|

Lezuhant egy kínai vadászgép

Augusztus elsején lezuhant a Kínai Néphadsereg egyik Chengdu J-10 típusú vadászbombázója kiképzőrepülés végrehajtása közben. A pilótát a vészhelyzetben nyújtott teljesítményéért a napokban kitüntették.
A kínai vadászbombázó lezuhanása csak a napokban kapott publicitást, amikor is kitüntették pilótáját.

Meng Fansheng

Az eset okozója a gép orosz gyártású, AL-31F típusú hajtóműve volt. A felszállás után, 680 méteres magasságban hirtelen lecsökkent a tolóerő, és Meng Fansheng, a gépet vezető pilóta többször is sikertelenül próbálkozott az újraindítással, így a gép elhagyására kényszerült. A sikeres katapultálás során nem szenvedett komolyabb sérüléseket.

J-10 géppár

A J-10-es, bár kínai fejlesztésű, Oroszországból importált hajtóművekkel repül, amíg a saját fejlesztésű Taihang erőforrás megbízhatóságát nem sikerül az elvárt szintre feltornászni, ami egy egyhajtóműves gépnél kulcsfontosságú.
Márciusban történt hasonló eset, akkor a gépet vezető Li Feng sikeresen leszállt az álló hajtóműjű géppel.

4 hozzászólás “Lezuhant egy kínai vadászgép”

  1. Nekem jobb javaslatom van:olvasd el még1x a hírt figyelmesebben…

    a gép lezuhant, amit belinkeltem, az pedig egy korábbi eset, mint, ahogy azt a szöveg is mutatja („Márciusban történt hasonló eset, akkor a gépet vezető Li Feng sikeresen leszállt az álló hajtóműjű géppel.”).

  2. „…680 méteres magasságban hirtelen lecsökkent a tolóerő, és Meng Fansheng, a gépet vezető pilóta többször is sikertelenül próbálkozott az újraindítással…” = leállt a hajtómű?
    Ebben az esetben, 680 méteres magasságban nem tartom valószínűnek, hogy többször próbálkozott hajtóműindítással, sőt azt sem igazán, hogy egyszer. Ez szinte képtelenség, hacsak a gép nem rendelkezik a legjobb vitorlázógépnél is kiválóbb siklószámmal!