|

Helicsere, avagy nyugdíjba vonul egy újabb vietnami emlék

Újabb Vietnamot is megjárt típusnak int búcsút az Egyesült Államok, az USAF ugyanis 2015-ig lecseréli 62 még szolgálatban álló UH-1N Twin Huey szállítóhelikopterét.

A többmilliárdos CVLSP (common vertical lift support programme) kezdeményezés keretében 93 példányt szereznek be az új típusból, mellyel szemben elvárás, hogy legalább 1449 kilogrammnyi terhet, vagy négyfős személyzetet és 9 katonát teljes menetfelszerelésben utántöltés nélkül 3 órán keresztül legalább 135 csomó (251km/h) sebességgel tudjon szállítani. Továbbá a védelmére és túlélőképességére is kellő hangsúlyt fektetnek; az AK-47-esben is használt 7.62 mm-es lőszer többszörös találatát is el kell viselnie.
A helikopternek emellett felfegyverezhetőnek kell lennie, hogy adott esetben támogató szerepkörben is alkalmazható legyen.
Továbbá kikötötték, hogy csupán olyan madárka nyerheti el a tendert, mely nem csak katonai szerepkörben bizonyított, hanem a civil életben is (tehát egy polgári változatra épülő típus).

UH-1N USAF

Jelenleg három típust tudnánk konkrétan megnevezni, mely esélyes a tenderen, az AgustaWestland AW129 LBH, a Bell Helicopter 412EP és a EADS/Lockheed Martin UH-72/AS635.
Az AgustaWestland terméke az AW129 International harci helikopteren alapul, de a Mi-24-hez hasonló kialakítású helikopter, a rakterében 8 felfegyverzett katona szállítására képes.
A Bell 412EP a kivonásra ítélt Twin Huey egyenes ágú leszármazottja.
Az EADS a Lockheed Martin közreműködésével nevez a versenyre. Az EC145-ösön alapuló fegyvertelen UH-72 és felfegyverzett AS635 variánsok, előbbit már a US Army is alkalmazza UH-72A típusjelzéssel.

One Response to “Helicsere, avagy nyugdíjba vonul egy újabb vietnami emlék”