|

Hamarosan vízen a negyedik Talwar

Ugyan október közepén a 41. heti Híralomban, a második „Talwar széria” névadója kapcsán még azt írtuk, hogy a Talwar-osztály negyedik egysége még októberben vízre kerül, azonban az élet úgy alakult, hogy erre csak november 27-én fog sor kerülni.

Az orosz Krivak III fregatton alapuló, orosz-indiai együttműködésben megszületett, csökkentett észlelhetőségű Type 1135.6 / Talwar-osztályból India 1997-ben rendelte meg az első három egységet. Tette ezt kitöltendő a kivont Leander-osztály kivonásával a saját építésű (az USA végett némi késében lévő) Shivalik-osztályú fregattjai érkezéséig keletkező űrt. Az átadási idők vonatkozásában ugyan csúszást szenvedett és némi utólagos finomhangolást is igénylő hadihajókkal igen elégedett Indiai Haditengerészet 2006 júliusában úgy döntött, hogy további 3 egységet rendszeresítenek az azóta mondhatni a tűzkeresztséges is átesett osztályból

Talwar-ok - a  National Geographic Channel India egyik ingyenes háttérképe az indiai haditengerészetet bemutató, Mission Navy műsorához

Talwar-ok – a National Geographic Channel India egyik ingyenes háttérképe az indiai haditengerészetet bemutató, Mission Navy műsorához ,

Mint ahogy korábban – összekötve a Talwar-osztály rövid bemutatásával – írtuk a második széria körüli legjelentősebb változások közé tartozik, hogy más hajógyár, a kalinyingrádi Jantar építi őket és az Indiában problémásnak bizonyult 3M-54E Klub rakéták helyett az indiai-orosz közös fejlesztésű BrahMos szuperszonikus csapásmérő robotrepülőgépek fogják alkotni a csapásmérő fegyverzet gerincét.

A Jantar hajógyár szóvivőjének nyilatkozata alapján a negyedik, a Teg (Szablya) nevet kapott Talwar-osztályú fregatt november 27-én kerül vízre. Ugyanakkor ez még nem jelenti a tengeri tesztek megkezdését, hiszen még munkálatokra van szükség a hadihajón. Alapvetően azt sem tudni egyelőre, hogy mikor lesz átadva az indiaiaknak. Annyi azért bizonyos, hogy a tesztek 2010-ben kezdődnek meg.

Érdekességképpen megjegyezzük, hogy a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hajógyár igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy tárgyalásokat folytatnak a Vnesheconombankkal (~ Orosz Fejlesztési Bank) egy 60 millió Dolláros kölcsönről, mely biztosítaná a három fregatt problémamentes befejezését. Olvasóink talán emlékeznek arra, hogy idén augusztusban írtuk, hogy a Jantar az eredeti 365 millió Dolláros egységárat 9 százalékkal 400 millió magasságába szerette volna emelni.

Az 1,6 milliárd Dolláros értékű megrendelésről szóló szerződés értelmében Oroszországnak 2012-ig kell átadnia a második széria harmadik fregattját.