|

A németek megelégelték a görög huzavonát

Legutóbb május végén írtunk a hányattatott sorsú Katsonis-osztályról. Az akkori írás apropóját azok a felrebbent, reménykedésre okot adó hírek adták, miszerint a görög fél által selejtesnek tekintett első egység, a Papanikolis kivételével készek átvenni a további 3, már görög hajógyárban készült Type 214-es tengeralattjárót. Akkor úgy tűnt, hogy esetleg ismét szebb napok előtt áll a megromlott német – görög viszony.

Nos, úgy tűnik ehelyett inkább csak egy újabb pofont kapott…

Az összesen 4 Type 214-es szállításával, illetve további 3 Type 209-es levegőfüggetlen meghajtással történő felvértezésével megbízott ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) hétfőn bejelentette, hogy a maguk részéről semmisnek veszik a szerződéseket. Indoklásul a görög fél átlal felhalmozott, immáron 520 millió Euróra rúgó hátralék lett megnevezve. A nyilatkozatban kitértek arra, hogy a görög fél már hosszú ideje nem hajlandó eleget tenni a szerződésben foglalt kötelezettségeiknek.

A németek szerint Athén deficitbe verte magát és egyértelműen időhúzásos taktikába kezdett korábban és az árakat is újra akarta tárgyalni, kamu és/vagy már javított technikai problémákra hivatkozva. Természetesen továbbra is megtagadva az időközben elkészült 4 egység átvételét. Mivel erről korábban részletesen írtunk, nem ismételnénk magunkat, ellenben javasoljuk május végi írásunkat azok számára, akik esetleg nem emlékeznének az ügy részleteire.

A TKMS a nyilatkozatban arra is felhívta a figyelmet, hogy a Papanikolis általuk valósnak ítélt problémáinak kijavítása után végül a görögök is elismerték, hogy a Type 214-esek hibáit kijavították. Giorgos Karamalikis altengernagy a görög haditengerészet vezérkari főnöke nyilatkozott akkor úgy, hogy a további 3 egységet hamarosan készek átvenni, a TKMS pedig hajlandóságot mutat a Papanikolis megtartására és más érdeklődő – akkori pletykák szerint Lengyelország – számára eladni.

A Papanikolis a tengeren

A Papanikolis a tengeren ,

Ugyan erre nem történt utalás a közelmúltban, ám nagyon úgy tűnik, hogy a két fél ilyen irányú esetleges tárgyalásai nem hoztak gyümölcsöt… A TKMS ezeken felül arra is utalgat, hogy bár a Hellenic Shipyards-ot 2005-ben felvásárolták, a fejlesztési beruházásaik végett mégiscsak Görögországban található jelenleg a térség legpotensebb, nem nukleáris meghajtású tengeralattjárók legyártására alkalmas üzeme.

A görög fél állásfoglalása az ügyben hírünk megjelenésekor még nem elérhető.

One Response to “A németek megelégelték a görög huzavonát”