|

A400M: Megkezdődtek a földi tesztek

Az A400M első prototípusát „kezelésbe vette” az Airbus Military repülései tesztekkel foglalkozó csapata, hogy felkészítsék az első repülésére. A levegőbe emelkedésig azonban még számos rendszert ellenőriznek a gépen.

A400M

Az EADS minden illetékesének érdeke, hogy még az év vége előtt megvalósuljon az A400M első repülése, azonban törekednek a biztonságra, mivel egy gépveszteség nem hiányzik túlzottan az amúgy is többéves csúszást összegyűjtő program számára.

A próbák először a statikus tesztekkel kezdődnek, áram alá helyezik a rendszereket és ellenőrzik működésüket. Majd ugyanezt „eljátsszák” járó hajtóművekkel is. Mivel prototípusról van szó, nemcsak az avionikai és fedélzeti rendszereket ellenőrzik, hanem a berepülési program alatt a tehertérben elhelyezett adatgyűjtő berendezések működését is.

TP-400

A statikus tesztek után a gurulási próbák következnek, először kis sebességen (60 csomó ~ 111km/h) figyelik a gyorsulást, a gép reakcióit és a fékezést. A következő lépés a nagysebességű próba (120 csomó), itt egy megszakított felszálláshoz hasonló helyzettel kerül szembe a gép.

Az adatok kielemzése folyamatos, ha mindent rendben találnak, az A400M első prototípusa az EADS ígéretei szerint még az év vége előtt a levegőbe emelkedhet.