|

Összegzés az iráni rakétatesztekről

Helyi idő szerint vasárnap hajnal óta The Great Prophet IV elnevezés alatt nagyszabású rakétatesztek zajlanak Iránban. Vasárnap kis és közepes hatótávolságú rakéták bevonásával két szakasz zajlott le, míg ma a hírek szerint már sor került a legpotensebb rakétáikra is.

A vasárnap 04:00-kor megkezdődő gyakorlatsorozat nyitányaként a kis hatótávolságú Fateh-110, Tondar-69 és Zelzal rakéták indítása szolgált, amit az Iráni Forradalmi Gárda légierejének parancsnokának Hossein Salami dandártábornak azon nyilatkozata követett, miszerint a Forradalmi Gárda rakétaállománya immáron mobilis, azaz előkészítetlen pozíciókból is képesek támadás indítására ha arról van szó.

Tondar indítás közben

Tondar indítás közben ,

A második fordulóban a Shahab-1 és Shahab-2-esek kerültek sorra, melyekkel kapcsolatban az iráni nyilatkozatok úgy szólnak, hogy módosítások végett a Shahab típusú rakéták alkalmassá váltak több robbanófej hordozására, mellyel immáron persze több célpont támadását is lehetővé teszik. A MIRV technológiát a nyilatkozataik alapján a 2006 folyamán tesztelt, alacsony észlelhetőségű, szilárd hajtóanyagú Fajr-3 közepes hatótávolságú ballisztikus rakétájukról (nem összekeverendő az ugyanilyen nevű, rakéta sorozatvetőben használatos irányítatlan rakétával) emelték át. Mellékesen megemlítjük, hogy a MIRV képes ballisztikus rakéta 2006-os bejelentését amerikai és izraeli elemzők egyaránt meglehetősen szkeptikusan fogadták, esetenként pusztán blöffnek tekintve azt.

A hadgyakorlat harmadik szakaszára ma délelőtt került sor, mely keretén belül egy Shahab-3 emelkedett a magasba. Az iráni hírforrások nem szólnak arról, hogy az állítólagos, elsősorban a navigációs rendszert érintő optimalizációkon átesett rakéta folyékony hajtóanyagú volt-e, avagy immáron a katonai alkalmazás szempontjából lényegesen kedvezőbb szilárd hajtóanyagú rakétafokozatok dolgoztak. (A nagy fordulaton pörgő rakétaprogramjának keretén belül Irán még 2006-ban tesztelte az eredetileg folyékony hajtóanyagú Shahab-3-hoz kifejlesztett szilárd hajtóanyagú meghajtást.)

Talán mondanunk sem kell, hogy a hadgyakorlat nem lett volna teljes egy jó kis fenyegetőzéssel a zárásaként. Az Irán esetleg megtámadását fontolgatóknak címzett figyelmeztetést szintén a Forradalmi Gárda, konkrétan Hossein Salami kommunikálta:

„Döntő, összeroppantó és megsemmisítő választ adunk azoknak, akik az iráni vezetés létét, függetlenségét és szabadságáét, továbbá értékeinket veszélyeztetik … Természetesen teljes mértékben készen állunk és eltökéltek vagyunk mindennemű fenyegetéssel szembeszállni. A hadgyakorlat teljes összhangban volt a jelenlegi veszélyforrásokkal” – nyilatkozta riportereknek megerősítve, hogy bizony az iráni válasz végett megbánnák tettüket Irán megtámadói. A „cionista rezsim Irán elleni háborús retorikájával” kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy természetesen nem mellőznek semmilyen veszélyforrást, még akkor sem, ha egy cselekvésképtelen, krízis sújtotta rezsim jelenti is azt.

3 hozzászólás “Összegzés az iráni rakétatesztekről”