyen kepeket csinalni?

    „Ja, hogy kína egyes részei gyakorlatilag emberi életre gyakorlatilag alkalmatlanok már? Oda se neki…” ezen is jot rohogtem… (es nem azon, hogy megint anelkul kuldted el hogy vegigolvastad volna)

  73. megjegyzés erejéig picit visszaugorva a szál elejére:

    „Egy biztos, a megfigyelést (kémkedést) végző Orion elég messze volt (nemzetközi vizen – ivánék ugye érthetően nem engedték közelebb) de a robbanás felőli oldaláról leégett a fehér festék.”

    „P-3 Orion meg biztos nem lehetett, merta bomba 1961-ben volt felhasználva, az P-3 meg 1962-ben állt szolgálatba. Inkább egy RC-135 vagy bármi más hasonló gép lehetett.”

    Jaja, nekem is valamelyik RC-135 ugrott be. Elsőnek a Cobra Ball-osok, de rosszul emlékeztem, azok az évtized végén érkeztek. A Rivet nevűek is lecsúsztak a buliról. De még korábban pár tankerből kémet csináltak és valszeg ezek közül ment az egyik módosított érékelőkkel „melegedni”.

  74. Egyetértek Montezuma elemzéseivel. Valamennyien kihagyjuk véleményeink formálásából a titkos információkat amelyekkel értelemszerűen nem rendelkezünk. Iránnak valószínűleg van néhány atomtöltete – Oroszországból tűnt el egynéhány, de vásárolhattak Koreától vagy még máshonnan is ! Az USA nem támad meg olyan államot, amely atomfegyverrel rendelkezik. Ezt nem én, hanem nagyon komoly elemzők állították a Kínai-Tajvani konfliktus tárgyalásai során.
    Szerintem az USA csak késleltetni tudja az iráni atomfegyvert, Izrael meg csak nyomásgyakorlással él !!
    Ha Iránnak van atomtöltete – valószínűleg – akkor kellőképpen vissza tud vágni és ezt persze a zsidók is tudják. Ha nincs, a meglévő kb. 1.000 rakétájával igen kemény csapást tud mér Izraelre.
    Egy ilyen konfliktust a fejlett országok fizetnék meg a kőolaj és földgáz árában. Ezért Oroszország igencsak érdekelt a feszültség fenntartásában, mert ez hoz a konyhájukra. Ennek megfelelően is viselkednek a tárgyalások során.
    Persze ha szélsőségesek kerülnek valamely országban hatalomra, akkor elemezgetéseink annyit érnek mint a mostani kormányunk !

  75. Üdv, Molni!
    Egy izraeli-iráni háborúnak már csak azért is kicsi az esélye, mert izrael nem mer háborút kezdeményezni legfőbb szövetségese az USA nélkül. Márpedig az USA nem lenne képes újjabb frontot nyitni az afganisztáni és iraki után. Nem bírná sem anyagilag, sem technikailag, azt amerikai belpolitikai rizikókról meg nem is beszélve! Izrael esetleges nukleáris agressziója biztos nagy visszhangot és ellenreakciókat váltana ki a térségben.
    A szárazföldi inváziót szintén nem látom esélyesnek, csak úgy, mint a centrifúgákat megsemmisíteni kívánó kommandós akciókat. Két dolog miatt:
    1. sem Oroszország, sem pedig Kína nem tűrne meg a kontinensen újjabb amerikai geostratégiai állomásokat, bázisokat.
    2. az oroszok valószínüleg nagy segítséget nyújtottak Iránnak az urándúsítás terén. (ha nem egyből atomtöltetet adtak nekik…)
    Márpedig ennek az információnak a kiszivárgása rendkívül kínos lenne a számukra, amire biztos nagyon ügyelnének! Emlékezz vissza, Pristinában az oroszok nekimentek volna az angoloknak, csak hogy megvéjék a Goles-hegyi reptéren őrzött titkaikat. Leslie Cark, a NATO európai csapatának vezetője utasította az angol tábornokot,Mike Jackson-t, hogy támadja meg őket, aki erre megtagadta a parancsot.
    Az oroszok kényalmes tempóban, szállító-repülőgépeken kiürítették a repteret, majd távoztak. Leslie Clarkot pedig az amerikai elnök pár nap múlva laváltotta beosztásából, mert majdnem kirobbantott egy újjabb háborút…
    Ezzel csak arra akartam rámutatni, hogy akkor egy gyenge Oroszország is mert volna konfrontálódni, hát akkor a mostani, csak hogy megvéje érdekeit!
    Szeritnem továbbra is folytadódik a „szájkaraté”, mert nincs meg a világpolitikában olyan érdekaggregáció, mely egy háborút indítana Irán ellen. Irán meg közben vagy fejleszt atombombát vagy nem. India és Pakisztán esetében is mindenki atomháborútól rettegett, mégsem történt semmi. Csak stabilizálta a helyzetet, erőegyensúlyt hozott létre, és azóta Indiának is kissebb a szája.
    Ugyan ez lesz a helyzet Izraellel is, kénytelen lesz lenyelni a békát.

  76. @Gregor

    Szerinted, ha ezek a területek normálise emberi életre alkalmasak, akkor javaslom költözz oda – úgy is ólcsó minden állítólag külföldi szemmel – és majd számolja be róla.

    Ezek csak a legsúlyosabb terültek. Csak egy ilyet mutass a környéken, hogy tatsuk az arányosság elvét.

  77. Iránnak valószínűleg van néhány atomtöltete – Oroszországból tűnt el egynéhány, de vásárolhattak Koreától vagy még máshonnan is !

    Az Oroszorgából elűnt töltetek elég rég tűntek el. Karbantartás nélkül elég hamar tönkremennek. Nem cska atomtáskák tűntek el egyébként?

    Koreától mit vennének, mikor kb. olyan bombát tudnak csinálni, ami 1945-ös szint?

    Ha Iránnak van atomtöltete – valószínűleg – akkor kellőképpen vissza tud vágni és ezt persze a zsidók is tudják.

    És milyen hordozóeszközzel? Meg van a megfelelő teherbírása az iráni ballisztikus rakétáknak?

    Ha nincs, a meglévő kb. 1.000 rakétájával igen kemény csapást tud mér Izraelre.

    Milyen komoly csapást a km-es szórással és kb. 1 tonnás töltettel. Max. civileket lőhetnek halomra, katonai célokat kevésbé.

    Fel nem fogom, hogy egyesek miért csak a számok viágában élnek, de a minőséget elfelejtik hozzávenni, mert a képességek szintje nagyon nem mindegy. Az sem szabad elfelejteni, hogy a közeledő ballisztikus rakétáról nem tudod, hogy milyen töltete van. Ergo bárki bármilyen bejövő ballisztikus rakététa estén számolhat a legroszabb esetettel. Neukleáris vagy termonukleáris töltetűvel. Magyarán senki nem fog csak úgy ilyeneket lövöldözni. Az áruk is kicsit borsos ahhoz, hogy km-es pontossággal civilikre lövöldözz vele. Egyvalaki már volt ilyen hülye, aki ezt csinálta. Hitlernek hívták…

  78. Mi 10 millióan vagyunk is itthon is találhatunk rettenetes körülmények közt élő embereket.

    Nagy különbség van aközött, hogy rettenetes körülmény vagy környezet vagy mindkettő! Mert ilyen környezetet mutass csak egyet a környéken. És ehhez jön még az emlegetett rettenetes körülmény.

  79. molnibalage:

    Honnét ez az 1km-es CEP?
    Amúgy szerintem a SCUD-B kb. 500kg-os terhet tudott hordozni.( most lusta vagyok utánanézni )Ez volt talán 150kt.
    Ha a perzsa ( tegnap nem szóltatok, hogy arabot írtam ) képes mondjuk 20kt-s fegyvert készíteni, mondjuk U235-ből, akkor az nem lehet nehezebb fél tonnánál. Ha képes rá…..
    Ha tényleg kapott az orosztól, akkor meg nem véletlen, hogy a SCUD-ot toldozzák foldozzák.

    Amúgy, ha minden kötél szakad, akkor nem nagyon fogják nézni a civil áldozatokat, szerintem (hagyományos fejekkel, akármekkora CEP-pel)

    Amúgy Irakból indítottak Izraelre SCUD-okat ’91-ben?

  80. molnibalage ! Legyen fantáziád. Ha hozzájutottak atomtöltethez, akkor talán vásároltak karbantartókat is !
    A piszkos bomba – egyelőre ilyen a koreai, mégis kemény bomba ! Szerintem ennek sem örülne az izraeli vezetés.
    Rengeteg hordozóeszközük van, az ő atomtöltetük kis tömegűek lehetnek, mert ilyenek ” tűntek ” el.
    GPS meg nincs ? Vagy kikapcsolják az iráni rakétatámadás idején ?
    Az irakiak nem civil célokat lőttek ? Aztán nem is Hitlernek hívták őket
    A minőség, a technológia világában pont az amcsik állnak. Velük fordult elő, kb. 1966 körül,hogy betáplálták mindenható kompjutereikbe a saját és a vietnami fegyveres erők adatait és megkérdezték a gépet mikor győzünk. A gép azt válaszolta: két éve győztünk!
    A hadászatban most is érvényes: soha ne becsülj le senkit !

  81. Molni!
    A pristinai eset 1999 márciusában történt, amikor a szövetségesek bombázták a Goles-hegy mellett lévő katonai repteret. (Nagyon érdekes a hely, mert a leszálló gépek egy betonúton a hegy gyomrába gurulnak, ott vannak a hangárok, majd a hegy másik oldalán jönnek ki és mennek a kifutópályához). Miután egy precíz bombával berobbantották a hegy egyik bejáratát- megakadályozva ezzel, hogy a gépek felszálhassanak-, mega akarták szállni a repteret egy angol kontingenssel. De mire odaértek, már érthetetlen módon orosz katonák voltak ott és egyértelműen jelezték, hogy egyetlen NATO katonát sem engednek be a reptérre és akár tűzharc árán is megvédik. A mai napig sincs fogalmuk a nyugati hírszerzéseknek, hogy mi volt olyan fontos az oroszoknak a Goles-hegyben, amiért képesek lettek volna háborút indítani érte.

    A kínai képekkel kapcsolatban a következőket jegyezném meg.
    Amerika nem bírja lenyelni, hogy a világ újra bipolárs, esetéeg tripoláris lesz és elveszti hegemón helyzetét, amit a Szovjetúnió összeomlása után élvezett. Ezért demonizálja annyira Kínát. Az ilyen fotókat olyannyira kell komolyan venni, mint a kínai propaganda fotókat, hogy ott kolbászból van a kerítés. Az amerikaiak ellenpropagandát, lehúzó, besározó progpagandát csinálnak. Épp úgy, mint a pekingi olimpia idején. Ameriaki emberjogi csoportok tüntettek a kínai halálbüntetés eltörlése ellen az olimpia idején, miközben az USA-ban is van halálbüntetés! :) (Még oroszországban sem alkalmazzák, ott ugyan jogilag létezik, de a szovjet összeomlás óta egyszer sem szabták ki.)
    Nyílván kína legrosszabb arcát igyekeztek bemutatni. Jómagam jártam a déli tartományokban, ott elképesztő volt a fejlődés és a színvonal, de ott is modták, hogy észak rettenetesen el van maradva, és dél észak kihasználásából él.
    Egyéb iránt Detroitban is Chicagoban is lehet döbbenetes képeket készíteni, amire azt mondtam, hogy ilyen még Magyarországon sincs!

  82. Molninak:

    A pristinai esetről egy külön cikk is megjelent az Aranysas egyik nem túl régi számában. A sztori igaz.

    Eltűnt atomfegyverek:
    Lebegy tábornok konkrétan 30-40 db atombőröndöt említett (egy-két amerikai forrás is megerősítette, hogy az USA is kereste őket), de néhány nem nevesített katonatiszt suttogott olyan sztorikról is, miszerint a leszerelt középhatótávolságú rakéták (SS-20) szétszerelésre induló töltetei kiányos darabszámban értek oda, ahová indultak. No comment.

    Egyébként tényleg nem tudni, hogy mi van Iránban. Annyi kiderült nemrég, hogy kínai cégek a teljes iráni légvédelmi rendszert üvegszáloptikás hálózatokkal kötötték össze kivédve egyéb zavarási lehetőségeket. Oroszország a Kaszpi-tengeren keresztül pedig azt szállít oda titkoban, amit akar.

    Irán nem véletlenül olyan bátor, hogy dacol az USA-val (pedig látta Afganisztán és Irak sorsát), tojik Izrael fejére és a minap „szájbavágással” fenyegette Londont is. A PERZSA DIPLOMÁCIA ALAPJA A SAKK ÉS NEM A PÓKER.

    Molni, te biztos vagy abban, hogy Izraelnek nem okozna komoly problémát a mostani iráni haderő?

    Mets Zoltánnak:

    Alapvetően egyetértek veled. Egy Irán elleni izraeli csapás után Irán simán kiprovokálhat egy zsidó nukleáris csapást is – tényleg elég, ha elindít pár száz ballisztikus rakétát, akár hagyományos, akár vegyi fejekkel. Arról nem is beszélve, hogy néhány izraeli várost derékba kapva (vagy a dimonai reaktor) milyen pusztítást jelentene.
    Innetől kezdve jósolni sem merném a folytatást.

    Pannonhunnak:

    Köszi a hsz-t! Egyébként az USA nemrég bedobta a köztudatba, hogy a koreai félszigeten háború esetén 700.000 katonát vetne be. Ha figyelembe veszem Irakot és Afganisztánt, nem látom, hogy miről beszélnek Irán és Korea ügyében. És akkor hol van még Oroszország vagy Kína?

    Bush mester is csak beszélt Szíria és Irán ügyében, de még ő sem mert egy árva bombácskát se odadobatni. Pedig hazugságban és felelőtlen háborúk indításában dobogós az eddigi világtörténelemben.

    Izrael, aki a legutóbbi „háborújában” a palesztin lakosság ellen nem gyenge népírtást hajtott végre (Lásd ENSZ és a Goldman jelentés!) azért, hogy a csúfos Hezbollah elleni katonai kudarcát feledtesse, nos, a mai napig nem mert egymaga támadni. Mondjuk jobban is tette eddig.

    Üdv: M

    Mets Zolinak:

  83. @molnibalage:

    Nem szandekozom oda koltozni, de engem nem is erdekel a kinai kornyezetszennyezes, ha teged igen akkor koltozz oda te es valtsd meg a vilagot. Tudnal mondani a tortenelembol egy peldat arra, hogy a robbanasszeru iparosodas hol tudott vegbe menni ilyen es ehhez hasonlo kornyezetpusztitas nelkul? (Arrol ne is beszeljunk, hogy meg mindig nagyon messze vannak pl az USA 1 fore juto CO2 kibocsajtasatol, tehat az ipart ott se a szel hajtja.) Na mindegy ez mar nagyon messze van az eredeti tematol, nem is tudom miert hoztad fel…

  84. Utóirat Molninak!

    A net tele van az USA-ban készült környezet szennyezésekről és környezet pusztításokról készült fotók tömkelegével. Nyugodtan keress rá google-n például usa pollution címen! De vannak képek amerikai nagyvárosok nyomortelepeiről, illetve a Los Angeles mellett egyre szaporodó „lakókocsi városokról” is.

    Valóban olcsó propagandafogás az egész, miközben Ausztrália és az USA még mindig vezet az egy főre jutó károsanyag kibocsátás dicstelen versenyében.

    Üdv: M

  85. Monte, lámot még midig nem érted. Attól, hogy egy városrész elhagyatatott attól még nem toxikus a környezet. Hol van ma olyan környezetszennyezés itt és USA-ban, hogy szénpernye esik az égből és megfulladsz a folyó mellett. Ha beleesnél és kortyolnál véletlenül egyet lehet, hogy túl sem élnéd gyors beavatkozás nélkül?

    Most akkor kérdezzem azt, amit te? Ennyire nem látod, amit látni kelle?

  86. Velük fordult elő, kb. 1966 körül,hogy betáplálták mindenható kompjutereikbe a saját és a vietnami fegyveres erők adatait és megkérdezték a gépet mikor győzünk. A gép azt válaszolta: két éve győztünk!

    Az ilyen sztorikon szoktam csak röhögni. 1966-ben kezdek egyáltalán csapatokat küldeni, már ezért is orbitális hülyeség az egész. Ez egy jó vicc, de a valósághoz semmi köze.

    A hadászatban most is érvényes: soha ne becsülj le senkit !

    És túl?

  87. Hezbolak a merkavákat iráni páncél öklökkel lőtte ki.
    Itt szerintem kár magyarázni hogy a merkava a mag gyártott tankok közül a legsúlyosabb kategória.

    A nagy USA-nak ez a két háború is sok. Pedig mind a kettő aszimmetrikus.
    Irakba gyakorlatilag nem volt olyan aki igazán akart harcolni inkább elásták a vadászgépeket a fegyvereket.
    Volt egy dokumentum film amikor egy magas rangú iraki tábornok beszélt akinek Bagdat védelme lett volna a feladata.
    Csapatokat elkezdte össze szedni a 110 tank és egyébb egység ott volt gyülekező ponton elment még utána nézni hol vannak a tűzéségi egységek mire vissza tért egy katona se volt a helyén csak üres tankok és nehéz fegyverzet.

    Ez viszont iráni seregbe szerintem elképzelhetetlen hogy nem akarnak harcolni a katonák.

    Akkor meg még nehezebb a dolog mert aki harcolni akkor az győzhet is.
    T-72 lehet régi tank de ott is fejleszthették de elszánt legénység kezében veszélyes ellenfél.
    Amelyet lekel megint győzni. Közben a többi ellenséges alakulat se tétlenkedne.

    Pont ott az Afganisztán példája. A tálibok soha nem lesznek úgy felszereve mint az iráni hadsereg.
    Még is csak csatákat tudnak a tálibok ellen nyerni a NATO. Elszántak és harcolnak.
    A végén lehet hogy győznek ,közben a ellenfél gazdaságát eszköz állománya elhasználódik

  88. Másik USA ARMY tökéletesen bizonyította Irakba hogy nem civil barát.
    Egy amicsik által megszállt város se várjon semmi jóra.
    Beszart amcsik aki mozog adott eseteben lőnek.

    Akkor a kiszemelt város jobban jár ha ellenáll akkor legalább az agybajok elgondolkodnak mikor pufogtatnak.

  89. Molni!
    Csak pár példát említenék a környezetszennyezésre Pesttől pár kilométerre.
    1. Tökölön voltam katona anno, majd 10 évvel az oroszok távozása után. Akkor -s ha jól tudom ma is- rendszeresen forgatják a földet több méter mélyésgben, hogy kiprologjon belőle a kerozin, amit az oroszok távozáskor beleengedtek a talajba. A reptér nyugati felén minden belvíz és mélyebb tócsa olajfilmet mutat a tetején! (talán ez egyszer szerepelt a híradóban)
    2. Innen pár percre Szigetszentmiklóson a Csepel gyár
    volt területén több tonnányi galvániszap vegyül bele szépen a földbe, a környéken lakók a kútjaikat el is felejhetik. (erről sem sokat hallani)
    Ha belegondolsz, egy profi fotós tudott készíteni olyan képeket a több évvel ezelőtti Tiszai ciánszennyezésről, amit most a netre felrakva teljesen fals képet adhatna a mai Magyarországról mondjuk kínai vagy japán netezők számára, akik azt sem tudják hol van országunk.
    Félre ne érts, nem azt mondom, hogy a képek hamisak, de az is biztos, hogy nem teljes valóságot mutatják. A helyzet az, hogy a világon nincsenek jó és rossz országok. A helyzet ennél jóval árnyaltabb. Mindannyian tudjuk, hogy Irán nem a megtestesült ártatlanság,de sem Izrael, sem az USA nem patyolattisztaságukról híresek! Aki így osztja fel a világot magában, szinte dogmatikusan, hogy etalon jók és sátáni rosszak, az fals képet hamisít önmagának!

    Egyébként az izraeli légierővel kapcsolatos hozzászólásodra reagálva: sok mindenben profi szinten vannak, de ez nem jelenti azt, hogy tökéletesek és legyőzhetetlenek! Annak idején az irakiak Mig-25-ösökkel rendszeresen berepültek Jeruzsálem fölé, és 2 Mach-hal a város felett átdöngetve heccből betörték a lakások ablakait. A légvédelem abszolute tehetetlen volt ezek ellen, hiszen földről eltalálni alacsanyan szálló gépeket lehetetlenség, levegőből meg iszonyúan nagy mázli kell hozzá.
    Az első Öböl-háborúban pedig nem egy SCUD landolt Jeruzsálem utcáin, de szerencséjére az ott lakóknak műszaki hiba miatt nem robbantak fel.
    Ezt sem tette ki az izraeli légvédelem és légelhárítás az ablakba, pedig nem egy kép járta be a világto erről.

  90. Hát én erre a történetre fordítva emlékszem!
    Szerintem izraeli gépek kopogtattak ablakokat Egyiptomban!
    A Mig 25-ösöket Szíria üzemeltette és csak nagyon nagy magasságban mertek elrepülni Izrael felett! Később, mikor a Sasok megjelentek ott, már nem vigéckettek arrafelé, sőt asszem párat le is kaptak a zsidó pilóták!
    Egyébként ezek a Foxbatok csak felderítést végezhettek!

  91. 1. Tökölön voltam katona anno, majd 10 évvel az oroszok távozása után. Akkor -s ha jól tudom ma is- rendszeresen forgatják a földet több méter mélyésgben, hogy kiprologjon belőle a kerozin, amit az oroszok távozáskor beleengedtek a talajba. A reptér nyugati felén minden belvíz és mélyebb tócsa olajfilmet mutat a tetején! (talán ez egyszer szerepelt a híradóban)

    Szigetszentmiklóson élek. A reptér kb. 4 kilométerre van. Ez is környezetszennyezés. Mit érzek belőle? Semmit. Nem mérgezett meg, nem fulladtam.

    A többi példa is olyan, hogy magyar léptékben súlyos, a kínai példákhoz képest még összemérni sem lehet, max. a tiszai szennyezést.

  92. Hezbolak a merkavákat iráni páncél öklökkel lőtte ki.

    Naná, többszörös találattal. Ez őket is meglepte, de nincs legyőzhetetlen hk. a világon. Az a környék, meg elég városias. A nyílt harmezőn előadni kicsit más dolog.

    A nagy USA-nak ez a két háború is sok. Pedig mind a kettő aszimmetrikus.

    Annyi bírom, hogy egy megszállást gyakorlatilag összekeveri egy háborúval. Megnzném, hogyí a világon, hogy egyáltalán ki más lett volna képes belevégni, vagy fentartani ezt. Jópofa, hogy egy olyan tényt hoztok fel gyengeségnek, amit más nem lenne képes előadni. Ejha! :)

    Ez viszont iráni seregbe szerintem elképzelhetetlen hogy nem akarnak harcolni a katonák.

    És ez miből jön le? Nyomasztó túlerő esetén mitől reagálna máshogy egy félig-meddig hasonló hátterű katona?

    Akkor meg még nehezebb a dolog mert aki harcolni akkor az győzhet is.T-72 lehet régi tank de ott is fejleszthették de elszánt legénység kezében veszélyes ellenfél.

    70-as évek eleji technikáról beszélünk egy iráni iparral. Tényleg nehéz belátni, hogy milyen ellenfelet jelentene egy hipotetikus csatában egy mai M1-nek? Nagyjából semmilyet.

    Az elszántságot meg ne helyettesítsük már a képzetséggel és tapasztalattal. Szezon meg a fazos. Sok egység volt elszánt a történelem során és sokat mészárltak le, de úgy, hogy ehaj…

    Az jenki mitől is ne lenne elszánt? Hazamehet a szép országába és élheti életét. Az iráni meg hazamehet a féldiktatórikus országába, ami vagy tetszik vagy nem. A jelek szerint nem mindenkinek és ezt elég nyomatékosan tudomásra is hozták.

    Pont ott az Afganisztán példája. A tálibok soha nem lesznek úgy felszereve mint az iráni hadsereg. Még is csak csatákat tudnak a tálibok ellen nyerni a NATO. Elszántak és harcolnak.

    Csatákat? Aszem káprázik a szemem. Időhúzásra és szúrkálódó veszteségek okozására képesek és kb ennyi. Visszaszivárognak oda, ahol nincs jelenlét. Húúúúú, micsoda haditett. Civilekkel szemben keménykednek és félemlítik meg őket. A nyílt harcmezőn szétrúgják a seggüket. Ez tény. Ezért elve az a harcmod amit űznek.

    Most akkor ismét kérdezzem meg, hogy a tények ismeretében akkor miért nem látja mindenki az ilyen 2+2=4 dolgokat? :(

  93. Pocok 75 ! A Mig 25-ösöket Egyiptom is üzemeltette, alapvetően felderítésre használták a gépeket. Nagy magasságban olyan sebességgel repültek,hogy a zsidók nem tudtak elfogni egyet sem, pedig nagyon-nagyon akartak. Úgy emlékszem légi harcban ritkán vettek rész.Egyáltalán igen csekély mennyiségben álltak rendelkezésre és talán volt is pár légi győzelmük. Az Aranysasban volt erről egy cikk.

  94. Annak idején az irakiak Mig-25-ösökkel rendszeresen berepültek Jeruzsálem fölé, és 2 Mach-hal a város felett átdöngetve heccből betörték a lakások ablakait. A légvédelem abszolute tehetetlen volt ezek ellen, hiszen földről eltalálni alacsanyan szálló gépeket lehetetlenség, levegőből meg iszonyúan nagy mázli kell hozzá.

    Komolyan modom, hogy itt már üvölteni tudnék a fájdalomtól. Hogyan vagytok képesek ilyen – de most tényleg- orbitális marhaságokat leírni.
    A mai 4. gen gépek is tengerszinten 1.3-1.4 Machot tudnak. Nincs olyan vadászgép ami tengerszinten 2 Mach-ot tudna.

    A MiG-25 meg nem rohangál alacsonyan, mert nagy magasságú elfogóvadász vagy felderítő.

    Egyetlen kb. igaz része a sztorinak, mint fél tény. Egy ideig tehetetlen volt az IAF és IDF. Aztán jött az F-15 és vége lett a berepkedéseknek 2 vagy 3 gép leszedése után.

    Olyan is volt, hogy módosított Hawk légvédelmi rendszerrel + F-4 alkalmazásával értek el sikert.

    Az első Öböl-háborúban pedig nem egy SCUD landolt Jeruzsálem utcáin, de szerencséjére az ott lakóknak műszaki hiba miatt nem robbantak fel. Ezt sem tette ki az izraeli légvédelem és légelhárítás az ablakba, pedig nem egy kép járta be a világto erről.

    Először is SCUD az egy darab sem, maximum Al Hussein. Mellesleg ez miért is „nem teszi ki az ablakba”? Kapjál már a fejedhez. Kinek volt ballisztikus rakáta elhárító rendszere akkor? Ja, hogy SZU és USA, de nekik is limitált és teljesen fix. Az odaküldött Patriot ütegek poltikiai okok miatt voltak ott. Senki nem remélte komolyan, hogy bármiféle sikert érhetnek el. Csak a másik oldalon is van néha propaganda. A Patriot afféle idegnyugatató volt a civilek felé.

    Komlyan mondom, nem ártana a legalapabb dolgokkal tisztában lenni, mielőtt olyan tévedésekkel szórják tele a netet szent meggyőződéssel…

  95. Sziasztok!
    Egy apró észrevétel: ez az Izrael már nem az az Izrael, amely akár 20 éve volt… Technikailag még mindig a topon van, elméletileg bárkinek elláthatná a baját…de…
    Az emberanyag már nem a régi. A katonai tervezésben, vezetésben már nincsenek ott a tapasztalt régi „öregek”. A politika „ráült” a hadseregre. Részben ez az oka az állítólagos kudarcoknak. Iránnak bármilyen modern is a hadereje, az „csak” orosz és kínai eredetű, ami alapból 15-20 éves hátrányban van. De… sok van belőle.. Amerika egy szót sem szólna izraeli atomtámadás estén, az arab államok (szunniták) tapsolnának, hogy a siítákat irtják, Európa – sajnos – nem számít. Az oroszok meg a kínaiak azért nem szólnának, ert az újjáépítésben az ő üzletük lenne. Ennyi.

  96. Molni!
    Akkor hogy lehet, hogy Szigetszentmiklóson élsz és mindezekről nem tudtál???
    A hozzászólásaid összességéből én azt szűröm le, hogy Te pont abba a kategóriába tartozol, akit fentebb leírtam. Számodra az USA és Izrael a legfőbb jó,zsebükben a bölcsek köve és legyőzhetetlen erőt képviselnek. Mindeki más sátáni hatalom, akik arra várnak, hogy az igazak jól megleckéztessék őket. Minden egyes hozzászólás,ami (legyen technikai, vagy ideológiai) e két állam priorítása ellen szól, azonnal agresszív ellenreakciót vált ki belőled. Okés, megadom magam, igazad van!
    Tudod, okos enged… :)

    Pocok!
    Rosszul emlékszel! Jeruzsálem felett paroláztak a MiG-25-ösök, mégpedig éppen hogy alacsany magassággal. Az F15-ösök ekkor már szolgálatban álltak, de tehetelennek bizonyultak, mert a MiG-ek óriási sebességgel léptek be az ország légterébe. Ebben az esetben hátulról nem, csak szemből lehet légiharc rakétát indítani, aminek a találatához a hatalmas sebesség különbség miatt (kb. 6 Mach), baromi nagy szerencse kell. Azt hiszem, hogy egy lelövést tudtak csak igazolni a zsidó pilóták.
    Viszont abban igazad van, hogy a MiG-25-ös felderítő változatáról volt szó, csak nézelődtek a srácok.

  97. molnibalage:

    A nemjóját, most nézem, a SCUD tényleg 2000m felett van. Az SS-7 is 4000m körül.
    Mindenesetre, ha egyszer tömeges indítás történne, akkor az összeset úgysem tudnák a zsidók a levegőben megfogni.( mondjuk egy százas tétel néhány órán belül ) Szerintem ennyi rakétával nem katonai jellegűek lennének a célpontok.

    Mets Zoltán:

    Biztos ez a MIG-25, mert szerintem nem nagyon tudtak volna hazamenni. ( elfogták volna őket, vagy másodszorra már vártak volna rájuk ).
    Ha nagy magasságon repültek be, akkor meg elhal a lökéshullám mire leérne a földig.

  98. hegyaljai, onedin:

    Nem tudom mért vizionaltok közel keleti/vh háborukat. Izrael Iraqi atomlétesitményeket is tönkre bombázta. oszt mi lett? Nagy kuss. Egy Iraq, SzA, Egyiptom…. még tapsikolna örömében, még az se elképzelhetetlen SzA a buliba is beszállna. A légtérrel már be is szállt.

  99. Molni!
    Csak megmosolyogni tudom a színapdias vislekedésedet! :)
    Ordítani tudnál a fájdalomtól, és kapjunk már a fejünkhez, ráadásul teleszórjuk a netet mindeféle ellenőrizetlen hülyeségünkkel.
    Ha olyan nagy AS forgató vagy, akkor nyugodtan vedd elő z elődjét, a TG-t, ahol a 2001/5-ös számban találsz egy csinos helyszíni tudósítást az izraelben becsapódott SCUD-okról.
    # 2009. december 30. @ 16:16 Ebben a hozzászólásodban azt írod, hogy a MiG-25-ös nem repül alacsonyan, mert felderítő,
    # 2009. december 30. @ 16:17 ebben meg azt, szintén az AS-re hivatkozva, hogy mégis. Akkor most szerinted melyik az igaz?
    Szintén AS-ben van leírva a Pristinai reptér
    esete is, de úgy látszik, hogy amiről Te nem tudsz (ez ezek a dolgok vannak többségben), azok nem is léteznek.
    Szóval vegyél vissza szerintem egy kicsit a theátrális megnyílvánulásaidból, mert csak kiröhögteted magad és azt bizonyítod, hogy egyes dolgokban milyen alultájékozott vagy! :)

  100. Molni!
    Akkor hogy lehet, hogy Szigetszentmiklóson élsz és mindezekről nem tudtál???

    Ki mondta, hogy nem tudtam? Vártam is, hogy mikor hozzátok fel, mint ‘érvet’.

    A hozzászólásaid összességéből én azt szűröm le, hogy Te pont abba a kategóriába tartozol, akit fentebb leírtam. Számodra az USA és Izrael a legfőbb jó,zsebükben a bölcsek köve és legyőzhetetlen erőt képviselnek.

    Egy lófaszt, már bocsánat. Nincs olyan, hogy legfőbb jó. Nincsenek szentek. De inkább egy olyan táborra szavaznék, aki nem küldte maszlag dumával gulágra alsó hangon 30 millió állampolgárát és nem nyomta el és zárta vasfüggöny mögé. Hamár ennyire az elvekről akarsz vitatkozni. A Vasfüggöny nem azért volt, mert a nyugati tömegek akartak keletre menni jobb élet reményében. Világpolitikai szinten viszont akár SZU, akár USA, mind egykutya. Érdekeik vannak. Csak az USA legalább irakig nem kellett, hogy maszlag mögé bújjon. A kommunitsta eszméket meg mindig fegyverrel kellett exportálni. Zseniális nem?

    A Bölcsek Köve sincs zsebükben, de technológia és hadviselési tapasztalat az van. Nem kicsit, nagyon. Esetleg jó lenne valami érvet is írni kekeckedés helyett.

    Rosszul emlékszel! Jeruzsálem felett paroláztak a MiG-25-ösök, mégpedig éppen hogy alacsany magassággal. Az F15-ösök ekkor már szolgálatban álltak, de tehetelennek bizonyultak, mert a MiG-ek óriási sebességgel léptek be az ország légterébe.

    Forrás? Nem kedverd az iráni F-4-esk esetével Bagdad felett? Mert volt olyan. Az IAF is előadta Kairó és asszem Damaszkusz felett is az ablaktöréses mutatványokat.

    Nehéz a felfogásod? NINCS olyan vadászrepülőgép a világon, ami stukturálisan kibírja a 2 Mach-ot alacsonyan. Pont. Ha nem magasan (10 km vagy felette) jött be a MiG, akkor nem gyorsabb, mint az F-15, mert a torlónyomás korlátozása az F-15 max. sebességére fogja vissza 7-8 km táján. A MiG-25 végsebessége meg nagyobb, de a gyorsulása viszont kisebb a Sas-nál.

    Viszont abban igazad van, hogy a MiG-25-ös felderítő változatáról volt szó, csak nézelődtek a srácok.

    Amit viszont nem alacsony magasságon csinálnak.

  101. Ha olyan nagy AS forgató vagy, akkor nyugodtan vedd elő z elődjét, a TG-t, ahol a 2001/5-ös számban találsz egy csinos helyszíni tudósítást az izraelben becsapódott SCUD-okról.

    Szerinted az AS nem írhat butaságot? De. 2001/5 az meg még Top Gun volt. AS 2002-től van. 2001/9 volt az utolsó Top Gun. Top Flight volt 1 vagy 2 szám.

  102. 2009. december 30. @ 16:17 ebben meg azt, szintén az AS-re hivatkozva, hogy mégis. Akkor most szerinted melyik az igaz?

    Meresztem a szemem, de sehol nem írtam, hogy a MiG-25 alacsonyan menne. Miért írnám. Itt ás máshol is felhoztam egy estet, ami tükrözi, hogy a MiG-25-nek milyen harcértéke van alacsonyan. Egy iráni F-5 egy iraki MiG-25 leszedett. Miért? Mert az a magasság, ahol az F-5 operál, az nem a MiG-25 közege. Ott nem repeszthet. Az F-5 közel ment és onnantól fogva MiG-nek meszeltek. A gép egyetlen védelme a nagy sebessége volt akkor. (Az ODS tapasztalati szerint az iraki gépeken voltak infracsapdák, de hogy mikor kerültek fel rájuk, az bizonytalan.)

    Szintén AS-ben van leírva a Pristinai reptér
    esete is, de úgy látszik, hogy amiről Te nem tudsz (ez ezek a dolgok vannak többségben), azok nem is léteznek.

    Én azt kérdeztem, hogy mi az, mert nem emlékeszem rá pontosan. Arra emlékszem, hogy volt valami, de a pontos eseménykre nem Azért kérdeztem. Szövegértelmezés rulez.

    Akkor ki is vegyen vissza? Jaj. :)

  103. // off-topic bejelentés
    Mikor Phoenix posztolta a hírt sejtettem hogy rekorddöntés lesz…
    Uraim, igen rövid idő alatt megdöntötték az eddigi hozzászólás szám rekordot, amit egy Oszáma bin Ladenes hír tartott ma délutánig :)
    // off-topic vége

  104. Szia Mindenkinek!

    Még mielőtt tovább folyik a vita, egyet tisztázzunk!
    Izrael nem mondta azt, hogy atomcsapást mér Iránra. Csak azt mondta (amit már Bush idejében több amerikai szakértő is jelzett!) amit voltaképpen eddig is tudtunk: ha valaki lebombázza Iránt, azzal atomprogram ügyében semmit sem ér el, legfeljebb 1-2 évvel hátráltatja azt.

    Viszont ezért a csekély sikerért cserébe óriási kockázatot vállal, amelynek – tudom, olvastam a sok hurráoptimista jóslatot – durva következményei is lehetnek.

    Újból jelzem: El kellene dönteni, hogy miről és milyen szempontok alapján beszélünk!

    Irán atomprogramja a fő gond? Mert erre van megoldás, méghozzá diplomáciai. Kezdésképpen szó sem lehet nyugati és izraeli keménykedésről.

    Vagy csak egy új háborús okot keres a Nyugat? Mert akkor kár minden további szócséplésért – jön, aminek jönnie kell. Hiszen akkor a háború már eldöntött tény Irán ellen.

    Üdv: M

  105. Irán mit kezd a nyugat jó kérdés.

    Eu-nak kell most egy új költséges háború amely rövid távon értelmetlenné teszi a nabucot.

    Izraelben jó kérdés hogy meddig képes finanszírozni és finanszíroztatni a katonai fölényét.
    USA-nak egyre nehézkesebb pénzügyileg támogatni Izraelt.
    Eu politika is változik már Törökök is más képen viseltetnek irántuk.

    Számukra egy ki erőszakolt háború megoldás lehet.
    Mivel onnantól se USA se EU politikája behatárolt. Irán elleni hadműveletekre annak anyagi háterét kénytelenek finaszirozni függetlenül gazdasági érdekeiktől valamint a megszállás költségei is őket emésztené.

    Ez egy ilyen hadművelet után Eu gazdasági megroppanását eredményezné.

    Eu jobb a béke és kellene az iráni gáz a nabucoba oroszoktól való függés felszámolása véget.
    Gazdaság megerősítése most fontosabb a hadseregnél Tálibok elleni harc így is komoly összegek köt le.

    USA itt is a gazdaság rendbetétele a fő. Tálibok elleni harc és irak így sok pénzt felemésztet. Meglévő felszerelés erősen amortizálódik újak beszerzése nem két fillér.

    Irán ellen lenne veszteség ami az közvélemény már nem biztos hogy tolerálna.
    Pozitivum a depressziós mentális beteg veteránokat akiket nehéz lenne újra civil életbe illeszteni azokat lekötné a új háború és egy pára közülük el is esnének.

    Viszont 3 háború túl nagy költség és utána a dominanciájuk csökkenne

  106. Kínában a környezetvédelmi állapot iszonyatos! A vezető halálozás szív miatt van, mert szinte kizárólag szénnel tüzelnek a házak, gyárak, mert helyben csak az van és a rossz levegő tönkreteszi a keringésüket. Az államnak jó, mert nyugdíjat tuti senki nem fog kapni…

    Gyakorlatilag a komcsi Kína most tart ott, mint Anglia az ipari forradalom kezdetén-közepén kb. 200-250 éve, amikor az átlag-élettartam 35 év volt, vagyis kevesebb mint a pestises középkorban. Gyermekmunka, túlzsúfolt és mocskos városok, az állandó portól örökletesen megbarnult lepkék, rendkívül rossz hatásfokú gépek mind szénhegyekkel fűtve – egy rossz steam-punk sci-fi, amit egy őrült filmrendező élőben akar leforgatni…

    Ehhez képes a folyók szennyezése, a szennyezett víz öntözésre való elhasználása az utolsó cseppig, a rák, az mind csak apró ráadás. A ruszkiknál ilyet talán az Aral-tengernél lehetett látni, amit sikerült eltüntetniük.

  107. 1999-ben, a koszovói bombázások után Mike Jackson tábornok katonái kapták a feladatot, hogy elfoglalják a pristinai repteret – azonban szembesülniük kellett a ténnyel, hogy a reptérnek már vannak lakói, akik ráadásul nem igazán hatódtak meg az angol tankoktól (sem).
    Az amerikai főparancsnok utasította az angol tábornokot, hogy foglalja el a repteret, de annak több esze volt: tájékoztatta az agyhalott jenkit, hogy ő márpedig nem fogja kirobbantani a harmadik világháborút – és otthagyta a repteret a francba.
    A reptér lakói egyébként igen rosszul beszéltek angolul… és azt is erős orosz akcentussal. :D

  108. Én 4éve voltam bejingbe meg lejjebb 800kmre (csomagoló gépet installáltunk) félelmetes volt. Képzeljétek el azt, hogy mentek 800kmet végig egy Budapestnél durvább népsürüségű városban. Néhol vannak szünetek ahol ipartelepek, meg erőművek vannak. Ha lenne a mindenhol ott tornyosuló szénerőművön, a lakások kéményén ahol 90%ban szénnel fűtenek szürő akkor is brutál lenne a légszennyezés…. de nincs. Mi volt, hogy napokig a napot nem láttuk.
    Állítolag a másik évszak az szebb akkor a tenger fellől fúj a szél. Sajnos mi nem akkor voltunk.

  109. repa: „Nem tudom mért vizionaltok közel keleti/vh háborukat. Izrael Iraqi atomlétesitményeket is tönkre bombázta. oszt mi lett? Nagy kuss. Egy Iraq, SzA, Egyiptom…. még tapsikolna örömében, még az se elképzelhetetlen SzA a buliba is beszállna. A légtérrel már be is szállt.”

    kb.

  110. TacskO!
    Sajnos amit leírtál az igaz, de „csak” az észeki tartományokra.
    Délen szépen süt a nap és nagyon jó az élet, mert mint mondtam dél kiszipolyozza északot, hogy jól éljen. Egyébként, ha kicsit továbbgondoljuk a dolgot, nem csak dél él meg belőle, hanem közvetetten az egész világ élvezi ennek előnyeit. Hiszen a monitor, amit bámulunk, a computerünk, a mobilunk, a TV-nk, mp3 lejátszónk, és majd’ az összes elektromos kütyünk mátkától függetlenül Kínában készült, mert ott olcsón tudják előállítani északról hozott nyersanyagokból!

    Hegyalja!
    Az EU nem tud semmiféle háborút kieszközölni, sem meggátolni, mivel nincs meg a közös külpolitikai álláspontja. Meg egyébként egy szál katonája sincs. A NyEU-nak van hadserege, ezt haltamazhatja fel az EU, hogy használja is a haderőt. De erre csak egyszer került sor, ha jól tudom, valamelyik afrikai (!) országba mentek, rendet rakni.

    Nem hinném azt sem, hogy energiapolitkiailag a háború lenne jó nekik, mivel az EU az energia-diverzifikációra törekszik, vagyis arra, hogy ne csak egy helytől függjön kőolaj és földgáz terén. (jelen esetben ez Oroszország). Minnél több Eu-ba tartó vezetéket kell kiépíteni, mert különben Oroszország zsarolópotenciállal rendelkezik majd. Nem csak hadsereggel lehet, egy országot térdre kényszeríteni, s ezt tudják már az oroszok is! Pár hétig, na jó mondjuk hónap elteltével egy renitens országnak nem lenne semm elektromos árama (és semmi mása, ami ezzel működik), sem fűtése. Egyszerűen megállna az élet!
    Szóval , ahogy Te is írtad, kell az a Nabucco.

  111. Olyan jó,hogy sokan az USA-t fikázzák,mint minden
    baj forrását.
    Sokan elfelejtik(pl:akik ma nagy irán-barátok,és izrael gyülölők)
    hogy annak idelyén még úgy tekintettünk amerikára,mint
    a szabadság földjére.
    Na Ők bedarálták a kommonizmust,az elvtársakat.
    Mi lett? Aki annak idelyén az aki „ellenség” volt(kommunisták) barát lett,
    aki elnyomott,várta a szabadságot(amit megkaptak) az meg most tépi a száját,hogy fúj USA.
    Elfelejtik,hogy a háborúkat nem ők robbantották ki,
    hanem mások,csak amikor szar volt a palacsintában,
    mindenki tőlük várja a megoldást és úgy gondolja
    nekik ez kötelességük.
    Az USA-nak egy baja van,hogy hülyén háborúzik,
    túlkomplikálnak mindent.
    Nem bombázhatnak,mert rögtön támad a média,hogy ennyi meg
    ennyi civil meghalt,csak azt felejtik el,hogy tíz perce
    még kalasnyikov volt a kezükben…
    Megnézném a világ bármelyik hadseregét,szemtől szembe
    velük.

  112. Fade!
    Nem a reptér elfoglalásán volt a hangsúly, hanem azokon az orosz felszereléseken, amik a barlangban voltak! A
    lsd bővebben : (# 2009. december 30. @ 13:56) ezt a hozzászólást meg ezt (# 2009. december 30. @ 14:44). A Goles-hegyi konfliktus valóban az elmúlt évtized leghúzósabb helyzete volt, ami miatt Leslie Clark NATO főparancsnokot is leváltották!

    Nem tudom, hogy Te merre jártál Peking (Beijing) környékén, de amit én láttam ott semmi ilyen nem volt, pedig nem egy helyen játam én sem.
    Ezzel nem azt állítom, hogy nem lehettek ilyenek, de azokon a területeken, ahol én jártam és fényképeztem, ott mintaszerű városok voltak felhőkarcolókkal jó infrastruktúrával, utakkal.

  113. http://en.wikipedia.org/wiki/Wesley_Clark
    Eléggé gyanús, hogy egy sikeres hadművelet után NYUGÁLLOMÁNYBA küldik az ipsét, ráadásul az állítólagos oka is eléggé bűzlik… Mert ha elküldik Alaszkába jégkunyhót őrizni, az is fura lett volna, de lényegében (lásd még: nem szó szerint) kirúgták.
    Szvsz. igen valószínű, hogy a reptéri alkotásából levonták a tanulságot: „ez a pali nem százas” – és ezek után egy fogpiszkálót sem mert rábízni ép elmével senki.
    Ezt erősíti az is, hogy az „engedetlensége” ellenére Jackson karrierje simán ívelt tovább: http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Jackson

  114. Trident!
    Nem hinném, hogy az itt felszólalók közül bárki vádolható lenne Irán-barátsággal vagy Izrael gyűlölettel! Hogy jön ez ide? Nem igazán kellene elvinned a vitát olyan irányba, aminek köze sincs a valóságoz.
    Ha Te Amerikát a szabadság földjeként tekintetted, akkor inkább beszélj egyes számban, továbbá óriási tévedésed, hogy a mostani Ororszországot összekevered a Szovjetúnióval. (melyet egyébként nem az USA darált be, hanem idióta kommunista gazdaságával és utópista ideológiájával saját magát tette tönkre, hála Istennek!)
    Ha ezt veszed figyelembe, akkor a „volt ellenség, most barát” terminusod értelmetlen.
    Nem értem továbbá azt sem, hogy az amcsiktól várjuk a megoldást és ők tesznek rendet. Melyik háborúra gondolsz? Hol háborúztak az amerikaiak mások védelmében? A dél szláv háború ENSZ mandátum alatt zajlott, a második Öböl háború a NATO 41. cikkelyére hivatkozva szintén nemzetközi, akácsak Afganisztán.
    Hülyén háborúzik? Esetleg túl humánusak? Végig szőnyegbombázhatnák Irakot, esteleg atomot dobhatnának Afganisztánra is, jóval egyszerűbb lenne, nem?
    Végezetül az utolsó mondatodra reagálva: szerintem a kínai hadsereg szemtől szembe is megállná a helyét az USA-val szemben, mert technikai fölényét számbeli fölénnyle tudná pótolni. De egyébként ez így is helyes, amig bipoláris, vagy tripoláris világrendszer van, mert egyik fél sem tud túlságosan megerősödni. A legjobb béke feltétel a staus quo!

  115. Hell Mentes Z!

    Hm,izgi volt a délszláv háború, holland kéksisakosok.
    Hm,köszönik Sebrenicában.
    Hol háborúztak az amik mások védelmében?
    Talán: WW1/WW2, Korea,Vietnam,Koszovo.
    Irakban azokért akiket Szaddam elgázosított,Afganisztánban
    azokért a nőkért akiket a focipályán lőnek fejbe.
    Az olajért csinálják?
    Miért kínának mi kell afrikában?
    Inkább amerika nyomora,mint irán,kína,pofádat befogod,
    de éldegélsz(hetsz) valahogyan állama.

  116. Üdv Trident!

    Olvastam az előző hozzászólásodat, amelyben sok igazság van – félig. A féligazságok végeredménye pedig fals.

    Amerika, a szabadság földje. – Volt valaha régen.

    Amerika bedarálta a kommunizmust. – Soha nem is volt sehol kommunizmus, leszámítva a zsidó kibucokat. Az elvtársakat pedig nem kiiktatta, hanem lepaktált velük. Óriási a különbség.

    Amerika elhozta a szabadságot. – Azaz szabadon rinyálhatunk új elnyomóink és új kizsigerelőink ellen. De ennyi.

    Amerika nem robbantott ki háborúkat. – Csak a nagytőkés bankárai finanszírozták, jól meg is gazdagodva belőlük. És nekem úgy rémlik, hogy legutóbb 2003.-ban holmi azonnal bevethető tömegpusztító fegyverek ürügyén megtámadta a lerongyolódott Irakot.

    Nem bombázhatnak, mert a média azonnal támad. – Ahhoz képest ezt teszik.

    Megnéznéd a világ bármely hadseregét szemtől szembe velük. – Gyerekek, ez nem a hétvégi boxmeccs az RTL-en. Amerika a mai napig nem mert belekötni senkibe, aki képes visszavágni. Az amerikai lakosság a tv-ből nézi a háborús showműsort a nagyságrendileg gyengébb ellenfelek ellen, sütkérezve ebben a kétes dicsőségben. De mi lenne, ha egyszer egy szép napon a háború tüze elérné Amerika városait is?

    Üdv: M

  117. @Trident

    „Hol háborúztak az amik mások védelmében?” Amennyiben a masokba bele tartozik az amerikai erdek akkor mindenkeppen igazad van…
    De aki szerint a „masok vedelme” a valos szempontrendszer elso 10 helyenek barmelyiken szerepelt valaha is, amikor haboru inditasa volt napirenden, az vegtelenul naiv.

  118. Mets: Nem mintaszerű utak/fkarcolokról irtam, nincs nagy difi egy olasz/németi parvidék városok között, csak annyi, hogy Kínában ahol én voltam nem volt semmi más, szinte tömve volt. Város iparvidék erőmű város iparvidék erőmű…..

    viszonyítás képp USA kb területre uakkora mint Kína de lakják 300millioan, kínát meg 1500millioan és az is az egy partvidékének ~300kmes körzetében öszpontosul.

  119. Bár jelentősen elkanyarodtunk a lényegi kérdésektől úgy veszem észre azzal mindenki eggyetért velem mégha nem is mondják ki :) hogy izrael képes lehet „nem hagyományos” fegyverek bevetésére iráni atomlétesítmények ellen. Ha a helyzet úgy hozza persze…Legalábbis a technikai vagy katonai feltételek adottak egy ilyen akcióhoz.Megvan hozzá az eszközpark,felszerelés,emberanyag,kiképzés stb.Mindez persze csak elmélet.Más kérdés hogy ez a kijelentés mit jelent.Nem feltétlenül nukleáris fegyverek bevetését bár erre lehet gondolni legelőször amikor nem hagyományos fegyverekről beszélünk. Viszont addig amíg ez csak kijelentés vagy fenyegetés na addig jó a világnak is. Egy ilyen támadásnak valóban beláthatatlan következményei lehetnek mind politikai mind katonai mind pedig gazdasági téren.Ezt pedig Izrael sem akarhatja…
    Ez persze személyes véleményem tudom sokan másként ítélik meg a helyzetet.

  120. ja persze pristinai reptér elfoglalása miatt 3.világháború. Hülye meg én vagyok…

    Valahogy nekem is ez jutott eszembe. Az orosz akkor látsztott a legfogatlanabbnak.

    Egyébként mi volt ott, amit annyira kellett védeni? Tekintve, hogy az 1990-es évig bezárólag minden főbb radarból és légvédelmi rendszerből van a jenkiknek jó lenne tudni, hogy mi volt a nagy titok. Még akkor is a Parolt azonosítási rendszer földi blokkjait védték olyan vehemensen? Mert akkor ez inkább a dolog kicsit arcpirító oldalát mutatja.

  121. „Amerika, a szabadság földje. – Volt valaha régen. ”

    Jahát amióta összeomlott a Szu azóta nem annyira éles az ellentét.
    Köszönöm USA!

    „Amerika bedarálta a kommunizmust. – Soha nem is volt sehol kommunizmus,”
    Akkor bedarálta azokat akik megszálták, MOot.
    Köszönöm USA!

    „Amerika elhozta a szabadságot. – Azaz szabadon rinyálhatunk új elnyomóink és új kizsigerelőink ellen.”
    meg ezer más dolog. nekem pl a szabad utazás nagyon sokat jelent.

    „Amerika nem robbantott ki háborúkat. – Csak a nagytőkés bankárai finanszírozták, jól meg is gazdagodva belőlük. És nekem úgy rémlik, hogy legutóbb 2003.-ban holmi azonnal bevethető tömegpusztító fegyverek ürügyén megtámadta a lerongyolódott Irakot.”
    Na Iraq az nekem se fér bele, de pl a Délszláv térségben se olaj, se semmi ésha nem szállnak be Szerb/Horvát/Bosnyákok talán még mindig írtják egymást, mert EU aztán szart az egészre.
    Köszönjük USA!

    „Megnéznéd a világ bármely hadseregét szemtől szembe velük. – Gyerekek, ez nem a hétvégi boxmeccs az RTL-en. Amerika a mai napig nem mert belekötni senkibe, aki képes visszavágni.”
    nem most lett vége egy 40évig tartó hidegháborúnak? Nem mert beszólni? 40évig erről szólt a világ.
    Az meg, hogy alig vannak akik vissza tudnának vágni és azoknak a nagy része is többé kevésbé szövetséges egy más kérdés.

  122. Hol háborúztak az amerikaiak mások védelmében? A dél szláv háború ENSZ mandátum alatt zajlott, a második Öböl háború a NATO 41. cikkelyére hivatkozva szintén nemzetközi, akácsak Afganisztán.

    Most akkor meg mi a baj? Az, hogy ENSZ missziókban is lényegében csak ők adják igazából a légierőt és nehézfegyverzetet. Korea óta így van…

    A SZU és haverjai is mind grál lovagok voltak és másrt harcoltak puszta szívszeretetből? Ilyen még a világ nem látott szerintem.

    szerintem a kínai hadsereg szemtől szembe is megállná a helyét az USA-val szemben, mert technikai fölényét számbeli fölénnyle tudná pótolni.

    Mit értesz „hadserege” alatt? Mert a USMC és ARMY soha büdös életben nem fog partaszállni Kínában, de az Kínai hadsereg még Tajvanig sem jutna el ma. Magarán a szárazföldi seregek nem találkoznának.

    Ha a szó elcsépelt és pontatlan értelmét veszed, akkor az állítás hamis. A légierő és a haditengereszet sem a US NAVY és USAF képességeihez képest finoman szólva el van maradva. Tapasztalat terén még jobban le vannak maradva, mint technika terén. Az jenkiknek gykorlatilag rutinszerű lezavarni egy összetett légi hadműveletet. Kína gyakorlatilag Korea óta nem vett részt élesben háborúban, mert a Kína vs. Vietnám balhéban, még ahhoz is béna volt, hogy gyorsan áttelepüljön.

    http://katpol.blog.hu/2008/07/31/pla_air_force_part1

  123. Trident!
    Azt, amit írtál remélem Te sem gondoltad komolyan. Az I. világháborúban az angoloknak kőkeményen fizetniük kellett a segítségért, mégpedig aranyban! Az elszállított aranyat sosem látták többet, az egész ott maradt Fort Knox-ban, mert amikor visszaakarták kérni a II. világháborút követően, akkor azt válaszolták a jenkik ,hogy az arany Angliáé ugyan, de majd ők őrzik…
    Ugyan így járt Hollandia is.
    A koreai, vietnámi háborúban sem az ott élőket védték, hanem a Trhuman-diktrína szerinti saját érdekeiket.
    De nem is kötelessége egyik országnak sem a másik érdekeit nézni, hiszen egy állam legfőbb feladata a saját biztonsága és túlélése. Amerika csupán igyekszik hegemóiáját fentartani, pont olyan módon, mint tették azt anno a görögök, rómaiak vagy bármelyik világbirodalom a történelem során. Ez pedig velejárója, hogy ezek a dolgok ellenszenvet szülnek egyre több emberben. Ennyi.

    Fade!
    Akkor ez esetben félreértettük egymást. Zsúfoltásgot én is láttam, nem is kicsit, de szmogtól elsötétülő eget, szemétárban úszó folyót nem. Az biztos, hogy Pekingben többször fulldoklik a füstben, és ez északra egyre rosszabb. Én csupán dél- Kínáról beszéltem.

  124. Monte, néha úgy érzem, hogy te is be vagy rúgva.

    Amerika, a szabadság földje. – Volt valaha régen.

    Esetleg utaljak ki egy jegyet Észak-Koreában, pár vicces afrikai és ázsiai államba, hogy vizsgálódj?

    USA az az ország, ahol tudod annak a fehérköpenyes, csuklyás rasszista szervezet felvonulását is engedélyezik és a rendőrség adja hozzá a biztosítást. Miért? Mert a véleményilvánítás szabad. Bár a vonulgatásról leszoktak, mitóa csuklyában nem lehet.

    Na, már ettől a szinttől is igen messze van a világ országainak többbsége. Szerény hazánk is.

    Szóval azért a világ nagy részébvel szemben a szabadság földje. Viszont emiatt nem is a gondoskodás hazája. Ja kérem, valamit valamiért. Ha nem tetszik, akkor menj Kubába, ahol jegyre adják a cukrot is…

  125. Azt, amit írtál remélem Te sem gondoltad komolyan. Az I. világháborúban az angoloknak kőkeményen fizetniük kellett a segítségért, mégpedig aranyban!

    Tehát fizettek. Eddig stimmel.

    Az elszállított aranyat sosem látták többet, az egész ott maradt Fort Knox-ban, mert amikor visszaakarták kérni a II. világháborút követően, akkor azt válaszolták a jenkik ,hogy az arany Angliáé ugyan, de majd ők őrzik…

    Ezt nem értem. A II.Vh alatt még volt egy igen masszív kölcsönbérleti szállítás is. Még abban is kételkedem, hogy azt mind kifizették. Ezt meg kell néznem. Ezek után miért is kellett volna visszaadni azt az aranyat?

    Ha már ennyire szenzitívek vagyunk ilyen ügyekben, akkor Oroszországon mikor kérjük számon azt at mai áron kb. 100-250 milliárd dolláros tartozást, amit a kölcsönbérlet jegyében kapott és cserében övé lett fél Európa? Tényleg jó üzlet volt. Sztálin meg leszarta a halottakat, de ürügynek jó volt, hogy a „SZU életekkel fizetett dumát bevesse”.
    Ki a jó Isten erőszakolta rájuk azt a fajta hadviselési formát amit űztek?

    Az a 30 millió szovjet állampolgár (nők is!) vagy több sem érdekelte, akit a Gulagra küldött. A Vörös Hadsereg pár milliós vesztesége amellett csak gyermekmese lehetett neki. Nem is emelt emlékművet az ismeretlen katonának a kedves nagy generalisszimusz. Amennyire emlékszem csak Hruscsov tette meg. És ezt a szenny alakot tisztelik sokan mai napig…

  126. Molni!
    „Most akkor meg mi a baj? Az, hogy ENSZ missziókban is lényegében csak ők adják igazából a légierőt és nehézfegyverzetet.”
    Megint csak butaságot írtál, amit csak úgy csípőből eresztettél el, anélkül, hogy ellenőrizted volna mit írtsz. Azt hiszem, fentebb a többieket vádoltad meg ezzel…
    Abban valóban igazad van, hogy a kínai és amerikai szárazföldi katona sosem fog egymással szembe nézni, de nem is erről volt szó. Valamit vagy én írtam rosszul vagy Te értelmezted félre. Abban azonban tévedsz, hogy a kínaiak Tajvanig sem jutnának el, mivel Kína gyakorlatilag havonta tart hadgyakorlatot a tengeren, Tajvan előtt, a tajvanaiak meg rettegnek attól, hogy Kína mikor fog inkább Tajvanon kikötni a hadgyakrolat után, ahelyett, hogy hazamenne. Ha ez nem is holnap fog megtörténni, előbb utóbb úgy is be fog következni.
    Az amerikai légierő pedig sosem került szembe vele azonos generációjú légierővel, ezt ne felejtsd el! Kína azonban nem rozsdás MiG-23-okkal, túlkoros MiG-25-ösökkel rendelekzik! Kétlem, hogy egy Kínával való konfrontáció síma lezavarása lenne egy összetett légi hadműveletnek. Ha olyan nagy erőfölényben lennének Kínával szemben, akkor nem ilyen hangon beszélnék velük a diplomácia terén. Ezzel mindkét fél tisztában van.

  127. Üdv Molni!

    Igazad van, néha igen. :)

    Természetesen jogos a felvetésed, azért voltam kivételesen kicsit cinikusabb Trident hozzászólásával és érveivel kapcsolatban, mert ennyi erővel Rambo és Pókember is segíthet az ügyben.

    No mindegy, máshol sem jobb a szitu, ez tény.

    Észak-Korea lehet, nem is lenne rossz ötlet, feltéve, ha garanciát kapok a károsodás nélküli hazatérésre.

    Üdv: M

  128. Megint csak butaságot írtál, amit csak úgy csípőből eresztettél el, anélkül, hogy ellenőrizted volna mit írtsz. Azt hiszem, fentebb a többieket vádoltad meg ezzel…

    ODS alatt ki adta a koalíciós erők kb. 80%-át? Az AF egyáltalán kik miatt indult meg? Ott is főleg jenkik voltak. Az ODS után is a jenkik tartották fent a no fly zone ellenőrzését. Koreában kik adták a döntő részt? Most akkor miről van szó?

    Abban azonban tévedsz, hogy a kínaiak Tajvanig sem jutnának el, mivel Kína gyakorlatilag havonta tart hadgyakorlatot a tengeren, Tajvan előtt,

    Ez olyan, mintha a San Siro vagy a Bernabeu stadio előtt dekázgatnék. Attól még nem fogok odabent focizni a nagyokkal. Pár ezer ember és pár tucat hajót mozgatnak. Amíg nincs olyan kapacitás, hogy az első hullámban több tízezer ember kitegyenek, addig vicc az egész. A Kína felé eső tajvani partszakasz olyan szinten védett, mint ’44-ben az Omaha part. Na ez van XXI. századi kiadásban.

    a tajvanaiak meg rettegnek attól, hogy Kína mikor fog inkább Tajvanon kikötni a hadgyakrolat után, ahelyett, hogy hazamenne. Ha ez nem is holnap fog megtörténni, előbb utóbb úgy is be fog következni.

    Az amerikai légierő pedig sosem került szembe vele azonos generációjú légierővel, ezt ne felejtsd el!

    A II.Vh az mi volt? Korea? Vietnám?

    Kína azonban nem rozsdás MiG-23-okkal, túlkoros MiG-25-ösökkel rendelekzik!

    Valóban. Van a ’80-as évek közepi szintet képviselő Szu-27 és J-11A. Ezek már akkor is elmaradtak az F-15A-tól, nemhogy a C-től. Ma a gépeken minden C5/7 AMRAAM van. A kínai aktív radaros légiharc rakéta mág rendszeresítve sincs és senki ne képzelje már azt, hogy elsőre valami olyasmit alkotnak.

    A J-10 gépek kb. F-16A szinten lehetnek (ez ’70-es évek vége, csak a csilvili MFD kijelzés terén jobb nála), a Szu-30MKK gépek vannak kb. olyan szinte ami komolyabb fenyegetés lehetne, ha nem lenne F-22. A Szu-30MKK gépek is csak aktív radaros légiharc rakétával lesznek az igaziak.

    Ha olyan nagy erőfölényben lennének Kínával szemben, akkor nem ilyen hangon beszélnék velük a diplomácia terén. Ezzel mindkét fél tisztában van.

    Csak a diplomácia nem csak a fegyveres erők aktuális helyzetén alapszik. Remélem ezt te is belátod. Ha meg Kína olyan nagyfiú, akkor miért is nem szálltak partra? Érdekes, hogy mindig csak egyoldalú a vizsgálat.

  129. Mets Zolinak:

    Sokmindenről beszélünk itt, de egyvalamit még hozzá kéne tenni:

    Azon kívül, hogy a legtöbb mértékadó elemző egyetért abban, hogy Kína mára gyakorlatilag a világ harmadik legerősebb haderejével bír, nem mellékes tény, hogy voltaképpen rajta tartja a kezét az USA gazdaságának a pulzusán.
    Valamilyen oknál fogva sokan nem akarják látni azt, hogy az USA-t és haderejének fenntarthatóságát épp Kína, Japán, az EU, néhány arab olajmonarchia és – ez nem vicc – Oroszország finanszírozza némi áttéten keresztül. Természetesen nem önzetlenül.

    A kínai környezetszennyezésről:
    Kínában két dolog nem létezik: környezetvédelem és munkavédelem. A Nyugat – elsősorban az USA – gyakorlatilag Kínába telepítette a termelést az elmúlt évtizedekben, semmi másért, csak mert egy szűk elitnek ez extraprofitot jelentett.

    Magyarul Kína az USA helyett is környezetszennyez, mivel a legyártott termékek döntő része az USA belső piacán köt ki.

    Miután beütött a pénzügyi krach első felvonása (Rövidesen itt a második hullám!!!), az USA a környezetvédelemre hivatkozva most azt kéri Kínától, hogy legyen kedves kevesebbet szennyezni – azaz fogja vissza a termelését.

    A valóság viszont az, hogy Kína adjon némi előnyt a Nyugatnak, mert most, hogy előre elköltötték a következő 100 év még meg sem termelt javait, hát igen, kéne egy kis segítség ahhoz, hogy tovább tudják valamilyen szinten fenntartani (vagy legalább a folyamatos csökkenést lassítani) az amerikai átleg életszínvonalában.

    Nos, Obama rövid és egyszerű választ kapott Pekingtől: nem.

    Üdv: M

  130. Molni!
    Nekem eszembe sem jutott az, hogy a SZU-t védjem amerikával szemben!
    Minek hozol fel olyasmit szenvedélyesen, amiről szó sincs.
    A SZU rendszere és ideológiája a világ eddigi legembertelenebb politkiai berendezkedése volt, amit senki nem vitat! Ki a fene élteti őket???

    „Ezt nem értem. A II.Vh alatt még volt egy igen masszív kölcsönbérleti szállítás is. Még abban is kételkedem, hogy azt mind kifizették. Ezt meg kell néznem. Ezek után miért is kellett volna visszaadni azt az aranyat?”
    Most akkor zsoldért harcoltak a jenkik? Az előbb még úgy volt, hogy emberségből! Az amerikaiak a II. világháborúban idejöttek harcolni az egyenjogúságárt, demokráciáért, szabadságért,aztán hazamentek, és a néger lakosságnak még további 20 évig kuss volt! Nem ülhettek le a buszon, nem járhattak felsőoktatási intézménykbe stb.
    Megint abba a hibába esel, hogy a világot jókra és rosszakra tipizálod, holott ilyen valójában nincs. Én pont annyira szeretm az Egyesült Államokat, mint Oroszországot és vica versa. Azonban az objektív látásmódhoz ki kell küszöbölnöd az olyasfajta hozzáállást, amit Te nagyon sok esetben képviselsz…

  131. Molninak:

    Kína leverné Tajvant, ha kell, elég, ha azt az egy-két ezer ballisztikus rakétát kilövik, melyeket a túloldali partszakaszra telepítettek, meg közben kicsit hozzányúlnak az amerikai állampapírokhoz, csak azért, hogy az USA nyugton maradjon. De Kína nem hülye, Tajvan mindenképpen az övék lesz puskalövés nélkül is. Kína számára a XXI. század szempontjából Tajvan ügye valójában mellékes.

    Annyit megemlítenék még, hogy az egyketörvény miatt egy generáción belül komoly demográfiai baj lesz Kínában is – ugyanis korábban a szaporulat 5,3 gyerek / nő volt, amelyből 1,7 lett az elmúlt évtizedekben. Csakhogy a korábbi generáció nyugdíjba fog menni (kb. 10-15 év múlva indul a folyamat), miközben a termelést végző tömeg hirtelen (pár év alatt) a harmadára csökken!!! Megjegyzés: többek között ezért sem várható a következő évtizedekben orosz-kínai háború, mivel nem a túlszaporodás és helyhiány fogja Kína legfőbb gondját jelenteni, hanem pont ellenkezőleg!

    Érdekességképpen megjegyzem, hogy az oroszoknál 2008-ban és 2009-ben megállt a népességfogyás, az elmúlt két évben pozitívba fordult a tendencia! A sokak által leszólt Putyin és eddigi korszaka ugyanis családbarátabb intézkedéseket hozott. Itthon sem ártana néha Moszkvára is figyelni.

    Üdv: M

  132. Mets: Én DKínából semmit se láttam, az jóval lejjebb van, jóval kissebb a népsürüség + füteni se kell. :)

    molni:
    Te rendszeresen jösz evvel a mai áron kb. 100-250 milliárd dolláros lend lease tartozással. Ez honnan van? Mert vásárlóerő paritáson nézve 1940es 10 milliárd$ = 1000m$ 1990esen nézve. És akkor ugye 0%os kamattal számoltunk…

  133. „Most akkor zsoldért harcoltak a jenkik? Az előbb még úgy volt, hogy emberségből!”

    Ilyet egy szóval sem mondtam. Kérlek emeld ki ezeket a nem létező sorokat, ha megtalálod. Érdekekről és egykutyáról beszéltem. Komolyan mondom nem értem. Tényleg ilyen néhz kérés az értő olvasás? :(

    —–

    „Az amerikaiak a II. világháborúban idejöttek harcolni az egyenjogúságárt, demokráciáért, szabadságért,aztán hazamentek, és a néger lakosságnak még további 20 évig kuss volt! Nem ülhettek le a buszon, nem járhattak felsőoktatási intézménykbe stb.”

    És ezt ők nem is tagadják és én sem. Viszont azért kicsit más a határvonal eközött és a 30 millió deportált és megölt ember között szerintem.

    —-

    „Megint abba a hibába esel, hogy a világot jókra és rosszakra tipizálod, holott ilyen valójában nincs.”

    Nem. Csak tudom, hogy melyik rendszer az amiben inkább élnék és melyikben nem. Ez sokan mások is tudták. Ezért kellett Vasfüggöny…

    —-

    „Azonban az objektív látásmódhoz ki kell küszöbölnöd az olyasfajta hozzáállást, amit Te nagyon sok esetben képviselsz…”

    Kérlek mutasd, hogy hol nem vagyok objetív. A lehető legminimálisabb feltételezéssel igyekszem mindig dolgozni és a múltbeli döntések és viselkedésminták, és tények alapján írom azt, amit írok.

  134. Komolyan nem értem, hogy miért van sokadszorra megint leítva ez a balliszitkus rakéta indítás. Ez kb. 1000 tonna robbanóanyag. Több száz méteres szórással. Ezzel komoly kárt nem lehet tenni, csak a civilkben. Most tényleg kifejtsem megint, hogy ez miért rossz érv bármire is?

  135. „Kína leverné Tajvant, ha kell, elég, ha azt az egy-két ezer ballisztikus rakétát kilövik, melyeket a túloldali partszakaszra telepítettek,”
    szuper szarrálötték tajvant. és?

    „meg közben kicsit hozzányúlnak az amerikai állampapírokhoz, csak azért, hogy az USA nyugton maradjon.”
    szuper Kínai 1000milliárd$ USA állampapírban lévő valutatartaléka ér 0$t. Jüan értéke egekben. Gyárak bezárnak, 100milliok utcára kerülnek.

    „De Kína nem hülye, Tajvan mindenképpen az övék lesz puskalövés nélkül is. Kína számára a XXI. század szempontjából Tajvan ügye valójában mellékes.”
    Nem tudom ővék lesz e, de Kína szempontjából lényegtelen. Taiwan alatt nincs se olaj, se semmi.

    „Csakhogy a korábbi generáció nyugdíjba fog menni (kb. 10-15 év múlva indul a folyamat), miközben a termelést végző tömeg hirtelen (pár év alatt) a harmadára csökken!!!”
    Nyugdíjba?

    „többek között ezért sem várható a következő évtizedekben orosz-kínai háború”
    ha nem lesz Kínai-Orosz háború az azért nem lesz mert mindkét ország atomhatalom. Máskülönben Kína 10-20éven belűl ~99% bemenne szibériába.

    „Érdekességképpen megjegyzem, hogy az oroszoknál 2008-ban és 2009-ben megállt a népességfogyás, az elmúlt két évben pozitívba fordult a tendencia!”
    Hát én a zuhanás lassulását látom aminek a fő oka a bevándorlás + del osztia anektálása. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Population_of_Russia.PNG

  136. Mai hír: a Shadowstats független amerikai statisztikai hivatal becslése szerint az Egyesült Államok államadóssága, a vállalatok adóssága és a lakosság adósságának összege az USA éves nemzeti össztermékének 7-szerese! Az USA-t Japán követi 2,4-es szorzóval. Ezt rendezni esélyük sincs, ráadásul a folyamat újabb válságokat generál.

    Én megértem, hogy sokan vagy fel sem fogják, hogy ez mit jelent, vagy nem akarnak erre gondolni – ugyanis nem fér bele a jövőképükbe az, amilyen következményeket ez jelenthet.

    Amerika elvileg elhozta a szocialistának nevezett diktatúra alóli felszabadulását Kelet-Európának, de milyen áron? Amerika – fogadjuk el a hangzatos propagandát – demokráciákat akar létrehozni a világ elnyomottabb részein (nem mindenhol, csak ott, ahol a diktatúra nem Amerika barát), de milyen áron?

    Ha valaki azt hiszi, hogy Irán jelenti a legnagyobb veszélyt a világra és a jövőre nézve, akkor téved. Ezt a ketyegő időzített bombát USA-nak hívják.

    Üdv: M

  137. Best of Molni

    „szájkarate”
    „Kérek egy linket”
    „Komolyan mondom megáll az eszem”
    „Komolyan mondom, hogy nem értelek”
    „Kapjál már a fejedhez”
    „Naná”
    Ha csak ezen mondatrészeid alapján ítélnélek meg akkor elfogult lennék és hibáznák de nagyot.
    DE VAN EGY MÁSIK OLDALAD IS AMI SOKKAL SZIMPATIKUSABB.
    „Igazad van”
    „Nem emlékszem”
    „Kérlek mutasd meg”
    Így vagy teljes mármint a kommentjeid alapján nyilván személyesen azért más lenne.Én mind két oldal alapján vonom le a konzekvenciát.

    Az USA-nak nagyon sokat köszönhet a világ,de ettől még látom a „másik ” oldalát is amit mutat, tesz, kicsikar, elvesz,bitorol,leigáz.
    Engem csak az zavar amikor valaki azt várja el másoktól .hogy legyél objektív…. igen így kellene de akkor tegyen Ö is így .
    Ne ess abba a hibába ,hogy csak az egyik oldal alapján formálod meg a véleményed.Tehetsz így csak akkor számítsz arra is,hogy mások esetleg ezt megemlítik neked.
    Én úgy érzékelem írásaid alapján,hogy az USA technológiai úttörő munkájuk miatt (ami neked nagyon szimpatikus nekem is)mivel műszaki ember vagy emberileg is felhozod őket erre a szintre,pedig ha érdekeik úgy kívánnák eltaposnának minket akár az oroszok akár a kínaiak.

  138. „Egyébként mi volt ott, amit annyira kellett védeni?”

    Tudja a franc, de nem is számít igazán: az oroszok (fogatlanság ide vagy oda, azért mégiscsak beelőzték a NATO-t és megtartották a repteret) már Koszovó miatt is igen morcosak voltak, ha ezek után még a katonáikra is lőni kezdenek, ennek következményeinek esetleges KOCKÁZATA is elég durva volt ahhoz, hogy néhány mértékadó és értelmes embert leverjen a víz. (Figyelem, „mértékadó és értelmes”-t írtam.)
    Akkoriban Oroszországban nem volt túl stabil a helyzet, így gyakorlatilag BÁRMI megtörténhetett volna… szerencsére ezt páran képesek voltak felérni ésszel.

  139. Üdv Fade!

    Amikor a saját „agymenéseimet” írom le, akkor jelezni szoktam, hogy szerintem.

    Sok esetben nem kijeletek „megkérdőjelezhetetlen végső igazságokat”, hanem feltételes módban írom.

    Egyébként sokat olvasok (könyveket, híreket, elemzéseket) idestova két évtizede és szerencsére személyesen is ismertem egy-két olyan embert, akinek a véleményére nálam okosabbak és nagyobbak is odafigyeltek.

    A véleményemet nem egyoldalú forrásokból merítem, nem is hiszem, hogy valaha írtam volna ezen az oldalon bármilyen szélsőséges nézőpont kritériuma szerint.

    Lehet, hogy néha „meredeknek” tűnő dolgokat is kijelentek, de ezt akkor teszem, ha okot látok rá.

    Nem akarok senkit sem pro, sem kontra meggyőzni, nem óhajtok ítélkezni sem. „Csak tanúk vagyunk, nem bírák.”

    De azt gondolom – vagyis remélem – hogy van értelme ezen a fórumon megosztani a gondolatokat. Ugyanis ez is egy esély arra, hogy mindannyian ismerjünk meg minél több nézőpontot és érvet, mert így sokkal reálisabban meg tudjuk ítélni a világot magunk körül. Ha ehhez egy fikarcnyival én is hozzá tudtam járulni a fórumon akár csak egy másik ember viszonylatába, akkor már megérte.

    Üdv: M

  140. A világ nem olyan szép és egyszerű.

    Anglia magyarok A kalandozó magyarok című szentkorona rádión futó műsorban amit Londonból „sugároznak”.
    Ottani angol sajtó megjelent elemzés. Miszerint az oroszoknak mi a következő 30-évben a legfőbb stratégiai célja.
    Ez nem más mint az európai határainak kitolása.
    Konkrétan Ukrajna és Románia feldarabolása.

    Ukrajna este világos 30-40% orosz kisebbség él még hozzájönnek a magyarok és ruszinok.
    Elemzés szerint oroszok gazdaságilag destabilizáni szeretnék Ukrajnát.
    Ez után 3 kisebbség segítségével Ukrajnát gyorsan megszállni.
    Angol infók szerint ez azért ki vitelezhető mert az ukrán haderő legjobb egységeit kisebbségi alkotják magyarok,ruszinok,oroszok.
    Románia megint egyértelmű. Moldvát akarják és a tenger partot.
    Ott is adott esetben a székelyek segítségére számítanak.
    Erdély országért cserében.

    Ha ennek a van valami esélye. Akkor a patrióta magyaroknak az oroszok elleni érzést fér re kell rakni.
    Most az USA csatlósai vagyunk semmi hűbéresei.
    De a hűbér úr nem ad semmit.
    Úgyan azokkal a pribékkel dolgoztat mit a szovjetek.

    De viszont ha szomszédba lesznek az oroszok jobb barátként velük lenni.
    Főleg ha újabb 2 revíziós siker kecsegtet.
    Valamint csonka honba gyarmat tartókat segít kiűzni.

    Ilyenkor mondják jobb olyan földes úr hűbérese lenni aki de csak hűbéri szolgáltatást várja el de hűbér birtokot is ad.

  141. Érdekes egy vita folyik itt, de valahogy szomorú, hogy ideológiai és nem technikai. Részemről annyit mondanák, hogy Izrael ha akarja, legyalulja őket, majd eldől. Irán meg majd eldönti, megér-e neki egy háborút a visszavágás. Reméljük nem.
    Az USA pedig szerintem is a szabadság földje, és ahhoz képest, hogy minden országnak sajt magával kell törődnie, meglepően sokat törődik a világgal – megnézném azoknak az USA gyűlölőknek a képét, mikor egy nap bejelentenék, hogy többé nem rendőrködnek a világban és mindenki csináljon, amit akar. Na AKKOR törne itt ki a balhé – de hát a kényelemben a legkönnyebb kárálni. Talán néha meg kéne köszönni, hogy vigyáznak a világra és lehetünk olyan helyzetbe, hogy káráljunk – és közben bocs, hogy magukra is gondolnak és saját magukért is tesznek a saját haderejükkel.
    Kína (bár nem vágom hogy jön ide), pedig nem akkora erő, mint sokan hiszik, és nem csak mert 1/8-ad termelőterülete van, mint az USA-nak, vagy a népesség jellege miatt. Egyszerűen csak olyan nyomorból indultak, hogy a fejlődés szükségszerűen látványos.
    Mellesleg én Molnival értek egyet lényegében az utolsó szóig, véleménye jórészt egyezik az enyémmel.

  142. „Angol infók szerint ez azért ki vitelezhető mert az ukrán haderő legjobb egységeit kisebbségi alkotják magyarok,ruszinok,oroszok.”

    Ez igazán érdekes.Jó pár éve hallottam, hogy az ukrán seregben nem szeretik a magyarokat mert nem beszélik és értik a hivatalos nyelvet. Sőt a környező országokban is ismerek nem is egy olyan magyart aki az adott ország hivatalos nyelvét talán csak alap fokon beszéli.

  143. Üdv Dénes!

    Az első mondatoddal kapcsolatban csak annyit, hogy ha elolvasod a cikket, akkor rájöhetsz, hogy a történetet nem szűkítheted le pusztán technikai jellegűvé, ugyanis nem erről szól.
    Ennek okán viszont érthető, hogy miért nem érted Kína „beemelését” a fórumba.

    Azért annyit tegyünk hozzá, hogy az elmúlt 2000 év alatt Kína (a Középső Birodalom) illetve India mindig is erősebb, fejlettebb, termelékenyebb volt mint az egész akkori nyugati világ, beleértve a Római Birodalmat is. A képlet mindössze az elmúlt 200 év időtartama alatt változott meg, ami történelmi léptékben mérve nagyon rövid idő.

    Amerika és az iparosodott Nyugat az elmúlt kétszáz év alatt valóban rendkívüli fejlődésen ment keresztül, mint technokrata civilizáció. De van az éremnek egy másik oldala is: ennek ára volt eddig két világháború (bocs, de a háborúk kiinduló pontja és a döntő meccsek mégiscsak a nyugati féltekéhez köthetőek), illetve cirka 150 év alatt simán elpöfékeltük azokat a nem megújuló energiaforrásaink nagyobb hányadát, amelyek létrejöttéhez nem emberi civilizációk léptékével mérhető időtartam kellett.

    Az idő és a történelem majd egyszer megítéli ezt a korszakot is, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy az elért előnyök végső soron ellensúlyozni fogják az okozott károkat.

    A „kényelemben történő kárálásról” pedig az jut eszembe, hogy a lejtőn guruló légkondis luxusbusz utasai is kényelmesen ücsöröghetnek és gyönyörködhetnek az elsuhanó táj szépségében, de attól még szóvá lehet tenni, hogy a sofőr épp kidőlt, a fék nem működik és egyébként az út végén alul jön egy kanyar.

    Ezúton kívánok Mindenkinek békés és eredményes új esztendőt!

    Üdvözlettel: M

  144. Monte, csak éppen Kína is pont azt teszi, mint a nyugat. Ők is elpöfékelik az, amit a nyugat, csak kb. olyan okosan, mint ahogy 100-200 éve tette az ember. A fosszilis dolgok szennyeznek és ők a primitív szint miatt nagyon szennyezve és szar hatásfokkal is használják fel…

  145. @Dénes

    Szerintem meg lennel lepve, hogy az eletedben mennyire nem sok minden valtozna hogyha az USA nem rendorkodne tovabb, ugyanis az esetek nagy reszeben visszavezetheto a rendorkodes szuksegessegenek oka az USA-ra, szoval valojaban sokszor egy onmaguk altal generalt problema ellen kuzdenek. Gondolom te az irani urandusito uzemek miatt se tudsz nyugodtan aludni, rosz lehet igy elni az biztos…:)

    „Az USA pedig szerintem is a szabadság földje”, ez tok jo, hogy szerinted igy van… de ez konkretan mit jelent, mik azok a jellemzok amik amerikara igazak de semelyik mas orszagra nem?

    „meglepően sokat törődik a világgal” azt hiszem ezt mar megbeszeltuk itt, hogy mennyi az a sok.

    „Talán néha meg kéne köszönni” konkretan mit is?

    @molnibalage

    Te valahogy mindenre ugy reagalsz, hogy de a masik is. 50-100 ev mulva majd ok is annyit fognak torodni a termeszettel mint most mondjuk az USA.:)

  146. Molninak:

    Így igaz, nem is azt írtam, hogy csak Amerika vágja haza gyakorlatilag gyorsulva az ökoszisztémát és éli fel a jelenlegi kényelmes civilizációnk szinte minden alapját. Ebben benne van Kína (ráadásul szintén dobogós helyen), India, EU, Oroszország, Japán, voltaképpen valamilyen szinten mindenki.

    Csinálhatná jobban, de hogyan? Ugyanis ez egy ördögi kör. Pont a Nyugat rövidlátó és profithajhász kapzsisága hozta létre az iparosított Keletet. A Nyugat az olcsó munkaerő és a környezetvédelmi és munkavédelmi előírások nem létezése miatt volt képes extra nagy haszonra szert tenni, voltaképpen fenntartani a kényelmes és pazarló életformáját.

    De nézzük Koppenhága végeredményét: a világ két legnagyobb szennyezője (USA és Kína) voltaképpen eladta az ökoszisztémánk jövőjét harminc ezüsttallérért.

    Az USA évekig hallani sem akart még a kiotói jkv. ratifikálásáról sem, csak miután a magánkézbe adott, fedezetlen dollártömegekre épített neolib gazdaság kipukkadt, most lett hirtelen fontos, hogy Kína vegyen vissza már a fejlődéséből. De ez sem környezetvédelem miatt (ez csak a propagandaszöveg), hanem azért, mert a Nyugat gazdasága nem bírja a versenyt.

    Írtam korábban: lassan harminc éve Kína az USA helyett is szennyez, miután a fillérekből történő termelés végeredménye az amerikai piacon köt ki, hogy az USA lakossága tudjon fogyasztani, miközben a kereskedő réteg tovább gazdagodik. Elba..va a vizet, földet, levegőt két tonna nyomtatott papírért. Gratula!

    Hogy ki a főbűnös? Nehéz kérdés, de szerintem nézzük onnan, hogy ki pazarol a legtöbbet. És minő véletlen, pont a legpazarlóbb állam az, aki eddig a leginkább támogatta Kína ipari termelésének növelését.

    Én szeretek igazságosan elemezgetni – még ha meglepő is. Nézzük a tényeket: Az USA a világ lakosságának az 5%-a. Ehhez képest a világ javainak több, mint 40%-át birtokolja, a világ nyersanyag fogyasztásában pedig az élen jár. Ez mind szép és jó, csak közben a számlát mi és a következő generáció fogja fizetni, mégpedig keményen.

    És rendkívül igazságtalannak tartom azt, hogy miután az USA az elmúlt évtizedekben a világ többi részének lehúzásából „jólakott”, most azt kéri a többiektől, hogy légyszi kezdjetek már ti is koplalni, mert én hozzászoktam a jóléthez, és szeretném, ha ez így is maradna.

    Sajnos ez van, de természetesen ez ne befolyásoljon senkit.

    Üdv: M

  147. @molnibalage

    Nem gondolod hogy ez egy kicsit demagog? Szerinted a multi cegek miert kinaba telepultek at? Olcso munkaero, szinte nemletezo kornyezetvedelmi eloirasok, csak hogy 2-t emlitsek. Nezz szet a szobadban hany dologra van rairva, hogy made in china? (vagy lehet elobb vegzel ha megnezed hany dologra nincs). Ha nagyon kornyezettudatosak lennenek akkor az sok penzbe kerulne, minden „szart” amit ott allitanak elo dragitani kene e miatt, dragabb dolgokat termeszetszeruleg kevesebbet veszunk, ami egy ilyen (tulzottan) fogyasztascentrikus gazdasagban amiben elunk, eleg negativ dolog.
    Szoval az igazsag az, hogy attetelesen mi, a „fejlett nyugati vilag” is benne vagyunk vastagon abba ami kinaban tortenik, nem gondolod?
    En ezert is erzem nem kicsit kepmutatonak amikor a „nyugat” kinat b@szogatja a kornyezetszennyezes miatt.
    Remelem nagyjabol erthetoen irtam le amit akartam, messzirol indultam de nem akartam 6x ennyit irni, hogy mindent kifejtsek.:)

    Kozben Montezuma is leirta kb ugyan ezt.:)

  148. Üdv Gregor!

    Így van, pedig nem beszéltünk össze. Még egyszer jelezni akarom, amit tegnap éjjel írtam: az USA adósságállománya kezelhetetelen méreteket öltött. Sok olyan elemzés is napvilágra került, amely rövid időn belül háborúk kitörésével számol.

    Hogy konkrétumot említsek, a CIA 2004-es és 2008-as hivatalosan közzétett előrejelzései is (vagy ha így jobban tetszik, jóslatai) tartalmazzák ennek a veszélyét. Ezt a neten bárki visszakeresheti. (A CIA jelentés konkrétan úgy fogalmazott, hogy a fejlődő és erősödő Kína, India és Oroszország térnyerése a Nyugat kárára magában hordozza egy új világégés lehetőségét.)

    Az Irán körüli szarkeverés is pont ennek a része. Ezen cikk kapcsán tett minden hozzászólásom arra irányult, hogy vegyük észre, lehet szeretni vagy fikázni bármelyik oldalt, de ha tényleg beüt a mennykő, akkor azt a saját bőrünkön is érezni fogjuk. És akkor senkit sem fog vigasztalni, hogy ki kezdte, kinek volt igaza és egyébként mik az érzelmeink.

    Üdv: M

  149. Montezuma
    „Mai hír: a Shadowstats független amerikai statisztikai hivatal becslése szerint az Egyesült Államok államadóssága, a vállalatok adóssága és a lakosság adósságának összege az USA éves nemzeti össztermékének 7-szerese! Az USA-t Japán követi 2,4-es szorzóval. Ezt rendezni esélyük sincs, ráadásul a folyamat újabb válságokat generál.”

    Vicces lesz az USA helyzete (régebben még azt mondtam volna hogy közép távon, most már lehet hogy rövid távon is)

    Gyakran szóba hozzák hogy ha Kína hagyja tönkremenni az USA-t akkor maga alatt vágja a fát.

    http://hvg.hu/gazdasag.hazai/20091204_arany_felhasznalas_kina.aspx

    Kína sem tök hülye, egyik megoldásként valutatartalék, és államkötvény vásárlás mellet (lassan helyett?) növeli az aranytartalékait.
    Mi lesz vajon, ha az USA hitelezői tömegesen hasonló megoldásokat választanak? („vicces” helyzet+ hatalmas fegyveres potenciál)

    „Ha valaki azt hiszi, hogy Irán jelenti a legnagyobb veszélyt a világra és a jövőre nézve, akkor téved. Ezt a ketyegő időzített bombát USA-nak hívják.”

    Ez így van. Viszont jelenleg dobogós helyen van még Irán is – atombomba+ radikális papság- soha nem jött ki jól ha a vallási fanatikusok kezébe hatalom került (Pl: kereszténység a közép korban)

  150. @Gregor

    Igen, sok dolgon rajta van. Csak éppen én az igazi antigfogyasztó vagyok. Igazából azzal, hogy Kínában gyártanak cuccokat kicsit álságosak a gyártók, mert nem adják sokkal olcsóbban, a hasznot meg szépen kiveszik, a jövőt felélik.

    Mivel kevés dolgot veszek, de azt szeretem minőségben tenni ezért el tudnám viselni, ha kicsit drágábbak, de nem basszák szét vele a világot. Persze a tömegek sok helyen ezt nem engedhetik meg.

  151. Üdv Krokomach!

    Iránt én nem látom valós veszélyforrásnak. Évszázadok óta nem kezdett senki ellen háborút és ha teszem azt összerak néhány atombombát, nem lesz őrült, hogy akár Izraelt, akár az USA-t megtámadja. A hatalmon lévő elit nem kipusztulni akar, hanem uralkodni.

    Valaki írta korábban az India – Pakisztán relációt, mióta mindkettő atomhatalom lett. És valóban, mindkét ország sokkal óvatosabbá vált, pedig a pakisztáni állapotok legalább annyira veszélyesek (ha nem veszélyesebbek), mint Irán teokráciája.

    A magyar média szinte meg sem említette, hogy Irán a közelmúltban jelezte az Egyesült Államoknak: ha hozzáférést kap az afganisztáni uránmezők kitermeléséhez (!!!), akkor segít Amerikának rendezni az afgán állapotokat. Válaszra sem méltatták, márpedig Irán és Pakisztán valós támogatása nélkül a NATO és az USA még sokáig fog ott erőlködni.

    Ehhez képest Teheránban felszították a balhét, Izrael pedig tovább szítja a tüzet, finom utalásokkal élve (lásd a cikket), melyet – ha a zsidó állam végre fel merné vállalni az igazságot – atomzsarolásnak is tekinthetnénk.

    Molninak:

    Mindenki el tudná viselni a drágább, minőségi termékeket, ha
    1. a népek nem lennének a végletekig kizsigerelve, szó szerint az olcsó tömegfogyasztásra kárhoztatva
    2. a pénzügyi és kereskedő hatalom birtokosai pedig nem akarnának még sokkal többet zsebre tenni, bár lassan fogalmuk sincs, hogy mennyijük van és mit kezdjenek vele
    Ez a mentalitás sajnos a végzete felé sodorja az emberiséget.

    Üdv: M

  152. Krokomachnak:

    Elolvastam a linket, szerintem egyértelmű. Kína tudja, hogy az USA állampapírok és a dollár napjai meg vannak számlálva. Aranytartalékok felhalmozása mindenképpen jelzi előre, hogy komoly változásokra készülnek, melyek alapjaiban fogják átírni a fennálló status quo-t.

    M

  153. Tridentnek:

    Tudtommal nincs. Valaki korábban visszakérdezett arra az írásomra, hogy Kínában tömegek nyugdíjba (???) mennek. Átfogalmaznám úgy, hogy kiszállnak a termelésből és eltartottakká válnak. A társadalom alapja (sejtje) a család – ősöreg alapigazság. Amilyen egy társadalom családmodellje, olyan lesz maga a társadalom strukturális és kulturális felépítése. Ázsia emiatt kicsit más, mint Európa, nehéz is nekünk egyébként sokmindent megérteni, ami számukra evidens.
    A Nyugat esetében a családmodellek széthullóban vannak, ennek pedig látható és érzékelhető következményei vannak / lesznek. Lásd Magyarország.

    Üdv: M

  154. Dénes!
    Te ugyan olyan tipizálási hibába esel, mitn Molni! Az ilyen kijelentéseket , hogy az „USA meglepően sokat törődik másokkal” meg „őrködik felettünk” felejtsd el! Minden ország csak a saját érdekeit tartja számon, senki másét! Soha, a történelem folyamán egyetlen ország sem lépett szövetségre méssal , vagy segített másnak pusztán emberszeretetből. Se a perzsák, se az egyiptomiak, görögök, rómaiak, német-rómaiak, szovjetek, amerikaiak. Soha! Vietnam, Korea csak arra volt jó, hogy előretolt ütközőként védje a jenki érdekeket és az SZU nem jusson ki a dél-Ázsiai tengerekre. A Lengyelországba telepítendő rakétapajzs szintén kizárólag az USA érdekeit szolgálja, miközbe Európát (közte hazánkat is) szintén ütközőként használja maga és Oroszország között!
    De, hogy biztonságplitkiai szempontból objektive legyek így is írhatom: (és ez talán Neked is tetszeni fog). A USA profi módon igyekszik háborúit a saját kontinensétől távol tartani. Ez hatalmas pénzbe kerül, de még így is jobban megérni anyagilag és politikailag , minthogy az ország színterévé válljon egy háborúnak, belesodorva saját civil lakosságát, természeti környezetét, saját infrastrukúrát stb. Megvédi állampolgárait, nemzeti értékeit, infrastruktúráját. ha amerikai lennék én tartanám a leghelyesebbnek ezt a módszert.Ebben senki nem vitatkozik.
    De mivel Európában élek, és ez európai rakétapajzsuk telepítésével az én f*szommal verik a csalánt, hadd legyek egy kicsit kritikus velük szemben. Úgy, ahogy az irakiak, afgánok, koreaiak is teszik.
    És ezért vettek részt a II. világháborúban is, mert a németország egyesítette Európa idővel hamar konkurensévé vált volna, mind az USA-nak , mind az SZU-nak.
    Egyébként érdemes mostanság egy-két egyetemi történelem-tankönyvet venni és olvasgatni. Szinte alig egyezik meg azzal, amiből anno én érettségiztem és tanultam! :) (Akkor krokomach sem írna ilyen tévedéseket, csúsztatásokat a középkori keresztény-fanatizmusról.)

  155. „A magyar média szinte meg sem említette, hogy Irán a közelmúltban jelezte az Egyesült Államoknak: ha hozzáférést kap az afganisztáni uránmezők kitermeléséhez (!!!), akkor segít Amerikának rendezni az afgán állapotokat. Válaszra sem méltatták, márpedig Irán és Pakisztán valós támogatása nélkül a NATO és az USA még sokáig fog ott erőlködni.”

    És lám. Mindenkinek érdekei vannak és senki nem grál lovag. A támogatás azt jelentené, hogy nem pumpolják pénzzel és / vagy fegyverrel a felkelőket? Vagy konkrét beavatkozást? Nem értem, hogy egy perzsa és más mohamedán vallású ország beavatkozása egy másikéba miért segítene, mert katonailag miféle komoly segítséget tud adni Irán? Emberanyagban sokat. Na de milyen minsőégbenM

  156. Zoltán!

    Mindenki politizál,Te is Én is.
    Életünk során,munkában,kapcsolatainkban.
    Mindnyájan részesei vagyunk a Nagy Játsz-mának.

    Lengyelek? Mindig felosztották őket a németek,oroszok.
    Bíztak angliában,mi lett belőle.
    Katyin,Varsó,Auscwitz.
    Szoptak már eleget,helyükben én is az amikat
    választanám,veszíteni valójuk nincs.
    Nekünk sincs túl sok választásunk.
    Oroszországban úgy tekintenek ránk, mint távoli,de mégis
    közeli szomszéd.Ugródeszka nyugatra.

  157. Molni!
    Veled kapcsolatban meg kezd olyan kép kialakulni bennem, hogy amolyan mindent megmagyarázó ember vagy.
    Amikor a közelünkben lévő környezetszennyezésekre kérdeztél rá, mert Te nem tudsz ilyenról, én írtam kettőt is. Tökölt és Szigetszetnmiklóst. Erre azt írtad, hogy a tököli nem érdekel, ráadásul Szigetszetnmiklósón laksz, „Ki mondta, hogy nem tudtam? Vártam is, hogy mikor hozzátok fel, mint ‘érvet’.”
    Mikor forrásokra hivatkozva cáfoltuk meg egyes téves állításodat (Iraki SCUD-ok, Goles-hegyi affér), akkor könnyedén elintézted azzal, hogy pl: „Az Aranysasban nem írhatnak butaságoket? Dehogynem!”
    Végül ezen újságok szerkesztői közel 20 éve foglalkoznak a légi hadviselés minden formájával, de úgy látszik még mindig nem tudnak annyit, mint Te. Esetleg korrepetálhatnád őket…
    Olyan kijelentéseket teszel, hogy Kína + Oroszország gazdasági potenciálja mége eggyütt sem éri nyugatét. Ilyen ostobaságra viszont senki nem válszol személyeskedően, de te mindazokra a hozzászólásokra melyek nem 100%-ig a Te világképednek felelnek meg így reaáglsz:
    „ordítani tudnék a fájdalomtól”, „az ilyeneken szoktam röhögni”, „kapjál már a fejedhez”, „komolyan mondom, megáll az eszem”…
    Te abszolute nem veszel részt az olcsón, kínában előállított elektronikai cikkek élvezésében, hiszen „Mivel kevés dolgot veszek, de azt szeretem minőségben tenni ezért el tudnám viselni, ha kicsit drágábbak, de nem bass*ák szét vele a világot”. Nyílván mosolyogva fieztnél ki 4-szer, 5-ször drágábban mindent a kínai környezet megóvása érdekében úgy, hogy abszolute nem érdekelnek a lakóhelyed környékét súlyosan szennyező folyamatok…
    Mindent összevetve úgy gondolom, hogy hiányos tudásod demagógiával kipótolva kommentelsz a topikon, miközben személyeskedve viselkedsz a többi hozzászólóval szemben! Eleinte szórakoztattál, de mostmár csak szánni tudlak, aki képtelen elfogadni mások véleményét, és minden új információ addig gyúrsz, torzítasz, amig sikerül beleerőszakolnod saját fals világképébe. Ami ezen kívül esik, az meg szerinted nincs.
    (elnézést kell kérnem a többiektől, hogy ilyen lelvelet írtam ide, de sosem bírtam a féligazságokkal operáló, magukat abszolute szakértőnek kiadó, demagóg figurákat. Aki veszi a fáradságot, és vigigolvassa az összes eddigi hozzászólást, az 100%-osan ellenőrizheti fent leírt állításaimat.)
    Boldog Új évek kívánok a topic összes olvasójának és írójának!

    Mets Zoltán
    5. éves egyetemi hallgató , biztonságpolitika szak
    Szigetszentmiklós , Szőlő köz 15/a

  158. Mets Zoltánnak
    Üdv
    Nem írtam semmilyen ferdítéseket, csúsztatásokat a középkori keresztény fanatizmusról (egy fél mondatban meg ez pláne lehetetlen „– atombomba+ radikális papság- soha nem jött ki jól ha a vallási fanatikusok kezébe hatalom került (Pl: kereszténység a közép korban)” ezt írtam.
    Címszavakban a teljesség igénye nélkül.
    Keresztes hadjáratok (persze volt előzménye)
    Vallásháborúk (Francia, Angol belháborúk, …..)
    Spanyol inkvizíció
    Boszorkány üldözések
    És még lehetne sorolni.
    A vallásháborúk mögött általában gazdasági (és kultúrális, hatalmi…) érdekek is meghúzódtak.Komplex események voltak, melyeket az adott események összefüggéseiben kell vizsgálni.
    Oldalakat lehene írni csak az alapokról. És a kereszténység történelmének sötétebb fejezeteiről sem szabad elfeledkezni. Évszázadokba telt míg a vallás és a hatalom (többé kevésbé) szétvált a keresztény országokban.
    Én viszont csak a radikális Iráni papság (ahol a vallás és a hatalom nagyon közel áll jelenleg egymáshoz) fanatizmusára hívtam fel a figyelmet- mely (ezidáig legalábbis) még egyébként elég messze van a Spanyol inkvizícióban résztvevő fanatikus papságtól- mely akkor is kivétel volt, és nagyon (relatíve )hamar megállították.
    A hangsúly a fanatizmuson van.
    És Irán, a legkülönfélébb okok- többek közt vallás, gazdaság, politika.. miatt, nagyon fúj a NAGY SÁTÁNra.
    Ez egy konszolidált vallási vezetés esetén, mely nincs hatalmon (mint most a keresztény egyház) nem lenne baj.

  159. Krokomach!
    Ahogy Te is tökéletsen leírtad, a „vallásháborúk” nem vallási különbözőségek miatt törtek ki. Politikai, gazdasági, hatalmi okai voltk. Az új töri könyvek már alapvetően kerülik is a vallsáháború fogalmat, hiszen csak vallási köntösbe volt bújtatva, mivel így jobban eladható volt a népek között, jobban lehetett önkénteseket toborozni. ( Egy kis középkori PR! :) )
    A kereresztes hadjáratok szinte zsákmányló háborúk voltak, hiszen a a római, majd kelet-római kutúra kb. 1500 éves értéke volt ott! (Persze sokaknak hírdettek azonnali megváltást a csatában való elesés során, mivel a kerszténység miatt mártírhalált haltak a kersztény hit szerint azonnal a Menyországba kerülnek) Ezek tagadhatatlan és szomorú tények.
    Az angol és fracia háborúk is szintísztán politikai alapon nyugodtak.
    Kb olyannyira voltak vallási alapon, mint most az ír-angol összecsapások Belfastban.
    Az Spanyol ikvízícióban meghaltak száma a 3000-e sem éri el (nem hogy a „szakértők” által vízionált milliókat! Ezek zöme zsidó volt, akik nem voltak hajlandóak elhagyni az országot, mikor II. Izabella kiutasította őket az országból. Persze, ilyen alapon akkor sem szabad egyetlen embert sem elíatélni és egy is sok nem hogy 3000! Egyébként a spanyol inkvizíció független volt Rómától, inkább világi intézménynek tekinthető, mint egyházinak.
    A boszrokány üldözéskeről csak annyit, hogy mi magyarok voltunk olyan „sötétek és elmaradottak”, hogy már a 11. században kijelentette Könyves Kálmán királyunk , hogy „Boszorkányok márpedig nincsenek”. Üldözésük a pápaságtól leginkább eltávolodott egyházak által folyt, főleg az anglikánok részéről.
    A szekularizáció egyház és állam között szerintem nem is volt olyan jó dolog. Okés bizonyos esetekben szükséges volt, de ma sem tudnék jobbat elképzelni kultúrális vagy oktatási miniszternek, mint valamelyik keresztény egyházhoz tartozó papot, lelkészt. Azt hiszem, sokkal előreéébb tartana az ország mentálhigiéne szempontjából.
    Röviden szólva: egyet értek a hozászólásoddal, de egy kicsit kiegészítettem azt. (már utólagos engedelmeddel) :)

  160. Molninak:

    Ha Obama küld 30 ezer katonát Afganisztánba, akkor Pakisztánból szintén átsétál pár ezer harcos ellenük, és az „egyensúly” helyreállt.
    Irán is mind pénzügyileg, mind technikával, mind harcosokkal, sőt, akár hírszerzési információkkal simán tudja támogatni az afgánokat a NATO ellenében.

    Én azért nem szólnám le a perzsa és az arab harcosokat, pláne nem egy olyan helyzetben, ahol gerilla harcmodorban épp iskolázzák a világ legfejlettebb haderejét. Anno a Szovjetunió is megtudta, hogy mit jelent háborúzni az afgánok hegyei között – pedig náluk aztán „pénz-ékszer” (ember-technika) nem számított.

    Visszatérve Irán ajánlatára, ő megegyezést keresett, olyat, ami elvileg megérheti mindegyik oldalnak – aki békét akar, nem pedig háborút.

    Metz Zolinak:

    Kellemes meglepetéssel olvasom, hogy biztonságpolitikai szakon vagy végzős hallgató. Így végre van közöttünk szakember is a témában.

    Én is kívánok ismételten Mindenkinek BUÉK-ot!

    Üdvözlettel: M

  161. „Veled kapcsolatban meg kezd olyan kép kialakulni bennem, hogy amolyan mindent megmagyarázó ember vagy.”

    Miért?

    —-

    „Amikor a közelünkben lévő környezetszennyezésekre kérdeztél rá, mert Te nem
    tudsz ilyenról, én írtam kettőt is.”

    Veled és még pár emberrel kapcsolatban meg az, hogy vagy szerttek nem igaz dolgokat leírni rólam, vagy nem olvastok rendesen. Hol írtam én olyat, hogy nem tudok ilyenről? Kérlek mutasd a hozzászólást. Mert most vagy meghülyültem, vagy skizofrén vagyok. Ilyenre nem emlékszem. A múltab több fórumon is szóba került ez. Én írtam le. Évekkel ezelőtt.

    —-

    „Mikor forrásokra hivatkozva cáfoltuk meg egyes téves állításodat (Iraki SCUD-ok, Goles-hegyi affér), akkor könnyedén elintézted azzal, hogy pl: “Az Aranysasban nem írhatnak butaságoket? Dehogynem!””

    Mit cáfoltok? Megint írjam le, hogy TUDOM HOGY TÖRTÉNT ott valami, de NEM emlékeztem a PONTOS történetre. Ezért KÉRDEZTEM! Fogod az adást? Nehéz értelmezi egy egyszerű modtatot? Bocs, hogy ilyen stílusban írok, de mi a túrót mondak erre? Nem tagadtam semmit.

    1991-ben SCUD nem csapódhatt be Izraelbe, mert a SCUD-dal el sem lehet lőni olyan messzire. A legnagyobb hatótávolságú verziója 500 km táján van. Az Iraki határ legnyugatibb pontja van Tel Avivtól kb. 420 km-re. Pont. És annál jóval messzebről indítottak.

    Sokan azért hívták pongyolán SCUD-nak az Al Hussein-t, mert abból lett átalakítva. Viszont az már nem SCUD.

    —-

    „Végül ezen újságok szerkesztői közel 20 éve foglalkoznak a légi hadviselés minden formájával, de úgy látszik még mindig nem tudnak annyit, mint Te. Esetleg korrepetálhatnád őket…”

    Ne vedd sértésnek, pl. a legutóbbi pár Sasban – F-105 cikkek – olyan butaságokat írtak le, hogy üvölteni tudam volna. És nem aprókukacoskodó hibát. Nagyon súlyos, alapvető dolgokban írtal súlyos dolgokat. Nem csak én vettem észre azokat az ordító hibákat. Mai napig nem értem, hogy hogyan hozhatták le azt cikket.

    —-

    „Te abszolute nem veszel részt az olcsón, kínában előállított elektronikai cikkek élvezésében, hiszen “Mivel kevés dolgot veszek, de azt szeretem minőségben tenni ezért el tudnám viselni, ha kicsit drágábbak, de nem bass*ák szét vele a világot”. Nyílván mosolyogva fieztnél ki 4-szer, 5-ször drágábban mindent a kínai környezet megóvása érdekében úgy, hogy abszolute nem érdekelnek a lakóhelyed környékét súlyosan szennyező folyamatok…”

    Nem azt mondtam, hogy abszolúte. Csak elképeszt az az árúdömping amit látok mindenütt. Ki a fene veszi meg? Mikor TESCO-ban dolgoztam suli mellett el nem tudtam képzelni, hogy ki veszi meg azt a sok fajta csokit, ásványvizet, istentudja mit. Mert, hogy a 90%-ról addig azt sem tudtam, hogy létezik. Életemben akkor jártam először TESCO-ban, mikor első munkanapon bementem. Úgy néztek rá, mint vlami marslakóra…

    Nem zuhant semminek az ára az 1/4-ére, csak azért mert kínában gyártják. Sőt! Sok minőséginak behazudott cucc is kínai vacak, csak rátették egy jól hangzó márkának a címkéjét, azt szeva. Egyszerű módja a profitszerzésnek, bár jobb helyeken ezt hamisításnak hívják. Mert annak hívják, mikor valaki engedély nélkül csinálja, de a minőség mégis ugyanaz mindkét esetben.

    —-

    Mindent összevetve úgy gondolom, hogy hiányos tudásod demagógiával kipótolva kommentelsz a topikon, miközben személyeskedve viselkedsz a többi hozzászólóval szemben!

    Mondja az, aki 5. éves egyetemi hallagó révén még szöveget sem tud értelmezni. És te leszek biztonságpolitkiai szakértő? Aggódjak a biztonságunk felől? Mikor pár éve Tökölön találtak pár rakétát, akkor sem tudták belőni, hogy akkor mi az. Két napig hülyeséget beszélt az egész média, de még egy „szakértő” is.
    Apámék meg röhögtek, hogy „bazdmeg, ezeket még meg is fizetik ezért?” A barcsi eset nem rémlik, hogy mi volt? Ott is alkottak a „szakértők”.

    „Eleinte szórakoztattál, de mostmár csak szánni tudlak, aki képtelen elfogadni mások véleményét, és minden új információ addig gyúrsz, torzítasz, amig sikerül beleerőszakolnod saját fals világképébe. Ami ezen kívül esik, az meg szerinted nincs.”

    A múltban többször is elismertem, hogy másnak van igaza. Pl. Monezumának, de másnak is volt már. Neked viszont most nincs.

    Mikor a hülyeséget hajtogatják és nyilvánvaló hülyeséget írnak, nincs is alátámasztva sem fizikával, sem linkkel és engem hülyéznek le, akkor bocs, de elborul az agyam.

    ‘új évet neked is.
    Bye

  162. molnibalage ! Azt írod ” a barcsi eset nem rémlik,hogy mi volt? Ott is alkottak a ” szakértők ” . Mivel ott voltam egy barcsi esetnél, kérlek fejtsd ki melyik esetre gondolták és mit alkottak a ” szakértők „. Talán tudok új információval szolgálni.

  163. Fater mesélte – én akkor kb. 8 éves lehettem – hogy akkor sem tudták egy ideig, hogy akkor az mi is volt és honnan jöhetett. Pár civil már akkor is tájékozottabb volt, mint a „szakértők”. Mintha az AS-ben és az Air Power blogon is meg lett volna tárgyalva egy más ügy kapcsán.

  164. Hm…hm…nem írtad – kérésem ellenére milyen esetre gondoltál. Én természetesen a bombázásra, más, ennél jelentősebbről nincs tudomásom. Valóban, először arról szólt a bejelentés,hogy szerb repülőgép géppuskával végiglőtte az egyik barcsi utcát. Amikor megnéztem, a házfalak-vakolatok sérüléséből láttam,hogy azok repeszektől keletkezhettek. Alig fél óra múlva a temetőben megtaláltuk a kazettás bomba kazettáját – több részre törve. Ezt igen sok ember látta és tudhatta, így a kezdeti téves információ nem igazán terjedhetett el széles körben. Egyébként nem volt ott más ” szakértő ” mint az utca lakói,meg a bejelentést ellenőrzés rendőrjárőr. Ha működne a szkennerem, feltennék néhány képet a bombázási mezőről. Erről igen jól látható,hogy ha a pilóta akár egy másodperccel később oldja a bombákat, akkor bizony sok életet oltott volna ki !

  165. Molni!
    „Mikor a hülyeséget hajtogatják és nyilvánvaló hülyeséget írnak, nincs is alátámasztva sem fizikával, sem linkkel és engem hülyéznek le, akkor bocs, de elborul az agyam.”
    Ezzel vádoltál meg, pedig úgy érzem, hogy érveléseimet eléggé jól alátámasztottam mind logikailag, mind forrásilag.
    De ellenben ha Téged megnézünk csak a legutóbbi hozzászólásodnál:
    „Fater mesélte”, „Pár civil már akkor is tájékozottabb volt” (kik?), „Mintha az AS-ben és az Air Power blogon is meg lett volna tárgyalva” (mikor? melyik szám? szerző?) . Szerinted a felsorolt forrásaid hiteltérdemlőek? Na erre írtam, hogy demagóg vagy!
    De nyugodtan vehetjük az eddig linkjeid sorát is:
    1. http://katpol.blog.hu Nem igazán tudtam releváns forrásnak venni, ha nem haragszol, mert a szerzők nevét sehol nem találtam meg normális alakban, legfeljebb nick-ként. A honlap kinézete (elég csak a fejléc stílusára egy pillantást vetni) önmagáért beszél… Lelkes amatőrök készítik, ami nem baj, csak az, hogy valaki kizárólagos, hivatalos hírforrásnak vszi őket, mint Te!

    2. http://www.chinahush.com/2009/10/21/amazing-pictures-pollution-in-china/
    Megdöbbentő képeket tartalmaz, kétségtelen, de úgy mellékelted, hogy közben a link szöveges részét el sem olvastad. És ez nem csak nekem tünt fel! Vess pár pillantást a kommentedet követő hozzászólásra…

    3. http://www.spyflight.co.uk/foxb.htm
    Az egyetlen komoly linknek nevezhető a háromból!
    Ez pedig csak 33%-os eredmény…

    Tudod voltam én is fiatal, és lelkes, (elvakult) de sosem volt merszem megkérdőjelezni mások tudását, főleg, ha jóval többet tudtak nálam. Már ne is haraguj, de honnan van bátorságod megkérdőjelezni Egyetemen országos (európai?) elismeretttésgű tanároktól megszerzett szaktudásomat és végztettségemet?! Mit képzelsz magadról ki vagy te? Letettél valami hasonlót Te is az asztalra vagy csak a szád nagy? Úgy látom, hogy itt rajtad kívül mindeki hülye, senki nem tud szöveget értelemzni, ezért „kapjunk a fejünkhöz” , „ordítani tudnál a fájdalomtól”, „elborul az agyad”.
    Szerencsére, ha esetleg pár év múlva biztonságpolitikai elemzést kell elvégezni, akkor engem fognak hívni, nem pedig egy álnév mögé bújó demagóg kommentelőt! A világ már csak ilyen szemét hely…
    Végezetül „paste-copy”-zott források helyett megadok néhány könyvcímet, melyeket esetleg áttanulmányozva rájössz, hogy mekkora hülyeségeket írtál:
    Bayer József: Politikai gondolkodás története – Bp, Osiris Tankönyvek 2003
    Babos Tibor: Az európai biztonság öt központi pillére – Bp, Zrínyi Kiadó 2007
    Kiss Balázs, Bodsa Zsolt: Politika az interneten- Bp, 2005 Századvég kiadó

  166. „Ezzel vádoltál meg, pedig úgy érzem, hogy érveléseimet eléggé jól alátámasztottam mind logikailag, mind forrásilag.”

    Ez általános megjegyzés volt, nem konkrétan rád vonatkozott. Mellesleg az ostorozó posztodban meg egyetlen link, forrás sem volt, de még haditechnikai vagy természettudományos témával foglalkozó rész is csak pár sor. Puff neki…

    Olyan dolgot állítottál, amit le sem írtam. Ezt is az egyetemen tanítják?

    —-

    „“Fater mesélte”, “Pár civil már akkor is tájékozottabb volt” (kik?), “Mintha az AS-ben és az Air Power blogon is meg lett volna tárgyalva” (mikor? melyik szám? szerző?) . Szerinted a felsorolt forrásaid hiteltérdemlőek? Na erre írtam, hogy demagóg vagy!”

    Még te hivatkoztál Top Gun és AS szerzőkre. Apám egyet-kettőt személyesen is ismer. EGyütt is dolgozott velük. Sokáig. Tökölön több, miunt húsz évig volt repülőgépszerelő. Elég tűközeli volt. Ugye ezt azért belátod. Húsz év alatt sokmindenkivel összefutott és a kapcsolat most is meg van egyesekkel.

    —–

    „http://katpol.blog.hu Nem igazán tudtam releváns forrásnak venni, ha nem haragszol, mert a szerzők nevét sehol nem találtam meg normális alakban, legfeljebb nick-ként. A honlap kinézete (elég csak a fejléc stílusára egy pillantást vetni) önmagáért beszél… Lelkes amatőrök készítik, ami nem baj, csak az, hogy valaki kizárólagos, hivatalos hírforrásnak vszi őket, mint Te!”

    Attól, hogy a honlap kinézete nem profi, az írás az lehet. Nem mindeki IT zseni. Ja, és igyen, hobbiból teszik amit teszik. Tök jó összevetni ez, a „te mit is tettél le az asztalra” dumáddal. Ezt szintén az egyetemen okatatják?

    És magam írtam le, hogy a katpol az utóbbi időben egyre pontatlanabb és bulvárosabb. Lehet, hogy te ezt nem olvastad, de ha csak 2 perce vagy itt, akkor talán ne a múltammal foglalkozz, hanem a témával szerinem.

    —-

    „Megdöbbentő képeket tartalmaz, kétségtelen, de úgy mellékelted, hogy közben a link szöveges részét el sem olvastad. És ez nem csak nekem tünt fel! Vess pár pillantást a kommentedet követő hozzászólásra…”

    Melyik részét nem érted annak, hogy elolvastam? Ez nem egyetemen, ezt még átlalánosban tanítják. Értő olvasás rulez.

    —–

    „http://www.spyflight.co.uk/foxb.htm
    Az egyetlen komoly linknek nevezhető a háromból!
    Ez pedig csak 33%-os eredmény…”

    A főoldalon van forrás. Ez tényleg jó. Viszont akkor mi is a bajod? Valaki vehemensen tadta a lelövést és alá is támasztottam. Amúgy is csak a dátumok miatt tettem be, hogy el tudjon indulni. Akkor meg mi a bajod? A katpolon is vannak linkek, sok. Nagyon sok. Napi hírektől kezdve mindenféle linkek.

    —-

    „Tudod voltam én is fiatal, és lelkes, (elvakult) de sosem volt merszem megkérdőjelezni mások tudását, főleg, ha jóval többet tudtak nálam.”

    Akkor velem miért is teszed? Mert a jelek szerint addig sem jutsz el, hogy megnézd, hogy az Al Hussein az SCUD-ból készült. Tehát a roncsok között SCUD főadarabok lesznek. Attól az még nem SCUD. Pont. A hatótávolsága nem elég. Enne te is utánanézhetsz, bár ha tényleg 5. éves hallgató vagy ott, ahol mondod, akkor illene tudni ezt szerintem.

    Nem vagyok elbvault, csak a hozzád hasolnók kicsit felbasszák az agyam.

    „Már ne is haraguj, de honnan van bátorságod megkérdőjelezni Egyetemen országos (európai?) elismeretttésgű tanároktól megszerzett szaktudásomat és végztettségemet?!”

    És neked az enyémet? Nekem pl. van diplomám, ha már ennyire szóva hoztad a végzettséget. BME gépészmérnök (5 éves képzés), áramlástechnika szakirányon. A közeget meg ismertettem, ahol felnőttem. Apám tűzközelben volt, én meg sokat kérdeztem és érdeklődő vagyok. Akkor te most hány ember szaktudását is kérdőjelezed meg áttételesen? Mert amit leírtam azt nem én találtam ki, jó reggelt…

    „Mit képzelsz magadról ki vagy te? Letettél valami hasonlót Te is az asztalra vagy csak a szád nagy?”

    Igen és nem is.

    http://www.mediafire.com/?zyyqwzimdn5

    Van benne egy tényleg rövid összefoglaló, mert nem HT-ről szól az egész. Anno terveztem, hogy hosszabban írok, de idő hiányában ezt elvetettem. Minden átlalam ismert forrást igyekeztem összesűríteni a legrövidebben. Több hozzáértő is elolvasta és szarvas hibát nem talált benne senki. Jelen tudásom szerint ez a legtömörebb és leghosszabb HT összefoglaló harci repülők és területük terén azoknak, akik semmit nem tudnak róla. Azért olyan szövegezésű, amilyen. Nem egy ember köszönte már meg. Ha tudsz jobbat, akkor légyszíves posztold, hogy felhasználhassam.

    „Szerencsére, ha esetleg pár év múlva biztonságpolitikai elemzést kell elvégezni, akkor engem fognak hívni, nem pedig egy álnév mögé bújó demagóg kommentelőt!”

    Ez lehet, hogy szomorú dolog a kvalitásod figyelembevéve. Ez van. Mellesleg nem vagyok álnéven. Aki akar, 2 perc munkával bármit megtalál egem. Pl. te is. Lássuk, hogy mennyire vagy kreatív.

    molnibalage –> szerinted mi ez honnan jön?

    Azt tudod, hogy hol lakom. Ha ennyiből nem sikerül két perc alatt, akkor meglepődök, de nagyon.

  167. Molnibalage kár idegesíteni magad. Ez a szaki és a zöld fülű találkozásának minta példája.
    Fiatal emberek mint én is erőtől duzzadónak érezzük magünkat tapasztalatlanságunkat elszántsággal és szorgalommal ellensúlyozzuk.

    Mets Zoltán gondolom BTK-ás vagy.

    Én magam vegyésznek tanulok.
    Emellett patrióta.
    Politika annyira érdekel ahogy a mindennapokba befolyásolja és nemzetem helyzete foglakoztat még.

    Oroszok így vagy úgy ha normális ajánlatuk. Akkor velük kel szövetkezni.
    Belső égető feladatokat kell megoldani és utána békésen építkezni.
    Teleki és Bethlen külpolitikai irányát kellene a jelen korra szabni.
    Nem kell a látszat demokrácia.

    Újra kormányzó vagy király kell.
    Békés szorgos munkát kell folyatni konzervatív felfogás fényében a nyugati szennyet meg kikel dobni.

    Látszat demokraták Dészláv háború idején is csak töketlenkedtek.
    Mikor az a bombázás a Kassai bombázás hogy volt mérhető vagy hogy megőltek a szerbek két határőrt.

    Szerb kazettás bomba támadást mért mert tehették ennyibe hagyni mert isteni szerencsével nem voltak halottak sebesültek.

    Nemzet érdek a katonai kihívásra való markáns válasz lett volna.
    Ugyanez igaz felvidékre elmentek a csehek menni kellett volna a magyar egységeknek.

    Ez nem történt meg mert az elvtársak tették a dolgukat.

    Látjuk mi az eredménye 20 év elteltével.

    Ez van innen kell konok mód tovább lépni.

    Most ha kell akkor 20 év kemény munkával megkell felelni a kihívásokra

    Szlota bácsi elmés beszólásai és nyelvtörvénye kihívás.
    Gazdaságilag és honvédelmileg erre kell a jövőben markáns választ adni.
    Mikor én magam a 40-50 éveimet taposom majd a gyerekeimre szemébe szégyenkezés nélkül keljen néznem.

    Ha egy elmekoros toth, Szlota gondolataival jön.

    Fiamnak majd nyugodtan mondhassam:
    „Fiam aludj nyugodtan esélyük sincs ellenük.
    Apádék meg tették amit elvárható volt tőlük”

  168. Molni!
    Mivel vizsgaidőszak közepén vagyok sajnos nem tudok hosszabban reflaktálni a leveledre,ezért rövid leszek:
    1.
    Ha eddig nem írtam forrást, most pótolom:
    AS 2001/5 Iraki SCUD-ok (de abban igazad vav, az eredeti SCUD-okat módosították valamelyest) – szerő: Márványi Péter
    AS 2009/1 Goles hegy titka – szerző: Tőrös István

    2.
    Megmondanád édesapád keresztnevét? Én a mai napig járok be Kulik Istvánhoz Tökölre a reptérre , ahol egy csomó ex-PG-sel és kecskeméti szerelővel egy MiG-15-öst raknak össze. Biztos ismerik Édesapádat , még lehet, hogy Ő is dolgozik rajta. Nem semmi már az a gép sem!
    (ha naggyon-nagyon megerőltetem magam, akkor a nevedből tudok majd következtetni az Ő vezetéknevére.)

    3. http://katpol….
    Nem IT-n múlik az, hogy valaki milyen tartalommal tölti meg az oldalát. Figyelem, nem sítulsról beszélek, tartalomról! (bár ezt biztos oktatják a BME gépészmérnöki karán, főleg áramlástan szakon). Ahol olyan címszavakat adnak meg, mint „Fas**ág,” ,”Ungarishe bizpol”, „régen vót” nem írkálnak profi szinten. Magad mondtad, hogy inygen, hobbyból csinálják az oldalt, tehát egyiküknek sem a szakmája!

    3.
    Nem is tudtam, hogy BME Gépészmérnöki karán, főleg az áramlástan szakon komoly szinten tanítanak társadalomtudományokat!
    Mondjuk, egészen véletlenül biztosnágpolitikát. :) Én a szakosodás óta közel 10 tantárgyban tanulom, te a áramlástan (tehát természettudomány) szakon hányon tanultad ugyanezt?
    És te hány szakember tudását kérdőjelezted meg átételesen?
    Sosem kérdőjeleztem meg a gépészmérnöki tudásodat (sem gépészmérnök tanáraidét), mivel egyszer sem használtad e tudományodat a fenti kommentek során, mivel a topic biztonságpolitkiáról szól!
    Tehát nem a Te asztalod! A kettőnk közötti különbség meg az, hogy én nem megyek a Te térfeledre kardsokodni olyan tudással, ami elégtelenen a vitához. Ennyi!
    Vagy ezt is BME-n oktatják, hogy abba is üsd bele az orrodat, amihez nem értesz, csak „sokat érdeklődtél róla, meg kérdezgettél?”
    Mert ha igen, akkor elég szomorú dolog a kvalitásodat figyelelmbe véve. Remélem azért gépészmérnöknek jobb vagy…

  169. Mets Zoltán

    :D Molnibalage szakmai tudást szerintem ne firtasd.
    Látszik hogy természet tudományokhoz tényleg semmi közöd.
    Mérnökök, kutatók szakbarbárok erősen. Saját területük tudói.
    Egy speciális szelet mesterei.
    Egy feladat megoldásánál egy kutató csoport tagjai össze ülnek és megvízsgálnak minden lehetőséget és elindulnak egy ösvényen.(vegyészek így működnek:P)

    Munkájuk mellett mindenkinek van valami nem műszaki jellegű mániája.

    Molnibalage és részben enyém is a hadi technika.

  170. Hegyaljaihun!
    Örülök, hogy vannak Hozzád hasonló emberek!

    Én sem vagyok már fiatal csirke, elmúltam harminc. Szintén konzervatív, magyar embernek vallom magam és így is fogom nevelni (egyenlőre csak) két kisfiamat.
    Magam is azon a véleményen vagyok, hogy a jelenlegi képviseleti demokrácia nem a megfelelő államforma a nemzetek vezetésére. Hogy mi lesz ezután? Csak találgatni lehet. Ez olyan dolog, mint az evolúció: a jó, működésképes rendszerek életben maradnak, a többiek lehanyatlanak rövid időn belül. Persze ez a „rövid időn belül” is olyan távlat, amit sem Te sem én már nem érünk meg. Az evolúció sem gyors lépésekkel operál. (Pokol Béla elmélete)

    A barcsi bombázás provokáció volt, hogy hazánkat is belerántsák a délszláv válságba. Remélték, hogy emiatt a Magyarországon élő szerb-horvát kissebbséget is inzultáni fogja a magyarság, ami lehet be is következett volna, ha Barcson halálos áldozatokkal jár a dolog.

    Attól, hogy bevonulunk Délvidékre nem tartottak, mert Oroszországnak kőkemény érdekei fűződnek a Balkán félszigethez. (Koszovó különválását is csak úgy visleték el, ha „cserébe elnézéték” nekik Abháziát. Egyébként, Koszovót, ezt a jelentéktelen kis országocskát elsőnek az USA sietett elismerni, csak hogy Oroszországnak kénylemetlen legyen.)

    Egyébként Szlota bácsi szája nagyon hamar kissebb lesz, ha lesz igazi külügyi álláspontunk, miniszterünk Tudod, mindeki annyit pofázik, amennyit hagynak neki. Nagyon profin csinálja az öreg, hogy folyton belpolitikai feszültséget kavar egy … másik országban! Egyébként ahogy a román Funart, úgy Slotát sem nagyon érdeklik valójában a magyarok, csupán felmérte, hogy őt ez tartja a politika felszínén, mert egy csomó szélsősőéges szlovák révén bekerül a parlamentbe és hatalmas összegeket akaszt így le.(mondhatnék hazai példát is ilyenre…)
    De szerncsére ő csak pillanat-emberke.

  171. Hegyalja!
    De hiszen erről beszélek! :)
    A politikatudomány és biztonságpolitika nem természettudomány, hanem társadalom! Tehát BTK!
    Ezért sem vitattam soha, hogy mi, mennyivel, milyen módon, mivel megy. Sem fizika, sem technikai szempontból.

  172. Pillanat ember ha van kellő magyar válasz a hülyeségeire.
    Ha úgy mint most csak nyelünk egyet és várunk.

    Akkor toth nyelv törvények szaporodnak és mindenki a magyarokba akar belerúgni.

    Ha délvidéket nem is tarthattuk volna meg komoly jelzés lett volna.
    Most nem ficánkolnának. Egy rác politikus elkezdene hülyeséget mondani rászólnának a társai hogy bajt akar a fejükre hozni.

  173. Üdv:

    hegyaljaihun:

    Legyen már inkább Tót és toth, csak mert ez így rám nem vet jó fényt.
    Egyébként osztom a véleményeteket az ilyen slota-félékkel kapcsolatban.

    -a Közlekedésmérnökök is összeülnek agyalni egy probléma megoldásának érdekében!!!!

    Mets Zoltán:

    Hajtóművezték már a MIG-et?

  174. „AS 2009/1 Goles hegy titka – szerző: Tőrös István”

    Köszi. visszakeresem.

    —-

    Nem, apám nem dolgozik rajta. Elég neki a Lufiban is a gépeket szerelni. :)
    (László a keresztneve.)

    A gépről sajnos egy ideje semmi hír nincs. Olyan 1,5-2 éve azt tervezték, hogy 2009 vége fele repülhet, de gyanítóm a pénzügyi válság betehetett az ütemtervnek. Nem tudod, hogy most hogy állnak? Az Aeroban régen volt róla cikk, talán még az AS-ben is, de azóta nem nagyon volt semmi nagyobb híradás.

    Inkább amiatt aggódom, hogy ha még sikerül összerakni, az üzemeltetés fog sokba kerülni. A Vulcan-t is feljúították, de reptetni sajnos nincs már pénz.

    A RB szeret ilysemit szponzorálni, csak akkor a korhű festésnek lőttek. :(
    Bár ilyen időkben ez talán elfogadható ár.

  175. „Magad mondtad, hogy inygen, hobbyból csinálják az oldalt, tehát egyiküknek sem a szakmája!”

    Nagyon sokan jók abban, ami nem tanult szakmájuk. A makkettezést sem okatatják sehol, attól sok jó makketező van. Vannak könyvek, vannak források, vannak saját tapasztalatok is.

    —-

    „Nem is tudtam, hogy BME Gépészmérnöki karán, főleg az áramlástan szakon komoly szinten tanítanak társadalomtudományokat!”

    Vehettem volna fel azt is. kreditrendszer szépségei nem rémlenek? Egyébként ez hogyan jön ide? Már többször leírtam – szintén nem voltál itt akkor szerintem… – hogy az ilyen vitába igyekszem legtöbbször nem belefolyni. Ez egy haditecnikai oldal. Ehhez képest néha már alig van szó itt erről. Ez azért szomorú.

    Most akkor kérdezzem, hogy tanultál te bármiéle komoly természettudományt olyan szinten, mint én a BME-n? Ha már ennyire más képzését mániád firtatni…
    Mert láthatólag a tárasadlomtudományokra fogékony vagy és biztos volt is képzésben, de természettudományok terén, lehet, hogy nem túl vaskos az anyag.
    (Vaskos?)

    hegyalja helyében meg inkább halgattam volna. Rendeszrint olyna posztokat nyom ide, mintha a kurucifnót összemosnák a blikkel és a viccrovattal…

  176. molnibalage.
    :D vicces.
    BME még rossz szakembert nem került ki így szakmai mi volta és személyiséged nagy része előtt respekt.

    De van egy nagyon rossz felfogásod. Olyan ember lehetsz mint nagyapám(dédapámat katona ként Don-kanyarba el eset, nagy elvtársiasság jegyébe neki és bajtárainak nem járt a hősi hallott megnevezés és mai napig nem kapták meg a 44-es nyílas hatalom átvétel előtti honvédek ezt a jelzőt)aki egy tő kommunista elvtárs, egy megszállt világ idilljében él gondolkodásilag.

    Én beszélgettem nem keveset felvidéki és délvidéki csoportosaimmal.
    Úgy hogy az ottani dolgokról ott élő magyaroktól elbeszélései alapján informálódtam.
    Én maga a elszakított területeken élő magyarokat tartom igazán magyarnak.
    Mivel ők nap mint nap magyarságukért hátrányos megkülönböztetés kénytelenek elviselni.
    Ha feladnák magyarságukat jóval könnyebb lenne életük.

    De itt minden tökéletes és szép.
    Magam fajta a deviáns aki lázadni mer.

    Én leszek majd a diplomás bunkó aki szerint a 1921-1944 között fennálló politikai irányvonalat tartja mérvadónak.
    Tisztel jelenlegi miniszter elnökik eljutott odáig hogy Horthy Miklós kormányzótól mert idézni nyilvános beszédében.

    Attól az elvetemül fasisztától. Aki 30-évekbe kifejtette hogy ha muszáj a nemzet érdekében nagy sajnálattára de a szélső jobboldaliak közé is lövet ha kell, szélső baloldaliakat meg ha úgy szolgálja nemzet érdeke érzelmi reakció mentese lövet közéjük.

  177. vilmoci, sajnálom

    Igazad van ők csak tótok. Aki sarlang mentesen ismeri a trianon utáni történelmet az tudja hogy a csonka honban élő a tót értelmiség nem hagyta el azt, ment át Csehszlovákiába.

    Fel-vidékből kreált fiatal ország értelmisége még anno a cseheket gyűlölte mivel Cseszlovákia idején tótok hátrányba voltak a cseh anyanyelvűekkel szemben.

    Most meg hisztérikus a félelmük mert igazán azokra a földekre jog alapjuk nincs.
    Ma minden felvidéki magyar szenvedése Antal József koporsóját nyomja.
    91-ben a csehek a Trianonba kapott területekről lemondtak.
    Jogilag onnantól újra magyar föld volt!
    De hát valakik csak demokraták voltak nem magyarok.
    1919 Szlováktanács köztársaság után 91-től lett egy Szlovákköztársaság.

    Érdekes ahol én születtem a tótok,svábok, magyarok békébe élnek egymás mellett és együtt bosszankodnak és ez a csonka honi terület.
    Vagyis magyarok a többségiek.

  178. Van itt nagymagyarországtól kezdve minden, de igazából nem látok én semmit ami a témához kapcsolódna. Hogyan jön ide az, hogy kit tartasz magyarnak? Vagy Horthy vagy bármi amit írtál? Milyen szempontból releváns ez? [fejvakarás]

  179. molnibalage még egy kis adalék.

    Horthy Miklós volt az egyetlen tengely hatalmi vezető akit Nönberben felmentettek a háborús bűnnők vádja alól.
    Ráadásul azért is ki logot a sorból mert a kormányzó 1v.h. alatt a monarchia utolsó kinevezte flotta parancsnoka volt(admirális)
    Valamint őt nem a neonáci faj gyűlölködők segítetek hatalomra hanem az antant képviselői kérték fel erre.

    Bethlen István gróf, Teleki se az elvetemült szélsőségesek minta példái.
    1930 években az ország gyarapodott fejlődőt. A közepesen fejlett európai országok felső sávját felülről súrolta.
    2010-ben meg EU-tagállamok szégyene vagyunk. Közepesen fejeltnek se vagyunk nevezhetőek.

  180. Úgy hogy engem leszélsőségezel.
    Hát nekem a Kormányzói korszak az irány mutató.
    Patrióta vagyok ilyen szemüveggel nézem a világot.
    Katonai eszközök olyan szempontból érdekelnek hogy milyen műszaki megoldásokat alkalmaznak bennük.

    molnibalage.
    Mostani megnyilvánulásaidba engem hülye fasisztának láttatsz gondolni.

    A helyet hogy elgondolkodnál amit adott esetben írok. Mint hogy nálad szerintem 21 évemmel jóval fiatalabb vagyok. Így ha ész érvekkel rátudsz mutatni gondolkodásbeli hibáimra. Akkor nagy valószinüséggel azt a hibát nem követem el még egyszer.
    Úgy mint ahogy normálisan azt egy műszaki probléma estén mérnökök és kutatók teszik.

  181. Molni, Vilmoci!
    Sajnos mikor én ott voltam, még mindig darabjaiban volt a gép :(
    De fantasztikus munkát végeznek és nem baj, ha csúszik, de legyen minden az tökéletes és az eredetihez közeli. Egyébként kéredeztem a szerelőket, hogy ki fogja ezt berepülni, mire azt válaszolták, hogy amerikából kell hívni egy fickót, akinek megvan a típusvizsgája…
    Amerikából! Szegény Mikojanék biztos forognak a sírjukban!

    Molni!
    Nem tudom, hogy feltünt-e Neked, hogy ennek a topicnak a témája alapvetően politikai, biztonságpolitikai, ami társadalomtudomány!
    Én is vehetnék fel természettudományi tárgyakat a kredit rendszer szépségei miatt, de a kettőnk tudása az adott tárgyban közel sem lenne azonos! Ez vica versa is igaz, remélem Te is belátod!
    Ennek a haditechniaki oldalnak a többi TECHNIKAI topicjához hozzá sem szóltam, mivel nem az én térfelem, ellenben kifejezetten ennek a topicnak a hozzászólásai szinte kivétel nélkül politikaiak és mellőznek mindefajta természettudomyánt. Te nem így látod?

    „(“Magad mondtad, hogy inygen, hobbyból csinálják az oldalt, tehát egyiküknek sem a szakmája!)”

    Nagyon sokan jók abban, ami nem tanult szakmájuk. A makkettezést sem okatatják sehol, attól sok jó makketező van. Vannak könyvek, vannak források, vannak saját tapasztalatok is.”
    Makettezés? Ez hogy a francba jön ide? Ilyen alapon azt is mondhatnám, hogy du*ni sem tanított senki, nem is a szakmám, mégis jól csinálhatom, mert van két fiam! :)
    Az *. blog oldal részben politikai elemzéssel foglalkozik, melyhez semmi képzettsége nincs szerzőknek, erre világítottam rá. Mi köze ennek a mekettezéshez? (fejvakarás)

  182. azért hegyaljai te is érdekes vagy, nagyapád Don kanyarnál elesett(vagy nem és utána amíg éhen nem halt gulagon dolgozott.) ezek után ruszik 40évig megszáltak (és területek anektálása most se esik nehezükre.) és te „szövetkezni” akarsz velük?
    biztpolban ami szvsz egy jó példa az a lengyel út. És véletlenül se a ruszkikhoz való dörgölődés.

    Narancs gyözelem esetén gyanúsan el fogunk mozdulni egy Francia irányba, hogy mennyire lesz jó MOnak a komolyabb hatalommal bíró vezér rendszer már egy más kérdés.

    Mets:
    Barcs sanszosan provokálás volt, amúgy ami használható volt és mozgott ha addig nem utána már a határon volt. DE semmi féle agitálásra nem válaszolt volna MO Szerbia megtámadásával, hozzáteszem nagyon helyesen.
    „Attól, hogy bevonulunk Délvidékre nem tartottak…”
    Nem a ruszkik diplomáciai védelmében biztak egyszerűen 1991ben a Szerb hadsereg tönkreverte volna a Magyart, egy Magyar agresszió esetén ki tudja nem e jönnek fel Pécsig, vagy rendeznek vajdaságban Koszovó szintű etnikai tisztogatást…
    Oszétia/Dabházia anektálása meg jóval Koszovó elött volt. Nem ezért fogadta el Oroszo Koszovó függetlenné válását hanem mert nem tudott(és nagyon nem is akart) kb semmit se tenni. Verhette volna Putyin papuccsal az asztalt max kiröhögik.
    amúgy, hol is tanulod ezt a biztpolt? :DDD

    más: szétesett a forum nálam….

  183. Dédnagyapám este el a Donnál.
    Nagyapám a dísz kommunista.
    Ezek nem szovjetek hanem oroszok és a kettő között van különbség.

    Ha tisztességes ajánlatuk van akkor mért ne.
    Nyugat még rosszabb mint szovjetek vagy az oroszok.
    Nagyapának volt egy ilyen megjegyzése. Kis unokám akár mennyire szidod a kommunistákat de nem lett volna még egy olyan hatalom amely megengedte volna hogy te jobban élj mint a saját népe.

    40-éves megszállás alatt Budapesten jobban éltek mint Moszkvába.

    Nyugat meg rosszabb mint az oroszok.
    150 évig védtük őket a töröktől, osztrákot kaptuk a nyakunkba.Törökök mai napig testvér nép ként tartanak számon minket. Török hodoltság alatt eső területen ha a paraszt befizette a ráját és a vallási külön adót békében élhetet.
    Monte Cocolini és felszabadítói irtották a magyart rendesen
    1v.h végig harcolta a magyar, 1917-ben Bukarest Magyar Királyi honvédség tartja megszállás alatt, Balkánon megint jól álltunk.
    Ezek után az olaszok nem bírtak velünk.
    Monarchia hadseregét 1917-től magyarok és részben osztrákok alkotják csak. A szláv nemzetiségűek megbízhatatlanok voltak.

    Ma megint nyugat a gyámunk az ország gyakorlatilag kisemmizve. Ma ugyanazok irányítanak akik tették 90 előtt csak más urat szolgának

    Ezek fényében mért nem legyünk az oroszok barátai szövetségesei ha megfelelő feltételeket kínál.
    Kínával is gyümölcsöző kapcsolatokat lehet kiépíteni.

    Eu-n kívül is van élet először nehezebb de hosszú távon előnyösebb.

    A gazdaságosunkat meg nem kell félteni ennél már rosszabb nehezen lehetne.
    Semleges külpolitikával új piacokra is belehet törni.

    Irán nem megvenné a magyar gyógyszert és élelmiszert?!

  184. Fade!
    Koszovó a függetlenségét 2008 Február-17.én kiáltotta ki, amit az USA azonnal elismert, A Dél-Oszét, Abház (voltaképpen orosz-grúz) konfliktus 2008 augusztusában volt. Csak hogy a tényeknél maradjunk…
    Egyébként meg nem tudom, hogy ki merne manapság röhögni, ha Putyin, vagy Medvegyev elkezdeni hruscsovi feldühödéssel az asztalt verni. Oroszország nem elsősorban katonai erejével fenyeget, hanem a tőle jövő származó energia megvonásával.
    Volt egy vicc is, amikor a Lengyel-Ukrán foci EB pályázat került ki győztesen, pedig Oroszország is kandidál. A hír szeritn rövid távirat jött Moszkvából a két országnak. „Gratulálunk,stop. Mi is szerettünk volna győzni, stop. Kőolaj stop. Földgáz stop. :)

    ” Narancs gyözelem esetén gyanúsan el fogunk mozdulni egy Francia irányba, hogy mennyire lesz jó MOnak a komolyabb hatalommal bíró vezér rendszer már egy más kérdés.”

    Erre gyakorlatilag semmi esély sincs. Franciaországban prezidentális rendszer van, nem miniszterelnöki. Franciaországban a köztársasági(elnök) az aki az országot vezeti, Sárközy, nem pedig a miniszterelnök, Fillon. (nem is ismert a világ előtt a neve). Ugyanez igaz Oroszországra is. (na jó, ott most a Miniszterelnök „véletlenül” Putyin, de az őt megelőző miniszterelnökök sem túl ismertek. Egyébként most Medvegyev az (köztársasági)Elnök.
    További probléma, hogy az erős (köztársasági)elnököt a nép közvetelenül választja meg, itthon pedig a Parlament egyezkedik rajta.
    Perszer technikailag mindezeket meg lehetne oldani,hogy a miniszterelnöki rendszerből az elnökibe menjünk át, de kizárólag az ALkotmány módosításával, amihez masszív 2/3-ot kellene elérnie a narancsosoknak.
    Funkcionalitás szempontjából biztosan jobban járnánk, hiszen az elnöki rendszer sokkal gyorsabb és egyszerűbb politikai reagálást hoz létre. Vannak olyan országok is, ahol már ráléptek erre az útra, pl: Románia. Egy erős személyiségű köztársasági elnök sokkal többet nyomna a honi politikai mérelgbe is, sajnos Sólyom László nem használja ki az összes jogi adta keretét, hogy ezt meg is tegye.

    Remélem a válaszaim átmentek a kritikai, ellenőrző színvonalodon.
    Egyébként Te hol tanulod a biz.polt? :DDD

  185. „Horthy Miklós volt az egyetlen tengely hatalmi vezető akit Nönberben felmentettek a háborús bűnnők vádja alól.”

    Szerintem kicsit pontosabb történelemismeret nem ártana, ha már ennyit turbómagyarkodsz. Horthyt, mint tanút hallgatták ki. Soha nem volt megvádolva semmivel. Soha nem vádlott Nürnbergen. Ezt kb. 10 másodperces munkával megtalálhatod a neten vagy bármelyik rövid életrajzában.

    Tudod, pont az ilyen dolgok miatt nem tudok szinte semmit komolyan venni, amiből írsz. A legalapvetőbb dolgokban is téves infókat írsz le, aminek tényleg 3 kattintás utánézni. Ezek után mit gondoljon az ember, ha nem egy mondatos állításokról van szó? [fejvakarás]

  186. „Nem tudom, hogy feltünt-e Neked, hogy ennek a topicnak a témája alapvetően politikai, biztonságpolitikai, ami társadalomtudomány!”

    Akkor olvasdf vissza az elejétől. Az elején szinte csak arról volt szó, hogy milyen fegyverrel lehetne egyáltalán feltörni a „diót”. Aztán jött a nukleáris politikia és a végén ment el szokás szerint más irányba. Aztért tök jó, hogy egy iráni létesítményeket érintő topiba Horthy Miklós, Don-kanyar és szovjet / orosz megszállás a téma. Csak én érzem ezt nagyon vadnak?

    —-

    „Makettezés? Ez hogy a francba jön ide? Ilyen alapon azt is mondhatnám, hogy du*ni sem tanított senki, nem is a szakmám, mégis jól csinálhatom, mert van két fiam! :)”

    Akkor kevésbé humorosan mondhatnám, hogy semmi köze annak, hogy te milyen jó csinálod a gyerekeidhez, mert az élvezetnek semmi köze ahhoz, hogy lesz gyerek vagy sem… :)

    —-

    „Az *. blog oldal részben politikai elemzéssel foglalkozik, melyhez semmi képzettsége nincs szerzőknek, erre világítottam rá.”

    Az lehet. Viszont te csinálsz weboldalakat ingyen? Feltöltöd őket tartalommal, ingyen? Írtál vagy írsz bármi nagyobb lélegzetű művet is a most következő diplomamunkádon kívűl, ingyen?

    Egyébként honnan tudod? Valószínűleg nincs, de az is lehet, hogy van.

    A technikai részhez viszont akkor, te mi alapon szóltál hozzá és rádásul tévesen, amihez még ragaszkodtál is elég rendesen? Nagy nehezen és lassan azért csak hajlandó voltál elismerni, hogy mi az az Al Husszein. Ahogy írtam általában a nem technikai témában nem szólok hozzá. Lehet, hogy neked akkor technikai témában nem kellene?

    Azt sem értem, hogy hogyan lehet valakiből biztonságpolitikai szakértő, ha technikai ismeretek hiányában nem tudod felmérni egy adott ország támadó és védelmi potenciálját.

  187. „Kis unokám akár mennyire szidod a kommunistákat de nem lett volna még egy olyan hatalom amely megengedte volna hogy te jobban élj mint a saját népe. 40-éves megszállás alatt Budapesten jobban éltek mint Moszkvába.”

    Mert ’56 megmutatta, hogy mi nem tűrjük azt, mint a szovjet nép. Nemzetközi szinten elég nagy tekintélyveszteség volt ’56 a szovjeteknek. Nem segített diplomáciailag. (Azt viszont megmutatta, hogy a egy forradalom nem lehet sikeres.)

    Én gyűlölöm a komcsikat és utódjaikat és ez így is fog maradni szerintem halálom napjáig. Olyan mélységekbe vitték az országot nem egyszer, amit elképzelni sem lehetett egyszer sem.

  188. Üdv Mindenkinek!

    Elöljáróban annyit, hogy sem a kapitalizmus, sem a szocializmus fogadatlan prókátora nem vagyok.

    Hegyaljaihun:

    Érdekes amit írtál, látod, ez a nézőpont még eszembe sem jutott: melyik hatalom az, amelyik hagyja, hogy jobban élj, mint a saját népe. Nagyon igaz! Őszintén szólva irigylem, hogy ez nem nekem jutott eszembe.

    Molni:

    Nagyon nagy hibát követsz el, ha kommunista gyűlöleted elvakít olyan összefüggések vizsgálatakor, ami abszolute de nem érzelmekről szól.
    A politika az emberi érzelmeket csak egyfajta módon veszi figyelembe: ezzel lehet a tömegeket manipulálni, és pont.
    Az embert két dolog motiválja: érdekek és érzelmek. A politika az érdekek szolgálatába állítja a tömegek érzelmeit – és itt nincs kivétel uraim! Ezt hívják propagandának.

    Az „olyan mélységekig vitték az országot, hogy elképzelni sem lehet”: nos, ez így ebben a formában demagógia és nem igaz.

    Mivel nem erről szól a fórum, ezért most nem fogom tételesen cáfolni, amit írtál, de gondolkodj egy kicsit: mi van ma az országgal (Nyugati asszisztálás és szövetség mellett!!!), hova jutott az USA és merre tart a folyamat, amit beindított.

    1945 után pár évvel erős kérdőjel lett, hogy most mi alól is szabadultunk fel. De ki merem jelenteni, hogy ez 1989 utánra is igaz! A Nyugat befolyása, rendszere és szövetsége sem hozta el nekünk a felemelkedést – sőt, nagyobb káosz és leépülés előtt állunk, mint sokan gondolnák. Persze, a látszat adott – de nézd meg, milyen áron.

    A szocialistának nevezett modell megbukott 1990-re. A neoliberális kapitalista modell szintén megbukott 2008-ra.

    És még egy dolog: 1989-ben a SZU (és Gorbacsov köre) volt az, aki „kiengedte a báránykákat” a gyámság alól, gyakorlatilag egyetlen puskalövés nélkül. A rejkjaviki csúcs után (1985) derült ki, hogy Európába milyen atomarzenál van telepítve: az USA akkor szerelt le kb. 450 db Pershing-II rakétát és atomtöltetű robotrepülőgépet, a SZU pedig 1600 db középhatótávolságú rakétát.
    Ezt azért írtam le, mert másmilyen vége is lehetett volna a történelemnek. Ha pusztán csak a katonai nyers erő számított volna, akkor 1950-re akár a Gibraltárig is érhetett volna a Szovjetunió, mert a Nyugatnak és az USA-nak esélye sem lett volna Sztálin seregeit megállítani. Hiába volt pár darab repülőgépről bevethető atombombájuk.

    És a történelem igazolni fogja az USA esetében is, amit írtam: a nyers katonai erő önmagában kevés.

    Fade:

    Szó sincs francia irányról. Franciaország hagyományos szövetségesei a Kisantant alakulat. Az amerikai bankárok első majd második világháborús hadikölcsöneit Franciaország adta tovább ezen államok felé. Ha úgy tetszik, ő volt a főelosztó.
    A magyar kisebbségek ügye pedig előre és szándékosan elrendezett kérdés: azért lettek Trianon után így meghúzva az államhatárok, ami miatt a Közel-kelet és Afrika országainak a határai is. mivel ugyanazon hatalmak „rendezték” a határok kérdéseit, nehéz nem észrevenni a Róma óta gyakorolt „divide et impera” elvét. Ha valahol megosztottságot, feszültséget, esetleg háborút akarnak szítani, akkor előkapják ezt a lapot a pakliból.
    Ilyen szempontból a magyarság (is) egy remek eszköz!

    Mets Zoli:

    Szun-Ce: Ping Fa (A háború törvénye) című ókori kínai mű is ismertette már a sikeres hadművészet titkát – ez pedig az ókor óta nem változott. Egyet kell értenem Veled abban, hogy a stratégia, geopolitika, biztonságpolitika nem szűkíthető le szimplán műszaki kérdéssé.
    A mérnökök (magam is az vagyok) ha egy rendszer egyes elemét ragadják csak ki és vizsgálják, nem biztos, hogy jó megoldást találnak. Struktúrákat, gépeket, (az orvosok az emberi testet) csak komplexen tudják vizsgálni – ismerni kell az „itt megnyomom akkor ott fog fájni” című effektust. A biztonságpolitika is pont ilyen szerintem.

    Üdv: M

  189. „Nagyon igaz! Őszintén szólva irigylem, hogy ez nem nekem jutott eszembe.”

    Hát ez fura. Pont neked? Pedig ez a te „felségterületed”. Pedig ez még nekem is felűnt már gimnazistaként is. :)

    —-

    „Nagyon nagy hibát követsz el, ha kommunista gyűlöleted elvakít olyan összefüggések vizsgálatakor, ami abszolute de nem érzelmekről szól.”

    Mi az érzelem abban, hogy ezek a tetvek kétszer tönkrebaszták az országot és még mindig másra mutogatnak? Érdekes módon ahol a régi rendszer elemeit a legfelsőbb hatalom közelébe sem engedik nincs ekkora gáz. Biztos véletlen…

    Hegyalja érzelmei nem zavarnak csak az enyém?

    Nem szoktam túl gyakran leírni, de a nagyfaterék csak azért élnek itt, mert volt egy lakosságcsere. A mai Szlovákia területén éltek. Nem volt szép dolog. Miután ez megvolt egy idő után a nagyfatert meginvitálták Recskre, mint török követ. Ő mondta így. Mármint törni követ… És ennek a mocskos, gusztustalan rendszernek a kiszolgálói és hatalom birtokosai mai napig itt vannak és sok birka még rájuk is szavazott. Engedd meg, hogy dühös legyek. Nem kicsit, nagyon.

    —-

    „A politika az érdekek szolgálatába állítja a tömegek érzelmeit – és itt nincs kivétel uraim! Ezt hívják propagandának.”

    A tömegek érzelme az volt, hogy el kell tűnni ebből a szarból. Tették is egy ideig. Ezért épült a Vasfüggöny. Még ekkor is próbálkoztak többen is a nagyon komoly retorzió és veszélyek ellenére. Tényleg ilyen nehéz belátni ezt? Lehet, hogy mindkét rendszer nagypolitikában mocskos dolokat művel, de azért tessék már a fejekhez kapni. Anyám a ’80-as években úgy mehetett az NSZK-ba kórussal, hogy az igazgatójánál alá kellett írnia, hogy hazajön. Ekkor már 3 gyereke volt, de a rendszer ennyire volt bizalommal iránta.

    Mint a jenki cimborámi mikor közöltem, hogy az autó vásárlás úgy nézett ki anno a legvidámabb barakkban, hogy kifizetted aztál x év múlva kaptál valamit.

    Stb.

    Ugya nem baj, ha ne ropok örömtáncot és inkább hányok egyet. Ha egy mai 14-16 évesnek magyarázod ezt lehget, hogy hülyén néznek rád.

    —-

    „Az „olyan mélységekig vitték az országot, hogy elképzelni sem lehet”: nos, ez így ebben a formában demagógia és nem igaz.”

    Miért? Vess egy pillantást az ország gazdasági mutatóira és sírj. Meg a morális állapotokra is. 2002-ban, mikor egyetemista voltam olyan szépnek tűnt sokminden. Akkor úgy tűnt, hogy 10 éven belül tényleg lehet valami komoly előrelépést érezni. ’98-2000 táján a legyelek szarabbul áltak, mint mi. Most hol vannak ők és hol mi? Náluk a válság azt jelentette, hogy csak kisebb mértékben nőtt a GPD. Nálunk -7-8%-os esés és akkora munkanélküliség, mint a rendszerváltás után. Ki vezeti az országot 7,5 éve? Ki hozta olyan helyzetbe az országot, hogy ennyit sem bír ki? Hmhm…

    Most bocs, de az ilyen „demagóg” jelzőből nekem eleg van, de kibaszottul. 7,5 év. Vágod? Ennyi idő alatt megfogan egy gyerek, megszületik és jó esetben olvasni is megtanul. Egyes szavazók intelligencia terén ezt a szintet alig haladják meg. Szomorú.

    Ezek a exkomcsi segfejek keleti és nyugati seggnyalással is ponotosn ugyanazt érték el. Egy rakás szart. Csak 20 éve legalább rend volt. Nem voltak olyan állapotok mint ma.

    Uff.

  190. Rend?
    A rendet nem a rendörségnek,erőszakszervezeteknek kell megteremteni,
    nekik felügyelni kell.
    A rendet otthon, az iskolában kell megtanulni,és úgy élni,és valóban
    nem kell diktatúra.
    Se Vörös,se fehér.

  191. mets:
    „Egyébként meg nem tudom, hogy ki merne manapság röhögni, ha Putyin, vagy Medvegyev elkezdeni hruscsovi feldühödéssel az asztalt verni. Oroszország nem elsősorban katonai erejével fenyeget, hanem a tőle jövő származó energia megvonásával.”
    Pontosan, csak evvel tud. Innen meg kiröhögik. Nézzük pl mit ért el az Ukrajnai gázcsapok legutobbi elzárásával:
    -0- Kétirányú a kapcsolat. Nem szállítanak nem lesz pénzük a dekadens energiahorozó exportra épült rendszert fenntartani.
    -1- A Szerb mamuska (anyácska) vonal akkora pofont kapott, hogy fal adta a másikat. Oroszok miatt fáztak és egy NATO tag ősellenség (Németo, Magyaro) segítette ki őket igencsak szorult helyzetükből.
    De épp egy Magyar/Német álampogár se beráti lépésként értékelte.
    Nagy üzlet volt elzárni csapokat….
    -2- Szintén kapott egy óriási pofont a megbízható energiaellátó státusz. Olaszok, spanyolok… de még a németek is ezt szépen realizálták, folyamatosan keresik és találják az oroszotól független forrásokat.
    Nagy üzlet volt elzárni csapokat….

    ” Narancs gyözelem esetén gyanúsan el fogunk mozdulni egy Francia irányba, hogy mennyire lesz jó MOnak a komolyabb hatalommal bíró vezér rendszer már egy más kérdés.”

    Erre gyakorlatilag semmi esély sincs…..

    Perszer technikailag mindezeket meg lehetne oldani,hogy a miniszterelnöki rendszerből az elnökibe menjünk át, de kizárólag az ALkotmány módosításával, amihez masszív 2/3-ot kellene elérnie a narancsosoknak.”

    Fél oldalon taglalod, hogy nem utána meg 2/3al igen….. és a jelenlegi helyzet szerint meglenne a 2/3…. akkor mi akadályozza meg? Bármi lehetséges és az ellenkezője is, amit akar.

    „Funkcionalitás szempontjából biztosan jobban járnánk, hiszen az elnöki rendszer sokkal gyorsabb és egyszerűbb politikai reagálást hoz létre. ”

    Mind a két rendszernek megvannak az előnyei, hátrányai.

  192. montezuma:
    „Szó sincs francia irányról. Franciaország hagyományos szövetségesei a Kisantant alakulat. Az amerikai bankárok első majd második világháborús hadikölcsöneit Franciaország adta tovább ezen államok felé.”

    ??? Olvasd el mégegyszer, nézz utána…. Azt se tudod/érted miről beszélünk.

  193. molnibalage.

    Saját beszolásaid magadra hullnak vissza ezek után.

    Nemzeti gondolkodásom miatt nekem számtalanszor durván beszólsz.
    Ha 90-be nem demokraták irányítottak volna hanem magyarok akkor vissza térhetnél atyáid földjére.
    Egy zavart embernek tűnsz ezek után.
    Mikor a családod pont azokat a dolgokat tapasztalhatta meg amik ellen a magyar öntudattal rendelkezők küzdenek.

    Mai a politikai elit az ki 45-től felkerült szegfűsök és narancsok mint kiszesek voltak.
    Oroszok nem egyenlő kommunisták!
    56-ban is az itt állomásozó orosz egységek jó része a magyar nép oldalára állt.
    Azért kellettek a kirgizek meg az örmények, de azok is azt hiték Egyiptomba vannak tengerpartnak hitték a Balaton partját

    Tudod mi a poén pont én vagyok a nemzeti érzelmű fiatal.
    Apám is nemzeti érzelmű ember pedig 80-as évek végén mint fiatal ember a munka helyén ahol a szakmája gyakorlati részét tanulta, az egyik közvetlen főnöke munkásőrség fő tiszti állományába tartozott.
    Ez a tiszt apámat nagyon győzködte hogy álljon munkásőrnek.

    Ha az a rendszer marad ugyan olyan jó lett volna a családomnak mint ez a rendszer.

  194. molnibalage

    Utálod a kommonistáka, ezek szerint a nemzeti öntudatnak se vagy nagy híve.

    Demokrácia egy nagy hülyeség!
    Athénbe is cenzusos választójog volt.

    Normális államba még általános választó jog soha nem volt.

    Mai demokratikus berendezkedés nálunk olyan hogy ha politikus vagy bármit meg csinálhatsz,
    4 évente striguláznak de bőven van olyan ember akinek a striguláját meglehet venni.
    Két választás között meg szabad a gazda .

    Olyan törvényeket hoznak amilyet akarnak
    20 év után ezért vagyunk itt ahol.

  195. Elnézést de most egyszerüen képtelen vagyok véges-végigolvasni ezt a hosszú kommentsort, pedig megpróbáltam.
    Látom téma az amerikai szabadság-eszménykép. Amerikai civilizáció bizonyította be, mutatta meg a világnak hogy „lehetne” ezt kérem így is. Az már más kérdés hogy az idők folyamán (1-2 generáció óta) kifejlődött az a tőkés réteg aki kifejezetten arra specializálódott, abból él, hogy hogyan lehet kihasználni/vissszaélni a rendszer biztosította előnyökkel.
    Az „uralkodós” osztályok és a választók a világ minden részén kezdenek egyre inkább kasztosodni és elkülönülni – ez úgytünik amerikában sem lesz másképp. Bankárválság óta föleg nem
    Kéne egy új társadalmi modellt megszülni a Nyugatnak, mert ebből gebasz lesz hosszútávon szvsz.

  196. „Saját beszolásaid magadra hullnak vissza ezek után.”

    ????? Mást nem is tudok szinte hozzfűzni. Úgy írsz, hogy szinte kihámozhatatlan, hogy mi a fenére gondolsz.

    —-

    „56-ban is az itt állomásozó orosz egységek jó része a magyar nép oldalára állt.”

    És ezt ki nem szarja le, ha a szovjet felső vezetés meg nem engedett szinte jottányit sem?

    —–

    „Ha az a rendszer marad ugyan olyan jó lett volna a családomnak mint ez a rendszer.”

    Félreértés ne essék. Ha a régi rendszer marad, lehet, hogyí ma ott tartanánk, mint Kuba vagy Észak-Korea. Tényleg „frankó” hely mindkettő. Ők nem adták fel az idióta ideológiájukat.

    A hazai elvtársak meg címkét váltottak és más hangzatos szavak alatt csinálják azt, amit régen. Élősködnek rajtunk.

    Azért a legalsó szinteket ne tévesszük már össze azzal, hogy egyesek az ’80-as években is elég magas helyeken voltak és aztán 10-15 évvel később érdekes módon megint magas pozíciókban voltak. Mintha Sztálin lenne a köztársasági elnök a SZU széthullása után. Boaaaaaaaaaa…

  197. Fade:

    Öné a két pont, valóban félreértettem, amit írtál.

    Molni:

    Megértem, amit írtál, de egy kicsit lassíts!

    A mai Kína a Nyugat tükre! A kapitalista, „demokrata és liberális Nyugat” simán lepaktált a Vörös Birodalom elvtársaival, ráadásul ez olyan jól sikerült, hogy épp Kína kezében van a dollár nemcsak jövője, de a jelene is.

    Ugyanez igaz Kelet-Európára is! A Nyugat egy cseppett sem volt finnyás, amikor a Nagy Bizniszt összehozták (rendszerváltás), konkrét példa: a D-209-es Peter Bond a magyar titkosszolgálati beosztásból azonnal beülhetett Párizsban egy bank elnöki székébe!

    Molni, ne légy olyan, mint az a kutya, aki a botra haragszik, nem pedig arra, aki a kezében tartja a botot és üt vele! (A kutyát értsd metafóraként!) Ne azt lásd, amit szeretnél, hanem azt, ami van.

    Továbbmegyek: az új, szabad és demokratikus EU simán benyel egy Benes-dekrétumot, szarik a szlovák nyelvtörvényre is. Mi a fenének tapsoljak?

    Olyan mélységig vitték az országot – ahová a Gazdi utasította őket!
    Kedves Molni, a rendszerváltás óta eltel cirka 20 év alatt a magyar államadósság 400%-a lett annak, ami az „átkosban” volt a maximum! Ráadásul kivégezték a nemzeti ipart és mezőgazdaságot – ez volt a Gazdi óhaja a humánus, igazságos és emberbarát Nyugattól.

    Pedig azóta kapitalizmus építünk, demokratikusan és szabadon. És a Nyugatot egy cseppet sem zavarja, hogy kivel üzletel, ha jön a profit, akkor az ördög sem probléma. A Nyugat elvtelenné vált, de teljesen. Amiről te beszélsz – ismétlem, értem én –az csak egy álom, sajnos.

    Arról nem is beszélve, hogy az USA Bush idején Orbán urat még csak nem is fogadta, de a baloldalnak csúfolt haszonleső neolib vörös bárókkal vígan parolázott.

    Végezetül: Hegyaljaihun érzelmei, beszólásai, megjegyzései – bármilyen meglepő – sok igazságot tartalmaznak. Én nem tartom magam sem jobb, sem baloldalinak (lassan a különbséget sem látom), a nemzeti vonallal pedig csak annyi a bajom, hogy ott sem látok reális alternatívát. De ebbe ne menjünk bele, mert ez tényleg nagyon messzire visz.

    A lényeg: a lapokat nem itt osztják még nekünk sem.

    Üdv: M

  198. A kutyás péda annyiban sántít, hogy érdekes módon más országban a kutya visszharap és nem hagyja magát. Legyelország és Csehország érdekes módon nem zuhant olya mélységekbe mint mi.

    Ezt mutatja a vadászrepülőgép programjuk – érdekes módon a csehek szite ugyanazt vették, de mégis használják úgy ahogy kell, mi nem – és az ország általános állapota. Érdekes, hogy azok a „hülye, barom” csehek megtartották iparuk olyan részeit, amit itthon a botos csávók eladatak a kutya ugatása ellenére, és most drága importkutyaja van, ami sokszor még szar is… Azok a hülye csehek gyártanak hazi villamos, metrót és szerintem még buszt is. Ők Magyarországnál kisebb ország. A sok hülye…

    Ezt az országot a mostani „vezetőknél” (anyád az bazdmag…) egy hímzőszakkör is jobban elvezetné.

  199. Molninak:

    Persze, egy szóval sem mondtam, hogy a magyarság problémája csak kívülről jön. Sőt, minden bajunkat csak a Nyugatra vagy csak a Keletre kenni fals, ugyanis „csak azoknak lehet simán a nyakára lépni, akik megengedik azt.”

    De itt visszakanyarodnék egy kicsit Irán ügyéhez is:
    Az 1979-es iszlám forradalom előtt USA barát rezsim uralkodott. A kapcsolat rendkívül gyümölcsöző volt mind az USA-nak, mind egy szűk iráni elitnek.
    Iránban azért zavarták el anno a sah-ot, mert a lakosság úgy érezte, hogy kiárusította az országot – ugyanis az egyszerű emberek semmit sem éreztek az olajdollárokból. Az iszlám hatalomváltás során a lakosság megygőző többsége vélte ezt helyes döntésnek!

    Ez a példa is rendkívül jó arra, hogy lássad: közvetve az USA is bűnös abban, hogy Iránban ma teokrácia van. Van még a világon néhány ország, ahol bár vígan dúl a diktatúra, emberi jogok meg semmi, de ez a Nyugatnak így rendkívül gazdaságos. És nem csak Kínáról beszélek!

    Ergo: túl sok jót a Nyugattól sem várhatunk. Erre már rég rá kellett volna jönnie a nemzetünknek is.

    Üdv: M

  200. @Montezuma:
    Koszi a linkeket, elgondolkodtatoak.

    Az elsot en is olvastam ehhez csak annyit, hogy meg tudom erteni Irant, hogy nem adja ki a kezebol az urant, sanszos hogy abbol utanna egy dekat nem latnanak viszont, az oroszoktol talan meg eljutna a franciakig, de aztan ott lehet elakadna, valami gyorsan szuletett nemzetkozi szankciora hivatkozva.

    A masodiktol elallt a szavam, ennyire hogy lehet egy „szakerto” partos barmelyik iranyban? Ennyi hulyeseget leirni mint ez a Spottle 1 cikkben nem kis teljesitmeny, pedig nem ugy emlekeztem ra mint aki ennyire nem objektiv.
    Neked mi a velemenyed?

  201. „Ergo: túl sok jót a Nyugattól sem várhatunk. Erre már rég rá kellett volna jönnie a nemzetünknek is.”

    De jó. Akkor mindenki szar. Lőjük hasba magunkat és legyünk büszkék függetlenségünkre?

    Irán most is ad el gázt és olajat. Az átlagember mennyit érez ebből? Jobban él, mint 20 éve? Többet kap belőle, mint 20 éve? Jó lenne ezt tudni. Biztos vicbből tüntetett az a sok ember. Nem volt jobb dolguk…

    A Georg Spöttle féle cikkben olyan dolgok vannak, hogy a hajam égnekáll. Fel sem sorolom őket. Ez lenne egy szakértő? Jaj…

    „Az amerikai légierő hírszerzői szerint ezzel 4300 km távolságra is eljuttatható az atomfegyver. Irán így képes taktikai célokra csapást mérni Izrael egész területén, Észak-Korea pedig elérhet célpontokat Alaszkában és feltehetően Kaliforniában is.”

    Ez az egyik legvicesebb rész. Talán elővehetne egy Földömböt. Észak Koreátol az alaszkai Anchorage 5500 km-re van. Kalifornia olyan 8500-ra. Vagy félrefordítottak valamit, vagy szimplán hülyének néz mindket ez az ipse. Többször találkoztam a nevével mint szakérő. Eddig hol egyetértettem vele, hol nem, de ez a valami egyszerűen nevetséges.

  202. Üdv Gregor!

    Nos, úgy gondolom, hogy egy szakértőnek az adott témában három lehetősége van:

    Az első, hogy szigorúan csak hozott anyagból dolgozik, azaz no fantázia, csak olyan információkat vesz figyelembe és elemzi ezek relációját, melyek adottak – többnyire ez kapcsolódik valamely oldalhoz, tehát kissé predesztinálja a látásmódot.

    A második lehetőség, hogy a nagyszámú (rész)információ halmazból próbál meg egy működő modellt összerakni, többnyire egyéb területeken szerzett ismeretanyagokat is felhasználva, vizsgálva nemcsak a felszínen látható „rajzolatot”, hanem a felszín alatt ható erőket, összefüggéseket is.

    A harmadik lehetőség roppant egyszerű: bértollnok. Azaz az elvárt látásmód terjesztése érdekében – sutba dobva minden egyéb ismeretet – olyan képet fest a vizsgálat tárgyáról, amelyre megbízták.

    Spöttle Úr véleményem szerint az a fajta óvatos duhaj, aki az első elv szerint kíván megfelelni a harmadik elvnek.

    Túl nagy fantázia nem kell ahhoz, hogy valaki felismerje: Irán és Észak-Korea között van némi kapcsolat. Észak-Korea és Pakisztán között is volt már korábban konkrét „adatcsere” atomügyben. Ha pedig ezen három országot szeretném közös nevezőre hozni, a megoldás: Kína. Ha valaki kicsit belegondol, rájöhet, hogy miért.

    Innentől kezdve pedig nem értem, hogy Spöttle Úr mit nem ért a Nyugat óvatosságán?

    Köszönöm a kérdésed, tényleg gondolatébresztőnek szántam a cikket.

    Üdv: M

  203. Nem ezt mondtam Molni!

    Valószínűleg inkább bármely oldal majmolását és kritika nélküli elfogadását vagy minden bajunk fő okozójának való kikiáltását kellene végre befejezni. Úgy az egyéni élet szintjén, mint a nemzet szintjén. Sőt, ha a bolygó hosszú távú érdekeit nézem, akkor az egész emberiség szintjén.

    Üdv: M

  204. hegyalja, mondtam már, hogy elegem van a turbómagyarokból? A faszom teli van azzal, hogy a magyarságommal foglalkozol. Közöd? Jól emlkészem,te nem is Magyarországon élsz…

    Mellesleg bocs, de valahogy én leszarom, hogy ki milyen nemzetiségű. Ha valaki magyar és egy szar alak, LESZAROM, hogy magyar. Ha valaki piréz muzulmán, de egy rendes ember, megbízható akkor semmi bajom vele, leszarom, hogy honnan jött. Attól, hogy turbómagyarkodsz és hülyeségeket írsz Horthyról, attól nem leszel jó ember. Dolgoztam már raktárban nagyon rendes cigánnyal. Nem volt művelt, nem volt okos, de tette a dolgát. Nem lopott, nem csalt, nem lógott, nem hazudott.

    Az, hogy magyar vagyok, a véletlen műve. Akkor mire legyek büszke? Egy véletlenre? Egy olyan országra ami nap mint nap mélyebbre süllyed a szarba és nem tehetek semmit ellene?

    És igen, ha meg lenne a tehetségem hozzá, már leléptem volna innen, legalábbis egy időre. Szép dolog a hazaszeretet, csak abból nem lehet építkezni és rendesen élni. Mivel tehetetlen vagyok, akkor minek maradjak itt? Nincsenek mazoista hajlamaim.

    Mivel az ország ban láthatólag túl sok rövid memóriájú birka van, akik szarjankókat valálsztott meg legalább kétszer én akkor lelépnék, amíg nem lesz értelme visszajöni és nem változik meg a környezet. Ha ez neked hazátlanság, akkor legyen. Leszarom. Ahogy téged is a továbbiakban.

  205. @Montezuma

    Hát igen az a 3. elv lehetett szemelott tartva a cikk iraskor.

    Irani, eszak-koreai kapcsolatkoz nem ferhet ketseg, adja a helyzet magat ket diplomaciailag finoman szolva sem tul nagy mozgasterrel rendelkezo orszag nem csoda ha megtalalja egymast. A cikkbe igazabol az ilyenekkel van bajom:

    „Elég, ha visszagondolunk a 2006-os rakétatámadásokra, amikor a Hezbollah Libanonból rakéták ezreit lőtte ki Izraelre, amelyek iráni gyártásúak voltak.”

    Biztos sok embert ezzel meg lehet riasztani, de a tema szempontjabol annak a tobb ezer (kb. 4000) raketanak a 95%-a (egyszeru katyusha raketa)teljesen irrelevans, a maradek 5%on osztozik a 122mm atmeronel nagyobb osszes raketa a legnagyobb hatotavu is max 400km-en belul hasznalhato (ami valosagban ha valamit el is akarnak vele talalni jobb ha csak 100km), -ami lehet eleg Libanonbol Izraelig, de amikor legutobb neztem Iran nem volt Izraellel hataros-, es akkor ott vagyunk, hogy az emlitett konfliktusban, 2 tipusbol osszesen 2-3 tucatnyi olyan raketat hasznaltak fel ami kepes lenne hordozni azt a robbanofelyet amin epp az iraniak „dolgoznak”:

    „Mivel teheráni atomtudósok éppen egy könnyített taktikai robbanófejen dolgoznak, amely mindössze 350 kg súlyú…”

    Ez a masik, szerintem problemas resz. Az eszak-koreaiak peldajabol lathatjuk, hogy ez azert nem igy megy, hogy elhatarozom aztan orulok, hogy keszen van, ha nem sikerul valami megfelelo dokumentaciot szerezni akkor (marpedig honnet szednenek?), kenytelenek lesznek tapasztalati uton vegezni a fejlesztest amihez robbantani kell es abban a pillanatban mar nem modhatjak, hogy bekes celu az atomprogram, es egy lepessel kozelebb kerulnek ahhoz, hogy Irak sorsara jussanak.

    Aztan vannak ilyen reszek is:

    „Sajnos a nyugat gyengekezűsége csak növeli Teherán magabiztosságát. Modzstaba Szolnour, a Paszdaran egyik vezetője nyilatkozta az IRNA iráni hírügynökségnek: „Ha Izrael megtámad minket, a válasz nagyon gyors lesz. Mielőtt a porfelhő elülne nálunk, rakétáink már Tel Aviv szívébe csapódnának.””

    Ha egy „szakertonek” casus belli az ha valaki VÁLASZcsapással fenyeget akkor az tenyleg a bertollnok/propagandista kategoriaba tartozik.

  206. Üdv Gregor!

    Nehéz kérdések ezek. Nyilván amíg a hezbollah vagy Hamasz kilő egy-két ezer Kasthan rakétát (nem sokkal komolyabbak, mint a szilveszteri tüzijátékok és petárdák) az izraeli médiának nagyritkán sikerül csak sérültekről vagy igazi anyagi károkról hírt adni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a lövöldözés rendben van. Izrael válaszát megismerte a világ, az egyik kilő ezer petárdát, a másik addig megöl ezer civilt. Elnézést, de ezek a tények.

    Irán azért akar atomfegyvert (Ha egyáltalán akar!!!), mert onnantól kezdve nem parancsolgathat neki senki, muszáj vele tárgyalni. Ennyi a történet lényege. Irán úgy gondolja, hogy egy minimális atompotenciál árnyékában nyugodtabban keverheti a lapjait a saját érdekszférájában, és ha esetleg keresztezné más hatalmak gazdasági érdekeit, akkor sem bombázókat küldenének Teheránba, hanem diplomatákat.

    Voltaképpen az USA-Izraeli hisztériakeltés – pardon, a közös bolygónk jövőéért érzett aggodalom :) – lehet az, ami miatt ha Teherán eddig nem is akart atombombát, majd ezután már akar.

    Üdv: M

  207. @Montezuma

    Hanonlokeppen latjuk a dolgokat.

    Nekem is olyan erzesem van, hogy Irant belekergetik az atombomba eloallitasaba (akkor is ha eredetileg tenyleg nem volt elsodleges cel).

    Ha lesz bombajuk akkor azt ki is kell probalni, vagyis eddig nem szuletett atomhatalom anelkul. (Izrael kicsit specialis eset, mert csak spekulacio van lehetseges tesztrol: http://en.wikipedia.org/wiki/Vela_Incident erre en is most akadtam ra, erdekes) Szoval adodik a kerdes meg engedhet e maganak olyan felig(?) sikerult (vagy inkabb sikertelen) kiserletet mint Eszak-Korea? Eszak-Koreaban semmi nincs igazabol amiert tenyleg erdemes lenne harcolni amerikai szemszogbol (az onzetlen emberbarati okokat korabban ugye kitargyaltuk:) ), de Irannal egy kicsit mas azert a helyzet ott ugye van gaz (ami azert mar szempont lehet). Persze ez a lehetoseg fugg a majdani iraki es afganisztani helyzettol (3 frontos harc meg az USAnak is meggondolando lenne), csak ugy mint az akkori amerikai belpolitikai viszonyoktol (ott is vannak egyre surgetobb es egetobb problemak), szoval sok minden fugg az esetleges nuklearis teszt idozitesetol, mert nagyon jol idozitve (Iran szemszogebol), talan meg lehet uszni ugy ahogy Eszak-Korea, egy kis ejnye-bejnye, de fenn all a veszely (eleg csak a terkepre nezni milyen orszagokkal szomszedos Iran), hogyha rosszkorra idozitik akkor nem viszik el ilyen szarazon azt a tesztet. Itt gondolok egy esetleges (de talan valoszinutlen) szarazfoldi iraki mintaju megszallastol, egeszen az infrasrutura szetkapasat celzo legitamadasokig barmire. Megegyszer kiemelve sikertelen teszt; egy igazan nagyot szolo robbantas eleg ahhoz, hogy azt mondjak: „itt vagyunk gyerekek, kernenk a klubkartyat”, annyit hozzateve (akar csak bloffolve is), hogy persze nem ez volt az egyetlen van meg egy jopar darab betarazva (nehogy valami hulyesegre gondoljanak Izrael es USA)

    Errol mi a velemenyetek? Csak mint laikus vegeztem eszmefuttatast, de kivancsi vagyok masok hogy latjak.

  208. Önkénteseket keresek!!!!!

    Jelszó: POZGOR

    Jelentkezni lehet ….a….h..-nál.

    Ezt nem bírom én sem.
    Molni! most teljesen egyetértek a reakcióddal.
    Én nem reagálok az ilyenre ,előbb utóbb csak abbahagyja.
    Abbahagyja??????

  209. Üdv Gregor!

    Észak-Korea más tészta mint Irán. A világ egyik legnagyobb ismert uránérc készlete egyébként ott található.
    A koreai félszigetnek stratégiai jelentősége van, ugyanis „ablak” Japánra, Kína keleti partvidékére és a távol-keleti orosz területekre is. Ebből a szempontból azt mondanám, hogy a koreai félsziget szerepe az Kelet-Ázsiában, ami Afganisztáné Közép-ázsián belül.

    Kim királysága pedig rendkívül jól jön mind Kínának, mind az USA-nak. Ha Kína azt akarja a térségben, hogy a környező államok a „segítségét kérjék”, akkor elég, ha az északiak keménykednek egy kicsit. Ráadásul ez jól jön az USA-nak is, főleg, mióta Dél-Korea és Japán egyre inkább hajlik az amerikaiakkal szembeni politikában az eddigi szabályok lazítására. Japánban az LDP bukása előre vetíti a változásokat – ez mindenképpen gyengíteni fogja az USA eddigi befolyását arrafelé. De Kimék mihelyt bedobnak egy kis rakétafenyegetést, mindenki (Japán, Dél-Korea) rohan Amerikához egy kis védelemért némi hadiipari megrendeléssel együtt.

    Érdekességképpen jelzem, hogy az északi atomkísérlet után a legkevésbé a déli lakosság aggódott, sőt, voltak olyan hangok is, melyek nem titkolt büszkeséggel beszéltek a „koreai bombáról”, miközben fél szemüket Tokióra vetették.

    A perzsák – sokszor írtam – nagyon kifinomult diplomáciával rendelkeznek, volt rá eddig cirka 2500 évük, hogy fejlesszék. Az iráni tüntetések mögött a belpolitikai hatalmi megosztottság játszik főszerepet. Ugyanis a nyersanyag kitermelésből és kereskedelemből származó bevétel a mai napig nem az Ahmedinezsád vonal kezében van, bár elvileg egy jó ideje már ők vannak hatalmon.
    De a legfőbb döntéshozó nem ő, a végső külpolitikai, stratégiai és katonai kérdésekben nem az iráni elnök és kabinetje dönt.

    Ráadásul ez a húz meg – ereszd meg féle permanens feszültség Irán körül Oroszország érdeke, ugyanis ő profitál belőle a legtöbbet. Kínának az a jó, ha marad minden a mostani kerékvágásban,
    Oroszország érdeke ez a háborúközeli állapot, de a háború nem, ugyanakkor az USA – Izraeli politikacsinálók hatalomváltást akarnak Iránban. Az EU-nak igaziból tök mindegy lenne, EU szempontból az iráni földgáz szállítás lenne a fontos (ugyanis a Nabucco az iráni gáz nélkül lótúró), de ez a lehetőség nem érdeke sem Washingtonnak sem Moszkvának.

    Egyik oldalról Moszkva félig-meddig fegyverzi Iránt, atomerőművet épít neki, stb., ugyanakkor meg segít Izraelnek katonai felderítő műholdakat a világűrbe juttatni.
    Irán embargók elleni fejlődéséről annyit, hogy lassacskán képesek lesznek arra is, hogy saját műholdat lőjjenek fel. Úgy tudom, hogy volt már egy fellövés, de a végeredményről sokat nem hallani. Mindenesetre a kutatások és fejlesztések haladnak.

    Szárazföldi támadás Irán ellen per pillanat kizárható. Ahhoz akkora szárazföldi haderő kellene, amely eleve kizárja az iraki és afganisztáni hadműveleteket jelen állás szerint. Máshogy megfogalmazva sokkal nagyobb katonai felvonulás lenne, mint az 1991-es Öbölháborúban. Ráadásul a térségben ez mindenképpen szétverné az eddig együttműködéseket, elég, ha a török államfő nyilatkozatait vesszük figyelembe.
    Abban pedig igaza volt Mets Zolinak, hogy Kína és Oroszország már nem nyelne be újabb amerikai katonai jelenlétet és uralmat a Közel-keleten, pláne az egyik legfontosabb terület felett.

    Üdv: M

  210. „A világ egyik legnagyobb ismert uránérc készlete egyébként ott található.”

    Ez az amit nem értek. Ezt honnan tudni? Mert a ’70-as években találtak rá. ÉK a világ legzártabb országa talán. Akkor mi honnan tudjuk, hogy mennyi az annyi?

    —-

    „Érdekességképpen jelzem, hogy az északi atomkísérlet után a legkevésbé a déli lakosság aggódott, sőt, voltak olyan hangok is, melyek nem titkolt büszkeséggel beszéltek a „koreai bombáról”, miközben fél szemüket Tokióra vetették.”

    Ez szerintem csak azt mutatja, hogy holdkórosokból ott is vannak páran.

    —-

    „Szárazföldi támadás Irán ellen per pillanat kizárható. Ahhoz akkora szárazföldi haderő kellene, amely eleve kizárja az iraki és afganisztáni hadműveleteket jelen állás szerint. Máshogy megfogalmazva sokkal nagyobb katonai felvonulás lenne, mint az 1991-es Öbölháborúban.”

    Na ez az amivel egyáltalán nem értek egyet. Az iraki haderő 1991-ben nagyobb volt az irániánál ütőerő tekintetében. Lehet, hogy sok százezer vagy millió iráni önkéntes volt, de „harcértékük” kb. a II.Vh-s Volkstrummal vetekedhetett. Kalás és RPG-s földműves hadsereg volt. Ez a vicckategória egy komoly ellenféllel szemben. A mitomén milyen gárda is kb. ilyen ütőerőt képvisel. Lehet, hogy fanatikusok, csak a fanatizmussal senki nem győzőtt még modern háborúban, de talán régen sem…

    1991 óta Irán haderje jószerivel alig változott valamit. Az jenkikről ezt nem mondható el. Vegyük csak a légierőt. Ma egyetlen F-16C Blk.52 század kb. 3-4-szer akkora erőt képvisel, mint akkor egy század F-16A vagy C Blk32-es század. Van AMRAAM, HARM shooter igen sok F-16. JHMCS, és még minden egyéb, ami kell. Az iráni légierő a 20 évvel ezelőtti szintet sem éri el. Az iráni légierőt 2×24 Raptor beküldésével és a több 4++ gép bevetésével nyugodtan zárójelbe lehet tenni. Az jenki légierő számszerű fölényben lenne a minőségit meg még vitatni is felesleges. Kb.két generációnyi szakadék van a két légierő között.

    Ha az ország megszállása a cél, akkor bizony nyíltsisakos küzdelem lesz. A nyílt harcmezőn meg a jenki hadigépezet bedarál. Pont ugyanaz lenne, mint Irak esetében. Bevonulni gyerekjáték, megszállni meg lehetetlen.

    —-

    „Abban pedig igaza volt Mets Zolinak, hogy Kína és Oroszország már nem nyelne be újabb amerikai katonai jelenlétet és uralmat a Közel-keleten, pláne az egyik legfontosabb terület felett.”

    Ez valszeg így van. És mit tehetnének ellene? Milyen szintű katonai beavatkozásra lennének képesek? Mernék -e?

  211. Igen, visszatértünk ugyanahhoz az alapfelálláshoz. Az USAF meg úgy az egész amerikai haderő ledarál bárkit. Pont. Megszállásra meg rendteremtésre meg sem ők, sem más nem képes, ha az ottaniak nem akarják. Pont. Csak éppen a hülye felső vezetés erre utasítja őket, mikor a hadsereg NEM erre van kitalálva. Ez is pont.
    A politikával meg foglalkozzon az, aki ebből él, meg aki szeret fejfájást kapni a semmin.

  212. A „mitom én gárda” az iráni köztársasági Gárda amit az amerikaiak képeztek ki és fegyvereztek fel anno és ugyan azok az előírások mai is érvényben vannak az USAban és azok a harc eljárásokat tanítják nekik is ha egy kicsit már változtattak rajta.
    De nem is ez a lényeg hanem fanatizmus=fél győzelem terep adottságok és az AK-47 meg az RPG tud meglepetéseket okozni hiába 60 éves teknika.De nekik is vannak M16osaik amiket fejlesztenek és még mindig gyártanak nem beszélve a többi nyugati fegyverről ha azok 20évesek is akkor is képzettebben kezelik mint az irakiak.
    Nyílt ütközetben biztos le is győzné az USA meg a szövetségesei Iránt de az utána lévő gerilla háborúban nem lenne köszönet meg nem 4000 katona halna meg 5év alatt hanem 4szer ennyi.

  213. @molnibalage

    „[…]Kalás és RPG-s földműves hadsereg volt. Ez a vicckategória egy komoly ellenféllel szemben. A mitomén milyen gárda is kb. ilyen ütőerőt képvisel. Lehet, hogy fanatikusok, csak a fanatizmussal senki nem győzőtt még modern háborúban, de talán régen sem…”

    Ez a par mondat is remekul mutatja be objektivitasodat es hozzaertesedet…

  214. „Én úgy tudtam Iraknak volt köztársasági gárdája, Iránnak Forradalmi gárdája van.”

    Ilyen „apró” különbségek sokakat nem izgatnak…

    „Ez a par mondat is remekul mutatja be objektivitasodat es hozzaertesedet…”

    Mert ez volt a valóság. Esetleg nézzél meg pár dokfilmet, ami a témában készült. Meg az iráni propagada felvételeket. Biztos viccből volt milliós
    nagyságrendű az iráni veszteség…

    Egy pillanatkép. Keress még, sokat fogasz találni.

    http://iaro.3dmax.hu/kep/8311.jpg

    Egy 40-50 év körüli fickó és egy tizenéves gyerek. Biztos komoly harcértékük volt…

    Talán kritizálás helyett először tájékozódj mr. troll.

  215. @molnibalage

    „Ilyen “apró” különbségek sokakat nem izgatnak…” Ezt furcsa pont toled hallani aki a nevuket se tudva(?) csak „A mitomén milyen gárda”-nak hivja oket. Es meg te mondod nekem hogy tajekozodjak, aki a Forradalmi Gardat a Volkssurmhoz hasonlitja, nem kevered te a Basij miliciaval? Mert ott esetleg jogos az osszehasonlitas, de akkor azt kene irni.

    A hozzaszolasom a ’91es haboru miliciai es a mostani Forradalmi Garda koze altalad tedd osszehasonlitasra valaszul irodott. Ott te mar nem a 91es haborurol beszeltel, amikor ezt irtad: „A mitomén milyen gárda is kb. ilyen ütőerőt képvisel.” mivel ha jol latom ez itt jelenidoben van, szoval nem lenne gond ha legalabb a sajat kommetedet elolvasnad mielott valaszolsz egy arra irodott reakciora. Kritizalas meg trollozas helyett vagy fogalmazni kellene megtanulni vagy olvasni. Hogy teged idezzelek: „Értő olvasás rulez.”

  216. Üdv Mindenkinek!

    Továbbra is fenntartom azt a véleményemet, hogy a szárazföldi bevonulás korántsem lenne sétagalopp Irán ellen.
    Az iraki hadsereget 8 éven át minden „földi jóval” ellátták Nyugatról, de gyakorlatilag semmit sem tudott Iránnal kezdeni.

    Sokan azt gondolják, hogy az 1991-es Öbölháború kisujjból kirázott hadművelet volt. Erről szó sincs, a II. világháború óta példátlan méretű Amerikai felvonulás előzte meg a hadműveleteket, melyet a környék minden állama támogatott, Kína és Oroszország pedig abszolute passzív maradt a kérdésben.
    Itthon is kapható könyv:
    http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=49786&type=22&_v=Swofford_Anthony_Bornyakuak

    Azóta viszont eltelt majdnem 20 év, és közben kicsit megváltozott a nemzetközi környezet.
    (Már megint sokan csak technikai kérdésként kezelnek olyan szituációt, amelynek ezer egyéb összetevője van. Ha ilyen sima lenne az ügy, akkor nem tartana lassan 8 éve a verbális odamondogatás és kölcsönös fenyegetőzés.)

    Irán területe nagy, viszonylag zord vidékekről beszélünk, ráadásul az irániaknak is van némi háborús tapasztalatuk a közelmúltból. Az USA hogy tudna most átfogó hadműveleteket indítani úgy, hogy közben még tart Irak, Afganisztánban épp további erősítéseket kell összekuncsorogni, fél szemét közben rajta kell, hogy tartsa Észak-Koreán, közben pedig van egy fegyverkező Kína és Oroszország, akik, ha kell, azonnal háborút indítanak a saját érdekszférájukban szinte akárki ellen (Lásd orosz-grúz eset!)? Szimpla légitámadással pedig nem tudják kivédeni Irán atomambícióit, feltéve, ha vannak ilyenek.

    Hogy Kína vagy Oroszország mit tudna és merne tenni egy Irán elleni támadás esetén, nem tudjuk. Ha akarnák, valószínűleg nagyon meg tudnák keseríteni a Nyugat életét, erre azért bőven van lehetőségük. Ha mégis bekövetkezik egy ilyen támadás Irán ellen, akkor úgy is ki fog derülni.

    Észak-Korea uránérc készlete csak annyira lett nagydobra verve, mint az afgán hegyekben rejlő arany illetve a földgáz és kőolajkészletek nagyságrendje.

    Irán nem az atombombáról szól, hanem a fogyatkozó szénhidrogén készletek feletti ellenőrzésről, miközben a Nyugat után a Kelet is egyre drasztikusabb mennyiségeket használ fel belőle. Emiatt nem látom be, hogy miért lenne ez sima ügy. Ha a nagyhatalmak úgy fogják érezni, hogy nyakukon a kés, akkor majd kiderül, hogy ki mit tud és mer megtenni.

    Végezetül Irán haderejéről: bár kevés objektív info érhető utol, nem hiszem, hogy két iraki és egy afganisztáni háború ismeretével (közvetlen szomszédok), valamint az évek óta tartó állandó fenyegetettség közben a perzsák elhanyagolták volna a katonai képességeik fejlesztését.

    Az a bizonyos két évvel ezelőtti dicstelenül végződő izraeli háború a Hezbollah ellen is okozott meglepetést – szárazföldön és tengeren is. Az eszközöket és a kiképzést honnan kapták?

    Üdv: M

  217. @Gregor

    Ne fárassz már az iráni gárdával, mint komoly harcértékű valami, akik felvonuláson azzal parádéznak, hogy egy motoros és egy hátul ülő RPG-s van…

    „Az iraki hadsereget 8 éven át minden „földi jóval” ellátták Nyugatról, de gyakorlatilag semmit sem tudott Iránnal kezdeni.”

    Mi az a sok földi jó? Mert erre eddig soha senki nem válaszolt csak frázisként puffogtatta el. Nehézfegyverzet terén a nyugati technika igen marginális volt.

    Milyen nyugati vadászgépük volt? Mirage F1 volt a csúcs. Ez a ’80-as években nem volt azért annyira acélos. A légierő többi része szovjet vagy kínai gép volt.

    Nyugati harckocsijuk volt valami komoly? Vol egyáltalán? Tudtommal csak szovjet és kínai cuccokat használtak. Ha volt más is az lényegetelen mennyiségben volt. Tüzérség sem nyugati volt amennyire jelentések alapján láttam és a propaganda filmek alapján.

    Légvédelem? Franciáktól kaptak egy kevés Roland SAM-et. Kb. Ennyi. Minden máshol szovjet cuccok tömkelege.

    Ez lenne a fantasztikus nyugati support? Mivel támogatta őket kézzelfoghatóan a nyugat, mint haditechnika ezeken felül? A jelek szerint a „nyugati support” inkább egyszemélyes francia fegyvereladás volt. Iraki vegyifegyver gyártást supportálta még pár ország, de hogy ez szándékos volt vagy nem, azt utólag nehét megmondani.

    Az elpusztult Tu-16 gépek helyett is kínai H-6-ot kellett már venniük. Tényleg örülnék, ha kapnék valami jó kis listát a nyuagati supportról.

    —-

    „Sokan azt gondolják, hogy az 1991-es Öbölháború kisujjból kirázott hadművelet volt. Erről szó sincs, a II. világháború óta példátlan méretű Amerikai felvonulás előzte meg a hadműveleteket, melyet a környék minden állama támogatott”

    És ezt senki nem tagadja. Én legalábbis soha. 2003 előtt sem volt olyan össznépi hurrá, de mégis fel tudtak vonultatni 100’000-es nagyságrendű támadó erőt. És igen, technikai kérdésként kezelem, mert technikai szempontból kivitelezhető és a múltbéli dolog amit a technikáról írtál finoman szólva igen pontatlanok a jelek szerint.

    —-

    „Irán területe nagy, viszonylag zord vidékekről beszélünk, ráadásul az irániaknak is van némi háborús tapasztalatuk a közelmúltból.”

    Iraknak mi volt 1991-ben és 2003-ban? 1980-88 között babazsúron volt az iraki haderő?

    Csak megbombázgatni Iránt sok értelme nem lenne. Ezzel egyetértek.

    —–

    „Észak-Korea uránérc készlete csak annyira lett nagydobra verve, mint az afgán hegyekben rejlő arany illetve a földgáz és kőolajkészletek nagyságrendje.”

    Ez egy remek kitérő válasz volt. Konkrétum semmi.

    —-

    „Végezetül Irán haderejéről: bár kevés objektív info érhető utol, nem hiszem, hogy két iraki és egy afganisztáni háború ismeretével (közvetlen szomszédok), valamint az évek óta tartó állandó fenyegetettség közben a perzsák elhanyagolták volna a katonai képességeik fejlesztését.”

    Ez olyan, mintha én fejleszteném sakkozói képességemet. Magamhoz képest biztos sokat fejlődnék sok gyakorlással, jó tanárral és évek munkájával. Attól nem fogom a versenyt Kaszparovval felvenni. Soha.

    Irán fejleszt, a képességei szerint. Már 1988-ben is messze volt a nyugati szinttől. Az USA akkor is fejlesztett és most is. Mi a két ország közötti különbség? Nos, komolyan két olyan országot akarsz összevetni, ahol az egyik 50 éve űrporgramot folytat, járt a Holdon, szuperhordozókat épít 60 éve, kifejlesztett csökkentett észlelhetőségű gépeket – 30 (!) éve az elsőt – F-22-est épített, stb? Sorolojam még?

    Irán meg lemásolt egy 40 éves F-5 gépet. Önerőből még egy félaktív légiharc rakéta sem sikerült eddig nekik.

    Tényleg ilyen nehéz belátni a képességbeli és anyagi lehetőségek közötti korlátot?

    —-

    „Az a bizonyos két évvel ezelőtti dicstelenül végződő izraeli háború a Hezbollah ellen is okozott meglepetést – szárazföldön és tengeren is. Az eszközöket és a kiképzést honnan kapták?”

    Erre fel lehetne hozni egy másik érdekes háborút. Etiópia – Eritrea. Bár haracoltak egymás ellen szovjet / orosz gépek, de nagyon messzemenő következtetést nem szabad levonni az alacsony intenzitás és kis számú összecsapás miatt és a normális support hiánya miatt.

    Az izraeli haditengerészet nem a US NAVY. És akkor még finomam fogalmaztam. Kicsit alábecsülték az ellenfelet. Hiba volt. Viszont akkor Irán békésségről meg békeszeretetről papolni elég vicces, mikor gyakorlatilag nyíltan terrorszervezetet támogatott.

  218. Összességében arról van szó, hogy vannak technikai és politikai nehézségek. A politikai buktatók messze meghaladják szerintem a technikaikat.

    Azért tök jó, hogy arról vitázunk, amit jelek szerint az USA-nak esze ágában sincs megtenni. :)

  219. Legalábbis eddig úgy fest – valószínűleg szerencsére.

    A koreai uránmezőkről ugyanúgy nagyon keveset tudni, mint az afgán hegyek gyomrában lévő nemesfémek mennyiségéről, vagy a többiről. Nem kitérő volt a válasz, hanem nincs sok konkrétum ezekről. Ami nem azt jelenti, hogy lényegtelen lenne.

    Senki sem mondta semmikor, hogy Irán összemérhető az USA-val. Arról beszélünk, hogy adott egy 60 milliós ország, akinek sok a földgáza és a kőolaja, amit egyébként nem akar olcsón eladni a Nyugatnak, sőt, veszi a bátorságot és van képe nemzeti érdekei mentén nyíltan felvállalni egy tucat konfliktust.

    Én megértem, hogy ez bőszíti az olajlobbit és aggódnak az esetleges „Gas-OPEC” létrejötte miatt is, de ne akarjon már senki Iránból egy IV. Birodalmat kreálni, aki a világbékét veszélyezteti.

    A Nyugat számára az veszélyezteti a fennálló világrendet és a világbékét, aki nem óhajt „beállni a sorba”, azaz nem akarja, hogy minden kérdésben, ami közvetlenül őt is érinti, helyette döntsenek.

    És mivel a még fennálló világrendet nem csak Irán „dacoskodása” veszélyezteti, így az iráni kérdést nem lehet pusztán USA vs. Irán technikai és logisztikai problémájává degradálni, mivel kicsit többszereplős a történet.

    Mellesleg az USA vezetése ritka nagy pancser lenne, ha Irak és Afganisztán mellé még bevállalna egy Irán + Jemen (Szomália és környékéről nem is beszélve) akciót is. Ennél nagyobb szívességet tényleg nem tehetne a riválisainak.

    Üdv: M

  220. Molni!

    Mellékelnék egy linket (PressTv), amelyben a malajziai miniszterelnök pár nappal ezelőtt arról beszét, hogy az USA hamisított bizonyítékok alapján rövidesen háborút indít Irán ellen. (Az én angoltudásom még hagy némi kívánnivalót maga után, de ha valaki otthon van benne, az lefordíthatja szó szerint.)
    Nem tudni, hogy a miniszterelnök honnan szerezte az értesüléseit, de a következő hetek-hónapok diplomáciai és katonai mozgásai mindenképpen alá fogják támasztani vagy cáfolni fogják őt.

    Link:
    http://www.presstv.com/detail.aspx?id=115061&sectionid=351020104

    Üdv: M

  221. mz: 3hónaponta tuti van egy ilyen nyilatkozat és akkor lehet mutogatni, hogy ő tudta, ő tudta.
    amúgy az én szvszem az, hogy Obama mindenképp szeretne elkerülni egy háborút Iránnal így csak konkrét és egyértelmű bizonyíték (pl kisérleti atomrobbantás) esetén lesz csihipuhi.
    Amúgy nagyon izgi most Iránban a belpolitikai helyzet, pont az a réteg van utcán akik az elöző rendszert is buktatták.

    kicsit idevág: Olvastátok, hogy decemberben (most először) nem volt USAnak Iraqban katonai vesztesége? Szerintem ez nagyon durva, ha tetszik megszállva tartanak egy országot a lakosság meg „elnézi(szereti? :D)” az ami katonát és nem IEDt ás a konvoj elé.

  222. Üdv Fade!

    Valóban, 2009. decembere ebből a szempontból pozitív volt (volt ugyan 3-4 halott, de ők nem katonai akcióban haltak meg). Ettől függetlenül óvatos optimizmussal kezelném a kérdést, mivel még távolról sincs vége az iraki menetnek. Azt azért nem merném kijelenteni, hogy szeretik az amerikaiakat, de ami biztos: az iraki egyszerű kisembereknek is pont olyan céljai vannak, mint bárki másnak – nevelni a gyerekeiket, dolgozni (ha lehet), és lehetőleg nyugalomban élni.

    Azt azért sejteni lehet, hogy egy megszállt országban a támadásokat nem a lakosság döntő része végzi, hanem többnyire elszántabb, kisebb militáns csoportok, akik többnyire külföldi segítséget is kapnak ehhez.

    Irakban eleve nagy kérdés a szunnita – siíta népcsoport egymáshoz viszonyított kapcsolata. Gyakorlatilag Irakban párhuzamosan két háború folyik: az egyik az USA katonák ellen, a másik a két népcsoport között. És akkor a kurdokról nem is beszélek.

    Obama valóban szeretne elkerülni egy újabb háborút Irán ellen, persze nagy kérdés, hogy a külpolitikai fejlemények és a belső lobbik milyen döntési helyzetbe manőverezhetik bele az elnököt. Ugyanis Obama elődeihez képest sokkal komolyabb presszúrák szerinti kényszerpályákon mozog.

    Üdv: M

  223. Ennek az Izraeli lépésnek csak egyetlen egy következménye lesz, ha meg merik lépni. Ez a következmény pedig a III. világháború. Mondhat bárki bármit, azt senki sem tagadhatja, hogy egy atomfegyver bevetése nem fog megtorlatlan maradni. Márpedig, ha Izrael beveti (tuti, hogy arra célzott Barak), az azt a következményt fogja maga után vonni, hogy az iszlám országok, ha szeretik, ha nem Irán mellé fognak állni. Mivel abban megegyeznek, hogy Izraelt nemigazán komálják. Márpedig van néhány katonailag potens ország köztük. Az Izraeli megelőző csapás tehát háborút jelentene. Amibe sajnos sok környékbeli, és amerikával való szövetségi státusza révén, a közel-kelettől relative messze lévő ország is belekeveredne. Ugyanakkor abban igazuk van, hogy nem szabad hagyni Iránnak, hogy atomfegyvert fejlesszenek ki. Mert még eszükbe juthat bevetni is.

  224. Üdvözletem mindenkinek!
    Feljövök szörfözgetés közben erre a remek oldalra, és egy még ennél is remekebb vitát látok. Cirka 2 órába telt végig olvasni. Remélem nem sértek meg senkit azzal, ha én szánalmas laikusként (akit betegesen érdekel minden ehhez hasonló téma) említek néhány gondolatot.
    Mindenki elfelejt egy kézenfekvő gondolatot: mi lesz, ha nem lesz semmi? Mi van, ha mondjuk a következő 5 évben megy ez ami eddig: Fú kína erősödik. Fú az oroszok sunyiskodnak. EU az erkölcsös. Izrael fenyeget. Irán szájtép – és fegyverkezik. Az USA meg folytatja a „WAR ON TERROR”-t. Marad minden így. Mindenki fél mindenkitől, és próbálnak helyezkedni, azonban mindig szembejön valaki, aki rohadtul nem hiányzik.
    De tételezzük fel, Izrael odacsap. Keményen – hogy érjen is valamit, akár atommal. Mi történik? Ha atommal, annak a következményei megjósolhatatlanok. Ugyanis atomfegyvert 45 óta senki nem vetett be. Ennyi. Ha a terroristáknak lenne, már használták volna (legalábbis a logika ezt diktálná). Izrael atom fegyvert vet be? Mit reagál a világ? Honnan tudjuk, h egyáltalán megkérdezik az USA-t (persze nem nyiltan) – támogatják v sem? Mellettük lesznek vagy sem? Hogy reagál Kína? AZ oroszok? Hogy alakul a Pakisztán-Indiai front? Mit szólnak a kis terror csoportok? Az arab közvélemény? Nem mellékesen Irán – aki valszeg mindent és mindenkit bevet h bosszút álljon – márha ez a rendszer lesz még akkor. Olvasta innen valaki Simon Pearsontól a „Totális háború 2006-ban?” c. könyvet? Mielőtt elkezdődne a röhögés a szerzőn (nem jött be) érdekes dolgokat ír. Ja és 99-es a könyv.
    Folyt köv.

  225. Üdv Strangelove!

    Lehet, hogy minden marad a régiben, de van egy mondás: semmi sem állandó, csak a változás.

    Egyik korábbi hozzászólásomban írtam, hogy Kínának és Oroszországnak nem érdeke olyan háború kirobbantása, amelyben közvetlenül is érintettek lehetnek.
    Mivel a világ folyamatai nem állnak meg, a tendencia pedig a Nyugat számára kedvezőtlenül alakul, így előbb-utóbb lépéskényszerbe kerülhetnek.

    A helyzet annyiban rosszabb, mint a korábbi, bipoláris világrend idején, hogy mostanra általánosan elfogadottá vált a megelőző háború elve is immár több atomhatalom részére. Vagyis járják egymás körül a kardtáncot (olyan tánc, ahol a partnerek kezében kard van, egymás körül suhognak vele, de nagyon vigyáznak arra, hogy nehogy bárki megsérüljön), viszont a résztvevő feleken egyre nagyobb a nyomás, a feszültség érezhetően nő világszerte.

    Hibás döntést pedig bármikor bármelyik fél hozhat.

    Üdv: M

  226. És folyt.
    Gondolom itt azért olvassák egy páran a Katpol blogot. Nem azt mondom, hogy mindenhatók, de azért van néhány érdekes cikk. Pl, javaslom a „Kína erős” tábornak a sárkányos cikkeket. Kína 10-20 év múlva lesz valóban erős. És nem azt mondtam, h lebecsülendő, mert az ostobaság. Valamint Kína mindenkinél gyorsabban fejlődik (nem mellékesen töretlenül), és iszonyú súllyal bír a világgazdaságban. Vicces látni, hogy a civil részt teljesen kihagyjuk az elemzéseinkből: mit szól mindehhez a világ mai GDP termelésének 50%át adó multicég rendszer? Ebből a kis fenti eszmecseréből üvölt a „háború” kifejezés. Miért? Mert rengetegen akarnak háborút. Túl lenni rajta. Egyszerűbb. Eltereli a figyelmet a meglévő problémákról. Pl hogy az USA mekkora bajban van. Ó nem külföldön (a hadseregét legyőzni ma képtelenség, ha most abbahagynak minden fejlesztést, akkor is 20 évvel vannak mindenki előtt – főleg ami a nukleáris robbanófejek célbajuttatását illeti), legfeljebb ha megsemmisítik a flottát – amit kétlek, visszamennek duzzogni az óceán-pajzs mögé, építkezni. Az USA belproblémáiról beszélek. Hogy a lakosság fele-harmada nem beszél angolul. Hogy a középső államok fejlettsége finoman szólva alacsonyabb mint a szélsőké. A népesség arány pedig csak romlani fog egyébként. Urban legend, hogy a ma harcoló amerikai katonák egy része nem is állampolgár, hanem csak ígértek neki – ha harcol. Bár ebben én se nagyon hiszek – de már a pletyka is jelzés, mert minden pletykának van egy minimális alapja valahol mélyen…
    folyt köv.

  227. Folyt.
    Látom már reagáltak is, arra is fogok írni, de előbb még néhány vita katalizáló gondolat.
    Orosz-kínai conflict: Tetszik h sokan egyáltalán belegondolnak ebbe. Persze volt már példa rá, azonban ma/közel jövő tekintetében nem tartom valószínűnek. Oroszországot soha nem szabad lebecsülni. Hiába hogy: a lakosság 50%-a alkoholista, iszonyúan fogynak, a hadi költségvetés még így turbózva is alacsony, hogy a légierő igazából összemérhetetlen az USA-éval, hogy a szárazföldi haderő 30% az, ami ér is valamit. Mind1, mert az orosz atomarzenált csak az USA tudja legyőzni. Kínai orosz háború? A kínaiak kilövik azt a max 10-20 rakétát ami tényleg működik, majd megindulnak. Az oroszok válaszul eltüntetik a szép fejlett keleti partot a tengeralattjárókkal. A tenger felöl Kína védtelen. És hiába elnézést a kifért „fos” az orosz haditengerészet, van még néhány boomer, amiket lazán feltöltenek atomfegyverekkel. Van belőlük elég. És a ruszkik nem szívbajosak, ha gyilkolni kell – ez köztudott. Apróság: ezt itt fent, amit írtam: kína is tudja. Persze ott van még japán (aki óriási flottát tart fenn, nem tudom olvastátok a – tudom elég szar – wikipeadián?), dél-kórea, észak-kórea, mi lesz Afrikával? És még sorolhatnám. :)
    Nyugat Európáról senki sem ír. Részben jogosan. Mert NyEu örül h él. Miért? Mert Nyugat európában csak feldolgozó ipar van, és bevándorlók. Ennyi. Kiváncsi vagyok, mi lesz a vége az egésznek. Őszintén.
    Várom a lesújtó kritikákat írásommal kapcsolatban, mely erősen spontán jött, nyilván tele helyesírási és következtetési hibákkal.
    Learn to love the Bomb!
    Strl.

  228. Montezuma írására válaszolva:
    Ó én nem állítottam, hogy a világ egy statikus valami. Hanem csak annyit, hogy most ebből a konfliktusból (szócséplésből) szerintem a köv 1-5 évben nem nagyon lesz semmi. Háború persze lesz, max 20 éven belül, kérdés, ki és miért robbantja ki? Kik vívják? Kérdés, hogy egyáltalán bevetik e az atomfegyvert? Ha igen, ki, miért hol? Ezekre a kérdésekre egyenként 10 lehetőséget lehet felsorolni, és ez gondolom nem túlzás.
    Tény: az USA egyszer el fog jutni oda, hogy ennyi, többet nem tudunk ilyen álszenteskedve, óvatoskodva tenni, valódi erő kell. Izrael egyszer eljut szintén oda, hogy pl „bepánikol”, és valakit megüt – esetleg túlságosan. Kína szerintem csendben fog ülni, és akkor üt, ha őt bántják. Az oroszok mások, mert kiszámíthatatlanok. És Irán? Valamint a Muszlim világ? Na erre még elméleteket se mondok.
    Kritika?
    Strl.

  229. Üdv Strangelove!

    Nagyon nem tudlak kritizálni, mert véleményem szerint nem írtál ostobaságokat. Alapvetően ideig-óráig valóban lehet húzni az időt, helyezkedni, bepróbálkozni itt-ott, de a nagy kérdés nem ez!

    A nagyhatalmak rendelkeznek rendkívül okos és rengeteg információ birtokában lévő agytrösztökkel (stratégákkal), akik voltaképpen egyfolytában modellezik a helyzetet, illetve döntési tanácsokat adnak az illetékes „elvtársaknak”. (Jövőkutatás és jövőmodellezés – nagyban folyik!)
    Ami igazán aggasztó lehet szerintem, az inkább az, hogy ha az egyik oldal főokosai olyan modellel állnak elő, amely szerint „vagy most lépünk, vagy nagyon sokat veszíthetünk később, ha tovább tétovázunk”.

    Nagyon sok olyan összetevőről írtál (demográfiai mutatók, gazdasági potenciál, stb.), amely meghatározza egy hatalom döntéseit adott helyzetben.
    Sajnos valóban a háború szele járja be a világot széltében hosszában, az emberek egy része erről beszél, egy másik része meg hallani sem akar ilyen dolgokról, de egyvalami közös bennük/bennünk: mindenki fél attól, hogy egy nap „gombnyomásos hajnalra” ébredünk – így szabadon Vincze Lilla után.

    Üdv: M

  230. Üdv Montezuma

    Akkor igazából nincs vita. Röviden: az dönti el, ki kezdi (hol, hogy, ki ellen) a háborút, hogy melyik ország „agytrösztjei” jutnak előbb erre a következtetésre: „most vagy soha”.

    Eddig mondjuk minden nagy háború így kezdődött. Vicces, van egy ilyen képzeletem: mi van akkor, ha 20-30 év múlva, a történelem könyvekben az áll, hogy a (addigra már valszeg le is „játszott”) világháború már 2001 (9/11) óta – v az Iraki háború kezdete óta, már tart, itt most. Hisz ha belegondolunk: egyik konfliktus a másikat éri, helyi háborúk tömkelege zajlik, senki nem mer nyilt háborúba kezdeni – pláne vele egyenrangú féllel. Vagy nem tudom, ha nem is vh, de „furcsa” egy világról fognak olvasni majd 3 generáció múlva.

    És ismét nincs vita: az egyik fele akarja – militaristák, fanatikusok, radikálisok, pesszimisták, a másik fele pedig – ez a nagyobb, maradt pacifista. Azonban, hehe, ahogy a Fekete Vipera nevű zseniális angol fekete komédiában mondták (az I. VHról): „azért tört ki, mert túl sokan akarták, hogy ne legyen háború.” És ez igaz a II. VH-ra is. Vagy gondolhatunk a „Béke Táborra” akár.

    Élvezet lesz végignézni majd mindezt mondhatom.

    Aloha

    Strl.

  231. Üdv Stangelove!

    A tankönyvek azt mondják, a II, világháború kitörése 1939. szeptember 1. volt. Tekinthetjük akár igaznak is ezt, de nem az.
    A világháborúk nem úgy törtek ki, hogy „eldördült egy startpisztoly” és mindenki rohant azonnal hadat üzenni a másiknak. A I. VH előtt már a komoly felvonulások lezajlottak, kialakult a két tábor, majd jött a jobbsorsa érdemes Gavrillo és lepuffantotta egy közepes hatalom uralkodóját. Nosza lett is egyből haddelhad!

    A II. VH jóval árnyaltabb: a leírt dátumot megelőzte egy spanyol polgárháború, egy finn-orosz háború, Németország kicsit átszabta a térképeket (Ausztria, Csehország), addigra a japánok már rég elfoglalták Mandzsúriát is.
    Az oroszok „csak” 1941.-ben léptek hadba valójában, az USA is csak Pearl Harbour után indult meg – pedig Európában már két éve tartott a németek ámokfutása.

    Ahogy a technika egyre fejlettebbé (és pusztítóbbá vált) úgy lett egyre több vesztenivalója mindkét oldalnak – így a folyamatok is lassabban teljesednek ki. Ráadásul beütött az információs korszak, ami egyszerre jelent könnyebbséget és nehézséget is abban, amit a hatalom oly előszeretettel alkalmaz a saját közvéleményének befolyásolására – ami nem más, mint a tömegek manipulálásához szükséges propaganda és agymosás végrehajtása.

    Ha a történelem eddigi tapasztalatait vetjük össze a jelenkor történéseivel, akár 1991., akár 2001. óta, akkor nehéz nem észrevenni párhuzamokat. Ezek pedig előre vetítik egy újabb nagyméretű konfliktus lehetőségét is.

    Hogy mi lesz a vége, nem tudom, de eszembe jut Einstein egyik régi mondása: „ A világegyetem és az emberi butaság végtelen. De a kettő közül csak az utóbbiban vagyok biztos.”

    Üdv: M

  232. Kedves Strangelove és Montezuma………..
    A hátamon feláll a szőr….. és a legrosszabb az egészben, hogy NEM tudom azt mondani Nektek, hogy őrültség, amit írtok. Úgy látszik, azon nem kevesekhez tartoztok, akik nem csak néznek, de látnak is…. Az emberiség „életútjában” vagy, ha úgy tetszik, evolúciójában a 45-től 2000-ig terjedő időszak egy – hál’Istennek – kimaradt nagy háború látszik. Ez nagy mértékben az atomfenyegetés miatt történt. Most az emberiség sok „kicsi” helyi háborúval próbálja levezetni azokat a gazdasági, etnikai, technológiai feszültségeket, melyek a világban generálódnak. Meddig megy ez így? Itt jön Strangi kérdése, hogy meddig várnak a hatalmak. És itt jön rögtön Montezuma válasza is az agytrösztök modelljeiről…. LÁSSUK BE…..: a szemük előtt folyik a modellek kóstolgatása minden szinten……. Már eljutottunk oda, hogy azt latolgatjuk, az egyik fél nukleáris csapására vajon lép-e a többi fél? Már nem félünk a következményektől!!!! Helyesebben mi félünk, akik pedig kóstolgatnak, azoknak kényelmes bunkerük van…… Megint….

  233. Üdv Montezuma

    Hát igen, tankönyvek, propaganda :) Csupa hasznos dolog a hatalom és a politika művészetében. Clausewitz tézisét anno tévesnek gondolták: „a háború nem más, mint a politika folytatása más eszközökkel”. Ma nem vagyok biztos benne, h ez nem így van (már ha tényleg ő mondta..?). A II. VH elvileg már 37 körül kitörhetett a Japán Kvantung hadsereg akcióival mandzsuriában, és a kis „határvillongásukkal” az SZU-val. Heheh, de ki tudja. Lehet h nem lesz többé vh, hanem csak ilyen helyi szinten dől el minden, egymástól függetlenül.
    Einstein másik híres mondása: „Nem tudom ki nyeri a 3. világháborút, és azt sem, mivel harcolnak. Azt viszont tudom, hogy a 4.-et kővel és botokkal vívják majd”.

    Strl.

  234. Littlejohn és Strangelove!

    Szeretném egy általam nagyra tartott mai gondolkodó minap megjelent írását egy az egyben közkinccsé tenni. Felhasználási jogot nem kértem Tőle, de talán nem bánja.

    Íme:

    „Gyerekkoromban, jó 60 évvel ezelőtt, gyakran hallottam apáméknál összegyűlt felnőttek szájából, „majd jön a kínai veszedelem”, és jelentőségteljesen összenéztek. Csan-kai-sekveresége és Mao-cse-tung győzelme után a 600 milliós Kínából „elvtársak” lettek, igaz a dicsőséges Szovjetuniótól kissé független elvtársak, ami a kapcsolatok hullámzásához vezetett. Ifjúkoromban hallott „veszedelem” sehogy se akart bekövetkezni. „Borúlátó vén okoskodok” könyveltem el magamban, és ha meggondoljuk, ma már én is a sorsukra jutottam, csak ki kellett várnom. Majd jött a „kulturális forradalom”, meg a „négyek bandája”, aztán az 1 milliárd átlépése és az „egy család = egy gyerek” mozgalom, de erre már nem is volt érdemes odafigyelni. Aztán lett nálunk egy rendszerváltás, ami után egyszeriben mindenkinek szabad volt csinálni mindent, és mire körülnéztünk nagy halom kínait láttunk árulni negyed áron mindent, ami csak eszükbe jutott. Igaz, hogy az 1 milliárd kínaiból időközben másfél milliárd lett, de a kínai GDP 26 év alatt megtízszereződött. Nem 10 százalékot növekedett, nem 100 százalékot növekedett, hanem 1000 %-ot. Ebben a pillanatban az USA 2.400.000.000.000 dollárral tartozik Kínának. Ezt Amerikában úgy mondják, hogy 2,4 trillió $. Mit jelentenek a valóságban a fenti adatok? Böngésszünk a Financial Times egyetlen egy (20019.12.28.) napon közölt hírei között!
    Az USA fokozza katonai fellépését a nemzetközi terrorizmussal szemben. Ugyanakkor Kína felavatta a Világ leggyorsabb, nagytávolságú vasútvonalát. Az expressz vonat 3 óra alatt fut be 1100 km távolságot két nagyváros között. Az amerikai expressz Boston és New York közötti 300 kilométert 3 és fél óra alatt teszi meg. Kína 17 milliárd dollárt költ 2012-ig, hogy megépítsen 18.000 km ultramodern vasútvonalát. Az USA politikája az iszlám-veszedelemmel való szembe helyezkedés. Az egy évtizede tartó háborúskodás sok százmilliárd dollárt vont el a fogyasztói gazdaságtól. Kína infrastruktúrát épít ki a gyártókapacitások és a munkaerő piac között. Az Fehérház és a Kongresszus segélyekkel látja el a katonai-gyarmatosító, a világ legrasszistább országát, Izraelt, amivel másfél milliárd muszlimot fordít maga ellen. Közben 1,4 trillió dollárt különít el a Wall Street és a katonai komplexus megsegítésére, aminek következtében a munkanélküliség a duplájára nőtt (<10%). Miközben a kínai kormány gazdaságélénkítő programot dolgozott ki, aminek következtében a gazdaságuk 2009-ben 8 százalékkal nőtt, és ezzel jelentősen csökkentett a munkanélküliségen, valamint kapcsolatokat fejleszt ki Ázsián kívül Afrikával és Latin Amerikával. Az USA 60 milliárd dollár költ belföldi biztonsági intézkedésekre, lehetséges terroristákat kergetve. Ezalatt Kína 25 milliárd dollárt költött, hogy bebiztosítsa a jó kereskedelmi kapcsolatokat az oroszokkal.
    Megállapítható, hogy az ázsiai országok, élükön Kínával a Világ vezetését vették célba, jelentős hazai és külföldi beruházásokkal, amiket az ipari gyártás, szállítás, technológiai fejlesztés, bányászás és ásványkincsek feldolgozására fordítanak. Eközben Amerika világhatalma és társadalmi kohéziója csökken, aminek oka a katonai erőre támaszkodó birodalmi mánia és a spekulációra épített gazdasága. Washington szövetségeseket keres apró ázsiai diktatúrákkal, miközben Kína folyamatosan növeli kereskedelmi kapcsolatait és megállapodásokat köt olyan jelentős országokkal, mint Oroszország, Japán, Dél-Korea, stb. Washington megfojtja a hazai gazdaságot, hogy finanszírozni tudja a háborúit. Kína viszont ásványkincseiből és energiájából hazai munkahelyeket teremt. Amerika a haditechnikát fejleszti, hogy a kliens országaiban tevékenykedő lázadókkal elbánjanak. Kína viszont a versenyképes áruk előállítása érdekében civil technológiát fejleszt. Amerika támaszpontjait fejleszti a Közel keleten, Dél Ázsiában,Kelet Afrikában. Kína 25 milliárd dollárt költött infrastruktúra építésére Afrikában. Kína sok milliárd dolláros kereskedelmi szerződéseket köt Iránnal, Venezuelával, Brazíliával, Argentínával, Chillével, Peruval és Bolíviával, bebiztosítva ezzel a stratégiailag fontos energiahordozók, ásványkincsek és élelmiszerek importálását. Miközben Washington 6 milliárd dolláros katonai segítséget ad Kolumbiának és Hondurasnak, hogy katonai lázadást szítson vele. Közben elítéli Brazíliát és Bolíviát, mert gazdasági kapcsolatban állnak Iránnal. Kína fokozza gazdasági kapcsolatait feltörekvő Latin amerikai országokkal, amelyek a Dél amerikai populáció 80 százalékát teszik ki, miközben az USA a tönk szélén álló Mexikó mögé áll, a kontinens leggyengébben teljesítő országa mögé, ahol drog bárok uralják a társadalmat. És ugye, ezek a hírek egyetlen egy nap alatt jelentek meg a Financial Times-ban.
    Összefoglalva: Ugyan a kínai kapitalizmus kizsákmányolja a dolgozókat, a társadalmi egyenlőtlenség nagy, a közszolgáltatások hiányosak, hatalmas beruházások miatt tömegeket telepítenek ki lakhelyükről. Ugyanakkor sokmillió munkahelyet teremtettek, a szegénységet gyorsabban felszámolták, mint a történelemben bárhol, bármikor. Kína nem bombáz le más országokat. Viszont az amerikai kapitalizmus egy gigantikus katonai gépezetet tart fenn, ami a hazai fogyasztás és életszínvonal rovására megy. Kína beruház nyersolajban gazdag országokba, az USA lebombázza őket. Kína ellátja evőeszközökkel az Afganisztáni házasságra lépőket, az USA robotrepülőkkel támadja meg az esküvői menetet. A kínai gazdaság fejlődik, az amerikai gazdaságot maga alá gyűri a végtelen hadviselés. Kína magához csalogatja a világ fogyasztóit. Amerika tevékenysége terroristákat szül. A volt behemót hatalmát vesztve, tehetetlen mérgében kiszámíthatatlan örültségre is képes. Gyermekkorom kínai veszedelméből amerikai veszedelem lett.”

    Littlejohn és Strangelove-nak:
    http://www.antalffy-tibor.hu

    Néha érdemes erre az oldalra is elkalandozni! Megéri.

    Üdv: M

  235. Littlejohnnak

    Ugyan ugyan, nem kell pánik. Minden jó lesz, hisz majd „megvéd a NATO”, meg a ZUSA, meg liberalizmus van, meg minek hadsereg. Tetszik ez a mondat: „Most az emberiség sok “kicsi” helyi háborúval próbálja levezetni azokat a gazdasági, etnikai, technológiai feszültségeket, melyek a világban generálódnak.” Mert ez nagyon igaz. Vicces kérdés: az Európai hatalmak hol vezetik le ezt a „feszültséget”? A baj az, hogy sehol, mert én az ENSZ-NATO missziókat (néhány ezer emberrel való részvétel) nem tartom „levezetésnek”. Az USA ok, a maga 2-300K emberével (bár lehet h 500K), vagy az Oroszok a kis „Grúz” kalandjukkal (a keletieknél több a fegyelem – japán, kína, korea), a muszlimok meg ugye: non-stop, 24/7.
    Vagy éljük túl, vagy essünk túl rajta gyorsan. Ez az ország pedig mind1, hova áll, mindenképp veszít. Hah, ez volt az AVP (B-kat egy film… kár) plakátján is: „Whoever wins… we lose”.

    Strl.

    P.S: Montezuma írását elolvasom, és válaszolok is rá, csak mellette dolgozom is – remek hatásfokkal pff.

  236. Montezumának

    Üdv

    Most nézem, h lemaradt a Dr. a nevemről. Mind1, mostmár nem változtatunk. Az írás egyébként elgondolkodtató. Ha ez mind tényleg így van (FT is tud jókat írni, bár maguk alatt miért vágnák a fát, ha nem lenne rá okuk nicht wahr?), akkor ahogy írtam. 10-20 év múlva a „papírsárkányból” igazi lesz. Lehet h meg kellene tanulnom kínaiul. Amúgy egyértelmű: Kína a holnapra költ, az USA a mára. Kérdés, kihúzza e kína békével a 3. vh-ig, hogy behozza az USA-t, vagy sem. Megjegyzem: az USA azért nem költ infrastruktúrára, vagy saját belső civil szférájára, mert úgy gondolja, az Övé kész van. Nem kell rá költeni, mert ez így jó – miért? Mert a világ (így mi) elhitte nekik, hogy Ők a legjobbak. Az Amerikai Álom. McDonalds. Benzin. Jólét. „Sex ‘n’ Drugs ‘n’ Rock’n’Roll” :)

    Ahogy mondtam: páholyból foglyuk végig nézni (lehet h csak a nyugdíjas otthonból) ahogy ezek kiirtják egymást – és magukkal mindenki mást ezen a bolygón – bár ez kissé paranoiásan hangzott. Játszott itt valaki a Defcon nevű játékkal? Remek hidegháborús szimulátor.

    No, megyek meghallgatom Raveltől a Bolerot, az kell ide. Utána pedig a Nessum Dormát.

    ‘Vive le mort!’

    Dr. Merkwürdigliebe

  237. Üdv Doki!

    Természetesen játszottam a DEFCON-nal (meg is van), de az igazi nagyágyú számomra Sid Meier Civilization (III. és IV. összes része) „világszimulátora”.

    Az amerikai infrastruktúráról csak annyit, hogy az amerikai mérnök kamara véleménye már Bush idején sem volt túl pozitív az elmaradt felújítások miatt. Ha jól emlékszem, erről pont a Mérnökújság egyik cikke számolt be pár éve.

    Jó zenehallgatatást és munkát kívánok, az ajánlott oldalt pedig javaslom többször felkeresni, mert rendkívül izgalmas témákban értekezik!

    Üdv: M

  238. Bon Soir Montezuma

    (ez a név honnan jött kendnek? Tudom ki, de pont ő? :)
    Én sosem játszottam civilisation-el, az ilyen… szenvedélyemet C&C sorozaton, valamint a Cossacks nevű játékban éltem ki.

    Amerikában rengetegen hívják fel a figyelmet a hibákra, már csak a nagy népesség miatt is – mint mindenhol (itthon is). De ugye a mindenkori kormányok köpnek ezekre. „A politika nem más, mint a hatalom megszerzésének, és megtartásának művészete”. Más nem nagyon érdekli a kormányokat. Nem kell messzire menni, nézzük meg a mi kormányainkat (huh politika, esküszöm rövid lesz. Oh, és remélem nem köveznek meg itt a szimpatizánsok): A Viktor azért lett gazdag MERT miniszterelnök volt, Gyurcsi azért lett miniszterelnök MERT gazdag volt. Az élet bizonyos pontokon csak ilyen egyszerű.

    Köszönöm, lementek a számok, azt hiszem, most pedig elalvásig Dvorak „Új Világ” szimfóniája fog következni. Köszönjük a figyelmet, a Bartók rádió adását hallották – BP. 2010.01.04.

    Dr.Strnglv

  239. Stranglove:
    Talán ez a rész mutatja legjobban mit és mennyire: „Hogy a lakosság fele-harmada nem beszél angolul.”

    Texasban találkoztam egyedül emberrekkel akik csak kicsit tudtak angolul, ahoz mondjuk bőven jól, hogy gyárba dolgozzanak. Vicces volt találkozni a gyerekeikkel akik viszont perfektetk voltak angolból,így néha egyegy szót tolmácsoltak is apjuknak….
    Pedig az igencsak délen van és nem egyszer és nem 2hétig voltam.
    A másik ami ennél sokkal fontosabb, hogy july4én pont a spanyol kinézetűek lengetik a legjobban a zászlót van minden texas/usa jelvény… ez ott alap.
    nem mindha az átlag texasi nem lenne k*ra büszke az országára.

  240. ez a rész is k* jó:
    „Megjegyzem: az USA azért nem költ infrastruktúrára, vagy saját belső civil szférájára, mert úgy gondolja, az Övé kész van. Nem kell rá költeni, mert ez így jó – miért? Mert a világ (így mi) elhitte nekik, hogy Ők a legjobbak. Az Amerikai Álom. McDonalds. Benzin. Jólét. “Sex ‘n’ Drugs ‘n’ Rock’n’Roll” :)”

    Olyan szinten tükrözi, hogy fingod sincs arról amiról oldalakat írsz, hogy rémítő.

    montezuma amúgy nem lepne meg ha civből jönne…. :DDD Én anno keményen toltam, tavaly is játszottam párat igaz fixen emperoron tolom…. nincs kedvem kikapni. :DDD

  241. mz:
    „Valóban, 2009. decembere ebből a szempontból pozitív volt (volt ugyan 3-4 halott, de ők nem katonai akcióban haltak meg). Ettől függetlenül óvatos optimizmussal kezelném a kérdést, mivel még távolról sincs vége az iraki menetnek. Azt azért nem merném kijelenteni, hogy szeretik az amerikaiakat, de ami biztos: az iraki egyszerű kisembereknek is pont olyan céljai vannak, mint bárki másnak – nevelni a gyerekeiket, dolgozni (ha lehet), és lehetőleg nyugalomban élni.”

    Ez egyértelmű volt korábban is mégis hullottak mint a legyek. Már a korábbi 20-30fős havi veszteségek is nagyon komoly supportot jelentenek (véleményem szerint) a lakosság felől, a 0 meg érthetetlen. Korábban én el nem tudtam volna képzelni, hogy NYi tipusú megszállás egy arab országban ekkora veszteségekkel működhet. (Mostse értem, de tessék ottvan.)

  242. Strangelove

    Kedves Fade

    „Olyan szinten tükrözi, hogy fingod sincs arról amiról oldalakat írsz, hogy rémítő.”

    Ez nagyon jól esett, igazán. Látom, ma már semmi sem ér semmit. Az sem, ha az ember mondja is, figyelmeztet, neeem, a lényeg, hogy mutassuk: ÉN BEZZEG. Könyörgöm, első itteni hozzászólásomban mit mondtam: „Remélem nem sértek meg senkit azzal, ha én szánalmas laikusként (akit betegesen érdekel minden ehhez hasonló téma) említek néhány gondolatot.” – tegnapi 20:08. Direkt mondtam: „Várom a lesújtó kritikákat írásommal kapcsolatban, mely erősen spontán jött, nyilván tele helyesírási és következtetési hibákkal.” – 20:26
    Baszki így azért minden világos. Tökmind1, ha az ember esetleg még tanulni is akarna, nem, dögöljön meg a gyökér, nem tud semmit.

    Apropó: Amerikában életeben nem jártam. Más tette. És csak közvetítve kapom az információkat, mint az emberek nagy többsége. A nyelvvel kapcsolatban pedig azért nem lennék ennyire szűklátókörű, de mind1, biztos neked van igazad. A Rock’n’Roll-os beszólásnál pedig látom, nem látod az iróniát, de ez se számít, hisz TE régóta jársz ide irogatni, vagy nem tudom. Te többet olvastál erről.

    További gyönyörű szép keddet, legjobbakat, várom további porba sújtó kritikáidat, érveidet. Öröm lesz olvasni.

    Strl

  243. Igen, azt hiszem nem ártana, ha ezen a fórumon nem feltétlenül a másik lefikázása lenne a végkicsengése a dolognak.
    Személy szerint hallottam már olyan laikus véleményt, amely abszolute ellentéte volt a hivatalos szakértői véleményeknek, aztán kiderült, hogy a fickónak volt igaza.
    Mindenki hoz magával némi tudást, tapasztalatot és véleményt – ezt pedig illik tiszteletben tartani, még akkor is ha nem értünk vele egyet.
    Ugyanis az élet már számtalanszor bebizonyította, hogy bizony a fagyi néha visszanyal. És nincsenek közöttünk sem tévedhetetlen polihisztorok. Vagy tévedek? :)

  244. Stranglove: Most mit írjak arra, hogy pl amik 30-50% nem tud angolul….? Ez pont a mig-33kategoria.

    ropy: szvsz ha taiwan független akar maradni hosszútávon(10-20+év) be kell szereznie akármennyiért/akárhogy vmi „atomfegyvert”.

  245. Fade:

    Jó, ok rendben, elfogadom, elismerem, túloztam. De most ez akkor azt jelenti, ugye, a „fingom sincs”-es mondatom alapján, h minden más amit írtam baromság ugye?
    Világos, köszönöm.

    strl

  246. Amúgy tessék utána néztem: ahol én olvastam, az alapján az USA lakosságának 30% ~spanyol (mexico, latin am stb) származású, és a spanyol a „first language”. Ennek a lakosságnak (jórészt közv. kutatások alapján) durván a fele beszél „very well” angolul.
    Remélem most boldog vagy.
    Ergo az USA lakosságának 15%-a nem, vagy csak kicsit beszél angolul. Mi az a 40 millió ember ugye?

  247. Fade-nak:

    A nicknevem eredetének van némi köze a civhez, bár nem ő a kedvencem.

    Strangelove-nak:

    Az USA demográfiai mutatói a fehér (protestáns) lakosság szempontjából valóban észrevehetően romló. Miamiban az angol mellett a spanyol a második hivatalos nyelv.
    A szaporulati mutatók a fekete és főleg a latin lakosság esetében többszöröse a fehér lakossághoz képest.

    Sok okos irományt olvastam a Nyugat hanyatlásáról illetve az ellenkezőjéről, miszerint a megújulás előtt áll, ami újabb felemelkedést hoz. Mindkét oldal felsorakoztatta az érveit.

    A gond ezekkel általában annyi, hogy az optimista oldal érvei és indokai kicsit mosolyogni valók és naivak, de ajánlok egyet, hogy közvetlen forrásból értesüljetek a „rendkívül biztató” okokról:

    http://globusz.net/node/3631

    Üdv: M

  248. Kedves Montezuma……
    Bár alapvetően én is EU-szkeptikus vagyok, azért – szerintem – nincs veszve minden.
    Nézzünk egy logikai gyakorlatot.
    Felemelkedni, stagnálni, elbukni birodalmak szoktak, ugye?
    Római, Brit, stb…..
    Az USA igenis birodalom, tehát virágozhat, stagnálhat, elbukhat.
    De az EU soha nem volt olyan egységes, erős, hogy birodalmi ambíciói legyenek. Ergo nem is bukhat el.
    Azért előnye is van a nemzetállamok laza szövetségének :-)

  249. Üdv Littlejohn!

    Kétségtelenül van, de a nemzetállamok laza szövetsége nem is rendelkezik valódi birodalmi „allűrökkel”, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

    Szép és jó dolog ez az EU, de minek van?

    – tőke és áru szabad kereskedelme
    – szabad mozgás az államok között
    – jogharmonizáció, jogrendszerek összehangolása
    – közös valuta, egységes fizetési rendszer, elszámolás

    Ennyi az összes előnye ennek az Uniónak. Csakhogy ezt Unió nélkül is simán (és olcsóbban) össze lehet hozni olyan államok és régiók között, akik természetesen kiegészítik egymást és valóban közös érdekeik vannak. Na, ez nem mondható el erről a felülről szervezett tákolmányról.

    Üdv: M

  250. Üdv. Montezuma!

    Majd ha az EU-nak lesz egy „Lincoln”-főtitkára, majd egy jópofa kis polgárháborúja, utána az USA-t kisegítjük anyagilag a legközelebbi háborúban, na, akkor lesz talán egységes, erős EU…..
    Engem az egész erősen emlékeztet a megboldogult Népszövetségre…..
    Kíváncsi vagyok, ki lesz az első, aki kilép….bár….
    …..Minden út Rómába vezet…..

    Üdv.: L

  251. Üdv Littlejohn!

    Ha engem kérdezel, akkor a skandinávok fogják kezdeni. Nemrégiben felröppent a híre annak, hogy a norvégok, svédek, finnek és a dánok hozzanak létre egy közös észak-európai szövetséget, közös, NATO-független haderővel. Már maga a gondolat felvetése is felér egy felség-, pardon, EU-árulással! :)

    Az EU ugyanis csak az alábbi, birodalmi jellemzőkkel nem rendelkezik:
    – főváros
    – elnök
    – kormány
    – hadsereg
    – jogegység
    – egységes valuta (pl: Magyarország EU tag, euró meg sehol. Nem mintha hiányozna…)

    Ebből következően nincs egységes kül- és védelmi politika, nincs egy központ akarata szerint irányított gazdaság (csak a kis tagállami gazdaságok leépítése az, amiben a nagyok többé-kevésbé egyetértenek), stb.
    Az EU nem képes nemzetközi szinten érdeket érvényesíteni, hanem eljátsza az USA árnyékában a jó zsaru – rossz zsaru szerepből a jót.

    Pedig egy valódi EU nem szövetségese, maximum partnere lenne az USA-nak, sőt, inkább riválisa. Ez a műanyag EU pedig szimplán csak vazallusa.

    Üdv: M

  252. Üdv mindenkinek,
    elég elszomoritó dolgokat olvasok itt.
    Az én szempontomból föleg..ugyanis én itt élek Izraelben.
    Én fél éve jöttem ide,tudtam hogy vannak itt huzós dolgok,de az hogy
    mindennap a fejed fölött mennek el az F-16osok és gyakorlatoznak,az egész hadsereg mozgolodik már kicsit ijesztö.
    Infokat kerestem az Irán-Izrael konfliktrol és nem vagyok boldog..

  253. Az, hogy mindennap F-16 feletted repül csak azért ilyesztő, mert itthon nem látsz ilyet. Normális országokban, ahol tisztességes számú gép van és komlyan veszik magukat ez mindennapos dolog. Semmi ilyesztő nincs benne. Szigetszentmiklós és környéke felett napi több tucat gép megy át. Ha Ferihegy katonai reptér lenne és két század gép lenne ott, akkor másból lenne nagy forgalom. Szeritem ebben semmi ilyesztő nincs.