|

Kalózok nyitottak tüzet egy amerikai helikopterre

Úgy tűnik helyi idő szerint 26-án reggel az MV Win Far 161 fedélzetén tanyázó az egyik szomáliai „úriember” valamiért idegesebb lehetett a szokottnál, ugyanis nagy kaliberűnek tűnő fegyverből tüzet nyitott az amerikai haditengerészet egyik helikopterére.

A történet teljességéhez hozzá tartozik, hogy a U.S. Navy bejelentése szerint a lövés leadásának idejében a USS Chancellorsville (CG 62) fedélzetéről felszállt SH-60B mintegy 3 000 yard, azaz mintegy 2,7 km távolságban tartózkodott a Win Far-tól. Nem meglepően bár a gép személyzete észlelte a fedélzeten az aktivitást, azt nem tudták biztosan megállapítani, hogy ténylegesen rájuk lőttek-e. Erre csak a FLIR (forward looking infrared – előre néző infravörös) szenzor által rögzített videóanyag elemzése után derült fény.

Az MV Win Far fedélzete, FLIR érzékelővel rögzített felvételen

Az MV Win Far fedélzete, FLIR érzékelővel rögzített felvételen ,

A Seahawk egyébként az MV Win Far rutinszerű ellenőrzését végezte. A tajvani halászhajóét, mely még április 6-án, egy sikeres kalóz „offenzíva” során került a szomáliai kalózok markába, több más hajóval egyetemben. A kalózok azóta „anyahajóként” használják támadásaik során, a pórul járt Win Far-ról indult többek között az MV Maersk Alabama elleni támadás is.