|

Indiai hadihajó robbantott fel egy kalózhajót

Nem lehet a kalózoknak sem mindig jó napjuk. Míg délen hatalmas zsákmányra tettek szert a szomáliai kalózok, északon csak orrba vágás termett keddről szerdára virradó éjjel. No igen, talán nem volt igazán bölcs dolog egy hadihajónak beinteni: az indiaiak nem tököltek és a tenger fenekére küldték a kalóz „anyahajót”.

Az Talwar-osztályba tartotó rakétás fregatt, az INS Tabar (F44) kedd éjjel szúrta ki a kalózhajót, az ománi Salah-tól cirka 528 kimométernyire délnyugatra. Az indiai hadihajó megállásra történő felszólítására a gépfegyverekkel és RPG-ékkel felfegyverkezett kalózok reakciója az volt, hogy közölték, elsüllyesztik az indiai hadihajót, ha az továbbra is a nyomukban marad. Ezt megerősítendő tüzet is nyitottak a Tabar-ra. Az indiaiknak sem kellett több persze, ők is tüzet nyitottak. A találat igen szerencsés lehetett, hiszen hatására tűz lobbant fel a kalózhajón, majd hatalmas robbanás keretében letudta vízfelszín feletti pályafutását. Sikerülhetett beletrafálni a lőszerkészletbe.

A kalózok egy része a támadásokhoz használt 2 motorcsónakon igyekezett meglépni az éj leple alatt. Az indiaik később az egyik csónakot – üresen – megtalálták, ám a másiknak sikerült kereket oldania.

Az indiai haditengerészet október 23-a óta képviselteti magát hadihajókkal a térségben. Az Ádeni-öbölbe november 2-án érkezett INS Tabar a mai napig 35 hajót kísért át a kalózoktól nyüzsgő vizeken. A mai, igen produktív napot nem számítva ezidáig 2 kalóztámadást hiúsított meg, ráadásul mindkettőt egy napon, nagyjából fél órás eltéréssel. Mindkét esetre november 11-én került sor. Az egyik egy szaudi teherhajó, az MV Timaha volt. A segélykérő hívásra a fregattról egy helikopter indult útnak fedélzetén az indiai haditengerészet elit alakulatának, a MARCOS-nak a tagjaival. Időben érkeztek a helyszínre, a hajó elfoglalását többször megpróbáló kalózcsónakra tüzet nyitva sikeresen elkergették azt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=neO1KLN9z84

A MARCOS képességeit szemléltető videó

Mintegy fél órával később, egy hazai teherszállító hajó, a 38 000 tonna vízkiszorítású MV Jag Arnav kért kétségbeesetten segítséget. A Tabar a támadás helyszínétől ekkor 25 tengeri mérföldnyire (~ 46 km) tartózkodott, így szintén a helikopteren érkező kommandósoknak köszönhető az újabb támadás meghiúsítása

Mindkét támadás Áden kikötőjétől nagyjából 60 tengeri mérföldnyire történt és mindkét esetben 5 fős csónakokkal érkeztek a nem éppen baráti látogatásra készülő szomáliaiak. A támadások visszaverése után a fregatt mindkét hajót biztonságba kísérte.

A Jag Arnav immár biztonságban

A Jag Arnav immár biztonságban ,

India jelenleg 3 Talwar-osztályú fregattal rendelkezik, ebből az INS Tabar a legújabb, 2004. áprilisában állították hadrendbe. Na nem mintha a másik két hajó öregebb lenne, hiszen azokat meg 2003. júniusában. A Talwar-osztály az indiai haditengerészet számára, az orosz Krivak-III alapján épített rakétás fregatt, melyben azonban számos indiai komponens is megtalálható. A nagy tűzerejű, széles feladatkört ellátni képes, modern 4 000 tonna vízkiszorítású egységekből további 3 van építés alatt.