|

Haditengerész F-15-ösök?

A cím hallatára bizonyára többek előtt bevillan a kép, ahogy egy Eagle kiengedett fékhoroggal közelít egy repülőgép-hordozó fedélzete felé. Azonban (sajnos) kissé másról van szó.

F-5N Tiger II

Bár sokak szívesen látnának egy hajófedélzeti F-15 alverziót, ennek megvalósulása több mint kétséges. Azonban a jövőben mégis repülhetnek Sasok amerikai felségjel mellett nem „Air Force”, hanem „Marine Corps” felirattal. Sőt, még vörös csillagot is kaphatnak, a hitelesség kedvéért.
Bizony „agresszor” szerepkörben sokak szívesen látnák így az Eagle-t a Tengerészgyalogság vezetői közül.

A US Navy is alkalmazza az F-5-öst a híres Top Gun iskolában

A US Navy is alkalmazza az F-5-öst a híres Top Gun iskolában ,

A ki(vagyis inkább tovább)képző századuknak, melyet Marine Fighter Training Squadron 401 (MFTS-401) néven illetnek, a most alkalmazott, a harmadik generációs orosz gépeket imitáló típus, az F-5 helyett helyett új gépre van szüksége. A potenciális ellenfelek légierejéből egyre inkább tűnnek el a korábbi generációt képviselő gépmadarak, helyettük 4. vagy 4+ generációs típus érkezik. Ezek képességeinek imitálására már korábban és jelenleg is alkalmazták a Haditengerészet részéről a Fighting Falcon F-16N jelzésű változatát. Ezeket 1995-ben kivonták, a flotta légiereje 2002-ig Falconok nélkül gyakorolt, ekkor érkeztek ugyanis a Pakisztán által megrendelt, már legyártott, de az embargó miatt át nem vett gépek a Navy számára, ezeket jelenleg is repülik. Azonban a Tengerészgyalogság vezetői szerint egy még inkább légvédelmi szerepre tervezett típus, az F-15A/C megfelelőbb lenne számukra.

A USAF megelégedéssel használja az Eagle-t és a Falcont agresszor szerepkörben ,

Folyik a hezitálás az F-5-ös leváltásáról, mert a gép bizonyos téren előnyösebb, mint modernebb társa. Bár a két gép hasonlóan vezethető és az F-15-ösnek sokkal nagyobb a tolóereje, az F-5-ös mellett szól, hogy kis sebességnél sokkal jobban irányítható, valamint jóval kisebb mérete miatt nehezebb kiszúrni, mint a behemót F-15-öst.

6 hozzászólás “Haditengerész F-15-ösök?”

  1. Egy kicsit hadd mondjak ellen!
    Az F-16N már nincs szolgálatab, ha jól emlékszem 1996-ban kivonták, anyagfáradásos problémák miatt! Azok Block 30-as gépekből lettek kifejlesztve! Ami most van az NSAWC kötelékében, azok Pakisztánnak szánt F-16 Block 15-ös gépek! Szépen Agressor mintára festve.

  2. Na de ilyet? Sose gondoltam volna ezt, hogy valaki figyel rám!
    Köszönöm Phoenix! S őszítén mondom nem szívózás képpen írtam, amit írtam! Érdekes lenne F-15-ös Top Gun jelvénnyel a függőleges vezérsíkon!
    Még egyszer köszönöm!