|

Rejtélyes baleset a Falkland-szigeteknél

Vizsgálat folyik a Brit Királyi Légierő kötelékébe tartozó Eurofighter Typhoon vadászbombázó és Vickers VC10 tankergép november 26-ai repülése után, mely során mindkét gép kisebb sérüléseket szenvedett egy egyelőre ismeretlen körülmények között bekövetkezett koccanás következtében.

VC10 refuels Typhoons

A két gép a légi utántöltés folyamatának befejeződése után koccant össze a Falkland-szigetek közelében. Az esetben a legmeghökkentőbb, hogy a gépek személyzete nem észlelt fizikai kontaktust a két gép között, így fogalmuk sem volt a dologról, az esetre csupán a gépek földi átvizsgálása során derült fény.

„Az esetet már vizsgáljuk, de minden valószínűség szerint a vizsgálat lefolytatása után is teljesen érthetetlen lesz számunkra az eset.” – nyilatkozták nem túl optimistán a védelmi minisztérium részéről.

Vickers VC-10 tanker

Hogy hogyan kerültek brit Typhoonok tankerekkel a Falkland-szigetekhez? Nos szeptember óta a brit „kacsák” látják el a szigetek védelmét, leváltva az eddig ott állomásozó Tornado F3-asokat. A gépek áttelepülését Lockheed TriStar és VC10 tankerek, valamint C-130K szállítógépek segítették. A 14500 kilométeres út alatt hatszor itatták meg madaraikat a Typhoon-pilóták.

Az angol Typhoonoknak ez az első tényleges kiküldetésük, de a típus a korábban már átesett a “tűzkeresztségen”, hiszen a német Eurofighterek védik augusztus 31-e óta a Baltikum légterét.

6 hozzászólás “Rejtélyes baleset a Falkland-szigeteknél”

  1. Ha mindenki tartja a száját, akkor valószínűleg nem derül ki semmi. Ennyi. Láttunk már ilyet máshol(nálunk)is.

    A Falkland szigetek alapján képeznek jogot a britek a Déli sark egy részére, bármi is legyen a jég alatt. Másrészt az argentinokról simán el tudom képzelni, hogy ha nem állomásoznának ott a britek, akkor büszkeségből el-/visszafoglalnák.

  2. Azért a világhatalmi pozíció amely lassan már 100 éve nem az övék nehezen fog feledésbe merülni. Főleg miután az angol korona legértékesebb ékkövei névleg még mindíg a birodalomhoz tartoznak. Hiába szuverén országok. Ugye senkinek sem kell elmondani mely országokra gondolok itt. Azt is nehezen viselnék , ha ezen országok valamelyike hirtelen úgy döntene, nem akar többé a brit korona alá tartozni! Azért a földdarabért háborút is vívtak, nem fogják csak úgy otthagyni. Attól nem kell félni.

    Kíváncsi leszek, hogy fog azért teljesíteni ott A Typhoon. Valóban érdekes egy esemény volt. Valószínüleg pilótahiba lesz. Én mást nem tudnék elképzelni. Kérdés: robotpilótát használnak a tankolás alatt?