|

Újabb indiai légtérellenőrző?

Az Egyesült Államok kormánya engedélyt adott az E-2D Advanced Hawkeye légtérellenőrző repülőgépet gyártó Northrop Grummannak, hogy részletes tárgyalásokat kezdjen Indiával a típus eladásáról.

Az engedély azután született meg, hogy India előző évben részletes tájékoztatást kért a típusról, jelezve vásárlási szándékát. Ha a tárgyalások sikerrel járnak 6 darab E-2D AEW&C (airborne early warning and control) kerül az Indiai Haditengerészet birtokába.

E-2D Hawkeye

Habár az E-2 típus alkalmas hajófedélzeti üzemre, India a szárazföldi variáns iránt érdeklődik. Az ok egyszerű: az E-2 hajófedélzeti felszállásaihoz katapultos gyorsítás szükséges, az ázsiai ország repülőgép-hordozói viszont „síugró sáncos” megoldással épültek, és a jövőbeli hajóikat is ezzel képzelik el.

Az üzlet most már szinte csak az amerikaiakon múlik, hogy az E-2D modern fedélzeti elektronikájából mennyit engednek át India számára. Azt józan ésszel már most látni lehet, hogy az új AN/APY-9 radart biztos, hogy nem, mivel az AEGIS védelmi rendszer alapját is ez a berendezés adja.

E-2D

India egyre inkább nyitni próbál a Nyugat, legfőképpen az Egyesült Államok irányába, egyre több fegyverrendszert beszerezve tőlük, például a Tupoljev Tu-142M tengerészeti járőrgép leváltásakor az amerikai P-8I Poseidonra esett a választás. Ez a tény nagyobb önbizalmat adhat az MMRCA-tender nyugati résztvevőinek.